2001
|
|
Adineko pertsonentzako elikagai bereziak daude merkatuan, murtxikatzeko eta irensteko zailtasunak dituztenak. % 100 naturalak diren eta gatz, azukre eta gantz saturatu gutxi
|
duten
lehengaiekin egiten da. Eguneroko janaria elikagai osoekin, zopekin, berehalako kremekin eta zereal kremekin ordezten duten prestakinez osatuta dago gama.
|
2002
|
|
Enpresa batzuek, GEO
|
duten
lehengaiak zein GEOrik gabekoak baliatzen dituzte elikagaiak ekoizteko, tresneria bera erabiliz lehengai desberdinak lantzeko.
|
2003
|
|
Animalien pentsuak etiketatzeari buruzko araudi berria, duela gutxi onartua, osatu gabe geratu da, Nekazari eta Abeltzain Txikien Batasunaren (UPA) arabera. Nekazarien sindikatuak uste du etiketan pentsua osatzen
|
duten
lehengai guztiak eta zein ehunekotan sartu behar direla, arau berriak ez bezala. Araudi nazional horren arabera, pentsua osatzen duten lehengaiak etiketan sartu behar dira, baina ez ehuneko zehatz batean, %15eko tolerantziarekin baizik.
|
|
Nekazarien sindikatuak uste du etiketan pentsua osatzen duten lehengai guztiak eta zein ehunekotan sartu behar direla, arau berriak ez bezala. Araudi nazional horren arabera, pentsua osatzen
|
duten
lehengaiak etiketan sartu behar dira, baina ez ehuneko zehatz batean, %15eko tolerantziarekin baizik. UPAk uste du neurri hori ez dela nahikoa, eta abeltzainari iruzur egitea dela diote, ezin baitu bere animalientzako errazio egokia ezarri.
|
2004
|
|
LAPk prestakinaren homogeneotasunaren arabera sailkatzen ditu ongarri horiek. Osatzen
|
duten
lehengaien nahasketa uniformea ez bada, “blending” motakotzat hartzen dira. Komeni da alderdi hori ezagutzea, ongarri mota horrek ez baitu bermatzen mantenugaien banaketa osoa, batez ere lur txikietan.
|
2005
|
|
Produktu kimikoen alternatiba jarduera irizpide batzuen jarraipenean aurki daiteke, hala nola: PVC edo klorotik eratorritako beste produktu zenbait ez baliatzea, egurra naturaren aurreko errespetua agertzen duten kudeaketa sistemen bitartez ekoitzi eta ingurugiroa kutsatzen ez duten produktuekin tratatzea, pestizidarik gabe hazitako fruta eta barazkiak kontsumitzea, urez disolbatzen diren edo osagai toxikoak ez dauzkaten pinturak erabiltzea, ingurugiroan eragin apala
|
duten
lehengaiez osaturiko garbiketa produktuak baliatzea, etc.
|
2017
|
|
Helburua da elikagai horiek ekoiztu eta merkaturatzea eraginkorragoa eta ingurumen inpaktu txikiagoa eragiten duena izatea. Esne gordina lortzeko etapan gutxitzeko, pentsuak egiteko eragin txikiagoa
|
duten
lehengaiak erabil daitezke, larre naturaletan denbora gehiago behar da (ukuiluan denbora gutxiago behar da), edo simaurra erabili, ezabatu beharrean. Halaber, tratatzeko eta banatzeko etapan, ontzia aldatzeak, energia berriztagarriak erabiltzeak edo garraio ibilbideak optimizatzeak produktuari lotutako ingurumen inpaktuak murriztea ahalbidetuko lukete, besteak beste.
|