2002
|
|
2002ko abenduaren 1ean sartu zen indarrean eraldatu gabeko landare produktuen ekoizpen integratua arautzen duen araua. Arauak sektore sakabanatu bat antolatzen du produktuen definizioari dagokionez, baita zenbait autonomia erkidegotan berariazko arauak bete behar
|
dituzten
labore mota batzuen araudi eta erregelamenduei dagokienez ere.
|
2003
|
|
Arau horiek funtsezkoak dira autonomia erkidegoen esparruan ekoizpen integratuko araudi teknikoak bateratzeko. Berariazko arau horiek ekoizpen integratuko berme nazionalaren identifikazioa
|
duten
labore nagusietarako garatu eta onetsiko dira 2003an. Gainera, lan egutegi bat eta bilerak aurreikusi dira ekoizpen integratua garatu eta sustatzeko, batez ere Errege Dekretua aplikatzeko jarraibideak ezartzeko eta praktika mota hori harmonizatzeko.
|
2004
|
|
Hala adierazten du “Nekazaritzaren eta Elikaduraren Munduko Egoerak”, NBEren Nekazaritza eta Elikadurarako Erakundeak (FAO) argitaratu berri duenak. Nekazaritzako bioteknologiaren aukerak eta ondorioak aztertzen dituen txosten horrek dio ez dela" panazea", baina onartzen du ahalmen handia
|
duela
laboreak hobetzeko, nekazarien diru sarrerak handitzeko eta elikagaien prezioa murrizteko. Hala ere, FAOk dioenez, “orain arte nekazari kopuru mugatu batek eta garatze bidean dauden munduko nazioek baino ez dituzte etekinak bildu”, eta, gainera, zientzialariek arreta gutxi jartzen diete nekazari pobreen oinarrizko elikagai laborantzei, hala nola mandiokari, patatei, arrozari eta gariari.
|
|
Nekazaritza tradizionala edo tokikoa gero eta gutxiago uzteak, gure mugetatik kanpoko hazien alde, produktibitate handiagoa bilatuz eta zaintza gutxiago behar
|
duten
laboreak bilatuz, kasu askotan, nekazaritzako zenbait barietate galzorian egotea ekarri du. Alde horretatik, eskualde makaronesikoa (Kanariar Uharteak, Azoreak, Madeira eta Cabo Verde), basa floraren endemismoetan aberatsa izateaz gain, bertako barietate asko dituen nekazaritza landaredian ere aberatsa da, edo Europan gertatzen ez diren barietate batzuk, latitudeagatik ez ezik, artxipelago atlantikoak izateagatik eta, beraz, paseko leku horiek garai batean ondo egokitu direlako.
|
|
Atzo bertan hasi ziren eskuz eta lurrez fumigatzeko lanak Arrieta inguruan. Rodríguez Zaragozak esan zuen otarrainek ez
|
dutela
labore asko suntsitu, eta ez dutela gogortasun berezirik erakutsi, intsektuak “sakon” baitaude Afrikatik egindako bidaian. “Horri esker, erresistentziarik gabeko lurzorutik jaso ditzakegu, berreskuratu baino lehen” esan zuen.
|
2007
|
|
Zuntz disolbaezinaren iturri oparoak
|
ditugu
labore integralak, zekalea eta leundu gabeko arrozaren eratorriak.
|
|
Alde horretatik, kontsumitzaileek jakin behar dute nekazaritza biologikotik datozen elikagaiek zer ezaugarri dituzten, hala nola pestizidak ez erabiltzea. Gainera, bai produkzioak bai produktu organikoei aplikatutako nekazaritza jarduerek bermatu egin behar
|
dute
laboreak ingurumenarekiko eta biodibertsitatearekiko duen errespetua, laboreen birziklapenean eta errotazioan oinarrituta eta animalien aldaketa genetikoa, hormonak eta antibiotikoak saihestuta. Euroganberak proposatzen du, halaber, produktu bat ekologikotzat jotzeko ezin dela genetikoki manipulatu, nahiz eta arauek produktu gisa etiketatzeko aukera ematen duten, baldin eta haren kutsadura% 0,9tik gorakoa ez bada.
|
|
Horretarako, «erantzukizunaren, gardentasunaren eta arretaren printzipioa» aipatzen dute, eta 2001/ 18 zuzentarauko babes klausulari heltzen diote. Galiako agintariek aurreikusita
|
dute
labore mota hori ez onartzea, gutxienez, 2008ko urtarrilean prest egon litekeen beste lege bat onetsi arte.
|
2008
|
|
Sekulako ur piloa behar
|
duten
laboreak ere diruz laguntzen dira (kotoiak, adibidez, 10.000 metro kubiko behar ditu hektarea bakoitzeko eta arrozak 14.000 metro kubiko).
|
2009
|
|
galletak eta gosaritako laboreak alderatuz, berriz, aldea handiagoa da (laboreen alde): gantz gutxiago
|
dute
laboreek(% 2 eta 6 artean), askoz zuntz gehiago(% 15 eta 25 artean), eta 365 kaloria soilik ematen dituzte ehun gramo bakoitzeko (maria galletak 430en inguruan dabiltza).
|
|
Birusekiko erresistentzia handiagoa
|
duten
laboreak
|
|
Baina horrek ez du aldaketarik ekarri haurdunaldiko proben protokoloan. Sukarra eta gripearen sintomak dituzten haurdunek larrialdietara joan behar dute, eta ginekologoak, A gripearen kasu susmagarria bada, frotis nasofaringeoa
|
duen
labore bat baloratu behar du, H1N1 edo beste birus bat den jakiteko. Baina ez da modu orokorrean egingo.
|
2011
|
|
Gainera, zuntza
|
duten
laboreak zenbat eta gehiago jan, bereziki osoko laboreetatik datozenak, hainbat eta gantz gutxiago pilatzen zaigula dirudi, bai osotara eta bai sabelaldean.
|
|
Agroatlas berri batek mapak, argazkiak eta produkzioan eragina
|
duten
labore, gaixotasun, birus eta izurrien deskribapena biltzen ditu
|
|
Andaluziako berotegietan hazten diren barazki eta fruta produktu nagusien %56 piperra, tomatea, berenjena, pepinoa, kalabazina, babarruna, meloia eta sandia ekoizpen integratuko teknikekin egiten da. Horrek esan nahi
|
du
labore horien erdiek baino gehiagok ez dituztela produktu plagizidak erabiltzen erasotzen dieten izurriteak akabatzeko; izan ere, haien ordez fauna lagungarria erabiltzen da, hau da, intsektu ñimiñoak, literalki izurriei jaten zaizkienak. Ehuneko hori 25.613 hektareari dagokie, eta kanpaina honetan guztira 45.428 hektarea labore daude.
|
2012
|
|
Horrez gain, detektatutako populazioen erresistentzia mailak, erresistentzia hori ematen duten kausa fisiologiko, biokimiko eta molekularrak, eta genomika eta proteomika herbizidekiko erresistentzia detektatzeko ikerketetan teknologia berritzat ezartzea aztertuko da. Helburua erresistentzia mekanismoak ezagutzea da, “hori funtsezkoa baita Extremadurarentzat garrantzi handia
|
duen
labore horretan belar txarrei aurre egiteko kontrol integratuko programak diseinatzeko”, adierazi zuen Batzordeak. La Orden Valdesequera Ikerketa Zentroak ikerketa lerro aitzindari batean dihardu 2008tik.
|
|
Gaur egun, arbaso erresistentea eta ogia egiteko erabiltzen den garia nola gurutzatzen diren aztertzen ari dira, eta probak egiten ari dira, oraindik aztertzen ari diren arren. Ohiko metodoen bidez labore horiek lortzeko denbora asko behar da, eta, beraz, prozesua azkartu egin da kontsumitzaile behartsuenen eta lurzoru gaziagoak
|
dituztenen
laboreak hobetzeko.
|
2022
|
|
Pixabay Paradoxa bada ere, garbi jatearen alde daudenetako askok frutak eta barazkiak sasoitik kanpo sartzen dituzte beren dietan, eta horien garraioak eragin oso negatiboa du karbono aztarnan. Batzuetan, landan ez dauden edo presentzia txikia
|
duten
laboreak aukeratzen direlako (açai, anana, fruta tropikal asko…). Beste batzuetan, landatu egiten dira, baina denboralditik kanpo edo inportatu egiten dira.
|
2023
|
|
Etxean egitearen arazoa da ez dugula inolako kontrolik garatzen ari diren mikroorganismoen gainean, arrazoi hauengatik: batetik, ez dakigu erabiltzen
|
dugun
laborearen mikrobio konposizioa. eta, bestetik, erraz kutsa daiteke (bereziki mikotoxinak sor ditzaketen onddoekin), batez ere hartziduraren baldintzak kontrolatzen ez badira. Ezinbestekoa da higiene neurriak zorrotz betetzea, denborak eta tenperaturak ondo kontrolatzea, prestatu ondoren hozkailuan edukitzea, epe laburrean kontsumitzea (2 egun) eta kalterik egiten ez duela zalantzarik izanez gero botatzea.
|