2002
|
|
2002ko abenduaren 1ean sartu zen indarrean eraldatu gabeko landare produktuen ekoizpen integratua arautzen duen araua. Arauak sektore sakabanatu bat antolatzen du produktuen definizioari dagokionez, baita zenbait autonomia erkidegotan berariazko arauak bete behar
|
dituzten
labore mota batzuen araudi eta erregelamenduei dagokienez ere.
|
|
Ekoizpen integratuko arauak betetzea eta ustiapeneko koaderno bat izatea, laborantzako eragiketa eta praktika guztiak jasoko dituena, baldin eta landare produktuak lortzera soilik jotzen duten operadoreak badira, edo horien jatorria, erabilera eta xedea egiaztatzeko kontu sailen erregistroa, gainerako operadoreen kasuan. Ekoizpen integratuko sistemaren bidez landare produktuaren ekoizpen osoa lortzea, sistema honetako arauak bete behar ez
|
dituzten
labore unitateetatik argi bereizita. Metodo desberdinen bidez lortutako ekoizpenen ekoizpen integratuko arauen arabera lortutako ekoizpenak espazioan edo denboran, kasuan kasu, bereizita biltegiratu, manipulatu, eraldatu eta merkaturatzea.
|
2005
|
|
Lur bat okupatuta ez dagoenean, belar txarrak berehala agertzen dira. Era berean, hazteko zailtasunak
|
dituzten
laboreek joera handiagoa dute hazteko. Ingurunera egokitzeko gaitasun handia duten espezieak dira.
|
2012
|
|
Espainiako Ozeanografia Institutuko (IEO) Balearretako Zentro Ozeanografikoko ikertzaileek, Balear Uharteetako Gobernuaren Itsas Ikerketen eta Akuikulturaren Laborategiarekin (LIMIA) lankidetzan, egiaztatu dute akuikultura, laborantza mota desberdinetako espezieak aldi berean ekoizten
|
dituzten
laboreen bidez, metodo eraginkorra dela arrainetatik eratorritako hondakin organikoak murrizteko eta minimizatzeko. Ondorio horretara iritsi zen molusku bibalbio iragazle muskuiluz (Mytilus galloprovincialis) eta zamburiña (Chlamys varia) osatutako sistema bat Port d’Andratxeko LIMIAren instalazioetako korbinak hazteko kaioletan (Argyrosomus regius) sartu ondoren.
|
|
Era berean, makina horiek ez dute inolako kosturik eskatzen dituen erakundearentzat (“langile/ erabiltzaile kopurua(= kontsumoa) egokia bada”), kafe kapsulak ordaindu behar ditu, kontsumoaren araberako prezioan. Bidezko merkataritzako beste produktu batzuekin saltzea Kafearekin eta beste edari batzuekin batera, vending makinek salgai jartzen dituzte txokolatinak, galletak, gozokiak (bigunak, kafe eta ezti zaporekoak), bonboiak, sesamo barratxoak, fruitu lehorrak eta juka patata txipak, “nekazaritza ekologikoaren eta bidezko merkataritzaren irizpideak betetzen
|
dituzten
laboreetatik datozen osagaiekin eginak”. Kasu guztietan, produktuek segurtasun kontrol zorrotzak pasatzen dituztela ziurtatzen da, kontsumitzailearengana baldintzarik onenetan iristeko.
|
2015
|
|
Gizakiok haren parte gara, eta biziraupenaren eta bizi kalitatearen mende gaude. Biodibertsitateari eta egoera onean dauden ekosistema batzuei esker, aire bat arnastu eta ur bat edan daiteke, gero populazioak elikatuko
|
dituzten
laboreak polinizatu daitezke, oinarrizko materialak edo botikak lor daitezke, lurzoruaren emankortasuna mantendu, klima arautu, hondamendi naturalen eragina mugatu, etab. Nazioarteko hainbat adituk eta txostenek erakusten dute biodibertsitatea eta ekosistemak eskaintzen dizkiguten zerbitzuak degradatzen ari direla historian inoiz izan ez den erritmoan. Kapital naturala galtzeak kostu kaltegarriak dakartza gizartearentzat eta ekonomiarentzat, eta, gainera, arriskuan jartzen du gizateriaren garapen iraunkorra.
|
2023
|
|
1961 eta 2014 artean, adibidez, zerealen munduko batez besteko errendimendua% 175 hazi zen. “Errendimendu handiagoa, izurriekiko erresistentzia eta klimarekiko moldagarritasuna emango
|
dituzten
labore barietate berriak lortzeko ahaleginari esker, laboreak azkarrago hazi dira, baina elikagaiak ekoizteko edo xurgatzeko duten gaitasunak ez du hazkunde azkarraren erritmoa jarraitu”, azaldu du Ana María Molinerrek. María Dolores Raigon Valentziako Unibertsitate Politeknikoko (EHU) Nekazaritza Ingeniaritza Agronomikoko Goi Eskola Teknikoko ikertzailearen ustez, nekazaritza intentsiboko ekintza garrantzitsuenetako bat, batez ere frutetan, barazkietan eta pikorretan, hobekuntza genetikoa izan da, elikagaien ekoizpena handitzeko.
|