2002
|
|
Gaur egun, ahal denean, koloratzaile naturalak erabiltzeko joera dago, sintetikoak edo artifizialak erabili beharrean, kaltegarriak ez direla eta, beraz, giza osasunerako arriskurik ez dutela uste baita. Koloratzaileek bete beharreko baldintzak Elikagaietan gehigarri koloratzaile gisa erabiltzen diren substantziek oinarrizko baldintza batzuk bete behar
|
dituzte
kontsumitzaileen osasunerako arriskuak saihesteko. Funtsean, ez dira kaltegarriak izan behar; espezie kimiko definitu eta purua izan behar dute; tindatzeko ahalmen handia izan behar dute ahalik eta kantitate txikiena erabiltzeko; produktuari erraz txerta dakizkioke; ahalik eta egonkorrenak izan behar dute argiari, beroari, pH aldaketei eta agente oxidatzaile eta erreduktoreei; tindatu behar dituen produktuekiko bateragarritasuna izan behar dute; ez dute izan behar ez usainik ez zapore desatseginik, ahal den elikagaiaren ezaugarriak ez aldatzeko.
|
2003
|
|
Tratamendu industrialetan zehaztutako gutxieneko tratamenduek, hala nola pasteurizazioak edo esterilizazioak, elikagaiek izan ditzaketen mikroorganismo patogenoak suntsitzeko adinako segurtasun tartea eskaintzen dute, eta, beraz, arrisku gutxi
|
dute
kontsumitzailearen osasunerako. Hala ere, nahiz eta maiztasuna txikia izan, mota horretako elikagaien kontsumoarekin lotutako elikadura gaixotasunen kasuak erregistratu dira.
|
|
Arauarekin batera, beste xedapen txiki batzuk ere egin dira, esparru arautzaile bat osatzeko. Esparru horrek zailtasun handiak
|
ditu
kontsumitzaileen osasuna eta segurtasuna erabat bermatzeko, bereziki talde ahulenenak, hala nola adin txikiko haurrak. Alde horretatik, Batzordeak, alde batetik, Gomendio bat eman zuen, patulina bidezko kutsadura prebenitu eta murrizteko; bertan, «Praktika kode» bat jasotzen da, sagarrak egiteko industriako operadore guztiek aplika dezaten; eta, bestetik, Zuzentarau bat onartu zuen, substantzia horrek elikagaietan duen edukia ofizialki kontrolatzeko laginak hartzeko eta analisiak egiteko metodoak finkatzen dituena.
|
2004
|
|
Hautemaniko kutsadurak ez
|
du
kontsumitzailearen osasuna arriskutan jartzen baina egoera hori inondik ere hobetu egin daitekeela erakusten du, hots, izokin keztatuaren lantze eta banatze prozesuak zorrozkiago kontrolatu behar direla.
|
|
Malagako Carlos Haya Ospitaleko eta Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikertzaileek egindako Espainiako ikerketa baten arabera, olio bera zenbat aldiz erabiltzen den janaria prestatzeko, horrek eragin negatiboa
|
du
kontsumitzaileen osasunean. Zehazki, ikertzaileek arteria hipertentsioa izateko arriskuaren eta olio hondatuak dituzten elikagai frijituen kontsumoaren arteko erlazioa aurkitu zuten, berrerabili egin baitziren.
|
2005
|
|
Kasu berri honetan, argudio juridikoak zabaldu egin dira janari lasterreko kateen aurka planteatu zen lehenengoan alegatutakoen aldean. Hala, alegatu zuten enpresa horiek ez zituztela iragartzen azken produktuaren osagaiak, ez eta haren nutrizio balioa ere; ez zuten sumatzen mota horretako elikagaiak etengabe irensteak zer ondorio
|
zituen
kontsumitzaileen osasunean, gantz, gatz, azukre eta kolesterol maila handia izanik; eta beren produktuak mendekotasuna sortzen zutela planteatu zuten. Haren argudioaren zati bat hauxe zen:
|
|
Elikagaiei buruzko publizitateak gero eta kontrol zorrotzagoa behar
|
du
kontsumitzaileen osasuna babesteko, batez ere haurrena. Hala ere, oraingoz autorregulazioaren bidea hautatu da, elikagaien industriak egoera kontrolatzeko gai dela froga dezan.
|
2010
|
|
Elikagai kaltegarria. Zuhurtziaz erabili arren, ondorio kaltegarria
|
du
kontsumitzailearen osasunerako, bai kontsumitzean, bai behin eta berriz irentsi ondoren. Izan ere, substantzia toxiko, berezko (naturalak) edo arrotz (kutsatzaileak) gehiago ditu, edo elikagaietan organismo edo mikroorganismo patogenoen presentzia baimendutako mugak baino handiagoa da, eta muga horiek seguruak eta kontsumorako egokiak dira.
|
|
Akats arintzat hartuko dira kontsumitzailearen osasunean zuzeneko eraginik ez duten irregulartasunak edo zabarkeriaz egindako akatsak, hala nola higiene egoera txarra, baina horien ondorioek osasun arriskurik ez badakarte. Akats larriek, ordea, eragina
|
dute
kontsumitzailearen osasunean, eta araudiak zehazten ditu, tresna zikinek bezala. Akats oso larriak bereiz daitezke, haien ondorioek eragina dutelako kontsumitzaileen osasunean eta oso arrisku edo kalte larria eragin dezaketelako, hala nola tratamendu desinfektatzailerik ez egitea edo kutsatutako lehengaiak ez tratatzea.
|
|
Akats larriek, ordea, eragina dute kontsumitzailearen osasunean, eta araudiak zehazten ditu, tresna zikinek bezala. Akats oso larriak bereiz daitezke, haien ondorioek eragina
|
dutelako
kontsumitzaileen osasunean eta oso arrisku edo kalte larria eragin dezaketelako, hala nola tratamendu desinfektatzailerik ez egitea edo kutsatutako lehengaiak ez tratatzea.
|
2012
|
|
PROPOSATUTAKO JARDUERAK 10 Deskriba itzazu marketinak enpresan bete ditzakeen funtzioak. 11 Elikagai enpresa batek nerabeentzako berariazko esne postre bat merkaturatu nahi du; postrea kalitate handikoa da, eta onura nabarmenak
|
ditu
kontsumitzaileen osasunerako. Deskriba ezazu nola egin litzatekeen enpresak produktu horri buruz egin lukeen marketineko komunikazio prozesua, eraginkorra izateko.
|
2013
|
|
Izan ere, Eroski Consumer askotan sartu da gai kezkagarri horretan. 2005ean, Juan Ramón Hidalgo Moya ohartarazi «elikagaiei buruzko publizitateak gero eta kontrol zorrotzagoa behar
|
duela
kontsumitzaileen osasuna babesteko, batez ere haurren osasuna babesteko». 2009an, Maria José Viñas azaldu du «telebistak kalte handiak egin ditzake haurren dietan».
|
2014
|
|
Moda dietetiko berri bat sortu da, etorkizun faltsuak
|
dituzten
kontsumitzaileen osasuna mehatxatzeko. Tesia:
|
2019
|
|
Agustin Markaidek zera adierazi du saria jaso duenean: " Eroskin, orain 50 urte sortu ginenetik, konpromiso sendoa
|
dugu
kontsumitzaileen osasunarekin eta ongizatearekin. Kontsumo kooperatiba garen aldetik, gure izaeran doa hori", eta gaineratu du:
|