Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2002
‎Alde horretatik arautze zorrotzagoa proposatzearen helburua Espainian aspalditik indarrean dauden alderdi batzuk berrikustea izango litzateke. Hain zuzen, 1990eko ekainaren 28tik aurrera, Espainiako arau batek debekatu egiten du kontsumitzaileen osasuna edo segurtasuna arriskuan jar dezaketen itxura engainagarriko produktuak fabrikatzea eta merkaturatzea. Xedapenak 1987ko Europar Batasuneko Zuzentarau bat jasotzen du gure ordenamenduan.
2004
‎Hautemaniko kutsadurak ez du kontsumitzailearen osasuna arriskutan jartzen baina egoera hori inondik ere hobetu egin daitekeela erakusten du, hots, izokin keztatuaren lantze eta banatze prozesuak zorrozkiago kontrolatu behar direla.
‎Malagako Carlos Haya Ospitaleko eta Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikertzaileek egindako Espainiako ikerketa baten arabera, olio bera zenbat aldiz erabiltzen den janaria prestatzeko, horrek eragin negatiboa du kontsumitzaileen osasunean. Zehazki, ikertzaileek arteria hipertentsioa izateko arriskuaren eta olio hondatuak dituzten elikagai frijituen kontsumoaren arteko erlazioa aurkitu zuten, berrerabili egin baitziren.
2005
‎Elikagaiei buruzko publizitateak gero eta kontrol zorrotzagoa behar du kontsumitzaileen osasuna babesteko, batez ere haurrena. Hala ere, oraingoz autorregulazioaren bidea hautatu da, elikagaien industriak egoera kontrolatzeko gai dela froga dezan.
‎Gainera, CICC produktu kosmetikoak aztertzeko eta kontrolatzeko erreferentziazko laborategia da: printzipio aktiboak, antioxidatzaileak, kutsatzaileak eta abar identifikatzen ditu, eta higiene eta erabilera pertsonaleko produktu guztien (makillajeak, kremak, beltzarantzeko produktuak, xanpuak, tindagaiak, lurrinak, gelak) azterketa mikrobiologiko sakona egiten du kontsumitzaileen osasuna babesteko. Era berean, CICC tabakoaren erreferentziazko laborategia da.
2007
‎Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA, ingelesezko sigletan), Europako Batzordeak eskatuta, aztertu du zer arrisku dakarren hormonak erabiltzeak behi aziendaren hazkuntza bultzatzeko, eta ondorioztatu du kontsumitzaileen osasunerako arriskutsuak direla. Balorazio horrekin, adituek 2002an berretsi zutena mantendu dute, 17 ikerketak erakutsi zutenean arrisku hori.
2008
‎Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (POLUZIOA) Elikakatearen Kutsatzaileei buruzko Talde Zientifikoak egindako ikerketaren arabera, muga hori 8 edo 10µg/ kg ra igotzea proposatu da, osasunerako arriskurik ez dagoela egiaztatzean. EFSAk aztertu du kontsumitzaileen osasunerako arriskua handitu ote daitekeen, EBk almendra, hur eta pistatxo landu gabeetan ezarritako gehieneko maila handitzeko proposamenarekin lotuta. Horretarako, kontuan hartu ditu EBn fruitu lehor horiek kontsumitzeko jarraibideak eta beste elikagai batzuetatik datozen aflatoxinak.
2009
‎Kontsumi daitezkeen Galiziako bieira bakarrak Galiziako Erdi Mariño Kontrolerako Institutu Teknologikoak baimendutako eremuetatik ateratzen direnak dira, beharrezko analisiak egin eta erraiak kentzeko prozesu zehatza egin ondoren. Erauzketa kontrolatuko sistema zorrotz hori ez dute ulertzen dirudienez, eta arriskuan jartzen du kontsumitzailearen osasuna. Geroxeago, AESANek ere agindu zuen Perutik zetozen kokina izoztuen lote batzuk merkatutik kentzeko, A hepatitisaren kasuak agertu zirelako.
2010
‎Elikagai kaltegarria. Zuhurtziaz erabili arren, ondorio kaltegarria du kontsumitzailearen osasunerako, bai kontsumitzean, bai behin eta berriz irentsi ondoren. Izan ere, substantzia toxiko, berezko (naturalak) edo arrotz (kutsatzaileak) gehiago ditu, edo elikagaietan organismo edo mikroorganismo patogenoen presentzia baimendutako mugak baino handiagoa da, eta muga horiek seguruak eta kontsumorako egokiak dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia