2002
|
|
Alde horretatik arautze zorrotzagoa proposatzearen helburua Espainian aspalditik indarrean dauden alderdi batzuk berrikustea izango litzateke. Hain zuzen, 1990eko ekainaren 28tik aurrera, Espainiako arau batek debekatu egiten
|
du
kontsumitzaileen osasuna edo segurtasuna arriskuan jar dezaketen itxura engainagarriko produktuak fabrikatzea eta merkaturatzea. Xedapenak 1987ko Europar Batasuneko Zuzentarau bat jasotzen du gure ordenamenduan.
|
2004
|
|
Hautemaniko kutsadurak ez
|
du
kontsumitzailearen osasuna arriskutan jartzen baina egoera hori inondik ere hobetu egin daitekeela erakusten du, hots, izokin keztatuaren lantze eta banatze prozesuak zorrozkiago kontrolatu behar direla.
|
|
Malagako Carlos Haya Ospitaleko eta Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikertzaileek egindako Espainiako ikerketa baten arabera, olio bera zenbat aldiz erabiltzen den janaria prestatzeko, horrek eragin negatiboa
|
du
kontsumitzaileen osasunean. Zehazki, ikertzaileek arteria hipertentsioa izateko arriskuaren eta olio hondatuak dituzten elikagai frijituen kontsumoaren arteko erlazioa aurkitu zuten, berrerabili egin baitziren.
|
2005
|
|
Elikagaiei buruzko publizitateak gero eta kontrol zorrotzagoa behar
|
du
kontsumitzaileen osasuna babesteko, batez ere haurrena. Hala ere, oraingoz autorregulazioaren bidea hautatu da, elikagaien industriak egoera kontrolatzeko gai dela froga dezan.
|
|
Gainera, CICC produktu kosmetikoak aztertzeko eta kontrolatzeko erreferentziazko laborategia da: printzipio aktiboak, antioxidatzaileak, kutsatzaileak eta abar identifikatzen ditu, eta higiene eta erabilera pertsonaleko produktu guztien (makillajeak, kremak, beltzarantzeko produktuak, xanpuak, tindagaiak, lurrinak, gelak) azterketa mikrobiologiko sakona egiten
|
du
kontsumitzaileen osasuna babesteko. Era berean, CICC tabakoaren erreferentziazko laborategia da.
|
2007
|
|
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA, ingelesezko sigletan), Europako Batzordeak eskatuta, aztertu du zer arrisku dakarren hormonak erabiltzeak behi aziendaren hazkuntza bultzatzeko, eta ondorioztatu
|
du
kontsumitzaileen osasunerako arriskutsuak direla. Balorazio horrekin, adituek 2002an berretsi zutena mantendu dute, 17 ikerketak erakutsi zutenean arrisku hori.
|
2008
|
|
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (POLUZIOA) Elikakatearen Kutsatzaileei buruzko Talde Zientifikoak egindako ikerketaren arabera, muga hori 8 edo 10µg/ kg ra igotzea proposatu da, osasunerako arriskurik ez dagoela egiaztatzean. EFSAk aztertu
|
du
kontsumitzaileen osasunerako arriskua handitu ote daitekeen, EBk almendra, hur eta pistatxo landu gabeetan ezarritako gehieneko maila handitzeko proposamenarekin lotuta. Horretarako, kontuan hartu ditu EBn fruitu lehor horiek kontsumitzeko jarraibideak eta beste elikagai batzuetatik datozen aflatoxinak.
|
2009
|
|
Kontsumi daitezkeen Galiziako bieira bakarrak Galiziako Erdi Mariño Kontrolerako Institutu Teknologikoak baimendutako eremuetatik ateratzen direnak dira, beharrezko analisiak egin eta erraiak kentzeko prozesu zehatza egin ondoren. Erauzketa kontrolatuko sistema zorrotz hori ez dute ulertzen dirudienez, eta arriskuan jartzen
|
du
kontsumitzailearen osasuna. Geroxeago, AESANek ere agindu zuen Perutik zetozen kokina izoztuen lote batzuk merkatutik kentzeko, A hepatitisaren kasuak agertu zirelako.
|
2010
|
|
Elikagai kaltegarria. Zuhurtziaz erabili arren, ondorio kaltegarria
|
du
kontsumitzailearen osasunerako, bai kontsumitzean, bai behin eta berriz irentsi ondoren. Izan ere, substantzia toxiko, berezko (naturalak) edo arrotz (kutsatzaileak) gehiago ditu, edo elikagaietan organismo edo mikroorganismo patogenoen presentzia baimendutako mugak baino handiagoa da, eta muga horiek seguruak eta kontsumorako egokiak dira.
|