2010
|
|
Katedradunak adierazi zuen zenbait dietak geneetan metilazio desberdinak sortzen dituztela eta, beraz, kode genetikoaren irakurketa ere aldatu egiten dela. “Orain arte uste
|
genuen
gure dietak eta gure guraso, aitona amona eta abarrek gure genetikari eragiten ziola, baina ez genuen ulertzen nola gertatzen zen aldaketa hori, metil taldeen bidez gertatzen dena”, azaldu zuen. Ikerketen arabera, koipe ugariko dieta bateko eta karbohidrato ugariko beste dieta bateko makronutrienteek eragin desberdina dute gene mitokondrial batean (NDUFB6).
|
2013
|
|
Zer leku behar
|
du
gure dietan?
|
|
Zer leku behar
|
du
gure dietan?
|
|
rlcalususa1 Loaren eta dietaren arteko harremana Oheratu baino ordu batzuk lehenago jaten dugunak loaren iraupena eta kalitatea baldintzatu ditzake. Eta, aldi berean, ametsak eragin handia
|
du
gure dieta aukeretan. Hala adierazten dute hainbat ikerketa epidemiologiko eta zeharkakok, loaren eta dietaren mekanismoak ikertu baitituzte.
|
2014
|
|
Fruta freskoek, hezurdunek bezala hezurgabeek ere, zeregin garrantzitsua
|
dute
gure dietan.
|
2015
|
|
Zer leku hartu behar
|
dute
gure dietan?
|
|
Ze leku behar
|
dute
gure dietan?
|
|
Ze leku behar
|
dute
gure dietan?
|
|
Zer funtzio betetzen dute gure organismoan? Zer eta nola jan behar
|
dugu
gure dieta orekatua
|
2016
|
|
Zer funtzio betetzen dute gure organismoan? Zer eta nola jan behar
|
dugu
gure dieta orekatua izan dadin?
|
2019
|
|
Hala, bada, «Bio sinbolo ofiziala duten produktuek ere lagundu dezakete», dio Galanek. Eta, jakina, kontuan izan behar da, edozein sistemaren gainetik, elikagai freskoek, hala nola fruta eta barazkiek, gehiengoa izan behar
|
dutela
gure dietan. Osasungarria izan arren, erabili neurriz Produktu berdeak edo horiak (A, B eta C letren bidez adieraziak), kategoria horretako nutrizio kalitate hobea duten elikagaiak dira, eta lehentasuna eman behar zaie gainerakoen aurrean.
|
|
Lekaleak eta fruitu lehorrak jatea, fruta eta barazki freskoak eta sasoikoak, aukera ona dira beti. Elikagai horiek presentzia nabarmena izan behar
|
dute
gure dietan aste osoan zehar. Lekaleak, gainera, «landare jatorriko proteina iturri handia dira, animalia proteinak baino merkeagoak izan daitezke, eta ingurumena gehiago errespetatzen dute».
|
2020
|
|
Azken horiek hobeto baloratuko lirateke zenbait adierazleren bidez, hala nola biskositatea eta zuntzak kolonean hartzitzeko duen gaitasuna bakterio floraren bidez. 3 Zertarako balio du zuntzak? Gaur egun, elikagai zuntzek eginkizun garrantzitsua
|
dute
gure dietan, batez ere heste funtzio egokia sustatzeko. Baina digestio aparatua erregulatzeaz gain, badira beste ondorio fisiologiko positibo asko, eta horiek ezagutzea garrantzitsua da.
|
2021
|
|
Hala ere, intsektuak elikagai gisa deigarriak dira gure inguruan, eta, pertsona askorentzat, haiek jateak arbuioa edo aldarapena eragiten du. Onurarik
|
badu
gure dietan sartzeak. Ekoizpen iraunkorra eta haren nutrizio profila dira aukera bat emateko bi argudio ezagunenak.
|
|
Horregatik, ahal den neurrian saihestu genuke kontsumoa, Osasunaren Mundu Erakundeak edo Harvardeko Unibertsitateko Osasun Publikoko Eskolak gomendatzen duten bezala. Beste era batera esanda, horrek esan nahi du ez
|
lukeela
gure dietaren zati izan behar, baizik eta, kontsumitu nahi izanez gero, aukera gutxi batzuetarako erreserbatu genukeela. Saltxitxa guztiak ez dira berdinak Zergatik ez dira gomendatzen saltxitxak haurrentzat?
|
2023
|
|
Urak edo fruta freskoak ez dute gozotasun gehiago behar; freskagarriek edo gozogintzako produktuek bai. Produktu horiek oso noizean behin agertu behar
|
lukete
gure dietan. Noizbehinka jateko, gauza batekin edo bestearekin gozatzea gauza bera da (diabetea badugu izan ezik; kasu horretan, ez da azukre askerik behar).
|
|
Freskagarriek presentzia nabarmena
|
dute
gure dietan, batez ere udako hilabeteetan. Zer diren eta zer duten jakitea komeni da, hobeto aukeratzeko, denak ez baitira berdinak.
|
|
36,89 litro pertsonako eta urteko, 2022 urteko elikadura kontsumoaren txostenaren arabera. Hau da, freskagarriek presentzia nabarmena
|
dute
gure dietan; beraz, komeni da haien ezaugarriak ezagutzea, aukera hobeak egiteko, denak ez baitira berdinak. Izan ere, elikagai talde askotarikoenetako bat da, eta aukera ugari daude.
|