2005
|
|
Moldeko ogiek kalitate ertaineko proteinak dituzte (%7 eta %10 artean) ez
|
dutelako
funtsezko aminoazidoa den lisinarik.
|
|
Gazta hau, beraz, balio biologiko handiko proteina iturri baliotsua da: gure organismoak ezin sintetiza ditzakeenez, kanpotik (dietaren bidez) ekarri behar
|
ditugun
funtsezko aminoazido ugari dauzkalako.
|
2006
|
|
%23 da eta proteina horiek balio biologiko handikoak dira, gainera, gure organismoak behar
|
dituen
funtsezko aminoazido guztiak dauzkatelako.
|
2007
|
|
Ohiko zukuek ez bezala (proteina %100 begetala baino ez dute), edari horiek arrautzaren landare eta animalia proteinak ematen dituzte. Horiek hain dira osoak, ezen erreferentzia patroi gisa hartzen baitira beste elikagai batzuen proteina kalitatea zehazteko, gure organismoak behar
|
dituen
funtsezko aminoazido guztiak baitituzte proportzio ezin hobean. Anoa= 200 ml= baso bat edo brick txiki Zuku komertziala Edaria arrautza eta frutak Energia (kaloriak) Proteinak (gramoak) 0,8 1,8 Karbohidratoak (gramoak) 26,4 25,4 Koipeak (gramoak) 0 1,0 Arrautza proteinak dituzten edariek ere azukreak (frutetatik eta erantsitako azukreetatik datozenak), koipe pixka bat eta bitaminak ematen dituzte, hala nola C. Bere mineraletatik potasioa eta magnesioa gailentzen dira.
|
2008
|
|
Nabarmentzekoak dira 60 kcal jaten ahal den 100 gramoko; arrain zuriaren 100 gramoko 70 kcal jaten dira, eta behi haragiaren 100 gramoko 150 kcal batez beste. Haien proteinek (%12) giza organismoak ekoitzi ezin
|
dituen
funtsezko aminoazidoak dituzte, eta horregatik jotzen dira haragi gorrikoak bezain onak, dietari %22ko ekarpena egiten baitiote, batez beste, eta arrainarenak %18 Gantz gutxiko haragia da. Nutrizio konposizioaren %0, 5 gantz poliasegabeak dira, eta, beraz, aukera osasungarria izan daiteke hiperkolesterolemia edo hipertriglizeridemia duten pertsonen elikaduran, nahiz eta maiz jateko ohiturarik ez izan.
|
|
Kontuan hartzen badugu 100 gramotik ia 20 proteinak direla, espirulina elikagai horren iturri bikaina dela esan dezakegu. Fenilalanina proteinen osagai bat da, espirulina
|
duen
funtsezko aminoazidoa, eta, hein batean, haren propietate argalgarriak egozten zaizkio. Londresko St Bartholomew’s Ospitaleko Department of Gastroenterology ikerketa zentroa izan da fenilalanina dietan hartzeko gogoa gizakiengan nola eragiten duen aztertu duen ikerketa zentroetako bat.
|
2009
|
|
Perka haragia trinkoa da, zapore leunekoa, proteina ugarikoa (%21), ia gantzik gabea (%1) eta energia ahalmen apala (96 kaloria 100 gramoko). Arrain honen proteinak, beste edozeinenak bezala, balio biologiko handikoak dira, organismoak bere proteinak osatzeko behar
|
dituen
funtsezko aminoazido guztiak dituztelako. Perkaren nutrizio osaeran, CONSUMER eroski ren Arrain eta Itsaskien Gidan islatzen den bezala, perkak burdina gehiago duela (1,1 mg/ 100g) baino ez da nabarmentzen, baina itsaskiek eta haragiak baino erdi gehiago geratzen da.
|
|
Haurrek, tamaina ertaineko helduek eta jarduera fisiko handirik egiten ez dutenek ezin hobeto jan ditzakete astean 4 arrautza; eta gorputz handia dutenek edo kirola maiz egiten dutenek astean 7 arrautza jan ditzakete. Arrautza bat… bertute Funtsezko elikagaia da dietan, balio biologiko handiko proteina ugari dituelako (%13); hain zuzen, beste elikagai batzuen proteina kalitatea zehazteko eredutzat hartzen dira, behar
|
ditugun
funtsezko aminoazidoak proportzio ezin hobean baitituzte. Gogora dezagun gure organismoak ezin duela proteinarik sintetizatu funtsezko aminoazido bakarra falta badu.
|
2010
|
|
Arrautzaren bertuteak Arrautza funtsezko elikagaia da dietan. Proteina osoagoak eta balio biologiko handiagokoak ditu (%13), eta beste elikagai batzuen proteina kalitatea zehazteko eredutzat hartzen dira, organismoak behar
|
dituen
funtsezko aminoazidoak proportzio ezin hobean baitituzte. Gantz ekarpena (%11) gorringoan kontzentratzen da, eta gantz asegabeak nagusitzen dira saturatuen gainetik, profil lipidiko osasungarria baita.
|
2013
|
|
Haragiek proteinen %16 eta %22 artean ematen dute, beste elikagai begetal batzuen proportzioa baino handiagoa. Proteina horiek, animalia jatorriko elikagaietatik datozen guztiak bezala (esnea eta eratorriak, haragia, arraina eta arrautza), balio biologiko handia
|
dute
funtsezko aminoazidoetan (organismoak bere kabuz sintetizatu ezin dituenak eta elikaduraren bidez lortzeko iturri bakarra). Haragi gorrien ezaugarri nagusia mioglobina eduki handia da, muskulu zuntzen pigmentu bat, zeinak kolore gorrixka eta burdina baitu.
|
2021
|
|
Hiru substantzia horiek serotoninaren eta melatoninaren sintesia errazten dute. ✅ Triptofano ugari duten elikagaiak Giza gorputzak sortzen ez
|
duen
funtsezko aminoazido hori modu naturalean agertzen da animalia jatorriko proteinetan. Arrautzak.
|