Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2004
‎Hala, ez da harritzekoa jateko ez ezik, sortzen duen plazeragatik ere jatea. Palatabilitateak janari gosean eta kontsumoan gizakiarengan duen eragina ikertu dute zenbait ikerketak. Palatabilitatea handitzeak elikagaien kontsumoa handitzea dakar; hala ere, kontsumitu ondoren jateko gogoaren palatabilitatearen efektua ez da zehatz mehatz ezagutzen.
2007
‎Hala, homozisteinaren inhibizio terapeutiko batek arriskua gutxitzen duen ikertzeko oinarriak ezarri zituen. Beste azterketa batzuek, berriz, arrisku pazienteetan homozisteina inhibitzeak duen eragina ikertu dute, eta emaitza kontraesankorrak eman dituzte, baina Haanen lana, American Journal of Clinical Nutrition en azken argitalpen batean argitaratua, datu epidemiologikoen bidez egiaztatu besterik ez da egiten B12 bitaminaren kontsumo erregularra, homozisteina maila baxuagoak eta dementzia edo narriadura kognitiboa izateko arrisku txikiagoa. Haanek bost urtez jarraitu zien pazienteei.
‎Arizonako Unibertsitateko Paul Stamets ikertzaile estatubatuarrarentzat, aurkikuntza horrek ez du inolako berririk ekarri. Mikologo lanbidez, urteak daramatza Tucson-en onddo desberdinek minbizia edo HIESa duten pazienteengan duten eragina ikertzen, eta berak aurkitutako espezieen erabilera patentatu du, herbizida edo antibirikoa izan baitezakete. Perretxiko eta onddoen bidezko sendaketari buruzko hainbat argitalpen eta liburu argitaratu ditu Stamok, baina ohartarazi du eskala handian hazitako txanpinoiek (jatorri biologikoko txanpinoiak baino kolore zuriagoa eta parduska dute) agaritina izeneko agente kimiko bat dutela, «ez dute babesten, hain zuzen, tumoreen garapenaren aurrean».
‎Zenbait ikerketa egin dira, besteak beste, glukosa (baraurik dagoen glukosa, gluzemia edo hemoglobina glikosilatua), dosia eta kromo formulazioak neurtzeko. Hala ere, ikerketa bakartuetako emaitzak ikusita, autoreek proposatzen dute gai horri buruzko etorkizuneko saiakuntzen diseinuan jarraitzea eta kromo horrek glukosaren metabolismoan eta intsulinan duen eragina ikertzea, baita dosia eta kromo osagarri eraginkorrena ere.
2008
‎Neurrira egindako freskagarriak Zapore gozoko eta kaloria gutxiko edariak,' Diet' edo' Light' izenekoak, hobeak dira azukrezko edariak baino, behar ez den energia gehigarririk gabe hidratatzen baitute. Gaur egun, zenbait gozagarrik (aspartamoak, adibidez) freskagarri horiek maiz kontsumitzen dituzten pertsonengan gozoki desira handitzean duten eragina ikertzen ari dira. Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioko Nekazaritzako Elikagai Industriako Zuzendaritza Nagusiak (MAPA) egindako txosten baten arabera, Espainian kola edari lightak dira gehien hazten direnak.
‎Lan zientifiko horietako bat Crownalife Europako proiektuaren esparruan garatu da (Crown of life edo “bizitzaren koroatik” eratorria, hirugarren adinari ere esaten zaion bezala). Proiektu horretan, elikagai funtzionalek adinekoen heste osasunean duten eragina ikertu da. Proiektuaren helburuak lortzeko, sakonago identifikatu, kuantifikatu eta ezagutu behar izan dira kolonaren mikroflora eta hark bizitzaren azken aldian osasunarekin duen harremana.
2009
‎Ikerketa horretan, zukua merkaturatzen duen konpainiak ere parte hartu zuen, Daviseko University of Californiako eta Bostongo Tufts University School of Medicineko ikertzaile estatubatuarrekin batera. Egunean 120 ml goji zuku kontsumitu ondoren, 50 heldu osasuntsu txinatarretan, biomarkatzaile antioxidatzaileen maila serikoetan duten eragina ikertu zen, plazeboarekin kontrolatutako ausazko azterketa itsu bikoitz batean. Ikerketak berretsi egin zuen goji zukua kontsumitzeak faktore antioxidatzaile endogenoen hobekuntza ekarri zuela, hala nola superoxido dismutasa (SOD) %8, 4 handitzea, glutatioi peroxidatua (GSH Px) %9, 9 eta lipido peroxidazioa %8, 7 murriztea.
2011
‎“Horrek areagotu egiten du ozeanoko nahastea, eta, ondorioz, atmosferatik ozeanora bero handiagoa iritsiko da”. Ikerlariak ozeanoko tenperaturan giro tenperaturak duen eragina ikertzen hasiko dira, Mendebaldeko Antartika ezegonkortzeko zer abiaduratan egon daitekeen eta uretan erabat disolbatuta zenbat denbora iraun dezakeen zehazten laguntzeko.
2020
‎“Nutr Score tresna eraginkorra izan daiteke kontsumitzaileak erosketa erabaki informatuago eta osasungarriagoetara gidatzeko eta orientatzeko”. Nutrizio Score eta haren bost kategoriek kontsumitzaileen osasun pertzepzioetan eta erosketa asmoetan duten eragina ikertu du lanak. “Europako Batasuneko kontsumitzaileek on line egindako bi esperimentutan parte hartu zuten.
2023
‎Batzuetan, emaitza deigarriak dituzten azterlanak bakarrik argitaratu ohi dira, eta gainerakoak ez dira argitaratzen interesik pizten ez dutelako. Demagun 10 azterketa egiten direla kalabazinak gibeleko minbizian duen eragina ikertzeko: horietako bederatzitan ez da inolako aldaketarik hautematen; batean, aldiz, gertatzen den probabilitatea murriztu dezake.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia