Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2010
‎Eguneroko keinu txikiak dituzten elikagai seguruak
2011
‎Mikroorganismoen aurkako beste estaldura jangarri batek, kontsumitzaileari oharkabean pasatzen zaionak, haragi produktu freskoen (kasu honetan oilasko bularkiaren) segurtasuna areagotzen du, mikroorganismoak garatzea eragozten du, bai aldakorrak bai patogenoak, eta nabarmen luzatzen du haien bizitza erabilgarria. Nafarroako Unibertsitate Publikoan (UPNA) egindako doktore lanak garatu du, eta gero eta interes handiagoa du elikagai seguruak, iraupen luzekoak baina naturalen etiketa galdu gabe lortzeko. Elikagaien estaldura jangarriak edo mikrobioen aurkako geruza naturalak baldintza horiek betirako betetzen dituzten sistemak dira, eta sektoreak aspalditik egiten du lan horietan.
‎Albaitaritzako ikuskapenak Europar Batasunean, Albaitaritza Bulegoak (FVO) ikuskapenak egiten ditu elikagaien segurtasunari, osasunari eta animalien eta landareen ongizateari dagokienez. Helburua kontrol sistema nazionalak hobetzea da, kontsumitzaileek kontrol zorrotzak dituzten elikagai seguruak eskuratu ahal izan ditzaten eta merkataritza segurtasun baldintza handietan egiten dela ziurtatzeko. Hona hemen albaitarien ikuskatzaileen eginkizunetako batzuk:
‎Horri esker, mahatsak egun gehiagotan kontsumi daitezke, eta, gainera, interesgarriagoak dira nutrizioaren ikuspegitik. Elikagaien sektoreak gero eta interes handiagoa du elikagai seguruak, iraupen luzekoak, lortzeko, baina elikagai naturalen etiketa galdu gabe. Elikagaien sektoreak gero eta interes handiagoa du elikagai seguruak, «naturalak» etiketa galdu gabe, lortzeko.
‎Elikagaien sektoreak gero eta interes handiagoa du elikagai seguruak, iraupen luzekoak, lortzeko, baina elikagai naturalen etiketa galdu gabe. Elikagaien sektoreak gero eta interes handiagoa du elikagai seguruak, «naturalak» etiketa galdu gabe, lortzeko. Elikagaien estaldura jangarriak edo mikrobioen aurkako geruza naturalak baldintza horiek betetzen dituzten sistemak dira, eta sektoreak aspalditik egiten du lan horietan.
2013
‎Gero eta globalizatuagoa den munduan, “bidaiatzen” duten elikagaiak seguruak direla bermatzeko beharrak handiagoak dira. Ez da harritzekoa platerean urrutiko lekuetatik datorren elikagaia izatea, milaka kilometro egin behar izan baititu, adibidez, frutak eta beste landare batzuk.
2015
‎Industria kontserbatzeko erak Kontserbatzeko beste modu batzuk, hala nola pasteurizazioa edo irradiazioa, elikagaigintzaren berezkoak dira. Elikagaiak prozesatzeko metodo horiek funtsezko zeregina dute elikagai seguruak mantentzeko, baina ez lituzkete ordezkatu behar manipulazio praktikak etxean, hala nola garbitu, bereizi, prestatu edo hoztu. Pasteurizazioa Pasteurizazioa da elikagaiak esne gordin gisa, fruta zuku edo garagardo gisa hartzea tenperatura nahiko altuan (70 ºc inguru 15 segundoan) bakterioak suntsitzeko eta haien narriadura eragiten duten entzima gehienak inaktibatzeko.
2017
‎Eskura ditugun elikagaiak seguruak dira.
2020
‎Badirudi hori ez dela oraindik populazioaren zati handi bat ezagutzen. Fabrikatzaileen eta Banatzaileen Elkarteak (AECOC) argitaratutako txosten baten arabera, 2019an, inkestatutako pertsonen% 43k(% 51 urtetik gorako pertsonak badira) uste du elikagaiak seguruak direla iraungita egon arren, eta% 73k iraungitze data igaro ondoren kontsumitzen dituela. Iraungitze datarekin ez dago zalantzarik:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia