2010
|
|
Eguneroko keinu txikiak
|
dituzten
elikagai seguruak
|
2011
|
|
Mikroorganismoen aurkako beste estaldura jangarri batek, kontsumitzaileari oharkabean pasatzen zaionak, haragi produktu freskoen (kasu honetan oilasko bularkiaren) segurtasuna areagotzen du, mikroorganismoak garatzea eragozten du, bai aldakorrak bai patogenoak, eta nabarmen luzatzen du haien bizitza erabilgarria. Nafarroako Unibertsitate Publikoan (UPNA) egindako doktore lanak garatu du, eta gero eta interes handiagoa
|
du
elikagai seguruak, iraupen luzekoak baina naturalen etiketa galdu gabe lortzeko. Elikagaien estaldura jangarriak edo mikrobioen aurkako geruza naturalak baldintza horiek betirako betetzen dituzten sistemak dira, eta sektoreak aspalditik egiten du lan horietan.
|
|
Albaitaritzako ikuskapenak Europar Batasunean, Albaitaritza Bulegoak (FVO) ikuskapenak egiten ditu elikagaien segurtasunari, osasunari eta animalien eta landareen ongizateari dagokienez. Helburua kontrol sistema nazionalak hobetzea da, kontsumitzaileek kontrol zorrotzak
|
dituzten
elikagai seguruak eskuratu ahal izan ditzaten eta merkataritza segurtasun baldintza handietan egiten dela ziurtatzeko. Hona hemen albaitarien ikuskatzaileen eginkizunetako batzuk:
|
|
Horri esker, mahatsak egun gehiagotan kontsumi daitezke, eta, gainera, interesgarriagoak dira nutrizioaren ikuspegitik. Elikagaien sektoreak gero eta interes handiagoa
|
du
elikagai seguruak, iraupen luzekoak, lortzeko, baina elikagai naturalen etiketa galdu gabe. Elikagaien sektoreak gero eta interes handiagoa du elikagai seguruak, «naturalak» etiketa galdu gabe, lortzeko.
|
|
Elikagaien sektoreak gero eta interes handiagoa du elikagai seguruak, iraupen luzekoak, lortzeko, baina elikagai naturalen etiketa galdu gabe. Elikagaien sektoreak gero eta interes handiagoa
|
du
elikagai seguruak, «naturalak» etiketa galdu gabe, lortzeko. Elikagaien estaldura jangarriak edo mikrobioen aurkako geruza naturalak baldintza horiek betetzen dituzten sistemak dira, eta sektoreak aspalditik egiten du lan horietan.
|
2013
|
|
Gero eta globalizatuagoa den munduan, “bidaiatzen”
|
duten
elikagaiak seguruak direla bermatzeko beharrak handiagoak dira. Ez da harritzekoa platerean urrutiko lekuetatik datorren elikagaia izatea, milaka kilometro egin behar izan baititu, adibidez, frutak eta beste landare batzuk.
|
2015
|
|
Industria kontserbatzeko erak Kontserbatzeko beste modu batzuk, hala nola pasteurizazioa edo irradiazioa, elikagaigintzaren berezkoak dira. Elikagaiak prozesatzeko metodo horiek funtsezko zeregina
|
dute
elikagai seguruak mantentzeko, baina ez lituzkete ordezkatu behar manipulazio praktikak etxean, hala nola garbitu, bereizi, prestatu edo hoztu. Pasteurizazioa Pasteurizazioa da elikagaiak esne gordin gisa, fruta zuku edo garagardo gisa hartzea tenperatura nahiko altuan (70 ºc inguru 15 segundoan) bakterioak suntsitzeko eta haien narriadura eragiten duten entzima gehienak inaktibatzeko.
|
2017
|
|
Eskura
|
ditugun
elikagaiak seguruak dira.
|
2020
|
|
Badirudi hori ez dela oraindik populazioaren zati handi bat ezagutzen. Fabrikatzaileen eta Banatzaileen Elkarteak (AECOC) argitaratutako txosten baten arabera, 2019an, inkestatutako pertsonen% 43k(% 51 urtetik gorako pertsonak badira) uste
|
du
elikagaiak seguruak direla iraungita egon arren, eta% 73k iraungitze data igaro ondoren kontsumitzen dituela. Iraungitze datarekin ez dago zalantzarik:
|