2007
|
|
Oraingoz, Araudiak legeztatu egiten ditu, zenbait kasutan aldi baterako bada ere, elikagaien etiketatze, aurkezpen eta publizitatearen esparruan egiten ari ziren zenbait alegazio, bereziki haien propietate osasungarriei buruzkoak. Nutrizio profilak Europar Batasuneko arau berriak hiru kategoria mota
|
ditu
elikagaietako nutrizio adierazpenetarako Elikagai industriak interes handia du Batzordeak 2009ko urtarrilaren 19a baino lehen nutrizio profil gehiago ezartzeko, propietate osasungarrien eta gaixotasun arriskua murriztearen adierazpenei buruz. Oraingoz, arauak barne hartzen dituen hiru kategorien artean (nutrizio adierazpenak, gaixotasun arriskua murrizteari eta haurren garapen eta osasunari buruzkoak ez diren propietate osasungarrien adierazpenak, eta gaixotasun arriskua murrizteari buruzko adierazpenak eta haurren garapenari eta osasunari buruzko adierazpenak), lehenengoa bakarrik, nutrizio adierazpenak Europar Batasuneko Erregelamenduaren eranskinean zerrendatzen dira.
|
2008
|
|
Hainbat ikerketak erakusten dutenez, jogurtak elikagai probiotiko gisa dituen ekintza organiko osasungarriak mikroorganismo biziak dira. Mikroorganismo horiek, kantitate nahikoetan irentsiz gero, eragin positiboa dute osasunean, eta eragin hori jogurtak
|
dituen
elikagaiaren nutrizio ondorio konbentzionalen gainetik dago. Hitz probiotikoa latinez eta grekoz osatutako hitza da, «bizitzaren aldekoa» esan nahi duena.
|
|
Mikotoxinak kentzeko deskribatutako teknikez gain, elikagaiarekin zerikusia duten alderdi batzuei ere erreparatu behar zaie, erabat deskontaminatzeko. Alde horretatik, kontuan hartu behar da mikotoxina ez dagoela beti uniformeki banatua produktuaren masan, elikagai bereko osagairen batek babestuta egon baitaiteke; mikotoxinak kentzeko prozedurek prestatuta egon behar dutela elikagai kantitate handiak (milaka kilo) tratatzeko, eta erabilitako tratamenduak bermatu behar
|
duela
elikagaiari nutrizioaren ikuspegitik eragin diezaioketen bigarren mailako produkturik ez ekoiztea.
|
2017
|
|
proteinek erraz hautsi behar dute digestioa egin bitartean, eta erraz askatu aminoazidoak. «Horrek azaltzen du zergatik ez
|
duten
elikagaiek nutrizio interesik, ile edo lumetan sartutakoak, adibidez», gaineratu du Bárbara Kremers nutrizionistak, ‘Txakurrentzako Janari Gida Onenaren’ (The Best Food Guide) liburuaren egilea. Txakurrentzat proteina onak dituzten iturririk onenak animalia jatorrikoak dira:
|
2020
|
|
«bio» produktuen balorazio positiboa eta gehigarrien sailkapena. “Bietako batek ere ez
|
du
elikagaiaren nutrizio kalitatean eragina duen informaziorik ematen”, azaldu du Gemma del Cañok. “Eco” etiketak adierazten du bere ekoizpen sistemari buruzko legeria betetzen ari direla, baina ez direla nahitaez jasangarriagoak (planetaren beste aldetik etor daitezke, dagokion karbono aztarnarekin), eta ez dago nutrizioaren aldetik hobeak direla dioen ebidentziarik”, dio Roblesek:
|
2021
|
|
Warning ak, berriz, elikagai kritiko horien arabera atalase jakin batetik gorako produktuak identifikatzen dituen sistema bitarra dira. Sistema hori ongi egokitzen da Latinoamerikara, non elikagaien merkatua produktu kopuru mugatuago batez osatuta baitago, eta eskaintzen duen eskaintzak aldakortasun txikiagoa
|
baitu
elikagaien nutrizio osaeran, produktu kategorien barruan. Eta Europan ez?
|
2023
|
|
“Pediatra gisa, estrategia berriak garatu eta sustatu genituzke haurrei eta haien familiei ingurune digitalarekin eta pantailekin harreman osasungarria izaten laguntzeko”, dio Álvarez Pitti k. Profil desegokia
|
duten
elikagaien nutrizio publizitatea Pediatrentzat ere, eta pantailekin lotuta, funtsezkoa da haurtzaroan eta nerabezaroan elikadura ohitura txarrak agertu eta mantentzeari eragiten dioten beste faktore garrantzitsu bat mugan jartzea: osasungarriak ez diren elikagaien irisgarritasuna eta publizitatea.
|