2001
|
|
Gizatalde horietako batekoa ez den gizaki osasuntsu batek ez du listeria bidezko toxiinfekziorik nozituko, patogeno hori ugaria
|
duten
elikagaiak kontsumitu ezean.
|
2002
|
|
Gai antioxidatzaile ugari
|
duten
elikagaiak kontsumitzea.
|
2003
|
|
Begetarianoak, jakin gabe, etiketan halakotzat agertzen ez diren animalia jatorriko osagaiak
|
dituzten
elikagaiak kontsumi ditzake.
|
|
Eguneko magnesio gomendioak 350 eta 450 mg bitartekoak dira; beraz, pipa eskukada bat edo bi behar dira muskuluak erlaxatzeko eta hezurrak garatzeko. Landare burdina gehiago aprobetxatzeko, komeni da pipak bitamina ugari
|
duten
elikagaiekin batera kontsumitzea, hala nola zitrikoak, anana edo marrubiak. Bitaminei dagokienez, azido folikoaren (227 mg/ 100 g) aberastasuna aipatu behar da.
|
2004
|
|
Obesitateak lotura handiagoa du animalia koipe aseak jatearekin eta sedentarismoarekin. Diabetikoei dagokienez, gaixo horiek, gaur egun, sakarosa arazorik gabe eta diabetesa
|
duten
elikagairik gabe kontsumi dezakete, betiere dieta osasungarria egiten badute eta kontrol medikoak egiten bazaizkie. Azukrea neurriz kontsumitzeak ere ez du aldatzen triglizeridoen maila.
|
|
Gainera, koipe horiek “kolesterol ona” handitzen dute, eta, ondorioz, “kolesterol txarra” ez da arterien inguruan metatzen; beraz, ez da plakarik sortzen odol hodien paretetan. Halaber, onuragarria da potasio ugari
|
duten
elikagaiak kontsumitzea. Potasioak, sodioak ez bezala, ura kentzen du; beraz, interesgarria da dietan mineral hori duten elikagaiak sartzea, hala nola barazkiak eta barazkiak, fruta freskoak, osoko zerealak, garagardo legamia eta lekaleak.
|
|
Beraz, kutsadura biderik ohikoena kutsatutako produktu horietako edozeinetatik turistetara igarotzea da. Kasu horietan, ahotik sartzen da, tratamendu desegokia
|
duten
elikagaiak kontsumituz edo eramaileek kutsatuz. Nolanahi ere, behar adina hoztu eta berotu gabeko elikagaiak kontsumitzearen ondorio dira jatorriak.
|
2005
|
|
Glutena proteina bat da batzuetan zerealak, hala nola garia, garagarra, zekalea, oloa eta tritikalea (hibridoa) gariarena eta zekalearena). Beraz, gaixotasun hau duten pertsonek ez dute zerealak edo irina
|
dituzten
elikagaiak kontsumi ditzakete, zeliakia duten pertsonek hesteetako ileak kaltetzen dituzte, elikagaiak xurgatzeaz arduratzen dira. Sintomak Gaixotasuna, normalean, lehenengo bietan agertzen da.
|
|
Elikagai gehigarrietako adituen FAO/ OMS Batzorde Mistoa (JECFA) 2005eko otsailaren 8tik 17ra bildu da, artxilamidei eta elikagaien beste bost kutsatzaileri lotutako osasunerako arriskuak aztertzeko. Batzordeak ondorioztatu du animaliekin egindako esperimentuek minbizia dagoela artxilamiden eragin toxiko garrantzitsuentzat, eta gaur egun agertzen diren kopuruetan kutsatzaile hori
|
duten
elikagaiak kontsumitzea arriskutsua izan daitekeela osasun publikoarentzat. Arriskuaren ebaluazioa Adituek ebaluazio moderatuan oinarritu dute ikerketaren ondorioa, eta onartzen dute artxilamiden toxikotasunaren funtzionamenduari buruzko informazio zehatza falta dela, animaliekin egindako esperimentaziotik lortutako informazio egokienaren eta pertsonengan izan ditzakeen ondorioen arteko konparazio hipotetikoak egin zirela, eta kontsumoaren ebaluazioak estrapolatu egin zirela.
|
|
Arazo nagusia da soropilak behar
|
dituen
elikagaiak kontsumi ditzakeela.
|
|
itxaron beharra”. – Ahal bada, tenislarien edo txirrindularien kasuan bezala, gomendatzen da karbohidrato ugari
|
duten
elikagaiak kontsumitu aurretik gose sentsazioa agertzea. Galleta batzuk, platanoa, zereal barratxoak, glukosa duten edariak… hauetako edozein aukera izan daiteke egokia izatea.
|
2007
|
|
Halaz ere, CLA ren balizko bertuteen gaineko azterlanak (segun eta nolako isomero baliatu den) ez dira erabatekoak; areago, kontrako efektuak ere atzeman dira, CLA (trans10 cis 12 isomeroa) erantsia
|
zuten
elikagaiak kontsumitu ostean glukosa eta intsulinaren kontzentrazioa areagotzearen ondorioz.
|
|
Janari lasterra da substantzia horiek beren menuetatik kentzeko konpromisoa hartu duen edo serioski prestatzen ari den lagunetako bat. Osasun kontua Burguer Kingen aurkako eskaerak agerian uzten du trans gantzak kaltegarriak direla horiek
|
dituzten
elikagaiak kontsumitzen dituztenen osasunerako. CSPIren arabera, trans gantzek ondorio fisiologiko larriak dituzte.
|
|
Estatu Batuetako kontsumitzaile gehienek badakite E.coli edo Listeria bezalako bakterio patogenoak
|
dituzten
elikagaiak kontsumitzeak zer arrisku dakarren. Izan ere, bakterio patogenoek eragiten dituzten intoxikazio agerraldiak, gutxienez hamar estatu estatubatuarretan erregistratuak, urriaren hasieran.
|
2008
|
|
Animalia jatorriko gehigarriak landare produktuetan Begetarianoek zailtasunak izan ditzakete menuko plater bat aukeratzeko orduan; izan ere, baliteke plater" begetariano" batzuei (adibidez, barazki edo makarroi paella bat tomatearekin) oilasko edo haragi saldazko kubotxoak gehitzea, egosketa saldaren gustua aberasteko. Horri gehitu behar zaio pertsona begetarianoak, jakin gabe, etiketan halakotzat agertzen ez diren animalia jatorriko osagaiak
|
dituzten
elikagaiak kontsumi ditzakeela. Adibidez, animaliengandik etor daitezkeen elikagai gehigarriak, hala nola E, E eta 327 antioxidatzaileak (sodio laktatoa, potasikoa eta kaltzikoa, hurrenez hurren; hartzidura laktikotik lortuak); E koloratzaileak, txerrikumea edo azido karminikoa (intsektuetatik eratorria); edo zapore indartzaileak, hala nola E tik eratorria.
|
2009
|
|
Osasun publikoko kanpaina askok ohartarazi dute gatz gehiegi
|
duten
elikagaiak kontsumitzearen arriskuaz
|
|
Kaltzioa ez dago esnekietan bakarrik, hala nola esnean, jogurtean edo gaztan, baita hosto berdeko barazkietan ere (aza, zerba edo berroa). Gainera, bitamina ugari
|
duten
elikagaiak kontsumitu behar dira, hala nola arrainak, arrautzak edo zerealak eta esneki gotortuak, kaltzioa xurgatzen laguntzeko. Arrainen, arrautzen, lekaleen, haragiaren eta zerealen fosforoa ere garrantzitsua da hezurren osasunean.
|
2011
|
|
Nahitaezko etiketatzearen salbuespen dira, halaber, destilatuak egiteko erabiltzen diren zerealak edo edari alkoholdunetarako nekazaritzarako alkohol etilikoa, nahiz eta batzuetan zereal horien irinak okindegiko asma izenekoa sortzen duen, arnasteak eragindako erreakzio alergikoa. Zerealak, ugari Zerealen pasta, galletak, ogia edo opila elikagai klasikoez gain, batzuk, garia esaterako, elikagai ugaritan erabiltzen dira; horregatik, zeliakoek (glutenarekiko intolerantzia iraunkorra dutenek), besteak beste, arreta handia jarri behar
|
dute
elikagaiak kontsumitzean, proteina hori saihestu behar baitute. Zeliakoentzako elikagaiek zenbat gluten duten jakiteko, 41/ 2009 (EE) Erregelamenduak, 2009ko urtarrilekoak, ezarri zuen glutenarekiko intolerantzia duten pertsonentzat egindako elikagaietan “glutenik gabe” terminoa azpimarra daitekeela baldin eta edukia guztira 20 mg/ kg baino handiagoa ez bada, eta “oso txikia dena gluten kopuruan” terminoa, 100 kg baino handiagoa ez bada.
|
|
Finlandian egin zen 1994an, eta ia 30.000 gizon erretzaile aztertu zituen. Ikerketaren arabera, bitamina (alfa tokoferola) eta (laranja kolorea azenarioari ematen dion substantzia) ugari
|
duten
elikagaiak kontsumitzea gizon erretzaileen heriotza tasa %20 handitzearekin lotzen da. “Gaur badakigu, paradoxikoki, elikagaietan kontsumitzea onuragarria dela osasunerako, baina gehigarrietan kaltegarria dela”, dio González Svatetzek.
|
2012
|
|
Tea, kafea edo alkohola, txokolatea edo edari energetikoak saihestea komeni da. triptofanoa batez ere, aminoazido funtsezkoa da melatonina eta serotonina sortzeko; beraz, beharrezkoa da aminoazido hori
|
duten
elikagaiak kontsumitzea, indarberritze amets bat lortzeko. Bananak, esnea, haragia, arrain urdina edo fruitu lehorrak dira aminoazido hori gehien duten elikagaiak.
|
|
Jatetxean jaten bada: hobe da karbohidratoak, barazkiak, haragia, arraina, lekaleak eta fruta
|
dituzten
elikagaiak kontsumitzea. Elikagaien kalitatea lehenetsi behar da beste edozein aldagairen gainetik (gustu bat, begi bat, presak, etab.). Beraz, otordu osasuntsuak, digeritzen errazak, azukre gutxi, koipe gutxi eta zuntz gutxikoak izan behar dute.
|
2013
|
|
Eta anemiaren sintoma nagusietako bat neke eta neke sentsazio handiagoa da. Hori dela eta, burdina asko
|
duten
elikagaiak kontsumitzea gomendatzen da (adibidez, haragiak, lekaleak, barazki eta barazki hostotsuak eta fruitu lehor oleaginosoak), baita zitrikoak eta bitamina ematen duten beste produktu batzuk ere.
|
|
Hau da, 4 baso ur edo bestelako likido edatea, denboraldiaren eta giro baldintzen arabera gustagarrienak direnak: infusio hotzak edo beroak, ez kitzikagarriak, saldak (barazkiak, oilaskoa, arraina…), ur poloak (marrubia, limoia, angurria…), izotzak azukrerik gabe, te izoztua, gelatinak, fruta zuku naturalak, likidotuak edo irabiatuak fruta eta barazki baserriak… Ur asko
|
duten
elikagaiak kontsumitu, hala nola frutak eta barazkiak. Fruta freskoak, naturalean edo beste aurkezpen batzuetan hartuak (zuku atera berria, likidotuak, brotxetan, mazedoniak, etab.).), ordu arteko mokadu gisa hartzeko lehen aukera izan lukete, goiz erdian eta arratsalde erdian.
|
2014
|
|
Horretarako, zertxobait aldatu behar
|
genituzke
elikagaiak kontsumitzeko, erosteko eta kudeatzeko moduak.
|
|
«La famosa dieta del ayuno, dieta 5: 2», «Adelgazar con ayuno» edo «El ayuno para adelgazar de forma natural» bezalako iragarkiak edonoren eskura daude eta ondorio larriak beren gorputz irudiarekin kezkatuta dauden gazteen begietan. Urrutirago joan gabe, Erresuma Batuko bi sexuetako 7.000 nerabe baino gehiagotan egindako ikerketa batek erakusten du ohikoagoa dela gorputz irudiari eta pisu irabaziari buruzko kezka neska gazteen artean, eta haien %11k uste
|
duten
elikagaiak kontsumitzea ekiditen duela. » gizentzen dutenak«.
|
2015
|
|
Etorkizuneko populazio hori ikusmiratik ez galtzeko, haiengana hurbildu nahi izan du HISPACOOPek (Kontsumitzaile eta Erabiltzaile Kooperatiben Espainiako Konfederazioa da, eta bertako kide da EROSKI Fundazioa), eta jakin nahi izan du zer nolako ohiturak, zailtasunak eta beharrak
|
dituzten
elikagaiak kontsumitzeko garaian.
|
2019
|
|
Gure inguruan, ondo hidratatuta egotea gomendatzen da, bai beroa egiten badu, bai bestela, baina arreta handiagoa jarri behar da urte sasoi honetan. Elikadurari dagokionez, Getze Galeriak nabarmendu duenez, «etiketarik ez duten eta osasun kontrolik ez
|
duten
elikagaiak kontsumitzea saihestu behar da, landa turismoko guneetan maiz saltzen direnak. Turismo denboraldiko establezimenduetan, hala nola terrazetan eta txiringitoetan, behar bezala hoztuta mantentzen diren elikagaiak soilik kontsumitu behar dira, tresna garbiekin manipulatzen direnak eta higiene baldintza zorrotzak mantentzen dituztenak», azpimarratu du.
|
|
Kirol aurreko azterketa: 3 arrazoi horretarako Pertsona horientzat funtsezkoa da zenbait zereal hartzea eta haien kirol elikadura ez zaintzea, bitamina ugari
|
duten
elikagaiak kontsumituz, hala nola haragia, arraina, gibela edo arrautzak. Zerealak eta ogia, hobe integralak badira.
|
|
“Naturaltzat edo toxikorik gabekotzat jotzen dena, baratze bateko tomateak esaterako, kontrolik ez duten produktuak izan litezke, eta osasunerako eragile kaltegarri gehiago izan ditzakete”. “Atzera egiten badugu eta kontrol eta kalitate katerik ez
|
duten
elikagaiak kontsumitzera joaten bagara, azkenean ahaztuta dauden infekzioak bersor daitezke”, ohartarazi du Roblesek. Adituak bat datoz segurtasun arazo gehienak higiene, manipulazio eta kontserbazio praktika txarretatik datozela.
|
2020
|
|
Gehienetan, giltzurrunak gutxiago kanporatzeak eragiten du hiperurizemia. Gainerako kasuetan, gure gorputzak azido uriko gehiago sortzen duelako gertatzen da hori, purina ugari
|
duten
elikagaiak kontsumitzeagatik, alkohola edateagatik, faktore genetikoengatik, ariketa fisiko gehiegi egiteagatik edo gehiegizko pisuagatik. Azido urikoa giltzurrunen (gernuaren bidez) eta hesteen (gorozkien bidez) bidez kanporatzen da, baina askoz gutxiago.
|
2021
|
|
Hauek dira: Disfuntzio tiroideoa duten pertsonek edo iodoa duten botikak hartzen dituztenek algak
|
dituzten
elikagaiak kontsumitzea saihestu behar dute, batez ere kombu espeziekoak (Laminaria japonica, Saccina japoniarra). Algen iodo kopuruak haurrengan duen arriskua neurtzeko datu nahikorik ez dagoenez, gomendatzen da haurrek, haurdun dauden emakumeek edo edoskitzaroan daudenek ez kontsumitzea.
|
2022
|
|
Eztia azukre librea da, mahaiko azukrea bezala, eta biak, Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) gomendioen arabera, oso modu mugatuan kontsumitu behar dira: gehienez 20 g egunean, eta ez da bestelako azukre askerik gehitu behar, ez eta hori
|
duten
elikagaiak kontsumitu ere. Eztiak azukre gutxiago ematen badu ere(% 75, mahaiko azukrearen% 100arekin alderatuta), azukre gehiegi kontsumitzeak arrisku bera dakar osasunerako eta azukrearekin pasatzeak:
|
|
• Ozpina lagungarria izan daiteke azukrea kontrolatzeko Egia. Zenbait ikerketak erakutsi dutenez, almidoia (karbohidratoak)
|
duten
elikagaiak kontsumitu aurretik ozpin kantitate txikiak hartzeak glukosa maila nabarmen handitzea eragotz dezake, eta horrek murriztu egiten du erantzun glikemikoa (elikagai bat irentsi ondoren odolean gertatzen den azukre gehikuntza), %20tik %40ra. Izan ere, azido azetikoak blokeatu egiten ditu almidoiak digeritzen dituzten entzimak, eta horrek murriztu egiten du glukosaren xurgapena.
|
2023
|
|
Ariketa fisikoa egitea UTBaren kasuan, jarduerak kanpoan egin lirateke. Triptofano ugari
|
duten
elikagaiak kontsumitzea Triptofanoa lekale, fruitu lehor eta esnekietan dago. Uste da substantzia horrek depresioa hobetzen duela, helduen depresioa tratatzeko agintzen diren gai aktiboen jarduera mekanismoaren bidez. Hala ere, literatura zientifikoak ez du argi elikagaietan irentsitako triptofanoaren eta serotonina sintetizatuaren artean erlazio zuzena dagoenik.
|