Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 34

2001
‎Gizatalde horietako batekoa ez den gizaki osasuntsu batek ez du listeria bidezko toxiinfekziorik nozituko, patogeno hori ugaria duten elikagaiak kontsumitu ezean.
2002
‎Gai antioxidatzaile ugari duten elikagaiak kontsumitzea.
2003
‎Begetarianoak, jakin gabe, etiketan halakotzat agertzen ez diren animalia jatorriko osagaiak dituzten elikagaiak kontsumi ditzake.
‎Eguneko magnesio gomendioak 350 eta 450 mg bitartekoak dira; beraz, pipa eskukada bat edo bi behar dira muskuluak erlaxatzeko eta hezurrak garatzeko. Landare burdina gehiago aprobetxatzeko, komeni da pipak bitamina ugari duten elikagaiekin batera kontsumitzea, hala nola zitrikoak, anana edo marrubiak. Bitaminei dagokienez, azido folikoaren (227 mg/ 100 g) aberastasuna aipatu behar da.
2004
‎Obesitateak lotura handiagoa du animalia koipe aseak jatearekin eta sedentarismoarekin. Diabetikoei dagokienez, gaixo horiek, gaur egun, sakarosa arazorik gabe eta diabetesa duten elikagairik gabe kontsumi dezakete, betiere dieta osasungarria egiten badute eta kontrol medikoak egiten bazaizkie. Azukrea neurriz kontsumitzeak ere ez du aldatzen triglizeridoen maila.
‎Gainera, koipe horiek “kolesterol ona” handitzen dute, eta, ondorioz, “kolesterol txarra” ez da arterien inguruan metatzen; beraz, ez da plakarik sortzen odol hodien paretetan. Halaber, onuragarria da potasio ugari duten elikagaiak kontsumitzea. Potasioak, sodioak ez bezala, ura kentzen du; beraz, interesgarria da dietan mineral hori duten elikagaiak sartzea, hala nola barazkiak eta barazkiak, fruta freskoak, osoko zerealak, garagardo legamia eta lekaleak.
‎Beraz, kutsadura biderik ohikoena kutsatutako produktu horietako edozeinetatik turistetara igarotzea da. Kasu horietan, ahotik sartzen da, tratamendu desegokia duten elikagaiak kontsumituz edo eramaileek kutsatuz. Nolanahi ere, behar adina hoztu eta berotu gabeko elikagaiak kontsumitzearen ondorio dira jatorriak.
2005
‎Glutena proteina bat da batzuetan zerealak, hala nola garia, garagarra, zekalea, oloa eta tritikalea (hibridoa) gariarena eta zekalearena). Beraz, gaixotasun hau duten pertsonek ez dute zerealak edo irina dituzten elikagaiak kontsumi ditzakete, zeliakia duten pertsonek hesteetako ileak kaltetzen dituzte, elikagaiak xurgatzeaz arduratzen dira. Sintomak Gaixotasuna, normalean, lehenengo bietan agertzen da.
‎Elikagai gehigarrietako adituen FAO/ OMS Batzorde Mistoa (JECFA) 2005eko otsailaren 8tik 17ra bildu da, artxilamidei eta elikagaien beste bost kutsatzaileri lotutako osasunerako arriskuak aztertzeko. Batzordeak ondorioztatu du animaliekin egindako esperimentuek minbizia dagoela artxilamiden eragin toxiko garrantzitsuentzat, eta gaur egun agertzen diren kopuruetan kutsatzaile hori duten elikagaiak kontsumitzea arriskutsua izan daitekeela osasun publikoarentzat. Arriskuaren ebaluazioa Adituek ebaluazio moderatuan oinarritu dute ikerketaren ondorioa, eta onartzen dute artxilamiden toxikotasunaren funtzionamenduari buruzko informazio zehatza falta dela, animaliekin egindako esperimentaziotik lortutako informazio egokienaren eta pertsonengan izan ditzakeen ondorioen arteko konparazio hipotetikoak egin zirela, eta kontsumoaren ebaluazioak estrapolatu egin zirela.
‎Arazo nagusia da soropilak behar dituen elikagaiak kontsumi ditzakeela.
‎itxaron beharra”. – Ahal bada, tenislarien edo txirrindularien kasuan bezala, gomendatzen da karbohidrato ugari duten elikagaiak kontsumitu aurretik gose sentsazioa agertzea. Galleta batzuk, platanoa, zereal barratxoak, glukosa duten edariak… hauetako edozein aukera izan daiteke egokia izatea.
2007
‎Halaz ere, CLA ren balizko bertuteen gaineko azterlanak (segun eta nolako isomero baliatu den) ez dira erabatekoak; areago, kontrako efektuak ere atzeman dira, CLA (trans10 cis 12 isomeroa) erantsia zuten elikagaiak kontsumitu ostean glukosa eta intsulinaren kontzentrazioa areagotzearen ondorioz.
‎Janari lasterra da substantzia horiek beren menuetatik kentzeko konpromisoa hartu duen edo serioski prestatzen ari den lagunetako bat. Osasun kontua Burguer Kingen aurkako eskaerak agerian uzten du trans gantzak kaltegarriak direla horiek dituzten elikagaiak kontsumitzen dituztenen osasunerako. CSPIren arabera, trans gantzek ondorio fisiologiko larriak dituzte.
‎Estatu Batuetako kontsumitzaile gehienek badakite E.coli edo Listeria bezalako bakterio patogenoak dituzten elikagaiak kontsumitzeak zer arrisku dakarren. Izan ere, bakterio patogenoek eragiten dituzten intoxikazio agerraldiak, gutxienez hamar estatu estatubatuarretan erregistratuak, urriaren hasieran.
2008
‎Animalia jatorriko gehigarriak landare produktuetan Begetarianoek zailtasunak izan ditzakete menuko plater bat aukeratzeko orduan; izan ere, baliteke plater" begetariano" batzuei (adibidez, barazki edo makarroi paella bat tomatearekin) oilasko edo haragi saldazko kubotxoak gehitzea, egosketa saldaren gustua aberasteko. Horri gehitu behar zaio pertsona begetarianoak, jakin gabe, etiketan halakotzat agertzen ez diren animalia jatorriko osagaiak dituzten elikagaiak kontsumi ditzakeela. Adibidez, animaliengandik etor daitezkeen elikagai gehigarriak, hala nola E, E eta 327 antioxidatzaileak (sodio laktatoa, potasikoa eta kaltzikoa, hurrenez hurren; hartzidura laktikotik lortuak); E koloratzaileak, txerrikumea edo azido karminikoa (intsektuetatik eratorria); edo zapore indartzaileak, hala nola E tik eratorria.
2009
‎Osasun publikoko kanpaina askok ohartarazi dute gatz gehiegi duten elikagaiak kontsumitzearen arriskuaz
‎Kaltzioa ez dago esnekietan bakarrik, hala nola esnean, jogurtean edo gaztan, baita hosto berdeko barazkietan ere (aza, zerba edo berroa). Gainera, bitamina ugari duten elikagaiak kontsumitu behar dira, hala nola arrainak, arrautzak edo zerealak eta esneki gotortuak, kaltzioa xurgatzen laguntzeko. Arrainen, arrautzen, lekaleen, haragiaren eta zerealen fosforoa ere garrantzitsua da hezurren osasunean.
2011
‎Nahitaezko etiketatzearen salbuespen dira, halaber, destilatuak egiteko erabiltzen diren zerealak edo edari alkoholdunetarako nekazaritzarako alkohol etilikoa, nahiz eta batzuetan zereal horien irinak okindegiko asma izenekoa sortzen duen, arnasteak eragindako erreakzio alergikoa. Zerealak, ugari Zerealen pasta, galletak, ogia edo opila elikagai klasikoez gain, batzuk, garia esaterako, elikagai ugaritan erabiltzen dira; horregatik, zeliakoek (glutenarekiko intolerantzia iraunkorra dutenek), besteak beste, arreta handia jarri behar dute elikagaiak kontsumitzean, proteina hori saihestu behar baitute. Zeliakoentzako elikagaiek zenbat gluten duten jakiteko, 41/ 2009 (EE) Erregelamenduak, 2009ko urtarrilekoak, ezarri zuen glutenarekiko intolerantzia duten pertsonentzat egindako elikagaietan “glutenik gabe” terminoa azpimarra daitekeela baldin eta edukia guztira 20 mg/ kg baino handiagoa ez bada, eta “oso txikia dena gluten kopuruan” terminoa, 100 kg baino handiagoa ez bada.
‎Finlandian egin zen 1994an, eta ia 30.000 gizon erretzaile aztertu zituen. Ikerketaren arabera, bitamina (alfa tokoferola) eta (laranja kolorea azenarioari ematen dion substantzia) ugari duten elikagaiak kontsumitzea gizon erretzaileen heriotza tasa %20 handitzearekin lotzen da. “Gaur badakigu, paradoxikoki, elikagaietan kontsumitzea onuragarria dela osasunerako, baina gehigarrietan kaltegarria dela”, dio González Svatetzek.
2012
‎Tea, kafea edo alkohola, txokolatea edo edari energetikoak saihestea komeni da. triptofanoa batez ere, aminoazido funtsezkoa da melatonina eta serotonina sortzeko; beraz, beharrezkoa da aminoazido hori duten elikagaiak kontsumitzea, indarberritze amets bat lortzeko. Bananak, esnea, haragia, arrain urdina edo fruitu lehorrak dira aminoazido hori gehien duten elikagaiak.
‎Jatetxean jaten bada: hobe da karbohidratoak, barazkiak, haragia, arraina, lekaleak eta fruta dituzten elikagaiak kontsumitzea. Elikagaien kalitatea lehenetsi behar da beste edozein aldagairen gainetik (gustu bat, begi bat, presak, etab.). Beraz, otordu osasuntsuak, digeritzen errazak, azukre gutxi, koipe gutxi eta zuntz gutxikoak izan behar dute.
2013
‎Eta anemiaren sintoma nagusietako bat neke eta neke sentsazio handiagoa da. Hori dela eta, burdina asko duten elikagaiak kontsumitzea gomendatzen da (adibidez, haragiak, lekaleak, barazki eta barazki hostotsuak eta fruitu lehor oleaginosoak), baita zitrikoak eta bitamina ematen duten beste produktu batzuk ere.
‎Hau da, 4 baso ur edo bestelako likido edatea, denboraldiaren eta giro baldintzen arabera gustagarrienak direnak: infusio hotzak edo beroak, ez kitzikagarriak, saldak (barazkiak, oilaskoa, arraina…), ur poloak (marrubia, limoia, angurria…), izotzak azukrerik gabe, te izoztua, gelatinak, fruta zuku naturalak, likidotuak edo irabiatuak fruta eta barazki baserriak… Ur asko duten elikagaiak kontsumitu, hala nola frutak eta barazkiak. Fruta freskoak, naturalean edo beste aurkezpen batzuetan hartuak (zuku atera berria, likidotuak, brotxetan, mazedoniak, etab.).), ordu arteko mokadu gisa hartzeko lehen aukera izan lukete, goiz erdian eta arratsalde erdian.
2014
‎Horretarako, zertxobait aldatu behar genituzke elikagaiak kontsumitzeko, erosteko eta kudeatzeko moduak.
‎«La famosa dieta del ayuno, dieta 5: 2», «Adelgazar con ayuno» edo «El ayuno para adelgazar de forma natural» bezalako iragarkiak edonoren eskura daude eta ondorio larriak beren gorputz irudiarekin kezkatuta dauden gazteen begietan. Urrutirago joan gabe, Erresuma Batuko bi sexuetako 7.000 nerabe baino gehiagotan egindako ikerketa batek erakusten du ohikoagoa dela gorputz irudiari eta pisu irabaziari buruzko kezka neska gazteen artean, eta haien %11k uste duten elikagaiak kontsumitzea ekiditen duela. » gizentzen dutenak«.
2015
‎Etorkizuneko populazio hori ikusmiratik ez galtzeko, haiengana hurbildu nahi izan du HISPACOOPek (Kontsumitzaile eta Erabiltzaile Kooperatiben Espainiako Konfederazioa da, eta bertako kide da EROSKI Fundazioa), eta jakin nahi izan du zer nolako ohiturak, zailtasunak eta beharrak dituzten elikagaiak kontsumitzeko garaian.
2019
‎Gure inguruan, ondo hidratatuta egotea gomendatzen da, bai beroa egiten badu, bai bestela, baina arreta handiagoa jarri behar da urte sasoi honetan. Elikadurari dagokionez, Getze Galeriak nabarmendu duenez, «etiketarik ez duten eta osasun kontrolik ez duten elikagaiak kontsumitzea saihestu behar da, landa turismoko guneetan maiz saltzen direnak. Turismo denboraldiko establezimenduetan, hala nola terrazetan eta txiringitoetan, behar bezala hoztuta mantentzen diren elikagaiak soilik kontsumitu behar dira, tresna garbiekin manipulatzen direnak eta higiene baldintza zorrotzak mantentzen dituztenak», azpimarratu du.
‎Kirol aurreko azterketa: 3 arrazoi horretarako Pertsona horientzat funtsezkoa da zenbait zereal hartzea eta haien kirol elikadura ez zaintzea, bitamina ugari duten elikagaiak kontsumituz, hala nola haragia, arraina, gibela edo arrautzak. Zerealak eta ogia, hobe integralak badira.
‎“Naturaltzat edo toxikorik gabekotzat jotzen dena, baratze bateko tomateak esaterako, kontrolik ez duten produktuak izan litezke, eta osasunerako eragile kaltegarri gehiago izan ditzakete”. “Atzera egiten badugu eta kontrol eta kalitate katerik ez duten elikagaiak kontsumitzera joaten bagara, azkenean ahaztuta dauden infekzioak bersor daitezke”, ohartarazi du Roblesek. Adituak bat datoz segurtasun arazo gehienak higiene, manipulazio eta kontserbazio praktika txarretatik datozela.
2020
‎Gehienetan, giltzurrunak gutxiago kanporatzeak eragiten du hiperurizemia. Gainerako kasuetan, gure gorputzak azido uriko gehiago sortzen duelako gertatzen da hori, purina ugari duten elikagaiak kontsumitzeagatik, alkohola edateagatik, faktore genetikoengatik, ariketa fisiko gehiegi egiteagatik edo gehiegizko pisuagatik. Azido urikoa giltzurrunen (gernuaren bidez) eta hesteen (gorozkien bidez) bidez kanporatzen da, baina askoz gutxiago.
2021
‎Hauek dira: Disfuntzio tiroideoa duten pertsonek edo iodoa duten botikak hartzen dituztenek algak dituzten elikagaiak kontsumitzea saihestu behar dute, batez ere kombu espeziekoak (Laminaria japonica, Saccina japoniarra). Algen iodo kopuruak haurrengan duen arriskua neurtzeko datu nahikorik ez dagoenez, gomendatzen da haurrek, haurdun dauden emakumeek edo edoskitzaroan daudenek ez kontsumitzea.
2022
‎Eztia azukre librea da, mahaiko azukrea bezala, eta biak, Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) gomendioen arabera, oso modu mugatuan kontsumitu behar dira: gehienez 20 g egunean, eta ez da bestelako azukre askerik gehitu behar, ez eta hori duten elikagaiak kontsumitu ere. Eztiak azukre gutxiago ematen badu ere(% 75, mahaiko azukrearen% 100arekin alderatuta), azukre gehiegi kontsumitzeak arrisku bera dakar osasunerako eta azukrearekin pasatzeak:
‎• Ozpina lagungarria izan daiteke azukrea kontrolatzeko Egia. Zenbait ikerketak erakutsi dutenez, almidoia (karbohidratoak) duten elikagaiak kontsumitu aurretik ozpin kantitate txikiak hartzeak glukosa maila nabarmen handitzea eragotz dezake, eta horrek murriztu egiten du erantzun glikemikoa (elikagai bat irentsi ondoren odolean gertatzen den azukre gehikuntza), %20tik %40ra. Izan ere, azido azetikoak blokeatu egiten ditu almidoiak digeritzen dituzten entzimak, eta horrek murriztu egiten du glukosaren xurgapena.
2023
‎Ariketa fisikoa egitea UTBaren kasuan, jarduerak kanpoan egin lirateke. Triptofano ugari duten elikagaiak kontsumitzea Triptofanoa lekale, fruitu lehor eta esnekietan dago. Uste da substantzia horrek depresioa hobetzen duela, helduen depresioa tratatzeko agintzen diren gai aktiboen jarduera mekanismoaren bidez. Hala ere, literatura zientifikoak ez du argi elikagaietan irentsitako triptofanoaren eta serotonina sintetizatuaren artean erlazio zuzena dagoenik.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia