2004
|
|
Prezioak Gabonetan igotzen dira, berriro ere! Eguberrietan gastua izugarri igo da, eta familia gehienek joera handiagoa
|
dute
elikagai jakin batzuengatik beste egun batzuetan ordainduko ez luketen diru kopuru bat ordaintzeko. Oro har, elikagai freskoek igoera nabarmena izaten dute urtero.
|
2005
|
|
Arriskuaren ebaluazioa Adituek ebaluazio moderatuan oinarritu dute ikerketaren ondorioa, eta onartzen dute artxilamiden toxikotasunaren funtzionamenduari buruzko informazio zehatza falta dela, animaliekin egindako esperimentaziotik lortutako informazio egokienaren eta pertsonengan izan ditzakeen ondorioen arteko konparazio hipotetikoak egin zirela, eta kontsumoaren ebaluazioak estrapolatu egin zirela. Zenbait faktoreren arabera (tenperaturak eta egoste denborak, adibidez) akrilamida asko egon daitezkeenez elikagai beretan, JECFAko adituek adierazi dute ezin dela gomendiorik egin substantzia horiek
|
dituzten
elikagai jakin batzuk kontsumitzearen kaltegabetasunari buruz. Oraingoz, elikagaien industriak esan du zenbait elikagaitan akrilamiden edukia murrizteko modua bilatzen ari dela.
|
2006
|
|
Horregatik, duela milaka urte hasi ziren erabiltzen, mikroorganismoek elikagai hartzituen eta elikagai alkoholikoen ekoizpenean duten funtzioa erakusten duen moduan. Hala ere, produktu horiek jarduera entzimatiko hori duten mikroorganismoen ekintzari esker egin dira, eta horrek esan nahi
|
zuen
elikagai jakin bat izateko bakterioak behar zirela. Horrek zenbait arrisku ekar ditzake, mikroorganismo onuragarriekin beste patogeno batzuk ager baitaitezke, edo antzeko proportzioak dituzten beste entzima batzuk batera egon baitaitezke.
|
|
Josephine Wills Eufic eko zuzendari nagusiaren aburuz, informazio horren helburu nagusietako batek obesitateari aurre egin lioke, EBn gaur egun dagoen osasun publikoko erronkari. «Azterlanaren bidez zehaztu nahi dugu energia informazioak eragin zuzena ote
|
duen
elikagai jakin baten hautaketan», onartu du Wills ek. Azterketa horrek lau urteko berrikuspen zientifiko eta sistematikoarekin amaitzen da, eta nutrizio etiketatzea indartzeko ideia batzuk ematen ditu, hala nola informazio kalorikoa erosketa tiketan gehitzea, prezioarekin batera «erosi» diren kaloria kopurua ere ager dadin.
|
|
Horregatik, duela milaka urte hasi ziren erabiltzen, mikroorganismoek elikagai hartzituen eta elikagai alkoholikoen ekoizpenean duten funtzioa erakusten duen moduan. Hala ere, produktu horiek jarduera entzimatiko hori duten mikroorganismoen ekintzari esker egin dira, eta horrek esan nahi
|
zuen
elikagai jakin bat izateko bakterioak behar zirela. Horrek zenbait arrisku ekar ditzake, mikroorganismo onuragarriekin beste patogeno batzuk ager daitezkeelako edo ezaugarri ez hain atseginak ematen dituzten beste entzima batzuk batera egon daitezkeelako.
|
2007
|
|
arnas bidea. Kasu horretan, pertsonak polenekiko edo akaroekiko sentikorrak dira, eta horiek, era berean, erreakzio gurutzatua
|
dute
elikagai jakin batzuekin. Kasu horietan, fruta edo barazki fresko batzuk irenstean, IgEk berehala erreakzionatzen du; adibidez, urki polena sagar, azenario, patata edo kiwiarekin gurutzatzen da, edo akaroen eta krustazeo batzuen arteko erreakzioa gertatzen da.
|
2008
|
|
Horiek, beraz, antioxidatzaileak, mineralak edo gantz azidoak mikrokapsularatzea eskatzen dute, elikagai espezifikoen xurgapena handitzeko. Ez dakigu, halaber, zer ondorio
|
dituen
elikagai jakin batean nano tantak sartzeak bitaminak xurgatzen laguntzeko.
|
2011
|
|
Funtsean, bi elementu multzo nagusik hartzen dute parte hori zehazteko prozesuan: lehenak zenbait beharrizan biologiko ditu, bai energiarenak bai elikagaienak, eta bigarrenak harreman estua
|
du
elikagai jakin batzuk modu jakin batean jateak dakarren plazerarekin. Azken alderdi horri dagokionez, bai elikadura ohiturek bai gastronomiak (sukaldaritzako prestakuntza jakin batzuk egiteko artea), oro har, gizarte batek bere elikadura nola bideratzen duen zehazten dute, eta, beraz, haren asebetetze maila, itxaropenak betetzen dituen neurrian.
|
2012
|
|
Datorren astelehenean, maiatzak 28, Nutrizioaren Egun Nazionala ospatzen dela eta, Lurperiak nabarmendu du gurasoek lan handia egiten dutela seme alabak elikaduran hezteko, eta esan du txikienei eman diezaieketen aholkurik onena dela “barazkia sartu egiten duela” esatea. Hori dela eta, Ehorzketak jakinarazi du zenbait esaldiren arabera “bakarrik” balio
|
duela
elikagai jakin batzuk “demonizatzeko”; esate baterako, “barazkiak jaten badituzu, postre izoztua emango dizut”. Haren iritziz, baieztapen hori mezu “okerra” da, adingabeari barazkia “txarra da” adierazten baitio, eta izozkia, berriz, “ona da”.
|
2023
|
|
Etiketa nahasia Produktu honekin lotutako beste arazo bat etiketa da. Kontsumitzaileak jakin nahi badu zer olio mota
|
duen
elikagai jakin batek, gehienetan, olioa aipatzean oso modu generikoan egiten da: landare olioa, landare koipea, erabat hidrogenatutako landare koipea edo landare olio hidrogenatuak.
|