Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2004
‎Prezioak Gabonetan igotzen dira, berriro ere! Eguberrietan gastua izugarri igo da, eta familia gehienek joera handiagoa dute elikagai jakin batzuengatik beste egun batzuetan ordainduko ez luketen diru kopuru bat ordaintzeko. Oro har, elikagai freskoek igoera nabarmena izaten dute urtero.
2005
‎Arriskuaren ebaluazioa Adituek ebaluazio moderatuan oinarritu dute ikerketaren ondorioa, eta onartzen dute artxilamiden toxikotasunaren funtzionamenduari buruzko informazio zehatza falta dela, animaliekin egindako esperimentaziotik lortutako informazio egokienaren eta pertsonengan izan ditzakeen ondorioen arteko konparazio hipotetikoak egin zirela, eta kontsumoaren ebaluazioak estrapolatu egin zirela. Zenbait faktoreren arabera (tenperaturak eta egoste denborak, adibidez) akrilamida asko egon daitezkeenez elikagai beretan, JECFAko adituek adierazi dute ezin dela gomendiorik egin substantzia horiek dituzten elikagai jakin batzuk kontsumitzearen kaltegabetasunari buruz. Oraingoz, elikagaien industriak esan du zenbait elikagaitan akrilamiden edukia murrizteko modua bilatzen ari dela.
2006
‎Horregatik, duela milaka urte hasi ziren erabiltzen, mikroorganismoek elikagai hartzituen eta elikagai alkoholikoen ekoizpenean duten funtzioa erakusten duen moduan. Hala ere, produktu horiek jarduera entzimatiko hori duten mikroorganismoen ekintzari esker egin dira, eta horrek esan nahi zuen elikagai jakin bat izateko bakterioak behar zirela. Horrek zenbait arrisku ekar ditzake, mikroorganismo onuragarriekin beste patogeno batzuk ager baitaitezke, edo antzeko proportzioak dituzten beste entzima batzuk batera egon baitaitezke.
‎Josephine Wills Eufic eko zuzendari nagusiaren aburuz, informazio horren helburu nagusietako batek obesitateari aurre egin lioke, EBn gaur egun dagoen osasun publikoko erronkari. «Azterlanaren bidez zehaztu nahi dugu energia informazioak eragin zuzena ote duen elikagai jakin baten hautaketan», onartu du Wills ek. Azterketa horrek lau urteko berrikuspen zientifiko eta sistematikoarekin amaitzen da, eta nutrizio etiketatzea indartzeko ideia batzuk ematen ditu, hala nola informazio kalorikoa erosketa tiketan gehitzea, prezioarekin batera «erosi» diren kaloria kopurua ere ager dadin.
‎Horregatik, duela milaka urte hasi ziren erabiltzen, mikroorganismoek elikagai hartzituen eta elikagai alkoholikoen ekoizpenean duten funtzioa erakusten duen moduan. Hala ere, produktu horiek jarduera entzimatiko hori duten mikroorganismoen ekintzari esker egin dira, eta horrek esan nahi zuen elikagai jakin bat izateko bakterioak behar zirela. Horrek zenbait arrisku ekar ditzake, mikroorganismo onuragarriekin beste patogeno batzuk ager daitezkeelako edo ezaugarri ez hain atseginak ematen dituzten beste entzima batzuk batera egon daitezkeelako.
2007
‎arnas bidea. Kasu horretan, pertsonak polenekiko edo akaroekiko sentikorrak dira, eta horiek, era berean, erreakzio gurutzatua dute elikagai jakin batzuekin. Kasu horietan, fruta edo barazki fresko batzuk irenstean, IgEk berehala erreakzionatzen du; adibidez, urki polena sagar, azenario, patata edo kiwiarekin gurutzatzen da, edo akaroen eta krustazeo batzuen arteko erreakzioa gertatzen da.
2008
‎Horiek, beraz, antioxidatzaileak, mineralak edo gantz azidoak mikrokapsularatzea eskatzen dute, elikagai espezifikoen xurgapena handitzeko. Ez dakigu, halaber, zer ondorio dituen elikagai jakin batean nano tantak sartzeak bitaminak xurgatzen laguntzeko.
2011
‎Funtsean, bi elementu multzo nagusik hartzen dute parte hori zehazteko prozesuan: lehenak zenbait beharrizan biologiko ditu, bai energiarenak bai elikagaienak, eta bigarrenak harreman estua du elikagai jakin batzuk modu jakin batean jateak dakarren plazerarekin. Azken alderdi horri dagokionez, bai elikadura ohiturek bai gastronomiak (sukaldaritzako prestakuntza jakin batzuk egiteko artea), oro har, gizarte batek bere elikadura nola bideratzen duen zehazten dute, eta, beraz, haren asebetetze maila, itxaropenak betetzen dituen neurrian.
2012
‎Datorren astelehenean, maiatzak 28, Nutrizioaren Egun Nazionala ospatzen dela eta, Lurperiak nabarmendu du gurasoek lan handia egiten dutela seme alabak elikaduran hezteko, eta esan du txikienei eman diezaieketen aholkurik onena dela “barazkia sartu egiten duela” esatea. Hori dela eta, Ehorzketak jakinarazi du zenbait esaldiren arabera “bakarrik” balio duela elikagai jakin batzuk “demonizatzeko”; esate baterako, “barazkiak jaten badituzu, postre izoztua emango dizut”. Haren iritziz, baieztapen hori mezu “okerra” da, adingabeari barazkia “txarra da” adierazten baitio, eta izozkia, berriz, “ona da”.
2023
‎Etiketa nahasia Produktu honekin lotutako beste arazo bat etiketa da. Kontsumitzaileak jakin nahi badu zer olio mota duen elikagai jakin batek, gehienetan, olioa aipatzean oso modu generikoan egiten da: landare olioa, landare koipea, erabat hidrogenatutako landare koipea edo landare olio hidrogenatuak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia