Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2004
‎Granadako Unibertsitateko adituek egindako azterlan baten arabera, xantanoa eta gelanoa ekoizteko substratu gisa erremolatxa melaza erabiltzeak bideragarritasun zientifikoa du, eta aplikazio garrantzitsuak ditu elikagaien industrian. Adituen arabera, propietate egonkortzaileak eta lodigarriak onuragarriak dira pastelak, marmeladak edo aurrez prestatutako elikagaiak egiteko.
2006
‎Ugaztunen artean, hartzetatik marmotetara egiten den jarduera da. Behmer ek uste du elikagaien industriak karbono hidratoen iturri zuzenak ematen dituela gaur egun, eta horiek intsektuen parean jartzen gaituzte, hain gozoa den zerbaitetarako prestatuta ez dagoen gorputza izanik ere. «Intsektuak bezala, urritasun eta oparotasun garaietara egokitzeko gai izango bagina, urrats izugarria emango genuke sindrome metabolikoari, obesitateari edo diabeteari aurre egiteko».
2008
‎Ayelie Fruta zukua erraz aizuntzen den produktua da, batez ere jatorrizko zukua eta fruta zuku merkeagoak nahastuta, ekoizpen kantitatea handitu eta prezioak merkatzeko. Prozedura horrek adierazten du elikagaien iruzurrak produktu askori eragin diezaieketela, eta horrek adierazten du elikagaien kautotzeak garrantzi handia duela elikagaien industrian. Hatz markak Frutaren ‘hatz marka’, gizakietan bezala, berariazkoa da horietako bakoitzarentzat.
2010
‎Ordenagailu bidezko tomografiak aplikazio ugari ditu elikagaien industrian: prozesu berriak diseinatu eta garatzea, gatzetan ondutako haragi produktuak eta arrainak kontrolatu eta optimizatzea, kanalak eta piezak koipe edukiaren arabera sailkatzea, lehortze eta heltze prozesuak kontrolatzea hainbat sektoretan (haragia, arraina, frutak, gaztak…), frutaren kalitatea eta heltzea, elikagaiaren izozte/ desizozte prozesuak kontrolatzea, produktuaren formazioa aztertzea.
‎Gatz erantsia erdira jaisteko aukera ematen dute, eta, aldi berean, zaporeen pertzepzioa nabarmen handitzen da. Gehigarri horiek erabiltzeak hainbat abantaila ditu elikagaien industrian. Batetik, Administrazioak eskatzen dituen osasun adierazleekin bat datozen produktuak fabrikatzea lortzen du, gatz gutxiago baitute.
2011
‎Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) Koipearen Institutuko ikertzaileek azido esteariko eduki handiko ekilore haziak egin dituzte, odoleko kolesterol maila handitzen ez duen gantz asea. Hazi horiekin ekilore olio mota berri bat sortu dute, eta hori “aukera osasungarriena” izan liteke giro tenperaturan gantz solidoak behar dituzten elikagaien industria ekoizpenerako, proiektuaren egileek adierazi dutenez. CSICek adierazi du Ministroen Kontseiluak argi berdea eman diola, landare olio jangarrien araudi teknikoari heltzen dion Errege Dekretua aldatuz, hazi horiekin sortutako ekilore olioaren modalitate berri bat merkaturatzeari.
2015
‎Alde horretatik, ikertzaileek uste dute elikagai industriak eragin zuzena duela jokabide hori izateko joera duten pertsonengan, haien eskura jartzen baititu kaloria ugariko janari erakargarri eta desiragarriak. Horrenbestez, dei egiten diete agintariei, neurriak har ditzaten eta elikagai industria erregula dezaten.
‎Zenbait gabezia, hala nola eremu hilak egotea, kalitate txarreko soldadurak edo azalean pitzadurak izatea, gerta daiteke kutsadura gurutzatuen jatorria, elikagaien segurtasunean ondorio kaltegarriak dituena. Artikuluak azaltzen du nolakoa izan behar duten elikagai industriako instalazioek, eta zer den APPCC, beste prebentzio sistema bat.
‎Puntu ahulak erraz detektatzea da helburua, hondakinak pilatu daitezkeen lekuetan edo mikrobioak ekoizpen prozesuan hazi daitezkeen lekuetan. Nolakoak izan behar duten elikagai industriako instalazioek Higiene eskakizunak erabiltzen den elikagai motaren araberakoak izango dira. Produktu lehorra bada, baldintzak ez dira elikagai hezeetan bezain zorrotzak izango, eta arrisku kontsumitzaileentzako produktuak ere bai.
2019
‎Eta ustez arriskutsuak diren gehigarrien zerrenda ezaguna, zeinak, teorian, 1973tik aurrera zirkulatzen baitu. Jakina, ez zen osasun erakundetik zetorren, baizik eta enpresarekin lan gatazka zuten eta boikota egin nahi zuten elikagai industriako langileekin. Gogoratu:
2020
‎Nola azaltzen da landare proteina hori berez ez duen lekale batean egotea? Zer neurri hartu behar ditu elikagaien industriak. Zalantza horiei Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren (AESAN) informazio berrienarekin erantzuten diegu.
2021
‎“Horrek klima aldaketara egokitzeko beste funtzio garrantzitsu batzuk betetzen lagunduko luke, adibidez, sute handien arriskua murriztuko luke eta haziak sakabanatzen lagunduko luke”, gehitu du. Hala izan behar du elikagai industriaren aldaketak Kontsumitzaileek beren otarra elikagai iraunkorrekin bete ahal izateko, lehenago supermerkatuko linealetan egon behar dute. Horregatik, ekuazioak funtziona dezan, kontsumoaren transformazioak enpresetatik ere iritsi behar du.
‎Finantziazio horien ondorioz sor daitezkeen interes gatazkak frogatuta daude, eta, beraz, zientzialariek kontu handiz hartu behar dituzte ondorioak. Ikertzaile gehienek nahiago dute elikagaien industriaren mende ez egon beren ikasketak egiteko, badakitelako horrek eragina izango lukeela, hein batean, emaitzen sinesgarritasunean. Laborategitik politikara:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia