2002
|
|
Fruktosa karbohidrato sinplea da, eta modu naturalean egoten da frutetan eta eztian, batez ere. Ahalmen gozagarria
|
dute
elikagai horiek. Fruktosak onura ugari eskaintzen dizkie pertsona diabetikoei.
|
2003
|
|
AEBetako adituek egindako azken ikerketa zientifikoek frogatu dute intxaurrek propietate onuragarriak dituztela, batez ere nutrizio aldetik duten osaeragatik. Adituen arabera, omega 3 eta omega 6 gantz azido asegabeen eduki handia
|
dute
elikagai horiek, kolesterol maila murrizten duten konposatuak. Fruitu lehorrek, gainera, bitaminak, mineralak eta antioxidatzaileak dituzte.
|
|
Hala ere, Arancetak ohartarazi du elikagai funtzionalak, kantitate normaletan kontsumitu behar direnak, ezin direla ohiko dieta ordezkatu. “Uste
|
badugu
elikagai horiek panazea direla eta haiekin frutak eta barazkiak kontsumitzeari utz diezaiokegula, oso oker gaude”, dio. Nutrizioan aditua den honek produktu funtzionalak kontsumitzea gomendatzen die arrain gutxi eta gantz saturatu ugari duten pertsonei, bai eta haurdun daudenei, gaixotasun kronikoak dituzten adinekoei eta zenbait gaixotasun kardiobaskular, gastrointestinal, osteoporosi edo diabetizateko arriskua dutenei ere.
|
2005
|
|
=' font size: 10.0pt; mso bidi font size: 12.0pt' Kontsumoaren eragozpenak Frankfurt motako saltxitxen konposizioan edukia nabarmentzen da mineral batena, sodioa. Saltxitxek 800 miligramo dituzte sodioa 100 gramoko; beraz, hipertentsio arteriala duten pertsonak edo likidoei eusteko arazoek kontsumoa mugatu behar
|
dute
elikagai horietatik. Gainera, koipetan aberatsak direnez, gehiegizko pisua, obesitatea edo arrisku kardiobaskularrarekin lotutako asaldurak (hiperkolesterolemia, hipertriglizeridemia) horiek ere kontsumitu behar dituzte noizean behin.
|
2007
|
|
Kolesterol arazorik ez
|
dutenek
elikagai horiek kontsumitzeak ez du hanka, ez buru, ezta prebentibo gisara ere.
|
2010
|
|
Lanaren egileek esperimentu batzuk egin zituzten, eta parte hartzaile batzuek imajinatu behar zuten elikagai bat kantitate handitan hartzen zutela, hala nola txokolatinak edo gazta. Beste batzuek pentsatu behar
|
zuten
elikagai horiek gutxiago edo beste elikagai bat baino gehiago kontsumitzen zutela. Parte hartzaile bakoitzak bere buruan lana ikusi ondoren, ikertzaileek katilu bat aurkezten zieten txokolatina edo gazta askorekin, eta edukia jaten uzten zieten.
|
2011
|
|
Uste
|
dute
elikagai horiek hobeak direla osasunerako eta ingurumena babesten dutela
|
|
Gero eta espainiar gehiagok kontsumitzen dituzte animalien ongizatea errespetatzen duten abeltzaintzako produktuak, Aragoiko Nekazaritzako Elikagaien Ikerketa eta Teknologia Zentroak (CITA) egindako azterlan baten arabera. Ikerketak erakutsi duenez, kontsumitzaileek uste
|
dute
elikagai horiek hobeak direla osasunerako eta ingurumena babesten dutela. Azterketa horretan, baserriko animalien ongizateaz eta errespetu handiagoa duten abeltzaintza produktuekiko jarreraz herritarrek duten kezka aztertzen da.
|
|
Batez besteko adina 52,5 urte eta unibertsitate ikasketak dituzten pertsonen ehuneko txikia duten pertsonek osatzen dute biztanleriaren segmentu hori. Guztiek uste
|
dute
elikagai horiek hobeak direla osasunerako, elikadura segurtasun handiagoa eskaintzen dutela eta ingurumena babesten dutela. Ikerketaren ondorioei esker, ikertzaileek esan dezakete etorkizuneko merkatu potentziala badagoela abeltzaintzako produktu horientzat, eta merkatu hori handitu egin daiteke, baldin eta indibiduoek animalien ongizatearekiko duten kezka handitzen bada.
|
|
Ikerketaren ondorioei esker, ikertzaileek esan dezakete etorkizuneko merkatu potentziala badagoela abeltzaintzako produktu horientzat, eta merkatu hori handitu egin daiteke, baldin eta indibiduoek animalien ongizatearekiko duten kezka handitzen bada. Merkatu hori handitu egin liteke, gainera, kontsumitzaileek uste
|
badute
elikagai horiek hobeak direla osasunerako eta ingurumenerako eta elikagaien segurtasuna handitzen dutela.
|
2013
|
|
Adinean aurre egin ahala, ordea, murriztu egiten da eragin hori, eta horrek esan nahi
|
du
elikagai horiek toleratzeko gaitasuna lantzen duela gorputzak".
|
|
Nolanahi ere, txostena egin duen adituen taldeak dioenez, herrialde garatuetatik dator karga gluzemikoa endometrioko minbiziarekin lotzen duen ebidentzia, non kontsumitutako karbohidrato asko azukre ugariko elikagaietatik (freskagarriak) edo oso elikagai prozesatuetatik etortzen baitira. Arriskua murrizteko, ahalik eta gehien murriztu behar
|
ditugu
elikagai horiek. Bestalde, endometrioko minbiziaren eta analizatutako beste faktore batzuen artean ez zen erlaziorik hauteman, hala nola indize gluzemikoa, tea, soja edo haragi gorria edo bitaminazko kontsumoa.
|
2014
|
|
Bostetik hiruk uste
|
dute
elikagai horiek 5 errazioko edo ataleko muga dutela gehienez ere, baina ez da hala: neurri hori gutxieneko gisa jarria dago.
|
|
Kasu batzuetan, kontsumitzaileak zerrendak aurkitzen ditu kontsumitzeko, hau da, hautatu, ebaki, hoztu, garbitu, deshidratatu, ontziratu eta biltegiratu egin dira. Animaliarik ez
|
duten
elikagai horiei buruz EFSak egin duen azken azterketan, adituek aitortzen dute aplikatutako teknologia ez dela iristen, batzuetan, Salmonella edo norobirus bezalako patogenoak leheneratzen direla bermatzera. Norovirus eta ‘Salmonella’ elikadura katean Azken ikerketetako batean, elikatze kate osoan gordinik jaten diren hosto berdeko barazkietan, norobirusa eta salmonella izateko arriskua aztertzen du EFSak.
|
|
Gainera, atzerrian dauden Espainiako produktuen irudia sustatzen dute. Ezaugarriak direla eta, kontrol ofizial berezia behar
|
dute
elikagai horiek, eta, JBOen eta autonomia erkidegoaren gaindiko AGBen Legea onartu ondoren, Elikagaien Informazio eta Kontrolerako Agentziaren zeregina izango da. Nekazaritza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioak (MAGRAMA), Elikagaien Industriako Zuzendaritza Nagusiaren bidez, «Autonomia erkidegoaz gaindiko Jatorri Izendapenen eta Adierazpen Geografiko Babestuen Legearen Aurreproiektua» proposatu du.
|
2016
|
|
Elikagai egosien hondarrak. Hezetasun handia
|
duten
elikagai horiek baztertu egin behar dira lizuna badute, aukera handia baitute lizuna barnealdera iristeko. Hestebete onduak.
|
2017
|
|
Gainera, gatz kopuru izugarriak dituzte, baita azukrea eta zapore indartzaileak ere. Izan ere, ontziak «oilaskoa» edo «ganba» idatzita badu ere, ez
|
du
elikagai horien arrastorik. «Zaporea» besterik ez da, zaporeemaile artifiziala, edo oilaskoa ez daramana, baina «oilasko koipea» edo «oilasko estraktua».
|
|
Kalitate berezituko elikagaiak gorantz doaz mundu osoan. Hori dela eta, Ebk eta Txinak saiatu nahi
|
dute
elikagai horiekin imitazioak edo faltsutzeak saihesten eta kontsumitzailea behar bezala babesten, produktuen kalitatean gerta daitezkeen iruzurren aurrean. Hona hemen Europako Batasunak hartzen dituen elikagai batzuk:
|
2021
|
|
Edozein amak edo aitak elikagai osasungarriak eman nahi dizkie seme alabei. Hori dela eta, ultraprozesatuen eta produktu azukretsuen industriak gehiegizko ahalegina egin behar
|
du
elikagai horiek mozorrotzeko eta guraso kezkatu horiek irensteko. Bizi ezazu hori lortzen duen Jainkoa:
|
2022
|
|
Hau da, nahi badugu eta har badezakegu, primeran. Eta nahi ez badugu edo ezin badugu, kontuan hartu behar
|
dugu
elikagai horiek beste elikagai batzuetatik lortzeko. Arazoa hartzen dugunean agertzen da, baina ezin dugu gaizki sentitzen gaituelako.
|
|
‘ Lan horretan, Basultok azaldu duenez, bai diabetesean adituak direnek bai osasun erakunde entzutetsuek ez dute zalantzarik izaten gaixotasun hori duen edozein pertsonari fruta freskoa kontsumitzeko. «Hala ere, gaixo horiek jakin behar dute gutxi gorabehera zenbat karbohidrato
|
duten
elikagai horietan (batez ere, beren gluzemia kontrolatzen badute). intsulinarekin), horrek ez du esan nahi fruta ez denik komeni haientzat», dio autoreak.
|
2023
|
|
Zer diren elikagai koleretikoak eta kolagogoak Zer esanahi
|
dute
elikagai horiek. Koleretikoek gibela bilisa ekoiztera bultzatzen dute, handitu eta jariatu egiten dute.
|
|
Imagen: DanaTentis Jasangarritasuna ikastetxean MSCren arabera, uretako elikagaiez baliatu ahal izateko, gobernuek beren estrategia nazionalen erdigunean jarri behar
|
dituzte
elikagai horiek elikaduraren arloan, eta araudiak ezarri behar dituzte arrantza toki jasangarrien aitorpena eta laguntza bermatzeko eta balio elikagarri handiko arrantza produktuak errazago eskuratzeko, batez ere, ekonomia berrietan. Bada garaia jarduteko eta ozeanoak babesteko etorkizuneko belaunaldientzat.
|