2008
|
|
Kolesterola apaltzeko balio
|
duen
elikagaiak hori lortzen duen aise egiazta daiteke, adibidez: aski da, hartu aurretik eta ondoren, odol analisia egitea.
|
|
2008an, hiru milioi tona oliba olio baino gehiago kontsumituko dela aurreikusten da, eta, beraz, ekoizpena nabarmen handituko da, adituek finkatutakoa baino askoz gehiago, Nazioarteko Kontseilu Oleikoarraren (COI) datuen arabera. Ez da harritzekoa igoera hori, askok uste
|
baitute
elikagai hori naturaren oparitzat. Egunean bi koilarakada oliba olio birjinek (25 gramo) onura ugari dakarkiote osasunari, eta orekatu, babestu eta erregulatu egiten dute.
|
|
Arroza ekoizten duten herrialde gehienetan (Txina, India, Indonesia, Bangladesh, Vietnam, Thailandia, Birmania eta Japonia), landatzen diren barietateak, kasu batzuetan duela 20 urte erabiltzen zituzten berak, indarra galtzen ari dira soroetan. Hori dela eta, irri k teknika berriak garatu behar
|
ditu
elikagai horren zerbitzura. Kalitateak kantitatea lehenesten du Adituen arabera, arroz laboreak hobetzeko, ekoizpen kantitatea baino kalitate hobea behar da.
|
2009
|
|
Paziente horietan bakterioaren jarduera neutralizatu ondoren, antigorputza suntsitu egiten zuen urdaileko azidoak. Propietate sendagarriak
|
dituen
elikagai horren eragina oiloen arrautzetan dagoen antigorputz baten ondorioa da, IgY ureasa izenekoa, eta animalia horien immunitate sistemari bakterio horri aurre egiten laguntzen dio. Bakterio eragina “H. pylori” k biztanleriaren %50 baino gehiago kutsatzen du, eta munduko bakterio gaixotasun gastrointestinal arruntena da.
|
|
Usaina, testura eta azukre eta azidotasun maila dira kontsumitzaileek gehien baloratzen dituzten tomatearen (“Lycoperiscon esculentum”) ezaugarrietako batzuk. Espainiako dietan garrantzi handia
|
du
elikagai horrek, eta sendotzen ahal diren osasunerako propietate onuragarriak ditu. Zenbait elikagairen kalitatea eta propietateak hobetzeko egiten ari diren ikerketa genomikoen esparruan, Espainiako “Tomatearen fruituaren kalitate ezaugarriekin lotutako geneak eta molekulak identifikatzea eta kromosomaren eskualde eukromatikoen sekuentziazioan parte hartzea 9 Hurbilketa genomiko” batek usainean, zaporean, kolorean eta osagaietan (azukreak, azidoak, bitaminak eta karotenoak) parte hartzen duten geneen azterketaren emaitzetako batzuk aurkeztu ditu.
|
2013
|
|
Gatzari dagokionez, kontuan hartu behar da zer esaten duen legeak: elikagai bat gatz askokotzat jotzen da 1,25 gramo gatz edo gehiago
|
baditu
elikagai horrek duen 100 gramo bakoitzeko; elikagai bat gatz gutxikotzat jotzeko, berriz, 0,25 gramo gatz (edo gutxiago) eman behar ditu 100 gramo bakoitzeko.
|
|
Egiptoarrek, greziarrek eta erromatarrek bazekiten, adibidez, zer nolako ezaugarri bereziak
|
zituen
elikagai horrek.
|
2015
|
|
Azukrea lehenbizikoen artean agertzen bada, horrek esan nahi
|
du
elikagai horren osagai nagusietakoa dela eta, beraz, azukre eta kaloria ugari duen elikagai bat dugula esku artean.
|
2016
|
|
azkar ateratzen dugu «birjina estra» ez dela, bestela esango nuke. «Zuntz iturri» horrek esan nahi
|
du
elikagai horrek 3 g baino gehiago dituela 100 gramo bakoitzeko. «Zuntz asko» esango balu, bikoitza bermatuko luke:
|
2020
|
|
Alde horretatik, elikagai industriari eskatzen zaizkion baldintzak gero eta zorrotzagoak dira, baina, hala eta guztiz ere, bakterio hori oilasko haragi gordinean egoteko probabilitatea handia da oraindik. Horregatik, etxean oinarrizko arau batzuk bete behar
|
ditugu
elikagai hori erabiltzean. Ez dugu ahaztu behar elikadura segurtasuna katearen maila guztien zeregina dela, hasi lehen ekoizletik eta azken kontsumitzaileraino.
|
|
Kontua ez da espinaka batzuk eta platano bakarra jatea, baizik eta platerari kolore pixka bat ematea, frutak eta barazkiak konbinatuz. Hala ere, kolore bakoitzak esan nahi
|
du
elikagai horrek ezaugarri zehatzak dituela; horregatik, platerak zenbat eta askotarikoagoak izan, orduan eta elikagai gehiago lortuko ditugu. Azkenik, kontuan hartu behar da patatak edo boniatoak ez liratekeela kategoria horretan sartuko, karbohidrato asko baitituzte.
|
2022
|
|
Esan beharra dago, ordea, askotan gatz gehiegi eransten zaiola tortillari. Hala, Osasun Ministerioak dio elikagai batek gatz asko
|
duela
elikagai horren 100 gramoko 1,25 gramo gatz baino gehiago baditu, baina patata tortilla askok kopuru hori gainditzen dute. Hartzen den gatz kopurua murriztea beti izan behar dugu kontuan.
|