2001
|
|
Elikaduraren egoera hobetzea. Gosari ona hartzea lagungarria da organismoak egunean zehar behar
|
dituen
elikagai gehienak baino gehiago hartzeko. Gosaltzen ez duten haur eta gazteek kalitate txarragoko dieta izaten dute, eta behar bezala gosaltzen dutenek, berriz, koipe gutxiagoko dieta egiten dute, karbohidrato, zuntz, bitamina eta mineral gehiago dituena?
|
|
Gaixotasun horren dietak kontuan hartzen ditu, halaber, botika bidezko tratamendua, idorreria izateko duten joera, eta gaixoak jateko izan ditzakeen zailtasunak, askotan beharrezkoak diren eskuzko ekintzak egiteko. Botikaren erantzuna espero ez den kasuetan, pazienteak egunean zehar (gosaria, hamaiketakoa eta janaria) proteinak
|
dituzten
elikagai gehienak (haragia eta hegaztiak, arrainak, esnekiak, arrautzak, lekaleak, fruitu lehorrak eta elikagai osagarriak) kendu behar ditu, eta afarian kontsumitu, nutrizio desoreka saihesteko. Maniobra dietetiko horiek baliagarriak izan daitezke gaixoaren bizi kalitatea hobetzeko.
|
2002
|
|
Beraz, esan dezakegu manteloa ongarri organikoa dela, lurraren egitura hobetu eta mikroorganismoen jarduera bultzatzen duena, emankortasunaren giltzarria. Hain zuzen ere, landareek bertan aurkitzen dituzte bizitzeko behar
|
dituzten
elikagai gehienak. Beste edozein elikagai landareek behar duten neurrian jaten denez, komeni da aldian behin gure lorategiko zoruetan manteloa zabaltzea.
|
2009
|
|
Jakien naturaltasunaz ere galdetu zien biei Hasier Etxeberriak. Naturalak direla uste
|
dugun
elikagai gehienak modifikatuak izan ohi dira. Jateko moduak ere ez direla naturalak dio, tomate bat erdibitu eta ontzen duzunetik.
|
2012
|
|
Lehenik eta behin, xurgapen moteleko karbohidratoak nabarmentzen dira, hala nola lekaleak (dilistak, babarrunak eta garbantzuak), pasta eta artoa; baita esnekiak ere, hala nola behi esnea, izozkiak,, krema eta gazta onduak; eta barazkiak, hala nola azalorea, brokolia, aza, tipula, txanpinoiak, orburuak, pepinoa, zainzuriak, babarrunak. Karbohidratoak
|
dituzten
elikagai gehienek gasak eragin ditzakete Gasdun edariak eta gozagarri artifizialak ere, hala nola manitola, xylitola eta sorbitola, gasak sortzen dituzte. Batez ere gozokietan, txikleetan edo azukrerik gabeko edarietan egoten dira.
|
|
Alde batetik, Argentina potentzia garrantzitsua da nekazaritza eta abeltzaintzan, eta bat batean nekazaritza produktu bat izugarri garestitu zen nazioarteko merkatuan. Soja berez proteina osagarri erabiliena da abeltzaintza industrialean eta oso presente dago kontsumitzen
|
ditugun
elikagai gehienetan, baina belartxo horrek sekulako protagonismoa eduki du azken urteotan bioerregaien eremuan. Oso aproposa da erregai moduan ere erabiltzeko, eta merkatu hori izugarri puztu da azken urteotan.
|
2021
|
|
Gauza bera dirudien arren, ez dira. Azido palmitikoaz ari garenean, ia izaki bizidun guztien organismoak ekoizten duen gantz azido saturatu batez ari gara; beraz, modu naturalean agertzen da gantza
|
duten
elikagai gehienetan (haragia, esnekiak eta horien eratorriak), baita landare olio askotan ere, proportzio desberdinetan bada ere. Palmondo olioa palmondo fruituaren zati haragitutik ateratzen da, eta gutxi gorabehera %50 gantz azido saturatuak ditu, nagusiki palmitikoa (%44), baina baita estearikoa (%5) eta miristikoa (%1) ere.
|
|
Baina patologia horietan faktore askok eragiten dute, eta ezin zaio erru guztia palma koipeari bota. Ez dago datu eztabaidaezinik olio horrek beste koipe saturatu batzuekin alderatuta eragiten duen kalte espezifikoari buruz, baina aho batez onartzen da palma olioa
|
duten
elikagai gehienak “ez gomendagarrien” taldean sartzen direla, eta noizean behin jan behar direla. Produktu horiek azukre asko eta beste gantz saturatu batzuk ere izaten dituzte, eta, horregatik, oso zaila da, zientifikoki, palma olioak gaixotasun horien garapenean duen eragin garbia zehaztea.
|
2023
|
|
% 0 koipekia: onura ez da hain ona Adierazpen horrek esan nahi
|
du
elikagaiak gehienez 0,5 g gantz dituela 100 g elikagaiko. Haren web orrian hau adierazten dute:
|