2002
|
|
Osagai askorekin moldaturiko dieta egitea, bitamina eta mineral ugari
|
dituzten
elikagai freskoak oinarri hartuta.
|
|
Irudia: Daniel Lobo Lata bat irekitzen denean, arrainak ez
|
du
elikagai freskoaren ohiko babesetako bat ere. Hau da, tratamendu termikoko prozesuak, esterilizazio deiturikoak, oso produktu egonkorra sortzen du, arrain freskoan dauden ia mikroorganismo guztiak ezabatzen direlako eta bizirik irauten dutenak oso kaltetuta edo hazi ezin diren baldintzetan daudelako.
|
2005
|
|
Sudur elektronikoaren teknologiari esker, produktu baten bizitza komertziala unitatez unitate ebaluatu eta zehaztu ahal izango litzateke, eta horrek, zalantzarik gabe, egoki irizten den kasuetan, elikagaien egoera «zuzenean eta zuzenean» zehazteko aukera eman dezake. Mikrobiota eta kalitate sentsoriala Tenperaturak eragin argiagoa
|
du
elikagai freskoen kalitate mikrobiologikoan eta sentsorialean, biltegian dauden bitartean. Talde mikrobiarren artean, enterobakterioei eragiten die gehien.
|
2011
|
|
Hori oso erabilgarria izan daiteke aparatuaren gainkargaren kasuan edo elektrizitate mozketak erregistratzen direnean. Egiaztatu behar da hozteko tenperatura 5 °C tik beherakoa dela (hozkailu batzuek 0 °C ko konpartimentua
|
dute
elikagai freskoak hobeto kontserbatzeko), eta izozkailuarena 18 °C baino txikiagoa dela zero azpitik, izoztuak behar bezala mantentzeko. Tarte horietatik kanpo elikagaiak ez dira behar bezala kontserbatuko.
|
2012
|
|
Alderatu aperitiboen edo snack en etiketa (arroz opilak, artoa, ogi muinoak, etab.), eta aukeratu gatz gutxien dutenak. Sodio gutxiago
|
duten
elikagai fresko gehiago jatea. Kozinatzean gatzaren erabilera murriztea, eta mahaikide bakoitzak nahi duen kantitatea gehitu dezala entsalada motako banakako plateretan.
|
2013
|
|
Produktu batzuk biltegian edo hozkailuan iraungi daitezke gehiegi erosi direlako. Erositako elikagai galkorrak pakete txikitan izoztea da egokiena, pixkanaka kontsumitzeko. Nahiz eta zerrenda hainbeste produktu eta hainbat atal eskuratzean, errazagoa da baten bat erostea ahaztea. Kontsumitzaile asko bat datoz esatean ezen, hileko erosketarekin, astero joaten direla supermerkatura behar
|
dituzten
elikagai freskoak erostera. Nahiz eta ontzi handiak merkeagoak dirudite, askotan ez dira hain errentagarriak, produktu gehiago alferrik galtzen baita «alaiago» gastatzen delako.
|
2020
|
|
Gure Ametsako arduradunak dio urteko sasoi hau" oso indartsua" izaten dela ostalarientzat, eta, beraz, hozkailu eta izozkailuak" goraino beteta" izaten dituztela. Gauzak horrela," ezustean" harrapatu zuen itxieraren aginduak, eta jatetxean
|
zituzten
elikagai fresko guztiak langileen artean banatu zituzten," gal ez zitezen". Izozkailuko zenbait elikagai mantendu ahal izan dituzte, baina beste batzuk" galdu" egin direla aitortu du Koldo Lasak.
|
2022
|
|
Hala ere, industriak kontuan hartzen du kontsumitzaileen sentsibilitate berri hori, eta kontserbazio teknikak garatzen ditu dagoeneko, hala nola presio altuak, mikroorganismoen jarduera murrizten dutenak kontserbatzaileetara jo beharrik gabe, edo haien presentzia minimizatuz. Janari fresko eta sasoiko onena Jende askorentzat garbi jateak esan nahi
|
du
elikagai freskoak jatea eta landare jatorriko elikagai gehiago hartzea. Horrek bat egiten du Nazio Batuen Garapen Jasangarrirako Helburuekin (GJH):
|
2023
|
|
Ez
|
dute
elikagai freskorik lortzeko aukerarik. Produktu azukredunak daude, baina ez barazki freskoak edo arraina.
|