Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2002
‎Osagai askorekin moldaturiko dieta egitea, bitamina eta mineral ugari dituzten elikagai freskoak oinarri hartuta.
‎Irudia: Daniel Lobo Lata bat irekitzen denean, arrainak ez du elikagai freskoaren ohiko babesetako bat ere. Hau da, tratamendu termikoko prozesuak, esterilizazio deiturikoak, oso produktu egonkorra sortzen du, arrain freskoan dauden ia mikroorganismo guztiak ezabatzen direlako eta bizirik irauten dutenak oso kaltetuta edo hazi ezin diren baldintzetan daudelako.
2005
‎Sudur elektronikoaren teknologiari esker, produktu baten bizitza komertziala unitatez unitate ebaluatu eta zehaztu ahal izango litzateke, eta horrek, zalantzarik gabe, egoki irizten den kasuetan, elikagaien egoera «zuzenean eta zuzenean» zehazteko aukera eman dezake. Mikrobiota eta kalitate sentsoriala Tenperaturak eragin argiagoa du elikagai freskoen kalitate mikrobiologikoan eta sentsorialean, biltegian dauden bitartean. Talde mikrobiarren artean, enterobakterioei eragiten die gehien.
2011
‎Hori oso erabilgarria izan daiteke aparatuaren gainkargaren kasuan edo elektrizitate mozketak erregistratzen direnean. Egiaztatu behar da hozteko tenperatura 5 °C tik beherakoa dela (hozkailu batzuek 0 °C ko konpartimentua dute elikagai freskoak hobeto kontserbatzeko), eta izozkailuarena 18 °C baino txikiagoa dela zero azpitik, izoztuak behar bezala mantentzeko. Tarte horietatik kanpo elikagaiak ez dira behar bezala kontserbatuko.
2012
‎Alderatu aperitiboen edo snack en etiketa (arroz opilak, artoa, ogi muinoak, etab.), eta aukeratu gatz gutxien dutenak. Sodio gutxiago duten elikagai fresko gehiago jatea. Kozinatzean gatzaren erabilera murriztea, eta mahaikide bakoitzak nahi duen kantitatea gehitu dezala entsalada motako banakako plateretan.
2013
‎Produktu batzuk biltegian edo hozkailuan iraungi daitezke gehiegi erosi direlako. Erositako elikagai galkorrak pakete txikitan izoztea da egokiena, pixkanaka kontsumitzeko. Nahiz eta zerrenda hainbeste produktu eta hainbat atal eskuratzean, errazagoa da baten bat erostea ahaztea. Kontsumitzaile asko bat datoz esatean ezen, hileko erosketarekin, astero joaten direla supermerkatura behar dituzten elikagai freskoak erostera. Nahiz eta ontzi handiak merkeagoak dirudite, askotan ez dira hain errentagarriak, produktu gehiago alferrik galtzen baita «alaiago» gastatzen delako.
2020
‎Gure Ametsako arduradunak dio urteko sasoi hau" oso indartsua" izaten dela ostalarientzat, eta, beraz, hozkailu eta izozkailuak" goraino beteta" izaten dituztela. Gauzak horrela," ezustean" harrapatu zuen itxieraren aginduak, eta jatetxean zituzten elikagai fresko guztiak langileen artean banatu zituzten," gal ez zitezen". Izozkailuko zenbait elikagai mantendu ahal izan dituzte, baina beste batzuk" galdu" egin direla aitortu du Koldo Lasak.
2022
‎Hala ere, industriak kontuan hartzen du kontsumitzaileen sentsibilitate berri hori, eta kontserbazio teknikak garatzen ditu dagoeneko, hala nola presio altuak, mikroorganismoen jarduera murrizten dutenak kontserbatzaileetara jo beharrik gabe, edo haien presentzia minimizatuz. Janari fresko eta sasoiko onena Jende askorentzat garbi jateak esan nahi du elikagai freskoak jatea eta landare jatorriko elikagai gehiago hartzea. Horrek bat egiten du Nazio Batuen Garapen Jasangarrirako Helburuekin (GJH):
2023
‎Ez dute elikagai freskorik lortzeko aukerarik. Produktu azukredunak daude, baina ez barazki freskoak edo arraina.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia