2001
|
|
Lehengaia Hortxata prozedura mekanikoen bidez lortzen da, eta txufa osasuntsu, heldu, hautatu eta garbiak erabiltzen dira. Produktu akastunak detektatzeko prozedura egokien bidez hautatu behar da –araudiak gatzunetan flotatzeko prozedura gomendatzen du– Tuberkuluak, aldez aurretik errehidratatuta, 30 minutuz garbitzen dira, 100eko 1eko kloro aktiboko uraren soluzio desinfektatzaile batean edo antzeko desinfekzio maila
|
duen
elikagaiekin erabiltzeko baimendutako beste produktu batean. Hurrengo fasea molturazioarena da, ura gehituz doan errota batean txufa xehatuz.
|
|
6 Egunean gutxienez hiru fruta pieza hartu eta intxaurrak eta haziak gehitu. 7 Landare burdinaren aprobetxamendua hobetzeko (animalia jatorriko burdina baino xurgapen okerragokoa), janariarekin batera bitamina ugari
|
duten
elikagaiak erabili behar dira. Adibidez, piperra, aza eta azalorea lekaleekin, limoi zukua entsaladen eta barazki egosien ongailu gisa, etab. 8 Osagarri dietetikoak ere sar daitezke (inoiz ezin dira elikagai bat ordezkatu), hala nola, galorratza, garagardo legamia, polena, algak, soja saltsak, ernamuinak, etab. 9 “Landare haragiak” (gariaren eta sojaren eratorriak) izeneko produktu batzuk sar daitezke, dieta askotarikoagoa eta osoagoa egin dezaketenak.
|
2009
|
|
Osasunean eragin frogatua duten mantenugaien eta beste substantzia batzuen osaerak eragiten du elikagai batzuk gehiago edo gutxiago gomendatzea, gaixotasun bakoitzeko dieta terapeutiko baten parte gisa. Dietoterapiaz hitz egiten da elikagaiak beren kabuz, prestatzeko moduagatik eta
|
dituzten
elikagaiengatik erabiltzen direnean, metodo seguru eta eraginkor gisa, zenbait gaixotasun kondiziotan prebenitu eta tratatzeko.
|
2010
|
|
Liofilizatu baino lehen elikagaia beti izoztu egin behar da. Presio eta tenperatura baxuetan egiten denez (beti uraren puntu hirukoitza baino baxuagoa, ikusi 3.8 irudia), tenperaturarekiko sentikortasun berezia
|
duten
elikagaiekin erabiltzen da, aldaketa gutxi eragiten baitu (ikusi 3.VIII. taula).
|
2011
|
|
kaloria gutxiko dieten hasierako galera, epe laburrean, energia murrizketa txikiagoko dietena baino handiagoa izan arren (Low Calorie Diets edo LCD deiturikoak), galera horien iraunkortasuna ez da handiagoa. Gainera, gomendatzen da 1.000 eta 1.500 kcal/ egun bitarteko dietak
|
dituzten
elikagaien ordezkoak erabiltzea kaloria gutxiko dietak baino alternatiba eraginkorragoa eta merkeagoa dela, pisua galdu nahi denean. Pisu galduari eustea lortzen duten gehienek ez dute estrategia dietetiko oso murriztailerik erabiltzen 2008an, argitalpen bereko artikulu batean, esaten da VLCD jarraitu zuten banakoek lortutako hasierako pisu galera handiak ez zirela denboran zehar mantentzen, aholkularitzan oinarritutako argaltzeko beste tresna batzuetara jo zuten norbanakoekin ez bezala.
|
2012
|
|
Elikagaia prozesatzearen edo janaria prestatzearen ingurune fisikotik: elikagaien industrian, ostalaritzan edo etxean bertan erabilitako tresnak eta azalerak mikroorganismo patogenoek kutsatuta egon daitezke, patogenoak
|
zituzten
elikagaiekin erabili eta ez badira ondo garbitu. Kutsadura gurutzatua higiene faltaren adierazlea da.
|
2017
|
|
Zein dira desberdintasunak? Jatorrizko deitura ezaugarri horiek
|
dituzten
elikagaiekin erabiltzen da: Leku jakin batekoak dira, eskualde bat edo, salbuespen gisa, herrialde bat.
|