Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2001
‎Lehengaia Hortxata prozedura mekanikoen bidez lortzen da, eta txufa osasuntsu, heldu, hautatu eta garbiak erabiltzen dira. Produktu akastunak detektatzeko prozedura egokien bidez hautatu behar da –araudiak gatzunetan flotatzeko prozedura gomendatzen du– Tuberkuluak, aldez aurretik errehidratatuta, 30 minutuz garbitzen dira, 100eko 1eko kloro aktiboko uraren soluzio desinfektatzaile batean edo antzeko desinfekzio maila duen elikagaiekin erabiltzeko baimendutako beste produktu batean. Hurrengo fasea molturazioarena da, ura gehituz doan errota batean txufa xehatuz.
‎6 Egunean gutxienez hiru fruta pieza hartu eta intxaurrak eta haziak gehitu. 7 Landare burdinaren aprobetxamendua hobetzeko (animalia jatorriko burdina baino xurgapen okerragokoa), janariarekin batera bitamina ugari duten elikagaiak erabili behar dira. Adibidez, piperra, aza eta azalorea lekaleekin, limoi zukua entsaladen eta barazki egosien ongailu gisa, etab. 8 Osagarri dietetikoak ere sar daitezke (inoiz ezin dira elikagai bat ordezkatu), hala nola, galorratza, garagardo legamia, polena, algak, soja saltsak, ernamuinak, etab. 9 “Landare haragiak” (gariaren eta sojaren eratorriak) izeneko produktu batzuk sar daitezke, dieta askotarikoagoa eta osoagoa egin dezaketenak.
2009
‎Osasunean eragin frogatua duten mantenugaien eta beste substantzia batzuen osaerak eragiten du elikagai batzuk gehiago edo gutxiago gomendatzea, gaixotasun bakoitzeko dieta terapeutiko baten parte gisa. Dietoterapiaz hitz egiten da elikagaiak beren kabuz, prestatzeko moduagatik eta dituzten elikagaiengatik erabiltzen direnean, metodo seguru eta eraginkor gisa, zenbait gaixotasun kondiziotan prebenitu eta tratatzeko.
2010
‎Liofilizatu baino lehen elikagaia beti izoztu egin behar da. Presio eta tenperatura baxuetan egiten denez (beti uraren puntu hirukoitza baino baxuagoa, ikusi 3.8 irudia), tenperaturarekiko sentikortasun berezia duten elikagaiekin erabiltzen da, aldaketa gutxi eragiten baitu (ikusi 3.VIII. taula).
2011
‎kaloria gutxiko dieten hasierako galera, epe laburrean, energia murrizketa txikiagoko dietena baino handiagoa izan arren (Low Calorie Diets edo LCD deiturikoak), galera horien iraunkortasuna ez da handiagoa. Gainera, gomendatzen da 1.000 eta 1.500 kcal/ egun bitarteko dietak dituzten elikagaien ordezkoak erabiltzea kaloria gutxiko dietak baino alternatiba eraginkorragoa eta merkeagoa dela, pisua galdu nahi denean. Pisu galduari eustea lortzen duten gehienek ez dute estrategia dietetiko oso murriztailerik erabiltzen 2008an, argitalpen bereko artikulu batean, esaten da VLCD jarraitu zuten banakoek lortutako hasierako pisu galera handiak ez zirela denboran zehar mantentzen, aholkularitzan oinarritutako argaltzeko beste tresna batzuetara jo zuten norbanakoekin ez bezala.
2012
‎Elikagaia prozesatzearen edo janaria prestatzearen ingurune fisikotik: elikagaien industrian, ostalaritzan edo etxean bertan erabilitako tresnak eta azalerak mikroorganismo patogenoek kutsatuta egon daitezke, patogenoak zituzten elikagaiekin erabili eta ez badira ondo garbitu. Kutsadura gurutzatua higiene faltaren adierazlea da.
2017
‎Zein dira desberdintasunak? Jatorrizko deitura ezaugarri horiek dituzten elikagaiekin erabiltzen da: Leku jakin batekoak dira, eskualde bat edo, salbuespen gisa, herrialde bat.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia