2003
|
|
Merkatu kuotarik ez galtzeko, mundu osoko hainbat administrazio publikok eta enpresa erakundek prestakuntza ekintza partikularrak egiten dituzte, legeak ezartzen dituen betebehar berriak ezagutzeko. Erregistratu aurreko betebeharrak AEBko legeria berriak elikagaien horniduraren segurtasun nazionala bermatu nahi
|
du
Elikagaiak ekoitzi, prozesatu, ontziratu, banatu edo biltegiratzeko jarduerak egiten dituzten Estatu Batuetako nahiz atzerriko elikagai instalazioek, bai gizakiek bai animaliek kontsumitzeko izan, FDAn erregistratu behar dute 2003ko urriaren 12tik abenduaren 12ra. Horrez gain, jakiak zer prozesutatik pasatu diren (hornitzaileak, bilgarriak, garraioa, biltegiak…) identifikatzeko beharrezkotzat jotzen dituen erregistro guztiak sortzera eta gordetzera behartu ditzake FDAk, sartu aurretik.
|
2004
|
|
Biltzar hori eskualdeko bilera batzuen barruan dago, Estatu kideek elikagaien kaltegabetasunaren arloan dituzten politikei buruzko orientazioaren eta gaitasuna sortzearen inguruan dituzten beharrei erantzuteko. FAO/ OMEk kalitatea eta kaltegabetasuna sustatu nahi
|
ditu
elikagaiak ekoitzi, biltegiratu, garraiatu, prestatu eta merkaturatzeko faseetan. Eskualdeko foro horien deialdiak kontuan hartzen du Elikagaien Kaltegabetasunari buruzko Araugintzako Agintarien FAO/ OMS Munduko Lehen Foroan parte hartu zutenen iradokizuna.
|
2007
|
|
Ekitaldi horren bidez, GKEko boluntarioek mezu solidarioa helarazi nahi dute eta iritzi publikoa sentsibilizatu nahi dute, haurren eskubideen inguruan, herrien garapena bermatzeko modu nagusi gisa. “Pertsona orok du elikadura egokia izateko eskubidea, bai eta behar
|
dituen
elikagaiak ekoizteko behar diren baliabideak izateko ere”, gogoratu du Ekintzaz Lagundu programak. Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen arabera, munduan egunean 2.700 kilokaloria 12.000 milioi pertsonari emateko adina elikagai ekoizten da.
|
2012
|
|
8.Herrialde guztiek, batez ere, industrializazio maila altua
|
dutenek
elikagaiak ekoizteko teknologiaren aurrerapena sustatu dute eta ahalik eta ahalegin handienak egin elikagaiak ekoizteko teknologia egokia eskualdatzeko, moldatzeko eta hedatzeko, garapen bidean dauden herrien mesedetan; horretarako, besteak beste, ahalegindu dira euren ikerketen emaitzak jakinarazten garapen bidean dauden herrien gobernuei eta erakunde zientifikoei, horiek nekazaritza garapen ira...
|
|
julie_ g Elikagaietan substantzia kimikoak egotea ezinbestekoa da. Denek dituzte kimikariak modu naturalean, eta, kasu askotan, substantzia horiek zeregin garrantzitsua
|
dute
elikagaiak ekoizteko eta kontserbatzeko. Bizitza baliagarria luzatzen dute, erakargarriagoak egiten dituzte, koloreak, zaporeak eta lurrinak ematen dituzte eta, gainera, patogenoak ugaritzea saihesten laguntzen dute, eta horrek elikadura intoxikazioak oztopatzen ditu.
|
2021
|
|
hondamendi naturalak maizago gertatzen dira erreakzionatzen ez badugu Elikadura sistema hobetzeko helburuak Nazio Batuen Erakundea argi dago: klima aldaketak eta muturreko baldintza meteorologikoek gero eta zailtasun handiagoak
|
dituzte
elikagaiak ekoizteko, baina gure elikadura sistemak ere arazoaren zati dira. Une honetan, ekoitzitako elikagai guztien %35 alferrik galtzen da; berotegi efektuko gasen %29, berriz, elikagaiak granjatik mahaira eramaten dituen hornidura katetik dator.
|
|
Irudia: Tima Miroshnokoa Kalkulu horietan eragina
|
du
elikagaiak ekoizteko moduan: ez da gauza bera modu iraunkorrean landatutako denboraldiko tomatea eta energia fosilez berotutako berotegi batekoa.
|