Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2005
‎Gainera, oso positiboa litzateke gobernuak, osasun agintariek eta elikagai horien ekoizleek eta saltzaileek ekintzak abian jartzea, fruta eta barazkien kontsumoa sustatuz eta produktu horien kalitate prezio erlazio ona nabarmenduz. Era berean, oso positiboa litzateke eraldaketa industriaren inplikazioa, kalitatezko frutak eta barazkiak eta nutrizio baldintza onargarriak dituzten elikagai berriak garatuz. Bibliografía 2005eko anonimoa.
2006
‎Hala, gatz gutxiko elikagaiak lortzen dira, azukrerik gabeak, alkoholik gabeak, glutenik gabeak edo merkatuko eskariaren araberako formulazio desberdinekoak. Kontsumitzaileen osasunerako abantailak dituzten elikagai berriak ere sortzen dira. Teknologia berri batzuk material berriekin, ontziratzearekin, gasekin, tenperaturen aplikazioarekin edo presioen aplikazioarekin lotuta daude.
2008
‎Hala ere, azterketa britainiar baten ondorioei erreparatuta, neofobia, hots, higuina edo elikagai berriak probatzeko beldurra, kasu askotan heredatzen den ezaugarria da. Beraz, haur adinean gurasoak desesperatu zituzten helduek probabilitate handia dute elikagai berriak probatzeko gogo gutxi duten seme alabak izateko. Elikagai berriei egiten zitzaien higuina, seguruenik iraganean babes funtzioa betetzen zuena pozoitzeko arriskurik ez izateko, kaltegarria eta kaltegarria da gaur egun, txikienen dieta pobretzen baitu.
2009
‎Ekoizleek hainbat alderdi zaindu behar dituzte elikagai berri bat merkatura atera aurretik, halaxe agintzen baitu 1924/ 2006 araudi berriak, elikadura argibideen eta ezaugarri osasungarrien gainekoak.
‎batetik, elikagai berri bat onesteko prozesua (kasua: Unilever Foods Spain enpresaren Flora pro activ), eta, bestetik, elikagai berri hori merkaturatzeko prozesua, marketin estrategiak, eta nutrizio eta osasun ezaugarriak dituen elikagai berri bat bideratzeko eman beharreko pausuak (kasuak: Kontserba Partzuergo Espainiarraren gatz kopurua murriztua duen ohiko antxoa, Cafinsa enpresaren garraiskadun eta ezkidun kafea eta Tecnolat enpresaren esneki kardiobabesle bat, hurrenez hurren).
‎batetik, elikagai berri bat onesteko prozesua (kasua: Unilever Foods Spain enpresaren Flora pro activ), eta, bestetik, elikagai berri hori merkaturatzeko prozesua, marketin estrategiak, eta nutrizio eta osasun ezaugarriak dituen elikagai berri bat bideratzeko eman beharreko pausuak (kasuak: Kontserba Partzuergo Espainiarraren gatz kopurua murriztua duen ohiko antxoa, Cafinsa enpresaren garraiskadun eta ezkidun kafea eta Tecnolat enpresaren esneki kardiobabesle bat, hurrenez hurren).
‎Imagen: Anandin Propietate funtzionalak dituzten elikagai berrien merkatuak elikagaiak eta osagaiak erabiltzen ditu propietate organoleptikoak goraipatzeko. Espainiako ikertzaile talde batek aztertu eta ezagutarazi ditu zainzuriaren zurtoinaren zurtoinaren hamar zentimetroak (edo gehiago) dituen zuntzak dituen propietateak.
2015
‎Prozesuaren segurtasunari buruzko galderak ezarri behar dira, metodo horrek aurrekariak baditu, eta arrisku toxikologiko eta mikrobiologikoak ezarri eta definitu behar dira. Araudiak ziurtatu behar du elikagai berri bat baimentzen bada, kontsumitzaileak ez diola arriskurik eragingo kontsumitzaileari, ez duela akatsik eragin behar eta ez duela inolako eragozpenik sortzen nutrizioaren ikuspegitik. Herrialde batek eskaera bat jasotzen duenean, hasierako ebaluazioa egin behar du, eta Europako Batzordeari eta gainerako estatu kideei bidali behar die, elikagaiaren egokitasuna berriro ebalua dezaten.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia