2005
|
|
Gainera, oso positiboa litzateke gobernuak, osasun agintariek eta elikagai horien ekoizleek eta saltzaileek ekintzak abian jartzea, fruta eta barazkien kontsumoa sustatuz eta produktu horien kalitate prezio erlazio ona nabarmenduz. Era berean, oso positiboa litzateke eraldaketa industriaren inplikazioa, kalitatezko frutak eta barazkiak eta nutrizio baldintza onargarriak
|
dituzten
elikagai berriak garatuz. Bibliografía 2005eko anonimoa.
|
2006
|
|
Hala, gatz gutxiko elikagaiak lortzen dira, azukrerik gabeak, alkoholik gabeak, glutenik gabeak edo merkatuko eskariaren araberako formulazio desberdinekoak. Kontsumitzaileen osasunerako abantailak
|
dituzten
elikagai berriak ere sortzen dira. Teknologia berri batzuk material berriekin, ontziratzearekin, gasekin, tenperaturen aplikazioarekin edo presioen aplikazioarekin lotuta daude.
|
2008
|
|
Hala ere, azterketa britainiar baten ondorioei erreparatuta, neofobia, hots, higuina edo elikagai berriak probatzeko beldurra, kasu askotan heredatzen den ezaugarria da. Beraz, haur adinean gurasoak desesperatu zituzten helduek probabilitate handia
|
dute
elikagai berriak probatzeko gogo gutxi duten seme alabak izateko. Elikagai berriei egiten zitzaien higuina, seguruenik iraganean babes funtzioa betetzen zuena pozoitzeko arriskurik ez izateko, kaltegarria eta kaltegarria da gaur egun, txikienen dieta pobretzen baitu.
|
2009
|
|
Ekoizleek hainbat alderdi zaindu behar
|
dituzte
elikagai berri bat merkatura atera aurretik, halaxe agintzen baitu 1924/ 2006 araudi berriak, elikadura argibideen eta ezaugarri osasungarrien gainekoak.
|
|
batetik, elikagai berri bat onesteko prozesua (kasua: Unilever Foods Spain enpresaren Flora pro activ), eta, bestetik, elikagai berri hori merkaturatzeko prozesua, marketin estrategiak, eta nutrizio eta osasun ezaugarriak
|
dituen
elikagai berri bat bideratzeko eman beharreko pausuak (kasuak: Kontserba Partzuergo Espainiarraren gatz kopurua murriztua duen ohiko antxoa, Cafinsa enpresaren garraiskadun eta ezkidun kafea eta Tecnolat enpresaren esneki kardiobabesle bat, hurrenez hurren).
|
|
batetik, elikagai berri bat onesteko prozesua (kasua: Unilever Foods Spain enpresaren Flora pro activ), eta, bestetik, elikagai berri hori merkaturatzeko prozesua, marketin estrategiak, eta nutrizio eta osasun ezaugarriak
|
dituen
elikagai berri bat bideratzeko eman beharreko pausuak (kasuak: Kontserba Partzuergo Espainiarraren gatz kopurua murriztua duen ohiko antxoa, Cafinsa enpresaren garraiskadun eta ezkidun kafea eta Tecnolat enpresaren esneki kardiobabesle bat, hurrenez hurren).
|
|
Imagen: Anandin Propietate funtzionalak
|
dituzten
elikagai berrien merkatuak elikagaiak eta osagaiak erabiltzen ditu propietate organoleptikoak goraipatzeko. Espainiako ikertzaile talde batek aztertu eta ezagutarazi ditu zainzuriaren zurtoinaren zurtoinaren hamar zentimetroak (edo gehiago) dituen zuntzak dituen propietateak.
|
2015
|
|
Prozesuaren segurtasunari buruzko galderak ezarri behar dira, metodo horrek aurrekariak baditu, eta arrisku toxikologiko eta mikrobiologikoak ezarri eta definitu behar dira. Araudiak ziurtatu behar
|
du
elikagai berri bat baimentzen bada, kontsumitzaileak ez diola arriskurik eragingo kontsumitzaileari, ez duela akatsik eragin behar eta ez duela inolako eragozpenik sortzen nutrizioaren ikuspegitik. Herrialde batek eskaera bat jasotzen duenean, hasierako ebaluazioa egin behar du, eta Europako Batzordeari eta gainerako estatu kideei bidali behar die, elikagaiaren egokitasuna berriro ebalua dezaten.
|