2002
|
|
“Lortutako emaitzen arabera, prioiz infektatutako animalia haragia kontsumitzen duten gizakiak infekzioa harrapatzeko arriskua dago”, dio Prusinerrek, nahiz eta onartzen duen ia ezinezkoa dela ahotik kutsatzea. Bestalde, Nobel Sariaren taldeak onartu du oraindik ez dela zehaztu prioiak entzefalopatia espongiformea duten behien muskuluan edo scrapie
|
duten
ardietan (behi eroen ardi bertsioa) metatzeko aukera. Hala ere, azpimarratu du haren aurkikuntzek agerian uzten dutela entzefalopatiak dituzten animalien muskuluetan prioiak banatzeko premia larria dagoela.
|
2003
|
|
Aski litzateke behien entzefalopatia espongiformea (BSE)
|
duen
ardi bakar bat, 40 milioi animalia baino gehiago dituen txabola britainiar zabala erabat kentzeko. Hori aurkitzeko aukerak, Trends in Mikrobiology aldizkarian argitaratutako lan baten arabera, ez dira batere urrunak.
|
2004
|
|
Gaur egun Europan dagoen superprodukziorako irtenbidea izango da. Gaur egun, diru-laguntza eskatu behar
|
du
ardi azienda bezalako sektoreetako produktibitatea mugatzeko. Aldatzen bada, produkzioa ere bermatuta dago.
|
2008
|
|
Taldeak orain aztertuko du ea esne “osasungarri” hori gazta bihurtzeko CLA edukia aldatuko litzatekeen. “Azken helburua da merkatuan balio erantsia duen produktu tradizional bat lortzea, hau da, gantz osasungarria
|
duen
ardi gazta bat”, esan zuen Hervásek. Leongo Nekazaritza Estazio Esperimentaleko eta Madrilgo Hotzaren Institutuko zientzialariek, CSICeko bi zentroek, hiru urte daramatzate ardi esnearen gantz azidoen profila hobetzen, animalien dietaren osagarri landare olio desberdinak erabiliz (oliba, soja, ekilorea, etab.).).
|
2009
|
|
EET eta esnea Baina ikerketatik datozen albiste guztiak ez dira onak. Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA sigla ingelesetan) egiaztatu zuen, egiaztatu ondoren, gizakiek kutsatzeko arriskua dutela, entzefalopatia espongiforme kutsakorrak (EET)
|
dituzten
ardi edo ahuntz esnea kontsumitzeagatik. Gaixotasun horien artean dago behien entzefalopatia espongiformea (EEB).
|
2012
|
|
Azaldu zuenez, “hainbat arrazatako animalien arteko estalketa eta gene trukeak bermatu du ardi arraza modernoenek dibertsitate genetiko handia izan dutela, txakur arraza batzuek eta abelburuek ez bezala, horiek odolkidetasun maila handiagoa baitute”. Dibertsitate genetikoaren maila handi horrek esan nahi
|
du
ardi hazleek ekoizpen ezaugarri jakin batzuk hobetu ditzaketela, “munduko biztanle kopuru gero eta handiagoaren elikaduran paper garrantzitsua izan lezaketenak, animalia jatorriko proteinen eskaera gero eta handiagoarekin”, adierazi zuen. Ikertzaileek erabili duten teknologiak gaixotasunak eragiten dituzten aldaera genetikoak atzematen lagun dezake, eta lagundu diezaieke ekoizleei “ugalketa praktika espezifikoen bidez zenbait ezaugarri areagotzen edo ezabatzen”.
|