Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 15

2010
‎Konposatu toxikoen sorrera (batzuk edo besteak, gehiago edo gutxiago) oxidazio egoeraren araberakoa da eta kasu bakoitza xehetasunez aztertu behar da. Gainera, erreakzio hauetan sortutako konposatu batzuek (karbonilo C= O taldea dutenek) proteinekin Maillard erreakzioan erreakzionatu dezakete.
‎Elikagaiaren zati bakoitzak jasotzen duen erradiazio infragorriak segundo batzuk baino ez ditu irauten eta, ondorioz, beroketa nahiko suabea da eta barrukoa ondo egosita eta zukutsua geratzen da. Gainera, biraketa jarraituaren eraginez zukuak haragiaren alde guztietatik irristatzen dira, eta horrela Maillard erreakzioan sortutako konposatuek pieza osoa estaltzen dute.
‎Gaur egungo gizartean metodo hauek, eta batez ere frijitzea, gero eta gehiago erabiltzen dira, errazak eta azkarrak direlako eta lortutako ezaugarri organoleptikoak oso erakargarriak direlako. Alta, ezaugarri nutritiboei dagokienez, elikagaiak olioa xurgatzen duenez, ekarpen kalorikoa asko handitzen da eta beroaren eraginez olioaren degradazioan sortutako konposatu kaltegarriak jateko arriskua dago.
‎Frijitze prozesuan zehar elikagaiak olioa xurgatzen du. Hori dela-eta, bere ezaugarri organoleptikoak oso erakargarriak izaten dira, baina ezaugarri nutritiboei dagokienez, ekarpen kalorikoa asko handitzen da eta olioaren kalitate maila kaskarra baldin bada, sortutako konposatu toxikoak elikagaiarekin batera jaten dira; esaterako, Maillard erreakzioan sortutako akrilamida edo amina heteroziklikoak, edo lipidoen oxidazioan sortutako aldehido kantzerigenoak. Adibide moduan, 10.V. taulan ikusten da nola aldatzen den sardina gordinen gantz azidoen konposizioa hainbat oliotan frijitu ondoren:
‎Bigarrenik, aukeratutako mikroorganismoek mantenugai hartzigarrien kantitatea murrizten dute. Eta hirugarrenik, sortutako konposatu organiko asko (azidoak, alkoholak) mikroorganismoen hazkuntzaren inhibitzaile zuzenak dira, adibidez, hartzidura laktikoan askatutako azido laktikoak elikagaiaren pHa murrizten du eta horrek mikroorganismo askoren hazkundea inhibitzen du.
‎7.II. taula. Gantz azido asegabeen autoxidazioan sortutako konposatu karboniliko
‎Honen harira, aipatzekoa da olioaren konposizioaren arabera konposatu toxiko batzuk edo besteak sortzen direla. Azken urteotan zientzialariak egosketa metodoetan sortutako konposatu toxikoen garrantziaz jabetu dira eta horren gainean gero eta gehiago ikertzen da. Adibide moduan, aipatzekoa da «Heatox» Ikerketa Proiektu Europarra («Heat generated food toxicants:
‎Adibide moduan, aipatzekoa da «Heatox» Ikerketa Proiektu Europarra («Heat generated food toxicants: identification, characterisation and risk minimisation» edo Beroaren eraginez jakian sortutako konposatu toxikoak: identifikazioa, karakterizazioa eta arriskua gutxitzea), zeinetan urteetan 14 herrialdetako ikerlariek parte hartu duten egosketa prozesuetan sortzen diren konposatu toxikoak identifikatzeko; haien artean akrilamida konposatua bereziki ikertu da.
2012
‎– Bakterio onuragarriek sortutako konposatuen efektu mugatzailea: hartziduran ekoitzitako azido organikoak, etanola?
‎Hala ere, tratamendu horien ondorioz erreakzio ezberdinak gertatzen dira elikagaian bertan eta konposatu kimiko zehatzak agertzen dira maiz. Elikagaiaren eta tratamenduaren arabera, sortutako konposatu batzuk onuragarriagoak eta desiragarriagok dira beste batzuk baino. Azpiatal honetan toxikoak izan daitezkeen konposatuak, hau da, segurtasunarekin zerikusia dutenak, jorratuko dira bakarrik.
‎Amina heteroziklikoak nahiko proteikoak diren elikagaietan sortutako konposatuak dira, tenperatura altuak minutu batzuetan aplikatzen direnean. Elikagaietan agertzen diren amina heteroziklikoak bi motatan sailkatzen dira.
‎1.1.2.3.1.2 Olioen gehiegizko erabileran sortutako konposatuak
2017
‎Saretze erreakzioan sorturiko konposatu aromatikoen eta gehituriko THCren propietateantioxidatzaileak aztertzeko asmoz, G eta GL filmak bost egunez metanol (MeOH) soluzioanmurgildu dira eta ondoren ingurune likidoa UV vis bidez aztertu da. 5 irudian ikusten den moduan, GL filmak murgilduta egon diren inguruneak absorbantzia balio handiagoak aurkezten ditu 280 nm kouhin luzeran G filmak murgilduta egon diren ingurune likidoak baino.
‎Ikusidaitekeen moduan, GL filmek G filmek galdutako masaren bikoitza galdu dute. Ezberdintasun hausaretze erreakzioan sorturiko konposatu disolbagarriekin edota erreakzionatu ez duen laktosarenaskatzearekin erlazionatu daiteke, aurreko lanean ikusi dugun bezala (Etxabide et al., 2015b).
‎Lan honetan litio metalikoaren geruzaren bilakaera aztertzen da oxigeno, karbonodioxido eta nitrogeno gasen eragina duenean. Horretarako gainazalean sorturako konposatu berriak etaegitura elektronikoan emandako aldaketak zehazten dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia