Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 47

2003
‎Urte berriaren etorrerarekin eta Eguberrien amaierarekin, askok dieta orekatua hastea pentsatzen dute, Gabonetako gehiegikerietan gehien irabazten dutenen kiloak galtzeko. Nahiz eta pertsona osasuntsu batean elikadura arina gehiegikeria gastronomikoen ondoren osasunarentzat arriskutsua ez izan —nahiz eta une batzuetan komenigarria izan—, adituek beti gomendatzen dute moderazioa eta arrazionaltasuna abiapuntu gisa. Beste gai bat obesitate arazoak dituzten pazienteak dira.
‎Pazienteak kolore, bolumen eta distantzia sentsazioa du, bere kabuz moldatzeko, eskailerak jaisteko edo, are gehiago, karaktere tipografiko altuekin irakurtzeko bezain garbi. “Inoiz ez du pertsona osasuntsu batek bezala ikusiko, baina aurrerapena harrigarria izango da eta eguneroko bizitzan hobekuntza oso garrantzitsua izango du”, adierazi du Francisco Pelayok, Konputagailuen Arkitektura eta Teknologia sailean proiektua koordinatzeaz arduratzen denak. Pelaio, ordea, oso zuhurra da bere bideragarritasuna baloratzean:
‎Horretarako, ahalegin handia egin behar zen, eta gaixoaren laguntza behar zen, birikak ahalik eta aire gehienarekin bete eta azkar eta bortizki kanporatzeko. Bartzelonako Unibertsitateko Biofisika eta Bioingeniaritza Unitateko kide Ramón Farré doktorearen arabera, “espirometria zaila zen pertsona osasuntsu batentzat ere”. Gaixo horientzat diseinatutako aparatu berriarekin, Oszilazio Bortxatuaren Teknikan (TOF) oinarritua, ahalegin txikia egin da, gaixoak bere egoera egiaztatzen baitu arnasa lasai hartzen duen bitartean.
‎Arau berriaren arabera, elikadura osagarriak ohiko dieta osatzeko erabiltzen diren produktuak dira, hots, elikagai iturri kontzentratuak edo nutrizio edo fisiologia efektua duten beste substantzia batzuk, modu sinplean edo konbinatuan, eta produktua kantitate txiki bateratuetan dosifikatzeko moduan merkaturatzen dira. Azken horri dagokionez, nabarmentzekoa da araudian “eguneko kopuru gomendatua” (E.L.Z.) sartu dela. mantenugaiena, hau da, pertsona osasuntsu batek egunero, batez beste, dietaren bidez hartu behar duen kopurua, osasun egoera ona mantentzeko. Etiketatzea Etiketatzeari dagokionez, lege esparru berriak ezartzen du produktu horiek “elikadura osagarria” izena izan behar dutela; ezin izango dute alegaziorik aurkeztu (giza gaixotasunak prebenitu, tratatu edo sendatzeko propietateak ematen dituzten baieztapenak), eta dute iradoki edo aitortu dieta orekatu eta askotarikoak ez duela behar adina elikagai ematen.
2005
‎homeopatiako produktu batek pertsona osasuntsu batengan tratatzen ari den gaixotasunek eragiten dituen sintoma berberak eragin behar ditu.
2007
‎Kolona kolonizatzen duten bakterio fekalek minbizia eragin badezakete, haien biziraupenean eragin erabakigarria du hesteetako bakterio florak; bakterio kolonia horiek ez dira fekalak bezain agresiboak, baina askoz ugariagoak dira. Babesteko bakterio flora ona garatzeko, sinbiotikoak, bitaminak eta oligoelementu espezifikoak hartzea gomendatzen dute adituek Pertsona osasuntsu baten hestean antzeko bakterio kilogramo bat inguru bizi direla kalkulatzen da. Bakterio onek (eubiotikoek) patogenoen gerra deklaratua dute.
‎Boluntario osasuntsuen artean, hitz multzo bat gogoratzeko gaitasuna 1,09 hitz baino gehiago murriztu zen; beste taldean, berriz, 0,25 baino ez ziren murriztu, eta aura zuten pazienteek ez zuten inolako beherakadarik izan. Ikerketaren aurkikuntzek erakusten dutenez, pertsona migrainaren funtzio kognitiboak pertsona osasuntsu batenak bezalakoak diruditen arren, zahartzearekin gainbehera txikiagoa izaten dute, batez ere ikusmen sintomekin (aura) batera migraina duten pertsonak direnean. Zientzialariek hipotesi batzuk egin dituzte emaitza horien zergatiei buruz, nahiz eta uste duten kontuan hartu dela gaixo horiek beren sintomak hobetzeko erabiltzen dituzten botiken eginkizuna.
‎Migraina duten pertsonen gaitasun kognitiboak pertsona osasuntsu batenak bezalakoak dira. Hala ere, ikerketa batek jakin berri du migraina dutenek oroimen gutxiago galtzen dutela urteen poderioz.
‎Alergiak alde batera utzita, pediatra askok badakite behi esneak muki jariaketa estimulatzen duela, eta gomendatzen dute, edo oso haur konstipatuetan hartzeari uztea, edo ahuntz esnera aldatzea, horrek ez baitu efektu hori eragiten. Dena den, helduaroan behi esnea beharrezkoa ez bada, saltzen duzun soja esneak ere ez luke izan behar.«Gaixotasun kardiobaskularren eta minbizien igoera kurbak esnekien kontsumoarekiko ia paraleloak dira» Pertsona osasuntsu batek ez du behi edo soja esnerik behar izaten segitzeko. Hala ere, pertsona sedentario batek, gehiegizko pisua, hipertentsioa edo arrisku kardiobaskularreko beste faktore bat duena, gosarietan esnea edaten ohituta dagoena, ondo egingo du behi esnearen proteinen ordez sojarenak hartzea.
‎35 edo 40 urtetik aurrera erretzaile ohia bada, kaltearen zati bat itzulezina da. Beste gaixotasun kardiobaskular batzuetan, 15 urtez tabakorik gabe egon ondoren, arriskua pertsona osasuntsu baten arriskuaren parekoa dela ikusi da. Minbiziaren kasuan, kalkuluak zailagoak dira, akatsak metagarriak baitira.
‎Uste hori oso hedatua dago, baina ez da zuzena, gernurik' osasuntsuena' dela pentsatzea. Egia esan, pertsona osasuntsu baten gernuak kolore urrekara eta zeharrargitsua izan behar du, jerez on orori dagokiona. Giltzurrunaren erantzukizuna ez da iragazketara mugatzen, organismoaren oreka likidoaz eta metabolismoaren berezko hondakinak ezabatzeaz ere arduratu behar du.
2008
Pertsona osasuntsu baten organismoak hobeto onartzen du glukosa egunean zehar, eta intsulinaren jarduera ere handiagoa izaten da organismoan; zelulek, nonbait, egunean zehar sentsibilitate gehiago dute hormona horrentzat.
‎Hala ere, egunero hartzen diren kaloria guztien %21 izan daiteke freskagarrien ohiko kontsumoa. Batez beste 2.000 Kcal behar dituen pertsona osasuntsu bat adibidetzat hartuta, gida berriak iradokitzen dituen edarien ekarpena esne erdigaingabetutik edo gaingabetutik datorren %9koa (200 Kcal inguru) izango litzateke, eta gainerako edarietatik %5ekoa (100 Kcal inguru).
‎Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak erregulatzen ditu nutrizio gehigarriak, eta gure herrialdean ez dago baimenduta osagai bakoitzaren Eguneko Kopuru Gomendatua (EK) gainditzeko. Pertsona osasuntsu batek, batez beste, egunero, bere dietaren bidez hartu behar duen mantenugai bakoitzaren proportzioa da ELK, osasun egoera onean egoteko. Gaur egun, Espainian ez dago endekapen makularra tratatzeko osasun agintariek onartutako elikadura gehigarririk.
‎Kaliforniako ikerketak orain erakusten du toxina horrek ahalmen handia duela hesteetako zelulen azalean dagoen molekula bat “krokatzeko”; molekula hori giza hesteetara iristen da txahalkiaren edo txerriaren bidez. Lotura polemikoa N glikolilaminoko azidoa haragi gorrien bidez xurgatzen da, hala nola arkumearen, txerriaren eta txahalaren bidez. E.coli O157: H7, elikadura intoxikazio ohikoenetako bat zerrendetan, oinarrizko bi transmisio mekanismo ditu: bata, zuzenekoa, pertsona osasuntsu bati kutsatutako pertsona edo animalia bati eragiten diona, eta, bestea, zeharkakoa, kutsatutako elikagai baten bidez kutsatzen dena. Transmisio garrantzitsuenetako bat beroaren, haragi xehatuaren edo esne gordinaren bidez gutxi tratatutako behi haragia da.
2009
Pertsona osasuntsu batek, gizena egon gabe eta behar adina ariketa fisiko egiten duela, egunean 400 gramo ogi ere jan ditzake.
‎Ñabardurekin jarraituz, emigrante potentzialaren irudian, hau da, oraindik Euskal Herrian dagoen baina emigratu behar duen pertsonaren irudian, zenbait aldaketa nabaritzen dira artikulu batzuetan. Egunkariek azaltzen duten iritzi orokorra pertsona osasuntsu batena da, bere herri edo baserrian ongi erroturik dagoen gizon emakume batena, leku idiliko eta zoragarri batean bizi omen da, Colá k esaten zuen bezala «auzo alaiak» dira haiek, sortetxearen babesean, ohitura zintzoekin, arazo larririk gabe. Baina beste artikulu batzuetan, Espainian hedatzen ari zen gosearen arazoari eusten zaio, hau da, emigrante izango dena jadanik ez da hain osasuntsua, gosez akabatzen dagoen gizagaixoa baizik, bere sorterrian inolako etorkizunik aurkitzen ez duena.
‎Hainbat azterketa egin dira, eta ondorio bera atera dute orain: pertsona osasuntsu batek behar adina ordu lo egiten ez badu, nabarmen handitzen da arteria koronarioak kaltzifikatzeko arriskua, hipertentsioa eta, ondorioz, epe luzeko arazo kardiobaskularrak.
‎Inkestatutako gazteen %35ek bakarrik ez zuen minik sentitu azken hilabetean; horrek esan nahi du nerabeen %65ek duela gutxi mina izan duela. “Oinazea, arrazoizko parametro batzuen barruan, pertsona osasuntsu baten bizitzako ohiko esperientzia da. Hori esateko arriskua balizko kasu larriak minimizatzea da, eta, beraz, oso zuhur jokatu behar da lortutako emaitzekin”, zehaztu zuen ikertzaileak.
‎Beste elkarte askok informazio eta jolas jarduerak antolatzen dituzte hainbat ospitaletan. Tratamendua eta bizi kalitatea Gaur egun, lupusa duten pazienteek pertsona osasuntsu baten bizi itxaropenaren antzekoa dute. Gaixotasun hori tratatzeko eskura dauden tratamenduak ez dira orain dela urte batzuetako dosi handiko kortisonara mugatzen; horien artean daude antiinflamatorio ez esteroideoak (AINES), hantura tratatzeko; esteroideak, hanturarako eta gaixotasunaren fase aktiboak desaktibatzeko; antipaludikoak, larruazalean eta artikulazioetan eragina duten gaixoentzat; eta immunosupresoreak, kasurik larrienetarako.
‎Azala, gorputzeko organo nagusia, oztopo gaindiezina da mikroorganismoen eta kanpoko gainerako erasoen aurrean, eta hori funtsezkoa da gainerako barne organoak babesteko. Pertsona osasuntsu baten flora arruntean mikroorganismo ugari daude bakterio “mahaikideak”, infekziorik eragin gabe. Ez da horrela gertatzen gaixoa, bere adinagatik eta egoeragatik, zaurgarria denean eta bakterioak bere habitat arruntetik kanpo jarduten duenean; adibide bat “Escherichia coli” da, hesteetako bakterioa, gernu infekzioaren kausarik ohikoena.
‎Horrek esan nahi du 70 kilo pisatzen dituen pertsona batek 35 litro ur inguru dituela gorputz osoan. Organismoak behar duen ur kantitatea orekan mantentzeko, pertsona osasuntsu batek egunean bi litro eta erdi ur behar ditu, eta hiru iturritatik lortzen du ura: hartzen duen likidotik (1.200 ml inguru), kontsumitzen dituen elikagaietatik (1.000 ml inguru) eta metabolismoaren ondorioz organismoaren barruan sortzen duenetik (350 mililitro inguru).
2010
‎Sintometatik markatzaileetara PCT kaltzitonina hormonaren aitzindaria da, eta hormona paratiroidearekin batera organismoan kaltzio eta fosforo mailak erregulatzeko funtziotik dator haren izena. Pertsona osasuntsu batean, PCT maila baxua da, kaltzioaren metabolismoa ezin hobeto erregulatzen baita tiroide guruinetik abiatuta. Hala ere, bakterio infekzio baten aurrean, zelula guztiak PCT sortzen hasten dira, eta hormona horrek odoleko balio oso handiak ditu.
‎Supermerkatu batean aurki daitezkeen produktuen %20 bakarrik dira egokiak zeliakoentzat, eta Ikuskapen Planarekin portzentaje hori handitu nahi da. Bestalde, zeliakoek ere laguntza ekonomikoak eskatzen dituzte, pertsona osasuntsu batek baino 1.500 euro gehiago gastatzen dituztela kalkulatzen baita. Laguntzak autonomia erkidego batzuetan jasota badaude ere, beste erkidegoetan sustatu eta ezarri nahi dira.
‎Hala ere, elektrokardiogramaren erregistroak ez ziren nabarmen aldatu. James Kaulus azterlanaren koordinatzaileak adierazi zuenez, hazkundea nabarmena izan arren, ez zen lortu pertsona osasuntsu baten osasunerako zifra arriskutsurik. Hala ere, horiek garrantzi desberdina izan dezakete osasun arazoak dituztenentzat, batez ere hipertentsioa eta kardiopatiak dituzten pazienteentzat.
‎Ikerketaren arduradunak, Simon Leek, dio intsektuen garuneko ehunek eta nerbio sistemak “Staphylococcus aureus” delakoaren %90 baino gehiago deusezta dezaketela. Pertsona osasuntsu baten azalean dagoen mikroorganismoa da, bere defentsak erori eta gaixotasunak sortzeko zain dagoena. Bakterio hori erresistentea da metizilinarekiko (SARM) eta. Escherichia coli, arekiko.
‎Bi erakunde horiek egindako azterketak, “Journal of the American College of Cardiology” aldizkarian argitaratuak, erakusten duenez, bi dimentsioko elektroforesia eta masa espektrometria konbinatuz gero, proteina lanketak ehunaren laginak arakatzeko gai dira, kantitate desberdinetan dauden proteinak bilatzeko. Horri esker, aterotrombosia duen pertsona baten ehuna pertsona osasuntsu baten ehunarekin konpara daiteke, eta esperimentu bakar batean, ehun gaixoan kantitate desberdinean dauden hainbat proteina aurkitu daitezke, biomarkatzailetzat har daitezkeenak. Metodologia horrek, beraz, denbora asko aurreztuko du biomarkatzaileen bilaketan, eta ikerketa arlo horrek eta beste batzuek askoz azkarrago egingo dute aurrera hemendik aurrera, UAMek ziurtatu duenez.
2011
‎Korporazio teknologikoak azaltzen du pertsona bat organismoan gaixorik dagoenean gertatzen diren aldaketak haien arnasan islatzen direla, eta horrek aukera emango duela gaixotasunaren lehen estadioetan markatzaile mota horien presentzia zehazteko. Giza hatsa, pertsona osasuntsu batena zein beste gaixo batena, konposatu organiko ugarik osatzen dute: azetona, metanola, butanola, hidrokarburoak eta abar.
2012
‎Oso sinpleak dira: bizarra mozteko makinak, ziriak, hortzetako eskuilak edo kaltetuari ebakiak eragin eta beste pertsona osasuntsu bat mozteko beste tresna batzuk ez erabiltzea», zehaztu du Pere Santamaría Hepatitisaren Gaixoen Kataluniako Elkarteko laguntzaileak (ASSCAT). Itxaropena:
2013
‎urtean, ordea, Harvardeko Unibertsitateko Frank Hu doktoreak koordinatzen zuen aditu talde batek adierazi zuen pertsona osasuntsu batek egunean arrautza bat jan dezakeela osasuna arriskutan jarri gabe, eta aipamen horixe bildu zuen eslogan edo lelo ezagun batek: " Egg a day OK for healthy people"(" Arrautza bat egunean, ona pertsona osasuntsu dagoenean").
‎Oso txikiak dira edo oso iraupen mugatukoak. Azterketa bakar batek ere ez du frogatzen gosaltzen ez duen baina behar adina lo egin duen pertsona osasuntsu batek, bizitza osoan hezkuntza ona jaso duela eta, batez ere, ikasi duela, nota okerragoak izango dituela. Gosaria eskolako errendimenduarekin lotu duten ikerketa asko ez dute kontuan hartu baldintza sozioekonomikoak.
‎giltzurrun tubuluetatik datozen mukoproteinez osatuta daude. Pertsona osasuntsu baten gernuan bost baino gutxiago sartzen dira eremu mikroskopiko bakoitzeko, eta jarduera bizi baten ondoren handitu daitezke. Kristalak:
2014
‎Gaixotasun oso larria izanez gero, bakarrik egongo da justifikatuta haurra eta ama. Egoera horietan, pertsona osasuntsu batek esnea eta administrazioa eskuz ateratzea gomendatzen du, biberoia edo koilara erabiliz. 2 Arriskutsuak al dira gripearen aurkako botikak edoskitzaroan?
‎Ez da ahaztu behar estatistikei buruz ari garela; izan ere, faktore asko banakako erantzukizuna dira, eta, formula ezagutzen bada, aukera dago osasun hobeari eusteko eta azken urteetan gaixotasunik izan gabe azken egunera iristeko. Adineko pertsona osasuntsu baten erosketa saskia da ideiarik onena, hau da, zaharra izatea gaixo egotearen sinonimoa dela eta sendagai kopuru handi bat hartzera behartuta dagoela. Gaixotasunei aurrea hartzea eta osasuna zaintzea erosketa saski egokia erabiliz lor daiteke.
‎Espainian, batez beste, 9,7 gramo gatz hartzen dira egunean, Kontsumo, Elikadura Segurtasun eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AECOSAN) azterketa bat egin eta 1.200 elikagai aztertu ondoren sodio edukia zein den jakiteko. Gure gatz kontsumoak bikoiztu egiten ditu Munduko Osasun Erakundeak (OME) gomendatutako bost gramo horiek, 70 kiloko pertsona osasuntsu baten organismoak behar bezala funtziona dezan. Horregatik, gatz gutxiago hartzea da mediku, nutrizionista, dibulgatzaile zientifiko eta osasun publikoko arduradun askoren erronka.
2016
‎Eskuak gutxienez 20 segundoz igurtziko dira, ur korrontean garbituko dira, eta toalla garbi batekin edo erabilera bakarreko sukaldeko paperarekin lehortuko dira. Eskuak poluituak Pertsona osasuntsu batek Staphylococcus aureus eramailea izan dezake, animalien eta pertsonen azalean dagoen bakterioa, eztarrian eta sudur hobietan. Elikagaiak kutsatzeko probabilitatea oso handia da.
2018
‎Aurten egin dizkioten osasun azterketen arabera, defentsak oso apal ditu, hogei inguru. Pertsona osasuntsu batek 720 eta 1.150 bitartean izan ohi du defentsen maila; 500etik behera jaisten denean, egoera kezkagarria izaten hasten da. Zortzi urte daramatza preso Iparragirrek.Bigarren graduanBaldintzapean aske uzteko eskaera zuen egina, baina helegitea soilik partzialki onartu zion De Castro epaileak eta bigarren graduan mantentzea erabaki zuen.
‎Denera, hezur horien zazpi dosi hartu nituen; azkena, atzo. Hirugarren dosiaren ondoren, herritarrek esan zidaten askoz hobeto nengoela, eta seigarrenaren ondoren senarrak esan zidan ez zitzaidala gaixotasunaren izpirik ere nabari, eta pertsona osasuntsu bat nirudiela.
‎Perretxiko bakar batek persona osasuntsu bat hil dezake. Txanpinoiarekin eta Amanita ponderosa rekin ere nahas daiteke.
‎Alde horretatik, merezi du esatea, kasurik gehienetan, minbiziaren aurkako dieta mota hori sustatzen dutenek nahastu egiten dutela minbiziari aurrea hartzeko kontzeptua eta sendatzeko kontzeptua, eta dieta miragarri horietako gehienek ez dutela laguntzen hori prebenitzen. Prebenitzeak esan nahi du pertsona osasuntsu bat gaixotu ahal izateko arriskua murriztea; sendatzeak, berriz, gaixotasuna dagoeneko existitzen denean ezabatzea esan nahi du. Minbizia sendatzeari dagokionez, gaur arte frogatu da ohiko terapia dela onena (kimioterapia, erradioterapia, kirurgia).
‎Nutrizio eskakizun berak ere ez ditugu ezartzen. Ramón de Cangas nutrizionistak zentzuzko kontsumo errazio bat ezarri du pertsona osasuntsu batentzat: “200 eta 250 gramo artean, baina tradizioagatik edo ohiko kontsumoagatik”.
2020
‎Hala ere, Estatu Batuetako Diabetearen Elkarteak (ADA) uste du indize gluzemiko handiko elikagaien ordez indize txikiko beste batzuk erabiltzeak kontrol gluzemikoa “apal” hobetzea baino ez lukeela egingo. Erakunde horrek berak proposatu du diabetesa duen pertsona baten eredu dietetikoak pertsona osasuntsu batena bezalakoa izan behar duela, eta horrek esan nahi du karbohidratoak har ditzakeela landare, fruta, lekale, esneki eta zerealetatik, hala nola arroza, ogia edo pasta. Diabetikoen kasuan, bereziki garrantzitsua da aukera integralak lehenestea.
Pertsona osasuntsu batean denboran zehar mantentzen den hiperentzinemia da. Amilasa eta lipasa entzimen emaitzen gorabehera handia eta behin behineko normalizazioa eragiten ditu ordu gutxian.
2022
‎Xamana bikoitza izan daiteke eta sorgin jokaera har dezake, bere onerako ahalak txarrerako erabiliz; bere taldearen etsaien aurka iharduten duen maneran, taldekideen aurka ere egin dezake, arimak lapurtuz adibidez: pertsona osasuntsu bati arima kendu eta izpiritu gaiztoei ematen ahal die, haren trukez itzul diezaioten berak sendatu nahi duen eriaren arima; eta umekien arimak ere har ditzake, bere paziente antzuei ekartzeko. Ekuadorreko Axuarren xamanek eritasunak kentzen dizkiete beren taldekoei eta auzo taldekoei bidaltzen:
‎Zeluletan urik ez dagoenez, zelulak uzkurtu eta abisatu egiten dira, egarri sentsazioa sortuz. Pertsona osasuntsu batentzat, ura hartzeko beharra dagoela adierazten du, baina salbuespenak daude. Pertsona batzuek, beren inguruabarrengatik, likidoak hartzea programatu behar dute, egarriaren zain egon gabe.
‎Pertsona askok idorreria jasaten dute konturatu gabe, arazo subjektiboa baita, pertsona bakoitzaren ohituren eta elikadura eta ariketa ohituren eraginpean dagoena. Pertsona osasuntsu batean, Gorozkien maiztasun normala astean hirutik hirura bitartekoa da% 75ek erraz kanporatzen ditu gorozkiak. Idorreria gaixotasuntzat hartzen da pertsonaren bizi kalitatea aldatzen duenean.
2023
‎Nolanahi ere, kontuan izan behar da zaintzak ez duela gauza bera adierazten kasu guztietan (Saitua eta Sarasola, 1993: 27); hain zuzen ere, desberdina da, haurrak eta nerabeak zaintzea edo adineko pertsona bat zaintzea; desberdina da adineko pertsona osasuntsu bat zaintzea, bere kabuz baliatzen dena, edo erabat besteen mende dagoena (Saitua eta Sarasola, 1993).
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia