Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 259

2001
‎Frogatuta dago ondo planteatutako dieta obo lakto begetarianoa sendoa izan daitekeela eta nutrizio ekarpen ona izan dezakeela. Benetan, dieta begetarianoak ez dira zorrotzak pertsona osasuntsu eta behar bezala diseinatuetan, eta ez dute osasunerako arriskurik sortzen, eta ezin hobeto bete ditzakete banakako beharrak. Hala ere, zenbait mantenugairen beharrak handituta dauden bizitzako etapa batzuetan (haurdunaldian, edoskitzaroan eta hazkuntza eta garapen etapetan haurtzaroan eta nerabezaroan), burdin falta agertzeko arrisku handiagoa dago.
Pertsona osasuntsuen heste erritmoa asko aldatzen den arren, diarrea maiztasuna handitzea dela onartzen da, hots, gorozkien jariakortasuna. Patologikoa da gorozkien pisua egunean 225 g baino handiagoa denean, eta ur edukia masa osoaren %70 baino handiagoa denean.
‎10 “18%”> “18%” 7,6 € AGS= gantz azido saturatuak/ AGM= gantz azido monoasegabeak/ AGP= gantz azido poliasegabeak Abantailak eta hasiberriak Batez ere gosarietara eta askarietara egokitzen diren elikagaiak dira, eta energia gehiago behar denean, adibidez, kirola egitean edo bestelako jarduera fisiko bizietan. Elikadura adituek uste dute kakaoa hainbat barietatetan jatea gomendagarria dela dieta orekatu baten barruan eta kantitate neurritsuetan, adin guztietako pertsona osasuntsuentzat. Hala ere, energia, koipeak, azukreak eta potasioa ematen dituelako, gehiegizko pisua edo obesitatea, beherakoa eta hesteetako xurgapen txarreko prozesuak, harriak behazun xixkuan, odoleko triglizerido maila handien arazoak, diabetea eta potasioa kontrolatzen duen dieta behar duen giltzurrun gaixotasuna dituelako, horien kontsumoa mugatuta egon daiteke edo, are, kontraindikatuta.
2002
‎Dardara Kontsumitzaileek ondoen ezagutzen dutena da, koleraren erantzulea delako, infekzio epidemikoa eta pandemia potentziala duena. Pertsonak hainbat bidetatik infekta daitezke; garrantzitsuena, prozesu epidemiko bat ezarri ondoren, pertsona pertsona kontaktua da, eramaileek mikroorganismoa transmitituko baitiete pertsona osasuntsuei. Hala ere, elikatze bidea funtsezkoa izaten da prozesuaren hasierako garapenerako.
‎Infektatzen duten organismoena, zelula bat infektatzen denean ingurunera pasatzen diren ehunka edo milaka partikula askatzen baititu. Orduan, ura, arrantzako produktu batzuk eta landareak kutsatu egin daitezke, eta infekzioa pertsona osasuntsuei bideratu. Elikagai nagusiak Esan dugun bezala, infektatutako pertsonek ezabatuko dituzte, normalean, beren gorozkiekin, partikula asko.
‎Bizirik irauteko gaitasunaren eta partikula birikoek ingurumen baldintzekiko duten erresistentziaren araberakoa da arriskua. Produktu mota honetan, ordea, ohikoa da landare gordinak manipulatzean eta prestatzean, batez ere baldintza higieniko egokiak aplikatzen ez diren entsaladetan, birusak gorozkietatik elikagaietara transmititzen dira, eta hortik pertsona osasuntsuetara. Landareek barreiatzaile gisa jokatzen dute, eta moluskuak, berriz, modu naturalean kutsatuta egon daitezke.
‎Frantziar paradoxa Gero eta ebidentzia zientifiko gehiago daude ardoa neurriz jatearen ondorio osasungarriei buruz, pertsona osasuntsuetan eta ardoa kontraindikatuta ez dagoen kasuetan, behinik behin. Izan ere, usainaz, koloreaz eta, batez ere, zaporeaz gozatzeaz gain, likido preziatuak osasuna hobetzen laguntzen du.
‎Gure beharrak asetzeko behar beharrezkoak baino proteina gehiago jatea saihestu behar dugu. Harrigarria bada ere, eguneroko proteina beharra oso gutxi aldatzen da pertsona osasuntsuen artean, kirola egiten dutenen artean ere. Kirolari askok milioika dolar gastatzen dituzte urtean hauts proteinikoetan, proteinak barretan, proteina irabiakietan eta aminoazidoak dituzten gehigarri askotan; guztiek uste dute sekulako proteinak behar dituztela, ariketetan erregai gisa erabiltzeko eta muskuluetan proteinak sortzen laguntzeko.Gehigarri horien ekoizleek argudiatzen dute “kalitate handiko” proteinek soilik eman dezaketela muskulaturaren hazkunde optimoa, edo aminoazidoak bakarrik xurgatzen direla odolera, muskuluetan proteinak ahalik eta gehien sortzeko.
‎Ez dago ebidentzia zientifikorik elikagai jakin batzuek kaltetuen bizi kalitatea hobetzen edo okertzen dutela esateko. Artritis erreumatoidea duen gaixo baten dietak edozein pertsona osasuntsuren gomendioei jarraitu behar die. Malkorik gabe.
2003
‎Urte berriaren etorrerarekin eta Eguberrien amaierarekin, askok dieta orekatua hastea pentsatzen dute, Gabonetako gehiegikerietan gehien irabazten dutenen kiloak galtzeko. Nahiz eta pertsona osasuntsu batean elikadura arina gehiegikeria gastronomikoen ondoren osasunarentzat arriskutsua ez izan —nahiz eta une batzuetan komenigarria izan—, adituek beti gomendatzen dute moderazioa eta arrazionaltasuna abiapuntu gisa. Beste gai bat obesitate arazoak dituzten pazienteak dira.
‎British Journal of Cancerren argitaratutako ikerketa, ordea, akrilamida eta minbizia gizakietan sinonimoak ez direla dioen lehen froga sendoa izan daiteke. Bostongo (Massachussets) Harvardeko Osasun Publikoko Eskolako ikertzaileek, Suediako Karolinska Institutuarekin lankidetzan, minbizia duten 987 pazienteren eta beste 538 pertsona osasuntsuren eguneroko dieta aztertu dute bost urterako. Beste parametro batzuez gain, ikertzaileek joan den apirilean Suediako institutuak ezarri zituen akrilamida mailak sartu dituzte ordenagailuan, eta kontsumo arrunteko 188 produkturi aplikatu zaizkie; produktu horietarako, minbizia sor dezakeen substantziaren kontzentrazio ertain edo handiak (30 mikrogramo kiloko) edo handiak (300etik 1200era) egiaztatu dira.
‎Medikuntza prebentiboa Sendagai horien arrisku/ onura erlazioa ezartzen den bitartean, zahartzearen aurkako medikuntzako Espainiako zentro gehienek hormona osagarrietatik ihes egiten duten terapiak aukeratzen dituzte. “Prebentzio medikuntza da, pertsona osasuntsuei edo 35 urtetik aurrera oso ondo tratatuta daudenei zuzendua, eta urteak igaro ahala bizi kalitatea hobetu nahi dutenei”, azaldu du Jesús Sierra doktoreak, Zahartzearen Kontrolerako Espainiako Elkarteko (SECEM) zuzendariak. Tratamendua diziplina anitzekoa da.
‎Hala, gaineratu du jende askok ezagutu ahal izan duela oztopo arkitektoniko bat zer den, gizarteak baztertu egiten duela eta braille lengoaiatik edo zeinu hizkuntzatik zerbait ikasi dutela. Laura Bajaren arabera, harrigarriena pertsona osasuntsu batzuek gurpil aulkian arrapala bat igotzea lortzen ez zutela ikustea izan da, edo elbarriek simulazioetako parte hartzaileei nola laguntzen zieten ikustea. Ezgaitasunaren Europako Autobusa joan den urtarrilean hasi zen Europar Batasunean (EB), Grezian.
‎Osasun arazoak dituztenek edo gaixorik daudenek eta nutrizio arloko beharrak handituta dituztenek (haur eta nerabeak, haurdun daudenak eta ama bularra ematen dutenak) ez dute modalitate hauetako bat praktikatuko. Pertsona osasuntsu helduei dagokienez, beren filosofia edo sinesmenengatik baraua edo erdi idieta praktikan jartzen badituzte, nahiz eta ez dien eragin kaltegarririk sortzen, ez die ekarriko epe labur edo luzera inolako onurarik osasunerako. Hau da, biztanleria orokorrari dagokionez, ez da beharrezkoa eta ez da gomendatu behar baraua praktikan jartzea, benetan garrantzitsua baita dieta osasungarria, osoa eta orekatua eta bizimodu osasungarria eta aktiboa egitea.
‎Arazoa da horrelako prestakinak gehiegi kontsumitzeagatik akatsak egiten direla. Proteina behar errealak Pertsona osasuntsu normal batek egunean 0,8 gramo/ kg gorputz pisu/ eguneko proteina eskakizunak ditu, eta kirolari batek bere ohiko dietan sartu behar duen kantitatea handiagoa da, muskulu eskaerak handiagoak baitira. Kirol arloko mediku eta nutrizionista espezializatuen adostasunaren arabera, kirol aerobiko eta ekipo kiroletarako ezartzen diren proteina eskakizunak 1,2 eta 1,4 g artekoak dira kilo eta eguneko, eta indar eta abiadura kiroletan, 1,5 eta 1,7 g bitartekoak kiloko eta eguneko.
‎Pazienteak kolore, bolumen eta distantzia sentsazioa du, bere kabuz moldatzeko, eskailerak jaisteko edo, are gehiago, karaktere tipografiko altuekin irakurtzeko bezain garbi. “Inoiz ez du pertsona osasuntsu batek bezala ikusiko, baina aurrerapena harrigarria izango da eta eguneroko bizitzan hobekuntza oso garrantzitsua izango du”, adierazi du Francisco Pelayok, Konputagailuen Arkitektura eta Teknologia sailean proiektua koordinatzeaz arduratzen denak. Pelaio, ordea, oso zuhurra da bere bideragarritasuna baloratzean:
‎Horretarako, ahalegin handia egin behar zen, eta gaixoaren laguntza behar zen, birikak ahalik eta aire gehienarekin bete eta azkar eta bortizki kanporatzeko. Bartzelonako Unibertsitateko Biofisika eta Bioingeniaritza Unitateko kide Ramón Farré doktorearen arabera, “espirometria zaila zen pertsona osasuntsu batentzat ere”. Gaixo horientzat diseinatutako aparatu berriarekin, Oszilazio Bortxatuaren Teknikan (TOF) oinarritua, ahalegin txikia egin da, gaixoak bere egoera egiaztatzen baitu arnasa lasai hartzen duen bitartean.
‎Arau berriaren arabera, elikadura osagarriak ohiko dieta osatzeko erabiltzen diren produktuak dira, hots, elikagai iturri kontzentratuak edo nutrizio edo fisiologia efektua duten beste substantzia batzuk, modu sinplean edo konbinatuan, eta produktua kantitate txiki bateratuetan dosifikatzeko moduan merkaturatzen dira. Azken horri dagokionez, nabarmentzekoa da araudian “eguneko kopuru gomendatua” (E.L.Z.) sartu dela. mantenugaiena, hau da, pertsona osasuntsu batek egunero, batez beste, dietaren bidez hartu behar duen kopurua, osasun egoera ona mantentzeko. Etiketatzea Etiketatzeari dagokionez, lege esparru berriak ezartzen du produktu horiek “elikadura osagarria” izena izan behar dutela; ezin izango dute alegaziorik aurkeztu (giza gaixotasunak prebenitu, tratatu edo sendatzeko propietateak ematen dituzten baieztapenak), eta dute iradoki edo aitortu dieta orekatu eta askotarikoak ez duela behar adina elikagai ematen.
‎AEBetan bakarrik, agintariek 155 heriotzarekin lotu dute efedrina kontsumoa. Produktuak bihotz erritmoa bizkortzen du eta odol hodiak uzkurtzen ditu, eta garun infartuak edo isuriak eragin diezazkieke, baita pertsona osasuntsuei ere, gomendatutako dosietan argaltzeko gehigarri hori kontsumitzen badute. Mark McClellan Elikagai eta Sendagaien Administrazio Federaleko arduradunak (FDA, ingelesezko siglengatik) adierazi zuen Estatu Batuetan erregistratutako gehigarri horien 62 fabrikatzaileek jakinarazpen bat jasoko dutela aurki.
2004
‎Protusio edo hernia guztiek ez dute minik ematen: %30 eta %50 bitarteko portzentazian pertsona osasuntsuek, sintomarik gabekoek, badute protusio edo hernia bat edo gehiago, baina ez diete eragozpenik bat ere eragiten.
‎Oraindik ere, garuneko seinale genetikoek sortutako 13.000 gene baino gehiago eta 10.000 proteina inguru aztertu behar ditu ikerketak, Deanen arabera, inoiz ikertu ez direnak eta medikuntza berria sortzeko oinarri gisa balio dezaketenak. Baina ikerketak aurrera egingo du, harik eta eritasuna diagnostikatu dieten 72 pertsonen garunak eta beste hainbeste pertsona osasuntsu aztertu arte. Zientzialariak adierazi zuenez, eskizofrenia, bere ustez, gaixotasuna bera sortzen ez duen gene baten herentziazko mutazioaren emaitza da, hura garatzeko suszeptibilitatea baizik.
‎Toxinak ezabatzen laguntzen dute Ur asko dutenez, eta frutak eta barazkiak sodio gutxiko eta potasio askoko elikagaiak direnez, elikagai freskagarri eta kaloria gutxikoak izateaz gain, eragin diuretiko handiko elikagaiak dira, eta, beraz, organismoaren arazgarriak eta desintoxikatzaileak. Oso egokia da edozein adinetako pertsona osasuntsuentzat, baina, bereziki, hipertentsioa, hiperurizemia, hezueria, giltzurrun kalkuluak eta likido erretentzioa jasaten dituztenentzat; izan ere, gernu ekoizpena handituta dagoenez, gain, bertan disolbatutako hondakinak ere kanporatzen dira, hala nola azido urikoa, urea eta abar. Era berean, zuntz askoko elikagaiak direnez, heste igarotzea hobetzen dute eta organismoko gorozkiak kanporatzen laguntzen dute.
‎Paradoxa bat gertatzen da: estafilokokoak dituen pertsona batek, adibidez, higiene zorrotza duenak, ez ditu elikagaiak kutsatzen, eta pertsona osasuntsu baina arduragabe bat infekzio iturri izan daiteke. Hozkailuan gordetzen diren elikagai guztiak estali behar dira?
‎FSAren lan batek, elikagaien segurtasunerako agentzia britainiarrak, garrantzi handiagoa ematen dio selenioak sistema immunitarioa hobetzen duela dioen hipotesiari. Uda honetan ezagututako lana 60 pertsona osasuntsuri buruzko saiakuntza bat da, eta 15 astetan 50 mikrogramoko gehigarria, egunean 100 mikrogramo selenio edo plazebo hartu zituzten. Espainian egindako bigarren lan baten bidez, selenioak homozisteina maila eta arrisku kardiobaskularra murriztu ditzakeela iradokitzen da.
‎Autore batzuen arabera, pertsona sentikorrentzat 103 mikroorganismo/ elikagai gramo nahikoa litzateke. Baina dosia handitu egin daiteke pertsona osasuntsuetan edo askoz txikiagoa izan daiteke pertsona hipersentikorretan. Izokin ketuaren arriskuak hotzean Listeria monocytogenes uretan agertu ohi da.
‎Muino eskasia Elikadura orekatua gai da substantzia hori egunero hartzea komeni da, arrazoi honengatik: pertsona osasuntsuen muino eskasia ez da oso ohikoa. Ez hala ere, adineko pertsonak, dieta desorekatua egiten dutenak edo ezegonkorra edo patologia jakin batzuk dituztenak izan daitezke muino gabeziak izatea, eta disfuntzioak izatea garunekoak eta gantzen metabolismoaren alterazioak (gibel gantzatsua).
2005
‎Gaztaro eta helduaroan: pertsona osasuntsu badago, zeinahi ur mota har dezake, gasdun edo gabea.
‎Hutsaldi horietan, polizako zerbitzuen zerrendan agertzen diren estaldura batzuk ez dira aplikagarri, primak ezartzeko unean, konpainiek pertsona osasuntsuak gaixotzeko aukeren arabera kalkulatzen dituztenez, hutsaldi horiek xedatzen dira (pazientea konturatuta edo konturatzeke) lehendik zeuden gaitzak estalduratik salbuesteko.
‎homeopatiako produktu batek pertsona osasuntsu batengan tratatzen ari den gaixotasunek eragiten dituen sintoma berberak eragin behar ditu.
‎Gainera, gaur “The Journal of Neuronscience” aldizkariak argitaratzen duen lanaren emaitzak baliagarriak izan dira CB1 eta CB2 kanabinoide hartzaileak karakterizatzeko, Alzheimerra duten gaixoen garun ehunaren azterketatik abiatuta. Alzheimerretik hil ziren gaixoen garuneko ehuna antzeko adinean hil ziren pertsona osasuntsuen ehunarekin alderatu zuten ikertzaileek. Konparazioari esker ikusi ahal izan zuten kanabinoide hartzaileak lotuta zeudela gaixotasunean mikrogliaren (garunaren zelula immunea) aktibazio markagailuekin, bai eta bizirik iraun zuten neurona batzuekin ere.
‎Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziak (IARC, ingelesezko sigletan) koordinaturik, Lyonen, adituek hamar herrialdetako elikadura eta tumore ereduen arteko erlazioa ebaluatu dute. Guztira, 60 urtetik gorako 75.000 pertsona osasuntsu daude, eta horietatik 35.000 espainiarrak dira. Dietaren jarraipenari esker, ondorioztatu ahal izan da dieta mediterraneoa egin duten pertsonak geroago zahartzen zirela.
‎eta mineralena; potasioa, magnesioa, kaltzioa, eta proportzio txikiagoan, sodioa, burdina eta zinka. Beraz, oso elikagai osatua eta energetikoa da, egokia adin guztietako pertsona osasuntsuentzat. Eta garbantzu irina?
‎Ikerketa, gero, beste animalia batzuetara (saguak, zetazeoak, perrosak) eta, azkenik, Alzheimer bidez hildako pertsonen garunetara eraman zen. Hurrengo urratsa gizaki bizidunen saiakuntza izango da, lehenik pertsona osasuntsuen lagin txiki batean “eragin negatiborik ez duela egiaztatzeko”, eta, gero, “gaixotasunaren lehenengo sintomak detektatu diren” Alzheimer gaixoen kasuan.
‎Burdinak toxikotasun handiagoa du gutxi iraizten delako. Alde horretatik, pertsona osasuntsuen burdinazko gainjalkinaren beldur izan dira, eta horrek eritasun kronikoen arriskua areagotu lezake. Burdina ferrosotik ferrikorantz handiegiak ioiak askatzea eta azido laktikoa eta zitrikoa metatzea eragiten du, eta mineral berak eragindako lesio mitokondriala sortzen da.
‎Egoera horren salbuespen bat esnearen proteinak dira, eragin negatibo txikiagoa baitute, eta batzuek bioerabilgarritasuna hobetu dezakete, laktosari eta bitaminari esker, besteak beste. Aldiz, kaltzio gehiegi hartzea pertsona osasuntsuentzat kaltegarria izan daitekeela adierazten duten zantzu gutxi daude. Mineral horren irenste gomendatuak 800 mg inguru dira helduetan, eta 1.200 haur edo haurdunetan.
2006
‎Europan egiten ari den Ibilgailuak gidatzea eta epilepsia azterlanak dioenez, gaixo epileptikoen trafiko ezbeharren arriskua pertsona osasuntsuenaren parekoa izan daiteke, baldin eta espezialistak preskribaturiko neurri terapeutikoak hitzez hitz betetzen badira eta gaixoak nozitzen dituen krisi motak eta krisi batetik besterako tarte librea zehazki definiturik badaude.
‎Bestela esateko, adin guztietako pertsona osasuntsuek har ditzakete batzuk eta besteak.
‎Ikertzaileak bi pertsona talde antolatu zituen: bata, Meridako Ospitaleko ahozko antikoagulatzaileen bidezko tratamenduan zeuden 120 pazientez osatua (73 gizon eta 47 emakume); bestea, kontrol taldekoa, adin bereko pertsona osasuntsuez osatua. Lortutako datuak aztertu ondoren, lanaren ondorio nagusia da botika antikoagulatzaileekin tratamendu kronikoa egiten duten pertsonen hezur masa murriztu egin daitekeela eta, beraz, osteoporosia eta hausturak gertatzeko arrisku handiagoa izan daitekeela.
‎TBP hanketan garatzen da, eta hilgarria izan daiteke koagulua burmuinera edo biriketara mugitzen bada. Frits Rosendaal irakasleak eta bere taldeak koaguluetarako markagailu kontzentrazioak konparatu zituzten 71 pertsona osasuntsuetan, zortzi orduko hegaldi baten aurretik eta ondoren. Boluntarioen markatzaileak ere ikusi zituzten, zinema batean zortzi ordu eman eta eguneroko jarduerak egin ondoren.
‎B12 (mcg) Hanka Saihetsarta txuleta Ziria Ziria* 186 14:00 15,6 16' 5 22:00 13,9 20,1 23,8 euro 10:00 6,71 9,96 1 5,5 5,7 8,05 9,5 4,2 0,9 1,18 euro 1,2 0,52 77 79 76 72 2,8 2,6 1,5 2 1,75 1,3 2,2 2 AGS= gantz aseak/ AGM= gantz monoasegabeak/ AGP= gantz poliasegabeak/* Koipea kenduta. Osasunari dagokionez Edozein adinetako pertsona osasuntsuentzat da gomendagarria, baldin eta haragi horren kantitatea eta maiztasuna neurritsua izatea. Haragia arkumeek nutrizio ezaugarri interesgarriak dituzte, baina koipe eduki handia.
‎Leptina, gantz zelulekin eta asetasun seinaleekin lotutako hormona eta grelina maila hormonalak zehaztu ziren, urdailak sortutakoa apetituaz ohartarazteko. Emaitzak gauero bederatzi orduz lo egin zuten pertsona osasuntsuen mailekin alderatu ziren. Kenketaren ondoren, leptina maila %18 igo zen, eta grelina maila %28 Aldi berean, gosetuta zeudela adierazi zuten, eta karbohidratoak (galletak, ogia eta pastelak, besteak beste) gehiago gustatzen zitzaizkien frutak, barazkiak eta proteinak baino.
2007
‎Oso infekzio gutxi gertatzen dira amak umea izatera etortzen diren unitateetan, esaterako. Izan ere horrelakoetan pertsonak osasuntsu daude. Gezurra badirudi ere, zaintza handiko unitateetan arriskua handiagoa da.
‎Aditu horiek 186 bakterio espezie atzeman dituzte sei indibiduotan, horietatik %8 orain arte ezezagunak. Hilabete lehenago antibiotikorik hartu ez zuten sei pertsona osasuntsuren —hiru gizon eta hiru emakume— besaurrea hartu zuten zientzialariek. Bigarren laginketa zortzi eta hamar hilabete bitartean egin zen.
‎Diabetesa da ohikoena, eta helduaroan obesitateari eta aurrejoera genetikoari lotuta dago. Familia historia 2 motako diabetesa duten 700 pazienteri eta beste 700 pertsona osasuntsu aztertu ditu ikerketak, eta 392.000 mutazio aztertu ditu. Emaitzak genomaren lau puntu sentikor adierazten ditu, batez ere intsulina jarioa erregulatzen duen gene baten mutazio bat.
‎Kolona kolonizatzen duten bakterio fekalek minbizia eragin badezakete, haien biziraupenean eragin erabakigarria du hesteetako bakterio florak; bakterio kolonia horiek ez dira fekalak bezain agresiboak, baina askoz ugariagoak dira. Babesteko bakterio flora ona garatzeko, sinbiotikoak, bitaminak eta oligoelementu espezifikoak hartzea gomendatzen dute adituek Pertsona osasuntsu baten hestean antzeko bakterio kilogramo bat inguru bizi direla kalkulatzen da. Bakterio onek (eubiotikoek) patogenoen gerra deklaratua dute.
‎OMEk honela definitzen du osasunerako hezkuntza terminoa: pertsonek osasuntsu egon nahi duten, osasuna nola lortu jakin nahi duten, osasunari eusteko bakarka eta taldean ahal dutena egin eta laguntza behar dutenean bilatzen duten informazio eta hezkuntza jardueren konbinazio oro. Hori dela eta, GEPren lehenengo helburua pertsonen osasuna hobetzea da, prebentzioaren eta ohitura osasungarriak sustatzearen ikuspegitik; prebentzioaren ikuspegitik, pertsonei osasun arazoak saihesteko gai izan daitezen irakastea, arrisku egoerak kontrolatuz edo izan ditzaketen ondorioak saihestuz; osasuna sustatzearen ikuspegitik, herritarrak bizimodu osasungarriak hartzeko gaitzea.
‎Boluntario osasuntsuen artean, hitz multzo bat gogoratzeko gaitasuna 1,09 hitz baino gehiago murriztu zen; beste taldean, berriz, 0,25 baino ez ziren murriztu, eta aura zuten pazienteek ez zuten inolako beherakadarik izan. Ikerketaren aurkikuntzek erakusten dutenez, pertsona migrainaren funtzio kognitiboak pertsona osasuntsu batenak bezalakoak diruditen arren, zahartzearekin gainbehera txikiagoa izaten dute, batez ere ikusmen sintomekin (aura) batera migraina duten pertsonak direnean. Zientzialariek hipotesi batzuk egin dituzte emaitza horien zergatiei buruz, nahiz eta uste duten kontuan hartu dela gaixo horiek beren sintomak hobetzeko erabiltzen dituzten botiken eginkizuna.
‎Migraina duten pertsonen gaitasun kognitiboak pertsona osasuntsu batenak bezalakoak dira. Hala ere, ikerketa batek jakin berri du migraina dutenek oroimen gutxiago galtzen dutela urteen poderioz.
‎Europako 16 herrialdetako adituek osatutako makroazterlanak beste azterketa batzuk biltzen ditu, hala nola Propath</ em. Azterketa horren arabera, aztertutako elikagaien eta pertsona osasuntsuen 850 laktobazilo eta bifidobakterioetatik hamabostek patogenoen kontrako efektu inhibitua erakusten zuten, eta, hala, gastritisa, ultzera gastrikoak eta beherakoa izateko arriskua gutxitu zuten.
‎Alergiak alde batera utzita, pediatra askok badakite behi esneak muki jariaketa estimulatzen duela, eta gomendatzen dute, edo oso haur konstipatuetan hartzeari uztea, edo ahuntz esnera aldatzea, horrek ez baitu efektu hori eragiten. Dena den, helduaroan behi esnea beharrezkoa ez bada, saltzen duzun soja esneak ere ez luke izan behar.«Gaixotasun kardiobaskularren eta minbizien igoera kurbak esnekien kontsumoarekiko ia paraleloak dira» Pertsona osasuntsu batek ez du behi edo soja esnerik behar izaten segitzeko. Hala ere, pertsona sedentario batek, gehiegizko pisua, hipertentsioa edo arrisku kardiobaskularreko beste faktore bat duena, gosarietan esnea edaten ohituta dagoena, ondo egingo du behi esnearen proteinen ordez sojarenak hartzea.
‎35 edo 40 urtetik aurrera erretzaile ohia bada, kaltearen zati bat itzulezina da. Beste gaixotasun kardiobaskular batzuetan, 15 urtez tabakorik gabe egon ondoren, arriskua pertsona osasuntsu baten arriskuaren parekoa dela ikusi da. Minbiziaren kasuan, kalkuluak zailagoak dira, akatsak metagarriak baitira.
‎Uste hori oso hedatua dago, baina ez da zuzena, gernurik' osasuntsuena' dela pentsatzea. Egia esan, pertsona osasuntsu baten gernuak kolore urrekara eta zeharrargitsua izan behar du, jerez on orori dagokiona. Giltzurrunaren erantzukizuna ez da iragazketara mugatzen, organismoaren oreka likidoaz eta metabolismoaren berezko hondakinak ezabatzeaz ere arduratu behar du.
‎Azalpen bat izan liteke ezker bentrikuluaren funtzioaren baldintza berberetan bihotz gutxiegitasuna duten emakumeek eskuineko bentrikuluaren ukipen txikiagoa izatea. Gainera, pertsona osasuntsuetan, bentrikuluaren eiekzio frakzioa (uzkurdura aldian bentrikuluak kanporatzen duen odol bolumena neurtzen duena) nabarmen handiagoa da emakumeetan, eta ezkerreko bentrikuluarena antzekoa da bi sexuetan. Lan esperimentalek frogatu dute animalia emeek hobeto erantzuten dietela bolumenaren eta presioaren gainkargei, bentrikulu hipertrofia zentrokidea garatuz; arrek, berriz, ezkerreko bentrikuluaren dilatazioa garatzen dute eta heriotza tasa handiagoa dute.
‎Luís Aguilera semFYC Familia eta Komunitate Medikuntzaren Espainiako Elkarteko lehendakariak adierazi duenez, «datu ugarik bermatzen dituzte jarduera fisikoak osasun zentroetatik arreta handiz errezetatu behar dituen onurak». Ariketak egitea ona da pertsona osasuntsuentzat ez ezik, baita gaixotasun kronikoak (bronkitisa, arteria hipertentsioa, diabetesa, minbizia, obesitatea, osteoporosia edo artrosia) dituzten pazienteentzat ere. Familiako medikuek ideia oker batekin amaitu nahi dute:
‎Kontuan izan Norvegian biztanleen %80k familia mediku baten esku hartzea baino ez duela eskatu bere akhkeak sendatzeko. Gu bisitatzen ditugun pazienteak, oro har, pertsona osasuntsuak dira, eta sintoma gogaikarriak dituzte, gaixotasun jakin bat baino gehiago. Arnas gaixotasunak eta, zehazki, BGBK erakartzen zaituzte, baina gaixotasun kronikoa da pneumologoentzat.
2008
Pertsona osasuntsu baten organismoak hobeto onartzen du glukosa egunean zehar, eta intsulinaren jarduera ere handiagoa izaten da organismoan; zelulek, nonbait, egunean zehar sentsibilitate gehiago dute hormona horrentzat.
‎Horren harira, 120 glikoproteinaren aurkako txertoarekin egindako III. faseko bi entsegu klinikoren emaitzak argitaratu ziren 2005 eta 2006 urteetan merkaturatu aurreko azken fasea da III.a. Emaitzek erakutsi zuten txertoa 120 glikoproteinaren aurkako antigorputz kopurua areagotzeko gai izan zela, baina ez zela gai pertsona osasuntsuak GIBaren kontra immunizatzeko. Hau da, 120 glikoproteinaren aurkako antigorputzekin txertatutako pertsonek txertatu gabekoek bezainbeste aukera dute GIBarekin kutsatzeko.
‎Positiboan irudikatu Zientzialari talde batek berriki proposatu du pertsona osasuntsuak zergatik diren baikorrak azaltzeko, eta, hala eginez, depresioaren kausa posible bat eman du. Beste ikertzaile batzuk, berriz, azalpena bilatzen ari dira, eta, dirudienez, aurkitu egiten dute.
‎Ikerketak iraun zuen lau urteetan, eta horren ondorioak orain dela gutxi argitaratu dira ‘European Urology’ aldizkarian. Hala, maskuri minbizia duten 422 gaixoren eta 218 pertsona osasuntsuen 1.373 lagin biologiko jaso ziren. 14 gene aurresale Azterketaren lehen urratsa maskuriaren trantsizio zelulen kartzinomarekin lotutako gene multzo txiki bat identifikatzea izan da, eta horretarako bi teknika erabili dira:
‎Azterketa horren helburua zen erakustea kategoria kontzeptualeko berariazko gabeziak daudela gaixoen oroimenean, kategoria semantiko desberdinetako hitzen esanahia gogoratzeko duten gaitasunaren arabera. Emaitzek erakutsi dutenez, oraindik informazio semantikoaren galera txiki bat zuten pertsona osasuntsuek eta gaixoek gauza bizigabeei eta izaki bizidunei erreferentzia egiten zieten hitzen esanahia, oro har, berdin gogoraraz zezaketen. Gaixoen kasuan, ordea, galera hori objektuei buruzko kontzeptuetan gertatu zen, eta izaki bizidunen erreferenteen oroitzapena gaixotasunik ez zuten edo hain aurreratuta ez zeuden parte hartzaileen maila berean mantendu zen.
‎Hala ere, egunero hartzen diren kaloria guztien %21 izan daiteke freskagarrien ohiko kontsumoa. Batez beste 2.000 Kcal behar dituen pertsona osasuntsu bat adibidetzat hartuta, gida berriak iradokitzen dituen edarien ekarpena esne erdigaingabetutik edo gaingabetutik datorren %9koa (200 Kcal inguru) izango litzateke, eta gainerako edarietatik %5ekoa (100 Kcal inguru).
‎Hala ere, oso kalorikoak dira eta, neurri batean, indigestioak; beraz, ez dira oso gomendagarriak digestio arazoak dituzten pertsonentzat. Hala ere, neurrizko dosietan (eskukada bat), edozein pertsona osasuntsuren dietan parte har dezakete. Ezaugarri interesgarriak Nutrizioaren ikuspegitik, deigarriena den fruitu lehorrekin lotutako alderdietako bat bere energia eduki handia da:
‎Gero, garunak aztertu zituzten, irudi teknika ez inbaditzaileekin. Zehazki, PET (Positroien Igorpen bidezko Tomografia) erabili zuten garunaren arloetako metabolismo basala aztertzeko, eta, hain zuzen ere, ikusi zuten, gaixo horiengan espero zen bezala, mugimenduan parte hartzen zuten hainbat eremuk pertsona osasuntsuetan ohi baino jarduera gutxiago zutela energia kontsumoa. Ondoren, erritmo biziekin hasi ziren lanean.
‎Baiak hartzearen ondorioak (freskoak, zukuak edo liofilizatuak) eta antozianinen erauzkin purifikatuak gizakiei buruzko ikerketek hobekuntza nabarmenak erakutsi dituzte LDLen oxidazioan, plasmaren ahalmen antioxidatzaile osoan, lipidoen maila plasmatikoetan eta glukosaren metabolismoan. Onurak pertsona osasuntsuetan eta arrisku metabolikoko faktoreak dituzten beste pertsona batzuetan frogatu ziren. Udaberrian fruta freskoak eta baiak jatea ohitura osasuntsua da bihotzarentzat.
‎250.000 pertsonak parte hartu zuten, antioxidatzaileetan oinarritutako pilula horien eraginei buruz. 21 probatan 165.000 pertsona osasuntsuk hartu zuten parte, eta beste 46an, berriz, 68.000 pazientek hartu zuten parte, zenbait gaixotasun zituztenak, besteak beste, gaitz gastrointestinalak, kardiobaskularrak, neurologikoak, begietakoak, dermatologikoak, erreumatoideak eta giltzurrunetakoak. Emaitzek erakutsi zuten, oro har, bitamina gehigarriek ez zutela inolako eraginik heriotza tasa murrizteko.
‎Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak erregulatzen ditu nutrizio gehigarriak, eta gure herrialdean ez dago baimenduta osagai bakoitzaren Eguneko Kopuru Gomendatua (EK) gainditzeko. Pertsona osasuntsu batek, batez beste, egunero, bere dietaren bidez hartu behar duen mantenugai bakoitzaren proportzioa da ELK, osasun egoera onean egoteko. Gaur egun, Espainian ez dago endekapen makularra tratatzeko osasun agintariek onartutako elikadura gehigarririk.
‎Adituek bizirauteko egokitzapen gisa azaltzen dute hori, jaiotzatik zapore gozoarekin elikatzen baikara, esnearekin. Hala ere, azukre gehiegi izatea kaltegarria izan daiteke bai pertsona osasuntsuen osasunerako, bai gehiegizko pisuarekin zerikusia duten gaixotasun kronikoak dituztenentzako (adibidez, obesitatea edo hiperkolesterolemia). Horren aurrean, gozagarri ez kalorikoak agertzen dira, sakarosaren ordez kaloriak murrizteko erabiltzen diren substantziak.
‎Hala ere, ikerlanaren iraupena oso txikia da, sei hilabete, eta, beraz, ez du zuzeneko ebidentziarik ematen. Ikertzaileek diotenez, kaloria murrizketak pertsonengan antzeko ondorioak izan ditzakeela susmatzen duten arren, karraskarietan gertatzen den bezala, oso ikerketa gutxi egin dira pertsona osasuntsuetan. Halaber, ez dakigu jarduera fisikoa areagotzeak eragindako energia defizitak kaloria murrizketak dituen babes efektu berak dituen.
‎Kaliforniako ikerketak orain erakusten du toxina horrek ahalmen handia duela hesteetako zelulen azalean dagoen molekula bat “krokatzeko”; molekula hori giza hesteetara iristen da txahalkiaren edo txerriaren bidez. Lotura polemikoa N glikolilaminoko azidoa haragi gorrien bidez xurgatzen da, hala nola arkumearen, txerriaren eta txahalaren bidez. E.coli O157: H7, elikadura intoxikazio ohikoenetako bat zerrendetan, oinarrizko bi transmisio mekanismo ditu: bata, zuzenekoa, pertsona osasuntsu bati kutsatutako pertsona edo animalia bati eragiten diona, eta, bestea, zeharkakoa, kutsatutako elikagai baten bidez kutsatzen dena. Transmisio garrantzitsuenetako bat beroaren, haragi xehatuaren edo esne gordinaren bidez gutxi tratatutako behi haragia da.
‎Gobernu britainiarrari aholku ematen dion batzorde zientifiko batek hainbat txosten egin ditu substantzia horien erabilerari buruz, bai norberaren osasunari bai gizarteari dagokienez. Beren propietateak onartzen dituzten arren, beharrezkotzat jotzen dute azterketa gehiago egitea, pertsona osasuntsuetan kontsumitzeak dituen ondorioak ebaluatzeko. Halaber, adierazi dute zehaztu egin behar dela zein pertsonatan erabiliko litzatekeen, militarrak, ikasleak, txandakako langileak… Aditu horiek, halaber, beharrezkotzat jotzen dute segurtasuna eta eraginkortasuna baloratzea, haien erabilera espezialistek kontrolatzea eta erabileraren inguruko eztabaida etikoa sortzea.
2009
Pertsona osasuntsu batek, gizena egon gabe eta behar adina ariketa fisiko egiten duela, egunean 400 gramo ogi ere jan ditzake.
‎Ñabardurekin jarraituz, emigrante potentzialaren irudian, hau da, oraindik Euskal Herrian dagoen baina emigratu behar duen pertsonaren irudian, zenbait aldaketa nabaritzen dira artikulu batzuetan. Egunkariek azaltzen duten iritzi orokorra pertsona osasuntsu batena da, bere herri edo baserrian ongi erroturik dagoen gizon emakume batena, leku idiliko eta zoragarri batean bizi omen da, Colá k esaten zuen bezala «auzo alaiak» dira haiek, sortetxearen babesean, ohitura zintzoekin, arazo larririk gabe. Baina beste artikulu batzuetan, Espainian hedatzen ari zen gosearen arazoari eusten zaio, hau da, emigrante izango dena jadanik ez da hain osasuntsua, gosez akabatzen dagoen gizagaixoa baizik, bere sorterrian inolako etorkizunik aurkitzen ez duena.
‎Are gehiago, sintoma fisikoek ez dute zergatik gaixotasun baten seinale izan behar, nahiz etaprintzipioz hala dirudien. Pertsona osasuntsuek hainbat sintoma fisiko sentitzendituzte gorputzean zehar maiztasun handiz, baina horrek ez du esan nahi inolakogaixotasun edo nahasterik dagoenik. Europako iparraldean egindako ikerketa batean ikusi zen pertsona osasuntsuz eratutako lagin bateko% 96k azken hilabeteansintoma fisiko nabarmenen bat eduki zuela (Ihlebaek, Eriksen eta Ursin, 2002). Sintoma horien artean arruntenak min muskulu eskeletikoak eta urdail hesteetakosintomak ziren.
‎Pertsona osasuntsuek hainbat sintoma fisiko sentitzendituzte gorputzean zehar maiztasun handiz, baina horrek ez du esan nahi inolakogaixotasun edo nahasterik dagoenik. Europako iparraldean egindako ikerketa batean ikusi zen pertsona osasuntsuz eratutako lagin bateko% 96k azken hilabeteansintoma fisiko nabarmenen bat eduki zuela (Ihlebaek, Eriksen eta Ursin, 2002). Sintoma horien artean arruntenak min muskulu eskeletikoak eta urdail hesteetakosintomak ziren. Pertsona osasuntsuek sintoma fisikoak izan baditzakete gaixorikegon gabe, zer dira orduan sintoma fisikoak?
‎Europako iparraldean egindako ikerketa batean ikusi zen pertsona osasuntsuz eratutako lagin bateko% 96k azken hilabeteansintoma fisiko nabarmenen bat eduki zuela (Ihlebaek, Eriksen eta Ursin, 2002). Sintoma horien artean arruntenak min muskulu eskeletikoak eta urdail hesteetakosintomak ziren. Pertsona osasuntsuek sintoma fisikoak izan baditzakete gaixorikegon gabe, zer dira orduan sintoma fisikoak?
‎Hainbat azterketa egin dira, eta ondorio bera atera dute orain: pertsona osasuntsu batek behar adina ordu lo egiten ez badu, nabarmen handitzen da arteria koronarioak kaltzifikatzeko arriskua, hipertentsioa eta, ondorioz, epe luzeko arazo kardiobaskularrak.
‎batean, gai aktiboaren eraginkortasuna eta ekintza mekanismoa egiaztatu ziren, eta melatonina mailak neurtu ziren eguneko une desberdinetan tratatutako indibiduoetan, eta plazeboa jaso zuen beste talde batekin alderatu zen. Beste azterketa zabalago batean, 411 pertsona osasuntsu aztertu ziren. Horiei insomnio iragankorra eragin zitzaien, eta, ondoren, botikarekin (tasimelteon) edo plazeboarekin tratatu ziren, oheratu baino ordu erdi lehenago.
‎Bartzelonako Hospital Clinic eko talde batek egin du azterketa, eta “Intentsive Care Medicine” aldizkarian argitaratu da. 65 urtetik gorako pertsona osasuntsuen eta bizimodu independentea dutenen hilkortasuna aztertu du, istripu edo gaixotasunagatik ZIUn ospitaleratu ondoren. “Emaitzek erakusten dute jarduera instrumentaletako autonomia funtzionala eta ospitaleratu aurreko bizitza kalitatea funtsezkoak direla epe luzera bizirik irauteko”, azaldu dute Alfons López Soto eta Emilio Sacanella geriatrek.
‎Inkestatutako gazteen %35ek bakarrik ez zuen minik sentitu azken hilabetean; horrek esan nahi du nerabeen %65ek duela gutxi mina izan duela. “Oinazea, arrazoizko parametro batzuen barruan, pertsona osasuntsu baten bizitzako ohiko esperientzia da. Hori esateko arriskua balizko kasu larriak minimizatzea da, eta, beraz, oso zuhur jokatu behar da lortutako emaitzekin”, zehaztu zuen ikertzaileak.
‎sexu heldutasuna atzeratzea, nekea, hazkuntzaren atzerapena eta zaurien orbaintze motela. Zink urritasunari usaimena galtzea eta elikagaiekiko gustua ere lotzen zaizkio; hala ere, nutrizio gabezia hori minbizia duten gaixoetan hautematen da, eta ez pertsona osasuntsuetan. Hain zuzen, ikerketa askok iradoki dute zink sulfato moduan egindako zink gehigarriak buruko eta lepoko minbizia duten pazienteen gustu asaldurak arindu ditzakeela, eta gustuaren zolitasuna azkarrago berreskuratzen lagundu.
‎Saiakuntza honetan izokina erabili zen. “Saiakuntzaren garrantzi praktikoa da intxaurrak eta arrain urdina jateak odoleko eta triglizeridoetako kolesterola nabarmen jaistea ekar dezakeela, baita pertsona osasuntsuetan ere”, esan zuen Sujatha Rajaram autore nagusiak. “Pertsonek ahalegina egin lukete omega koipeak dituzten landare iturriak beren dietetan (intxaurrak, esaterako) eta omega koipe iturria sartzeko.
‎Sintoma ohikoenak, sor ditzakeen sintoma ugarien artean, mina dira artikulazioetan, muskuluetan eta muturreko nekea. Colom en arabera, sintoma horien guztien ondorioa da gaixoek ezin dutela pertsona osasuntsuen lan erritmo bera jarraitu; laneko bajak behin eta berriz eskatu behar izaten dituzte, eta, berriro egin behar izaten dutenez, askotan lana galtzen dute. Haurdunaldia eta lupusa Lupusak, batez ere, emakumeei eragiten die (hamarretik bederatzi emakumezkoak dira), eta horietako askori, berriz, ugaltzeko adinean daude (gaixoen %90 15 eta 55 urte bitarteko emakumeak dira).
‎Beste elkarte askok informazio eta jolas jarduerak antolatzen dituzte hainbat ospitaletan. Tratamendua eta bizi kalitatea Gaur egun, lupusa duten pazienteek pertsona osasuntsu baten bizi itxaropenaren antzekoa dute. Gaixotasun hori tratatzeko eskura dauden tratamenduak ez dira orain dela urte batzuetako dosi handiko kortisonara mugatzen; horien artean daude antiinflamatorio ez esteroideoak (AINES), hantura tratatzeko; esteroideak, hanturarako eta gaixotasunaren fase aktiboak desaktibatzeko; antipaludikoak, larruazalean eta artikulazioetan eragina duten gaixoentzat; eta immunosupresoreak, kasurik larrienetarako.
‎Azala, gorputzeko organo nagusia, oztopo gaindiezina da mikroorganismoen eta kanpoko gainerako erasoen aurrean, eta hori funtsezkoa da gainerako barne organoak babesteko. Pertsona osasuntsu baten flora arruntean mikroorganismo ugari daude bakterio “mahaikideak”, infekziorik eragin gabe. Ez da horrela gertatzen gaixoa, bere adinagatik eta egoeragatik, zaurgarria denean eta bakterioak bere habitat arruntetik kanpo jarduten duenean; adibide bat “Escherichia coli” da, hesteetako bakterioa, gernu infekzioaren kausarik ohikoena.
‎Horrek esan nahi du 70 kilo pisatzen dituen pertsona batek 35 litro ur inguru dituela gorputz osoan. Organismoak behar duen ur kantitatea orekan mantentzeko, pertsona osasuntsu batek egunean bi litro eta erdi ur behar ditu, eta hiru iturritatik lortzen du ura: hartzen duen likidotik (1.200 ml inguru), kontsumitzen dituen elikagaietatik (1.000 ml inguru) eta metabolismoaren ondorioz organismoaren barruan sortzen duenetik (350 mililitro inguru).
‎Aldiz, sodio kontzentrazioa gehiegi jaisten denean, giltzurrunek ur gehiago kanporatzen dute oreka berreskuratzeko. Uraren kontzentrazioa orekatuta dago eguneroko galerak orekatzen direnean, eta, horretarako, pertsona osasuntsuek, giltzurrunen funtzionamendu normalarekin eta gehiegi mugitzen ez badira, egunean litro eta erdi edan behar dute gutxienez. Hala, odolaren bolumena eta odolean disolbatutako gatz mineralen (elektrolitoen) kontzentrazioa orekan mantentzea lortzen da.
‎Mehatxu sentsazioa Gaixotasun berriak sortzeaz gain, arriskua ere osasun arazo nagusitzat hartu da. Pertsona osasuntsuek egiten dituzte kontsultak, eta etorkizuneko gaixotasun baten ikuspegiak osasun sentsazio subjektiboa murrizten die, mehatxupean sentitzen baitira. Ivan Illich izan zen gai horretan mugarri izan zen autoreetako bat.
‎Valdecillako Neurologia Zerbitzuko eta lanaren egilekide den Onofre Combarrosek azaldu duenez, ikerketa horien helburua minbizirako lortu diren tresnen antzekoak lortzea da, hala nola DNA mikrotxipak. Gailu horiei esker, gaixoen edo haien arriskua ezagutu nahi duten pertsona osasuntsuen ehun laginak aztertu ahal izango dira, Alzheimerrarekin lotutako aldagai genetikoen eramaileak diren jakiteko eta, emaitzaren arabera, neurri terapeutikoak edo prebentiboak hartzeko. Alzheimerra, tratamendu eraginkorrik ez duen gaixotasuna, neuroendekapenezko patologia bat da, neuronen heriotzak eta garunaren atrofiak eragindako narriadura kognitiboaren eta portaera nahasteen bidez agertzen dena.
‎Adineko pertsona osasuntsuek, nahiko maiz, zailtasunak izaten dituzte elikagai solidoak edo likidoak irensteko, disfagia deritzona. Esofagoko muskulaturari eta inerbazioari eragiten dion zahartze prozesuaren ondorioa da, elikagaiak ahotik urdailera igarotzea ahalbidetzen duen digestio hodiaren zatia.
‎Aldaketa genetikoen mapa estandar horren bidez, zientzialariek tresna baliotsu bat izango dute mota horretako gaixotasun ugari zuzenean karakterizatzeko, patologia arraroen eragileak identifikatzeko eta horiek detektatzeko eta tratatzeko. Azterketaren faseak Antiñolok zehaztu zuenez, 300 bat pertsona osasuntsuren “molde osoa” eraikitzeari buruzkoa da azterketaren lehen zatia. Horietako bakoitzak 26.000 gene izan ditzake.
‎Autoreek ‘Clinical Cancer Research’ aldizkari medikoan argitaratutako artikuluan adierazten dute granada zukuak prostatako minbiziaren egonkortasun aldia handitu dezakeela. Ustezko propietate onuragarriak izan arren, arlo horretako ikerketa ez da ia hasi, eta oraindik asko dago argitzeko, hala nola elagitaninoen karakterizazio osoa eta gizakietan duten bioerabilgarritasuna, dietari, xurgapenari, metabolismoari eta pertsona osasuntsu eta gaixoetan duten eragin zehatza. Hala ere, datu horietatik abiatuta, frutaren elagitaninoen prebentzio potentzialari buruzko ikerketa translazional bat hasi da.
‎Eguneko kopuru orientagarriak energiari (kilokaloriatan eta kilojouletan), elikagaien elikagaiei (makronutrienteak, esaterako, proteinak, karbohidratoak, zuntza eta gantzak barne) eta pertsona osasuntsu gehienek osasuna mantentzeko behar dituzten mikronutrienteei (mineralak eta bitaminak) dagozkie. Elikagaien industriak kaloriei eta elikagaiei buruzko informazioa ematen du, kontsumitzen den errazioaren arabera.
‎Haurdun nengoela esan zidatenean, alkohola edateari utzi nion, baita kez beteriko tabernetan sartzeari. Bat batean, munduko pertsona osasuntsuena izan nahi nuen. Goizean, ohetik jaikitzean, alfonbraren gainean eserita luzapenak egiten nituen, eta lanetik irtetean zenbait kilometrotako paseoa ematen nuen.
‎Azkenengoak ez zuen halakorik, ordea. Nafarroako Osasun kontseilari Maria Kutzek azaldu du arrisku faktorerik gabeko pertsona osasuntsua zela Iruñean hildako 30 urteko gizona. Azaroaren 1az geroztik zegoen ospitaleratua, eta ordurako 48 ordu zeramatzan gaixorik.
2010
‎Odoleko arazorik ez duten pertsona osasuntsuetan, ubeldu gehienak agertu bezala desagertzen dira, bere kasa edo aipatutako erremedio horiekin. Hala ere, kasu bakan batzuetan ubelduak ez dira bi aste pasatu ondoren oraindik desagertzen.
‎Berriki argitaratu diren txostenek esaten dutenez, gantz horiek hobetu egiten dute pertsona osasuntsuen funtzio kognitiboa, eta onurarik gehien, herdoilaren aurkako jardunean egiten dute gantz horiek.
‎Ez da frogatu ALCren osagarriak onura egiten diela pertsona osasuntsuen garun funtzioei eta funtzio kognitiboei.
‎Horren ondorioz, osasuntsu dauden herritarrei zuzendutako ekintza prebentiboak erruz zabaldu dira, eta gizartean ongi errotu da badaezpada hobe aurrea hartzea leloa. Gaitzak hain modu zabalean ulertzeak diagnosiaren armiarma sarean gero eta pertsona osasuntsu gehiago harrapatzea dakar, eta horrek interbentzioak areagotzen ditu.
‎Hori posible izan da erresonantzia magnetiko funtzionalaren bidezko irudiak erabiliz zure garuneko jardueraren aldaketak aztertu ondoren. Pertsona osasuntsuen garunaren erantzunak zehaztasun osoz deszifratzeko aukera ematen du ikerketa tresnak, baina inoiz ez da frogatu nola erabiltzen diren hizketa edo mugikortasun arazoak dituzten gaixoekin, “New England Journal of Medicine” ean argitaratutako artikulu batean zehazten den bezala. Hala ere, 2003an trafiko istripu bat izan zuenetik, 29 urteko paziente horrek garuneko lesio larria izan zuen, eta gai izan zen baiezko erantzunak edo ezezkoak pentsatzeko eta garuneko jarduera aldatzeko.
‎“Horrek azalduko luke zein den Mediterraneoko dieta tradizionala egiten duten pertsonen ezaugarri kardiobabeslea”, erantsi zuen Covasek. Ikerketa horretan, 20 eta 50 urte bitarteko 90 pertsona osasuntsuk parte hartu zuten. Parte hartzaile bakoitza hiru hilabeteko epean esleitu zitzaion ausaz azterlanaren hiru taldeetako bati.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
pertsona 210 (1,38)
Pertsona 41 (0,27)
pertsonak 3 (0,02)
persona 2 (0,01)
Pertsonak 1 (0,01)
pertsonei 1 (0,01)
pertsonek 1 (0,01)
Argitaratzailea
Consumer 177 (1,17)
Elhuyar Zientzia eta Teknologia 14 (0,09)
LANEKI 13 (0,09)
Berria 12 (0,08)
UEU 11 (0,07)
Osagaiz 10 (0,07)
Booktegi 7 (0,05)
Pamiela 3 (0,02)
ELKAR 2 (0,01)
Uztaro 2 (0,01)
EITB - Sarea 1 (0,01)
Uztarria 1 (0,01)
Argia 1 (0,01)
Kondaira 1 (0,01)
plaentxia.eus 1 (0,01)
Susa 1 (0,01)
Bat Soziolinguistika Aldizkaria 1 (0,01)
Open Data Euskadi 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
pertsona osasuntsu bat 47 (0,31)
pertsona osasuntsu egon 8 (0,05)
pertsona osasuntsu osasun 5 (0,03)
pertsona osasuntsu baino 4 (0,03)
pertsona osasuntsu ere 4 (0,03)
pertsona osasuntsu agertu 3 (0,02)
pertsona osasuntsu aztertu 3 (0,02)
pertsona osasuntsu dieta 3 (0,02)
pertsona osasuntsu egin 3 (0,02)
pertsona osasuntsu ez 3 (0,02)
pertsona osasuntsu normal 3 (0,02)
pertsona osasuntsu bakarrik 2 (0,01)
pertsona osasuntsu batzuk 2 (0,01)
pertsona osasuntsu bi 2 (0,01)
pertsona osasuntsu bihotz 2 (0,01)
pertsona osasuntsu ehun 2 (0,01)
pertsona osasuntsu erorketa 2 (0,01)
pertsona osasuntsu funtzio 2 (0,01)
pertsona osasuntsu gaixotasun 2 (0,01)
pertsona osasuntsu garun 2 (0,01)
pertsona osasuntsu gutxi 2 (0,01)
pertsona osasuntsu hartu 2 (0,01)
pertsona osasuntsu hetsi 2 (0,01)
pertsona osasuntsu hezkuntza 2 (0,01)
pertsona osasuntsu jarraipen 2 (0,01)
pertsona osasuntsu sartu 2 (0,01)
pertsona osasuntsu zahartu 2 (0,01)
pertsona osasuntsu zelula 2 (0,01)
pertsona osasuntsu alderatu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu aliantza 1 (0,01)
pertsona osasuntsu arnasa 1 (0,01)
pertsona osasuntsu arrautza 1 (0,01)
pertsona osasuntsu asko 1 (0,01)
pertsona osasuntsu atenditu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu autoestimu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu bahetu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu baina 1 (0,01)
pertsona osasuntsu bezala 1 (0,01)
pertsona osasuntsu bezalako 1 (0,01)
pertsona osasuntsu bideratu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu bizitza 1 (0,01)
pertsona osasuntsu burdinazko 1 (0,01)
pertsona osasuntsu egoera 1 (0,01)
pertsona osasuntsu eguneroko 1 (0,01)
pertsona osasuntsu emigratu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu eragin 1 (0,01)
pertsona osasuntsu eratu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu etanol 1 (0,01)
pertsona osasuntsu fenomeno 1 (0,01)
pertsona osasuntsu gaixotu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu gatz 1 (0,01)
pertsona osasuntsu gehiago 1 (0,01)
pertsona osasuntsu gehien 1 (0,01)
pertsona osasuntsu GIB 1 (0,01)
pertsona osasuntsu gluten 1 (0,01)
pertsona osasuntsu gomendio 1 (0,01)
pertsona osasuntsu gorozki 1 (0,01)
pertsona osasuntsu guzti 1 (0,01)
pertsona osasuntsu hainbat 1 (0,01)
pertsona osasuntsu halako 1 (0,01)
pertsona osasuntsu hautaketa 1 (0,01)
pertsona osasuntsu heldu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu hiru 1 (0,01)
pertsona osasuntsu horrelako 1 (0,01)
pertsona osasuntsu ikertzaile 1 (0,01)
pertsona osasuntsu intentsitate 1 (0,01)
pertsona osasuntsu kaltegarri 1 (0,01)
pertsona osasuntsu kirol 1 (0,01)
pertsona osasuntsu koarentena 1 (0,01)
pertsona osasuntsu konfinatu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu kontsumitu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu lagin 1 (0,01)
pertsona osasuntsu lan 1 (0,01)
pertsona osasuntsu larruazal 1 (0,01)
pertsona osasuntsu lotu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu maila 1 (0,01)
pertsona osasuntsu mantenugai 1 (0,01)
pertsona osasuntsu mikrobioma 1 (0,01)
pertsona osasuntsu min 1 (0,01)
pertsona osasuntsu mineral 1 (0,01)
pertsona osasuntsu mugatu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu muino 1 (0,01)
pertsona osasuntsu murriztu 1 (0,01)
pertsona osasuntsu odol 1 (0,01)
pertsona osasuntsu ohi 1 (0,01)
pertsona osasuntsu orekan 1 (0,01)
pertsona osasuntsu oro 1 (0,01)
pertsona osasuntsu osatu 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia