2008
|
|
Dieta pertsonalizatua Dieta idealak banakakoa eta pertsonalizatua izan behar du, esan zuen Alberto Garcíak. “Dietak
|
pertsona
bakoitzaren elikadura ohituren araberakoa izan behar du, eta tratamendu egokia, gehiegizko pisua bada, farmazialari batek edo nutrizio diplomadun batek egin behar du; obesitatea bada, medikuaren kontrolpean egin behar da. Baina tratamendua ezin da inola ere beste pertsona batzuetara estrapolatu” esan zuen Ruiz Rosok.
|
2013
|
|
UNICEFen txostenak azpimarratzen du bost urtetik beherako lau haurretatik batek (165 milioi) desnutrizio kronikoa duela. Horrek esan nahi du ez dutela
|
pertsona
bakoitzaren elikadura beharrak asetzen dituen elikadura egokirik, adinaren, baldintzen edo osasun egoeraren arabera, besteak beste. Gizonezkoen Lurrak 200 milioi haur baino gehiago ditu malnutrizioaren eraginpean dauden mundu osoan, «bereziki herrialde pobreenetan bizi direnak».
|
2016
|
|
Pisua galtzeko gomendio zehatzak Azterketen arabera, bi tratamendu mota horiek, dieta eta ariketa, batera erabili behar dira pisua galtzea bultzatzeko. Osasun taldeak kasu bakoitza aztertu behar du, eta
|
pertsona
bakoitzari elikadura jarraibide eta jarduera fisiko zehatz bat ezarri behar dio, bere ohituretara eta ohituretara egokitzeko eta galera haztatua ahalik eta gehien handitzeko eta galdutako pisua mantentzeko. Dietista nutrizionistak egungo elikadura ohiturak aztertuko ditu, eta, banako bakoitzarekin batera, elikadura plana eta dieta hipokaloriko egokia ezarriko ditu.
|
|
Hori dela eta, elikagai nutritiboetan kalitate eta askotariko dieta batek abantaila gehiago ditu «superelikagaien» multzo batean edo bakar batean oinarritutakoa baino. Nutrizioari buruzko aholkuak, tratamendua edo errekerimendua behar izanez gero, profesional tituluduna eta sanitarioa izan behar du, azterketa zientifikoak interpretatzeko gai dena,
|
pertsona
bakoitzarentzako elikadura jarraibide espezifikoak banaka markatzen dituena. Superelikagai ugari daude gure despentsan «Superelikagai» esaten zaienek nahastu egin ditzakete kontsumitzaileak, eta pentsarazten diete gainerako elikagaiak ez direla hain osasungarriak.
|
2017
|
|
Joera horren potentziala elikadura pertsonalizaturako start ups etan inbertitzeko elikagaien multinazional batzuk hartzen ari den erabakian islatzen da. AZTI zentro teknologikoak apustu estrategikoa egin du mintzaren lipidomika aplikatzeko elikagaien diseinu pertsonalizaturako eta
|
pertsona
bakoitzari elikadura optimizaturako. Mintzeko gantz azidoen azterketa bat da, eta EROSKI CONSUMEren artikulu honetan aztertu zen odol analisi baten bidez. Alor honetako ikerketa aurrera doa, gaur egun aurpegi kodea irakurtzeko, arrisku kardio metabolikoaren markatzaileak aurkitzeko eta bizitza estilo osasungarrietara gidatzeko gai den eta aurpegi kodea irakurtzeko gai den, eta konponbide imajinaezinak agertzen dira.
|