2003
|
|
da: ogiak
|
oso
gantz gutxi dauka (%1), moldeko ogiak, xigortuak eta horrelako barietate komertzialek izan ezik: horrelakoetan gantz edukia 5% eta %15 bitartean dabil.
|
2005
|
|
Prebentzioari dagokionez, adituen gomendioa da koipe aseen kontsumoa mugatzea eta monoinsaturatuei edo polinsaturatuei lehentasuna ematea, hala nola oliba olioari edo Omega gantz azidoei. Hala ere, ezin da esan mundu
|
osoan
gantz on bat dagoenik. «Mekanismo asko daude prozesuan», dio Rocío Abiak, «eta ezin da esan gantz bat beste bat baino hobea denik».
|
2006
|
|
Lekaleek proteina, karbohidrato, zuntz, bitamina, mineral eta antioxidatzaileak dauzkate, batetik, eta
|
oso
gantz gutxi, bestetik.
|
|
hestebetean. Horretarako, animaliari elikadura behartua ematen zaio, eta gibelak
|
oso
gantz kontzentrazio handia hartzen du. Foie grasa gordinik edo kozinatuta jan daitezke.
|
2007
|
|
Hala ere, 2005eko Kontsumo Paneleko azken datuek, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak argitaratutakoak, adierazten dute pertsonako batez besteko haragi errazioa 140 g koa dela, gomendioak baino handiagoa. Beraz, ez da komeni 125 g txerriki edo beste haragi jatea errazio bidez. Eguneroko dieta
|
osoari
gantza, kolesterola eta kaloria gehiago ematen dizkio. Maiztasuna Dieta ez desorekatzeko, haragi mota hori egunero edo astero zer maiztasunekin jaten den ere begiratu behar da.
|
2008
|
|
Besteekin alderatuta,
|
oso
gantz saturatu gutxi ditu proportzioan(% 14; beste biak% 23 artean dabiltza).
|
|
Guk jan ohi dugun arraina, ordea, arrain zuria izaten da gehienetan, eta
|
oso
gantz gutxi edukitzen du (gramo bat baino gutxiago, 100 gramo bakoitzeko).
|
|
Etiketa araua errespetatuz emana du, baina eman dezake hobeto: Gantz gutxiagorekin egina dela esatea nahasgarria da, salda hauek guztiek
|
oso
gantz gutxi baitute.
|
|
Azaleko gaixotasunak tratatzeko ere erabiltzen da, hala nola neurodermatitisa edo psoriasia, propietate analgesiko eta antiinflamatorioengatik. Azterketa kimikoek erakusten dutenez, argan olioak
|
oso
gantz azido interesgarriak ditu. Gantz azido asegabeetan aberatsa da %80 (oliba olioak %73 du), eta %43 monoasegabeak dira.
|
2009
|
|
Zaldi haragiaren elikadura ezaugarriak zein diren ikusita, adin guztietako pertsonek jateko modukoa dela esan beharra dago, eta, batik bat, pisu gehiegi dutenei komeni zaie, kolesterol arazoak dituztenei eta odolean triglizerido asko dauzkatenei,
|
oso
gantz gutxiko haragia baita; anemia izaten duten pertsonentzat ere oso ona da.
|
2010
|
|
Esne
|
osoak
gantz asko samar eduki ohi du (produktuaren% 3,5) eta energetiko samarra izaten da (65 kaloria inguru ematen ditu ehun mililitro bakoitzeko).
|
2014
|
|
Aurreko atalean zerrendatu ditugun produktu guztiek
|
oso
gantz gutxi daukate.
|
|
Krustazeoek, berriz,
|
oso
gantz gutxi izaten dute.
|
|
Teknika horrekin, arrain zatiak gainazal lau baten gainean prestatzen dira zuzenean, 150 ºc tik gora.
|
Oso
gantz gutxi behar da olioa ukitu eta azkar prestatzen da. Piezak zenbat eta lodiagoak izan, orduan eta tenperatura gutxiago izango du plantxak (haragia kanpotik eta barrutik gordinik gera ez dadin).
|
2016
|
|
Oro har, 100 gramo lekale gordinek 320 kaloria ematen dute, 50 gramo karbohidrato, 20 gramo proteina eta
|
oso
gantz gutxi.
|
2018
|
|
IKUS EZAZU ZERGATIK DEN ONA HORIEK JATEA, IKAS EZAZU NOLA HAUTATU BEHAR DIREN ETA ATERA IEZAIOZU ETEKIN GUZTIA ZURE EROSKETARI: MERKEAK DIRA, ZUNTZ ETA PROTEINA ASKO DUTE ETA
|
OSO
GANTZ GUTXI.
|
2019
|
|
Nutrizio bertuteak: 17 g proteina ditu,
|
oso
gantz gutxi eta 72 kcal baino ez 100 gramoko. B12 bitaminak ematen ditu (anemia prebenitzen laguntzen du) eta D. Erraz digeritzen da, beraz, kontsumitzeak ez du pisu sentsazioa eragiten.
|
2022
|
|
Esne erdigaingabetua% 1,5etik% 1,8ra bitarte. Esne
|
osoa
gantza gutxienez %3, 5 du. Osagai hori duten bederatzi produktuetatik bostetan, zein da esnea?
|
2023
|
|
Gainera, produktuak frijituak badira (adibidez, patatak), olio horrek frijitzeko joera handiagoa du, eta, ondorioz, aurreztu egiten du ekoizleak. Elikagaien industriak jakin zuenez,
|
oso
gantz asea denez, oso osagai egokia da produktu askori gustua eta testura emateko, eta, gainera, hobeto kontserbatzen dira. Garrantzitsua!
|
|
«Gehiegi erabiltzen ez bada, esne gantz horiek onak dira», dio Angitak. Dieta oso murriztaileak
|
Oso
gantz gutxi irenstean oinarritutako dietak (kaloria guztien %10 baino gutxiago) eta karbohidrato gutxi (kopuru osoaren %30) hirugarren maila honetan jartzen dira. Manuel Anguitak azaldu du ez dagoela arrazoirik hidratoak demonizatzeko, batez ere denak berdinak ez direlako.
|