Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2001
‎Elikagai horien manipulatzaileek debekatuta dute lantokietan erretzea, listu egitea, edatea eta jatea, baita lehengaiak eta produktuak biltegiratzeko lokaletan ere. Saltokietako enpresaburuen erantzukizuna da izozkiak higiene egoera onean daudela bermatzea eta produktuak ez kutsatzeko prebentzio neurriak hartzea.
2004
‎Mahatsondoen horizonteak ez du nahasten. Errioxan sartu, eta ia osorik bisitatzea, ardoen zapore gozoarekin estropezu egitea da, mahai ona dagoela bermatzen baitu. Tipikoena, ezbairik gabe:
2005
‎bezeroak egoera fisiko eta psikologiko onean dagoela bermatzea dela eta, enpresen %18k ez die eskatzen inolako baldintzarik (adina, egoera fisikoa, titulua edo eginiko ikastaroak, osasun egiaztagiria...) betetzea; %55ek eskatu egiten badie ere, oso oso modu oinarrizkoan egiten du.
‎Kontrako baldintza atmosferikoekiko “bihozgabea” da. Teilatua egoera onean dagoela bermatzen du eta euri, elur edo haizetik babesten du. “Ura xurgatzeko koefizientea %1 baino txikiagoa da”, azpimarratu du Galiziako Pizarristen Elkarteak.
2008
‎Entsaladan dauden barazkiak produktu fresko eta gordina dira, eta ez dute tratamendu termikorik; beraz, ez dira kentzen elikagai horiek jatorritik edo manipulatu ondoren izan ditzaketen mikroorganismoak. Haragikiei dagokienez, haragi egosiak dira, eta horien tratamenduak prestakina egoera higieniko sanitario onean dagoela bermatzen du. Hala ere, gero gaizki erabiliz gero, kutsaduraren bat sor daiteke.
2010
‎Zapore edo osagai bereziak daramatzaten nanokapsulak, janaria egoera onean dagoen bermatzen duten sentsoreak eta bilgarri eta ontzi adimendunak dira nanoteknologiaren aplikazioetako batzuk elikagaien industrian.
2013
‎Patogenoak ez ugaltzeko modurik seguruenetako bat da elikagaiak 4 ºc baino tenperatura baxuagoan edukitzea, horietako askok ez baitute 8 ºc baino tenperatura baxuagoan garatzeko gaitasunik. Hotz katearen garrantzia Elikagai galkorrak, hala nola barazkiak, haragiak, frutak edo arrainak, hozkailuan eduki behar dira, egoera onean daudela bermatzeko. Tenperatura gorabeheren eraginpean jartzeak, puntualki bada ere, kontrolatu gabeko heldutasunak edo mikroorganismoen garapena eragin ditzake.
2015
‎Horixe da gereziak, mahatsak, laranjak edo pinaburuak. Fruta nola antolatu Jaten den fruta egoera onean dagoela bermatzeko, garrantzitsua da une jakinetan arreta jartzea, adibidez, erosketan. Fruta erosten denean, egiaztatu behar da ez duela odolik, ez kalteturik; gainera, bai frutari bai barazkiari dagokienez, hobe da kopuru txikitan erostea, laster kontsumitzen dena.
2022
‎Mikroorganismo jakin batzuk ugaltzeko toki ezin aproposagoa da elikagaia, honen barruan baldintza egokiak dituelako: hezetasuna, tenperatura, etab. Beraz, elikagaia egoera onean dagoela bermatzeko bide bakarra jan edanen higiene zorrotza da eta hainbat fasetan betearaziko da, etxean bertan: a) Elikagaia hautatzetik hasita:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia