2001
|
|
Elikagai horien manipulatzaileek debekatuta dute lantokietan erretzea, listu egitea, edatea eta jatea, baita lehengaiak eta produktuak biltegiratzeko lokaletan ere. Saltokietako enpresaburuen erantzukizuna da izozkiak higiene egoera
|
onean
daudela bermatzea eta produktuak ez kutsatzeko prebentzio neurriak hartzea.
|
2004
|
|
Mahatsondoen horizonteak ez du nahasten. Errioxan sartu, eta ia osorik bisitatzea, ardoen zapore gozoarekin estropezu egitea da, mahai
|
ona
dagoela bermatzen baitu. Tipikoena, ezbairik gabe:
|
2005
|
|
bezeroak egoera fisiko eta psikologiko
|
onean
dagoela bermatzea dela eta, enpresen %18k ez die eskatzen inolako baldintzarik (adina, egoera fisikoa, titulua edo eginiko ikastaroak, osasun egiaztagiria...) betetzea; %55ek eskatu egiten badie ere, oso oso modu oinarrizkoan egiten du.
|
|
Kontrako baldintza atmosferikoekiko “bihozgabea” da. Teilatua egoera
|
onean
dagoela bermatzen du eta euri, elur edo haizetik babesten du. “Ura xurgatzeko koefizientea %1 baino txikiagoa da”, azpimarratu du Galiziako Pizarristen Elkarteak.
|
2008
|
|
Entsaladan dauden barazkiak produktu fresko eta gordina dira, eta ez dute tratamendu termikorik; beraz, ez dira kentzen elikagai horiek jatorritik edo manipulatu ondoren izan ditzaketen mikroorganismoak. Haragikiei dagokienez, haragi egosiak dira, eta horien tratamenduak prestakina egoera higieniko sanitario
|
onean
dagoela bermatzen du. Hala ere, gero gaizki erabiliz gero, kutsaduraren bat sor daiteke.
|
2010
|
|
Zapore edo osagai bereziak daramatzaten nanokapsulak, janaria egoera
|
onean
dagoen bermatzen duten sentsoreak eta bilgarri eta ontzi adimendunak dira nanoteknologiaren aplikazioetako batzuk elikagaien industrian.
|
2013
|
|
Patogenoak ez ugaltzeko modurik seguruenetako bat da elikagaiak 4 ºc baino tenperatura baxuagoan edukitzea, horietako askok ez baitute 8 ºc baino tenperatura baxuagoan garatzeko gaitasunik. Hotz katearen garrantzia Elikagai galkorrak, hala nola barazkiak, haragiak, frutak edo arrainak, hozkailuan eduki behar dira, egoera
|
onean
daudela bermatzeko. Tenperatura gorabeheren eraginpean jartzeak, puntualki bada ere, kontrolatu gabeko heldutasunak edo mikroorganismoen garapena eragin ditzake.
|
2015
|
|
Horixe da gereziak, mahatsak, laranjak edo pinaburuak. Fruta nola antolatu Jaten den fruta egoera
|
onean
dagoela bermatzeko, garrantzitsua da une jakinetan arreta jartzea, adibidez, erosketan. Fruta erosten denean, egiaztatu behar da ez duela odolik, ez kalteturik; gainera, bai frutari bai barazkiari dagokienez, hobe da kopuru txikitan erostea, laster kontsumitzen dena.
|
2022
|
|
Mikroorganismo jakin batzuk ugaltzeko toki ezin aproposagoa da elikagaia, honen barruan baldintza egokiak dituelako: hezetasuna, tenperatura, etab. Beraz, elikagaia egoera
|
onean
dagoela bermatzeko bide bakarra jan edanen higiene zorrotza da eta hainbat fasetan betearaziko da, etxean bertan: a) Elikagaia hautatzetik hasita:
|