2002
|
|
Azken urteotan akuikultura hazteak, arrain haztegiko arrantza ekoizpena barne, pobreziaren aurkako konponbide garrantzitsua eta elikagaien segurtasuna bermatzea ekar dezake, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) arabera. 1981az geroztik, ekoizpen modu horren hazkundea urteko %11koa izan da,
|
mundu
osoko elikagai ekoizpenaren sektorerik azkarrenetako bat. 1994an, 42.770 tona metriko bildu ziren uretako produktuetatik.
|
2005
|
|
Elikagai bat aberastutzat jotzen da hura osatzen duten elikagaietako baten edo batzuen proportzioa haren osaera normala baino handiagoa denean eta aldaketa hori modu artifizialean egiten denean. Urteetan zehar, elikagai ugari gehitu zaizkie
|
mundu
osoko elikagai eta edariei, gomendio dietetikoak betetzeko eta berariazko mantenugairen baten gabeziak konpontzeko. Azken urteotan, ordea, merkatuak produktu funtzional gehiago ikusi ditu, besteak beste, aberastuak, herritar guztien elikadura hobetzea helburu dutenak.
|
2006
|
|
Nekazaritzako baliabide genetikoek gainbehera handia izan dute aspalditik,
|
mundu
osoko elikagaien horniduran. Guztira, 12 laborek, besteak beste, garia, arroza, artoa eta patata, gaur egun mundu osoan kontsumitzen diren kalorien %80ra iritsi behar dute.
|
2007
|
|
Animalien eta giza kontsumorako landareen aniztasun genetikoa gero eta gehiago galtzeak arriskuan jartzen du
|
mundu
osoko elikagaien hornidura.
|
|
Arazo nagusiei buruzko informazioa ematea, hala nola, elikagaien osasungarritasunari eragiten dioten arrisku biologiko eta kimikoei buruzkoa. Esparru horretan, bereziki kezkatzen dituzte salmonelosia,
|
mundu
osoko elikagaiek transmititzen duten bakterio jatorriko gaixotasuna; Escherichia coli, ugaztun gehienen traktu gastrointestinalaren bezero nagusietako bat; Listeria monocytogenes, azken 25 urteetan elikagaiek transmititzen dituzten agente patogeno nagusietako bat bihurtu dena; edo campilobakterioak, elikagaiek transmititzen dituzten bakterio nagusiak. Kasu horietan guztietan, arazo horietako bakoitzaren funtzionamendua ezagutzea funtsezkoa da elikagai seguruak eskuratzeko arauetan oinarritutako prebentzio metodo egokiak aplikatzeko.
|
2008
|
|
Epe laburreko erronkak Uretako produktuen kalitatea zenbait alderdiren araberakoa da, hala nola genetikaren, elikaduraren eta uraren baldintzen araberakoa. Gaur egun, akuikultura da
|
mundu
osoko elikagaien ekoizpenean gehien hazten den sektoreetako bat. Izan ere, EBko datuen arabera, gaur egun, munduko arrain eta itsaski ekoizpenaren bolumenaren ia bostena da.
|
2009
|
|
Kaleko postuek, askotan, ez dute biltegiratze edo hozte baldintza egokirik izaten, eta, beraz, erraz kutsatzen dira patogenoen bidez. Arazo horren aurrean, azken 15 urteetan, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) kalean saltzen diren elikagaien kalitatea hobetzeko ekintzak egin ditu. FAOren eta Munduko Osasun Erakundearen (OME) Codex Alimentarius Batzordea
|
mundu
osoko elikagaien kaltegabetasunari buruzko arauak ezartzeaz arduratu da, eta, horretarako, hainbat dokumentu prestatu ditu eskualde mailan eremu publikoan merkaturatutako elikagaien kalitateari buruz. Gure herrialdean, oraingoz, janari lasterra da nagusi establezimendu beraren barruan, fast food jatetxeek hainbat produktu ekonomiko eskaintzen baitituzte, baina, aldi berean, dieta osasungarri eta orekatutik urrun.
|
2013
|
|
Elikagaiei aplikatzeko arau esparrua betetzeak eta elikadura katean parte hartzen duten eragile guztiek (industria eta agintariak batez ere) erantzukizuna partekatzeak ziurtatzen du produktu seguruak jan daitezkeela. Europako Batasunean,
|
mundu
osoko elikagaien segurtasunari buruzko sistema zorrotzenetako bat dago. Artikulu honetan, segurtasun hori bermatzeko moduari buruzko hausnarketa egiten da.
|
|
Irudia: Francis Valadj Codex Alimentariusen helburua, sortu zenetik,
|
mundu
osoko elikagaien kontrola arautzen duten araudiak bateratzea izan da. Codex en arabera, milaka milioi tona elikagai ekoizten, merkaturatzen eta garraiatzen dituzte mundu osoan.
|
|
Gehienak elikagai gehigarriei, kutsatzaileei, plagizidei eta albaitaritza botikei dagozkie. Aurten ere, Codex Alimentarius Batzordeak bilera bat egin du, eta arau berriak adostu ditu
|
mundu
osoko elikagaien segurtasuna eta kalterik eza indartzeko. Oraingoan, neurri hauek fruta eta barazki fresko eta prestatuetan zentratu dira, hala nola, granadan edo aguakate moduan; arraina eta arrantza produktuak; elikagaien gatz edukiaren etiketan, eta kakaoan A okratoxina mailak prebenitu eta murriztean.
|
2014
|
|
KSko adituek orain aurkeztu berri duten bezalako ikerketak funtsezkoak dira, nekazaritzaren arloko berrikuntza teknologikoa oso handia baita. Beraz,
|
mundu
osoko elikagaien ekoizpena bikoizteko erronka zientzian eta teknologian inbertitzea izango da. Arlo horretan hasitako neurri batzuk dira ingurumen faktoreekiko erresistentzia handiagoa duten barietateak sortzea, edo aldaketa genetikoa, zeinak aliatu handi bihur baitaitezke izurriteekiko erresistenteak diren landareak diseinatzeko.
|
2015
|
|
Nazioartean, «Save food» ekimenak, 2011n aurkeztu zena, mahai gainean jarri zuen elikagaien galera globalak murrizteko beharra. Nekazaritza eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) eta Nazio Batuen Ingurumen Programaren (NBIP) laguntzarekin, proposamenak
|
mundu
osoko elikagaiak xahutzen laguntzea du helburu. Sortu zenetik, elikagaien hornikuntza katean parte hartzen duten guztiak bildu ditu neurri eraginkorrak bultzatzeko eta garatzeko.
|
2022
|
|
Errusian hasiko luke ibilbidea, eta Ukrainako Itsaso Beltzeko kostalderaino iritsiko litzateke. Rebeca Grynspan NBEko kidearen arabera, azkar egiten ari dira negoziazioak, datozen urteetan «ez dadin
|
mundu
osoko elikagai krisirik izan».
|