2001
|
|
korakana (Eleusine coracana), azeri buztan artatxikia (Setaria italiarra), kodo mijoa (Paspaluminscrobiculatum), mijo arrunta edo prosoa (Panicum miliacum), um), mijo txikia (Panicum sumatrense) eta arrozaloen edo saochletxoa.Gaur egun munduan ekoizten diren giza kontsumorako pikorren% 1 baino gutxiago dira mijo txikiak. Hori dela eta, ez dira garrantzitsuak
|
munduko
elikagai ekoizpenari dagokionez, nahiz eta funtsezkoak izan nekazaritzako ekosistemetan elikagai labore gisa. Ia beti eremu marjinaletan edo nekazaritzako baldintzetan hazten dira, non zereal nagusiek ez baitute errendimendu jasangarririk ematen.
|
2005
|
|
Prosaluseko zuzendariak gogorarazi zuen planetako gosetutako pertsonen %70 landa eremuetakoa dela, eta azken 30 urteetan goseteen ehunekoa murriztu den arren, estatu gehienek ez dutela oinarrizko eskubide gisa aitortzen elikatzeko eskubidea. Halaber, adierazi zuen eskubide hori urratzen duten pertsonek ezin dietela beren gobernuei babesa eta bermea eskatu, eta salatu zuen azken hamarkadetan sustatu diren nekazaritza eta abeltzaintza politikek,
|
munduko
elikagai ekoizpenaren bolumena handitu arren, ez dutela gosearen arazoa konpondu.
|
2011
|
|
erosteko aurreikuspenik eza, etxean biltegiratzeko teknikak ez ezagutzea eta eraginkorrak izatea, eta elikagai galkorrak eta ez erorkorrak ez bereiztea. Horren aurrean, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) zehaztu du
|
munduko
elikagaien ekoizpena optimizatzeko formularik eraginkorrena kontsumoa egiazko beharretara egokitzea dela. Horretan funtsezkoa da elikagai hezkuntza, herritarrek menuak planifikatzen ikas dezaten eta plangintza horretatik erosketak sor daitezen.
|
|
Munduko lur degradatuen %40 pobrezia tasa handiko eremuetan daude, %30 pobrezia maila ertaineko eremuetan, eta %20 pobrezia tasa txikiko eremuetan. FAOren kalkuluen arabera, 2050erako, hazkunde demografikoak eta diru sarreren hazkundeak
|
munduko
elikagai ekoizpena %70 handitzea eskatuko dute. Horrek esan nahi du beste 1.000 milioi tona zereal eta 200 milioi tona abeltzaintzako produktu ekoizten direla urtean.
|
2012
|
|
Raworth en dokumentuak erakusten du pobrezia desagerrarazteko ez dela beharrezkoa baliabide naturalen gaineko presioa areagotzea. Hala, elikadurari dagokionez, gosea duten munduko biztanleen %13k behar duen kaloria ekarpen gehigarria emateko,
|
munduko
elikagai ekoizpenaren %1 baino ez litzateke. Halaber, adierazi du elektrizitatea gaur egun elektrizitatea ez duen munduko populazioaren %19ra eraman daitekeela, munduko CO2 emisioak %1 baino gutxiago igota, eta egunean 1,25 dolar baino gutxiagorekin bizi den munduko populazioaren %21aren diru sarreren pobrezia desagerrarazteko munduko diru sarreren %0, 2 baino ez litzatekeela.
|
2013
|
|
Gabonetako gainerako sinboloak ere izan daitezke ingurumena errespetatzen dutenak: material birziklatuekin berrerabilitako eta egindako apaingarriak eta zorion txartelak, kontsumo txikiko argiak eta tenporizadorea, etab. Xahutzea saihestea Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) arabera, giza kontsumorako
|
munduko
elikagai ekoizpenaren heren bat galdu edo bota egiten da, hau da, 1,3 bilioi tona inguru. Gehiegizko oparotasun hori dirudien arren, munduko zazpi pertsonatik bat gosez joaten da ohera, eta bost urtetik beherako 20.000 haur baino gehiago gosez hiltzen dira egunero.
|
2016
|
|
Arduradunek ez lukete eragozpenik jarri behar, beti jan baitaiteke beste edozein produkturekin batera. 2 Jatetxetik sobran dagoen janaria eramatea Egoera onean dauden 179 kilo elikagai alferrik galtzen dira pertsonako Giza kontsumorako
|
munduko
elikagaien ekoizpenaren herena galdu edo baztertu egiten da Nazio Batuen arabera; Europako Parlamentuak, berriz, kalkulatzen du egoera onean dauden 179 kilo elikagai galtzen direla pertsonako, eta horrek kostu ekonomikoak eta ingurumen kostuak eragiten dituela. Jatetxean uzten den janaria zaborretara botako dute.
|