Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 26

2001
‎Etxetik kanpo jaten baduzu, aukeratu entsalada lehen plater gisa eta horrela bigarren plater kalorikoagoa eta postre gozoa ere hartu ahal izango duzu.
‎Menu hauetan entsaladak lehen plater gisa eskaintzen dira eta horregatik sarritan ez ditu aukeratzen bezeroak, gosez geratzeko beldurrez.
‎Patata karbohidrato konplexuetan (almidoia) eta bestelako substantzia elikagarrietan aberatsa da, eta garrantzi handia du gure eguneroko elikaduran. Nutrizio arloko adituek egunero kontsumitzea gomendatzen dute, barazkiekin, entsaladekin, lekaleekin, pureekin… lehen plater gisa, edo, bigarrenen hornitze gisa, hori bai, ez beti frijituta, baizik eta lurrunetan, labean edo papillote eran, pure gisa… gantz, kaloria eta digestio hobeko pure gisa.Potasio kantitate handia dutenez, giltzurruna duten pertsonek, medikuak aginduta, mineral horretan dieta txikia behar badute, kontuan izan behar dute kontsumitu aurretik patatak 10 h baino gehiago beratzen utzi beha... Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean:
‎Hala ere, Espainiako populazioaren elikadura ohiturei buruz EINek (Instituto Nacionalde Estadística) eta MAPAk (Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioa) egin dituzten azterketen arabera, ez gara iristen elikagai horiek kontsumitzeko gomendioetara, “dieta irizpide orekatuen” arabera. Dieta orekatuak egunero barazkiak eta barazkiak sartzea gomendatzen du, lehen plater gisa ez bada, edo bigarren plateren osagarri gisa, bai bazkarian bai afarian. Gainera, komeni da egunero barazki gordinen anoa hartzea, entsaladetan, horrela aprobetxatzen baitira elikagai guztiak (uretan edo gantz ingurune batean egosita; olioa, gurina…), eta, ondorioz, haien bitamina asko suntsitu egiten dira.
2004
‎Barazki gehiago kontsumitu. Barazkiek egunero egon behar dute, lehen plater gisa edo bigarrenen osagarri gisa, bai bazkarian bai afarian. Barazkiak prestatzeko moduak askotarikoak eta askotarikoak dira, eta eguneroko menua aberasten dute:
‎Horrelako afaria egiteko modu egokia litzateke entsalada oso bat hartzea, edozein landare elikagai eta elikagai proteikoak (gazta freskoa, urdaiazpikoa, indioilar fianbrea, arrautza, atuna…) barne hartzen dituena. Gainera, entsaladak barazkiz osatuta egon daitezke, eta horiek, normalean, lehen plater gisa eta bero gisa hartzen dira. Hala, entsalada epel original bat izango dugu, mineral eta bitamina ugarikoa.
‎Nerabezaroan, bakoitzak bere bizitzan dituen behar espezifikoak gehitu behar zaizkio hazkunde prozesuari. Eskola menu batek osagai hauek izan behar ditu lehen plater gisa: barazkiak (errazio bat eguneko), patatak (astean behin edo bitan), pasta, arroza eta lekaleak (hilean sei edo zortzi errazio), haragia eta deribatuak (hilean zazpi errazio), arraina (hilean bospasei errazio), arrautzak (hilean hirutik zazpi errazio), esnea eta esnekiak (astean hamar errazio, gutxienez), fruta industrial gutxi batzuk.
2006
‎Sarrera gisa entsalada hartzeko aukera: lehen plater gisa eskainiz gero, nahiz eta gustukoa izan, pertsona batzuek ez dute aukeratzen, mahaitik gosetuta altxatzeko beldurrez.
‎Entsaladak, honelako otorduetan agertzen direnean, lehen plater gisa eskaintzen dira: horrek ondorioztatzen du, jakina, ohiko jatun batzuek aukera hori baztertzea, mahaitik goseturik jaikitzeko beldurrez.
2007
‎Horrelako plater sendoak aukeratzea ohiz kanpokoa izango da, eta gainerako menua konpentsatu da. Aukera egokia eta orekatua da entsalada edo barazkiak lehen plater gisa hartzea, eta, bigarrenik, arroz edo paella plater bat, pasta edo lekaleak, sarritan haragi edo arrain zatiak izaten dituztenak. Ogia:
2008
‎Udako hilabeteetan oso ezaguna den barazki zuku mota bat gazpatxoa da. Janariaren sarrera edo lehen plater gisa kontsumitzeaz gain, eguneko edozein ordutan mokadu osasungarria da. Hala ere, gazpatxoaren osagairen bat “errepikatzen” duen edo urdailarentzat azidoegia den ikusi da, hilabete hauetan delikatuago egoten baita.
2009
‎Askari batzuetan, adibidez, letxuga eta tomatea ogitartekoetan edo sandwichetan sartzea gomendatzen da. Barazki motak, aurkezpena( lehen plater gisa, hornigaia) eta egiteko modua (purea, frijituak, labean, beste plater batzuen betegarri gisa, etab.) txandakatzen dira. Barazkiak eta barazkiak aukeratu ahal izango dira haragi eta arrainen goarnizioetarako, ohiko patata frijituetara jo gabe.
‎Saltsa hori lagungarri gisa erabiltzen da, fartsak eta betegarriak lotzeko, baita saltsa eratorriak egiteko ere, hala nola alemaniarra. Batzuetan, lehen plater gisa ere erabiltzen da. Kasu horretan, velouté krema izena hartuko luke, eta esne gain likidoa edo arrautzak erantsiko litzaizkioke, leunago gera dadin, eta minutu batzuetan irakiten utziko luke.
2010
‎Menua 5 platerak, 2 postrek eta ardoak osatuko dute. Jankideek lehen platera gisa honako jakiak izango dituzte: kalabazin loreak eta barazkiak tenpuran tipulin kremarekin, zigala eta lore entsalada landare karraskatsuekin eta onddoak txalota kremarekin.
2011
‎Zehazki, Sevillako ikastetxeen% 40tan, sekula ez dute berdurarik eskaintzen lehen plater gisa.
2012
‎Astean 2 aldiz (bitan lehen plater gisa eta bitan guarnizio gisa)
‎2 Lehen landare platera du. Lehen plater gisa pasta integraleko edo lekalezko entsalada bat sartzen badugu (ikusezina izan dadin, eta berritzeko gogoa da), edo sasoiko barazki batzuk plantxan sartzen baditugu, menuaren nutrizio kalitatea hobetuko dugu, eta ez dugu janaririk kaloria eta hiperproteikoegia izango. 3 Zati txikiagoak aukeratu.
2014
‎Erakutsi zion Felisak etxea?. Zu oso polita, eta etxea ere polita?, esan zion Mamadouk?. Atera zituen Felisak mahaira, lehen plater gisa, entremes askotarikoak (kroketak, ganbak eta abar), baita markako ardo on bat ere?. Nik ez edaten, baina gaur egun handia, eta Alak ulertu eta barkatu, seguru baietz. Hori bai, nik gutxi edan, bestela mozkortu, kar kar kar???.
‎Agarra da tekila egiteko erabiltzen den landarea. Aurreko zopetan ez bezala, errezeta hau bero zerbitzatzen da, lehen plater gisa. Prestatzeko, laranja, azenarioak, tipula, eztia, oilasko salda, ura eta gatza behar dira.
‎Proposamen honek ohiko gosariaren eskemak apurtzen ditu, nahiz eta osasun edo gaixotasunengatik elikagaia berreskurapenaren berezko eta oinarrizko zati bihurtzen den baldintzez ari garen. Zopa freskoak lehen plater gisa Bazkaltzeko nahiz afaltzeko, zopa batekin hasteko aukerak gosea zabaltzen du, egarria lasaitu egiten du eta bigarren plater irmoagoa egiteko aukera ematen du. Itsaski zopa bat ganbekin presta daiteke, edo aukera arinagoa, tomatea eta piper gorria, adibidez.
‎2 Otordu eta afari bakoitzean barazki edo barazkiren bat egon dadin ziurtatzea. Barazki eta barazkietan aberatsa den dieta ez da dieta aspergarri baten sinonimoa; hori bai, elikagai multzo horren aniztasuna sustatu behar da, eta ez bakarrik lehen plater gisa, baizik eta laguntza gisa. Hala, bada, berenjenari eta piperrari lagundu dakieke labean, txanpiñoi edo zainzuri berde salteatuak, fruitu lehorrekin egindako entsalada edo cherry tomateak gazta freskoarekin, eta horrela ziurtatu behar da janarietan landareak daudela.
2015
‎Fruta beti aukeratu zukua baino lehen. 2 Jan barazki gordin edo egosiak otordu nagusi bakoitzean (bazkaria eta afaria), lehen plater gisa edo lagun gisa. 3 Gogoan izan lekaleen kontsumoa astean hirutik bostera izaten dela.
2018
‎Hamaiketako osasuntsu baterako 8 gako 1 Saihestu saltsak. Kanpoan osasuntsuago jateko, saihestu menuko elikagai koipetsuegiak, saltsak esaterako. 2 Oda berdera. Aukeratu barazkiak otorduetan, bai lehen plater gisa, bai goarnizio gisa. 3 Begia pastarekin eta arrozarekin. Arrozek, pastek, patatek eta lekaleek arazo bat dute:
2023
‎Eguberrietako otorduak hobetzeko eta, aldi berean, mahaia kolorez eta ehunduraz betetzeko modu bat entsaladak prestatzea eta goarnizio edo lehen plater gisa lehentasuna ematea da. Neguko hotza ez dago estazioaren araberako entsalada epel onekin bateraezina.
‎Sasoi bakoitzeko barazkiak, fruta freskoak eta perretxikoak aprobetxatu besterik ez da egin behar, eta beste osagai batzuekin konbinatu (pasta, arroza edo patatak), entsalada sinple bat plater nagusi edo plater bakar bihurtzeko. Artikulu honetan, haragiak eta arrainak laguntzeko entsaladarik onenak nola egin azalduko dizugu, baita lehen plater gisa nola egin ere.
‎Eguberrietako entsaladarik onenak Entsaladarik onenak prestatu nahi dituzu, haragia eta arraina laguntzeko ez ezik, lehen plater gisa ere. Bost entsalada mota hotz eta epel proposatzen dizkizugu Sartu f447 Imagen:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia