2010
|
|
Arroz esne eta kanelarekin egindako gosari energetikoa nahi dutena izan daiteke txikientzat, zapore gozoa atsegin badute. Eguneko
|
lehen
otordu horretan, azukre gehien duten zerealen ordez osoko zerealak (muesli motakoak) jarri behar dira, arroz harrotuaren edo oloaren ale osoekin. Hasteko, koilarakada bat betiko zerealekin nahastu, eta pixkanaka kantitatea handitu.
|
|
Haurren %30ek bakarrik gosaltzen du, eta gurasoekin joaten direnek baino opil gehiago kontsumitzen ditu, Valentziako Lehen Hezkuntzako hirugarren eta laugarren mailetako 170 haurrek egindako azterketa baten arabera. Gainera, %7, 45ek eguneko
|
lehen
otordu hori saltatzen dute, eta %3, 18k bakarrik gosari osoa hartzen dute frutekin, esnekiekin eta zerealekin. Familia eta Komunitate Medikuntzaren Espainiako Elkartearen XXX. Biltzarrean (semFYC) lana aurkeztean, Lourdes Carrillo doktoreak ohartarazi zuen haur batek bakarrik gosaltzen badu, “segur aski gurasoek ez dutela gosaltzen edo ez diotela garrantzirik ematen eguneko une horri”.
|
2011
|
|
Gosari desordenatua eta frugala Esne gosari tipikoa kakaoarekin edo kafe azukredunarekin eta galleta edo opilekin, nahiz eta aukerarik erosoena izan, ez da egokiena adimena oskarbi eta ahalmen mental (kontzentrazioa, memorizazioa…) eduki behar denean klaseek irauten duten goiz osoan. Eguneko
|
lehen
otordu horrek karbohidrato konplexu gehiago eman behar ditu sinpleak (azukreak) baino, glukosa eta energia garunera hobeto erregulatzeko. Gosariak osasungarriagoak izan daitezen, gaileten ordez zereal osasuntsuagoak (azukre eta gatz gutxiagokoak) erabil daitezke, eta gosaltzen saiatu arroz esne edo muesli bat, fruitu lehorrekin nahastuta.
|
2012
|
|
Musikazaleak29 Eguneko lehen orduan, gosaltzeko, egiten den elikagaien aukeraketa funtsezkoa da errendimendu fisiko eta mentalerako, organismoak barau ordu askoko glukosa jaitsiera egozten baitu. Eguneko
|
lehen
otordu horretan gozokiak eta elikagai azukretsuak aukeratzea ez da egokiena, berehalako energia estimulua ematen baitute, baina azukreak hain azkar metabolizatzen direnez, hipogluzemia sintomak nabaritzen dira berehala. Horiek eragina izanen dute errendimenduan, hala nola kontzentrazio falta, neke eta neke mentala, bai eta logura eta jenio txarra ere, ez baita uste bezain azkar bereganatzen lezioa.
|
2013
|
|
Gosaria gainditzea, gazteen artean hain ohikoa den elikadura ohitura osasungaitz bat, gero gehiago jatearekin lotzen da zuzenean, bereziki gauez. Eguneko
|
lehen
otordu hori egiten ez dutenek, neurri handi batean, pisua kontrolatzeko egiten dute, baina kontrako efektua lortzen da. Frogatuta dago ez gosaltzeko ohitura dela pisua handitzearen nagusitasun handienetako bat, eta horrek gehiegizko pisua eta obesitatea garatzeko arriskua dakarrela.
|
2017
|
|
3 Gosari desegokia Azterketa horren arabera, bost haurretatik batek bakarrik gosaltzen du modu egokian, hau da, esneki, zereal eta fruta batekin. Gehienek (%83)
|
lehen
otordu horretan esnekiak jaten dituzte, baina %12k soilik hartzen dute fruta eta %18k zuku naturala edaten dute. Adituen esanetan, Espainiako 10 adingabeko gaztetik bat opil industriala da, eta kopuru hori bikoiztu egiten da meriendaren kasuan.
|
2019
|
|
Piramide horretan, eguneko otordurik oparoenari, gosariari, legoke oinarria. Arau gisa, egun bakoitzean behar dugun energiaren %20 eta %25 artean eman behar digu
|
lehen
otordu horrek. Piramidearen erdian bazkaria dago, eta erpinean afaria.
|