2001
|
|
Ahal denean, horretarako erreserbatutako lokal edo espazio batean eginen da, edo espazio berean. Alderdi nagusietako bat da beste elikagai batzuekin kutsadura gurutzaturik izateko arriskua saihestea, bai produktua egiteko unea bereiziz, bai elikagaiekin kontaktuan dauden
|
laneko
gainazal eta tresnak garbitu eta desinfektatuz. Lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak lan beharren edo eskariaren arabera zatikatu behar dira, eta ahalik eta kantitate txikienak erabili behar dira berehala egiteko, kontsumitzeko edo saltzeko, eta produktu horiek kutsatzea edo aldatzea saihesteko higiene baldintzetan.
|
2002
|
|
Orientazioa kontrakoa da zura erreminta elektriko batekin mozten bada. Paramentua
|
laneko
gainazalaren kontra jarri behar da, bai kalatzeko zerra bai zirkularra kontrako ebakidura noranzkoa baitute: gorantz zerratzen dira eta ezpala goialdekoa da.
|
2003
|
|
Enterobakterio patogeno batzuek zortzi egunetik gora irauten dute gainazaletan, giro tenperaturan eta hezetasunean.
|
Laneko
gainazaletan higienerik ez izatea arrisku handia bada, baita eratuta dauden materialak ere (plastikoa, zura, altzairu herdoilgaitza, etab.). kontuan hartu behar dira. Gainazal askotan mikroorganismoak metatzeko zuloak daude.
|
|
Mikrouhinak erabiltzen direnean ere bai. Elikagai gordinen eta kozinatuen arteko kutsadura gurutzatuak saihestea,
|
laneko
gainazalak eta prestatutako elikagaietatik tresnak isolatuz. Manipulatzeko higiene neurriak zorrotz betetzea.
|
2007
|
|
Hezurrak kentzeko prozesua Ezkatatzea Lehenik eta behin, kendu ezkatak arrainari. Horretarako, isatsetik heldu eta
|
lanerako
gainazal leun batean (sukaldeko gaina) bermatzen da, uretatik gertu. Aizto edo ezkatatzaile baten laguntzarekin, isatsetik burura arraspatzen da, norabide horretan.
|
|
Sukaldearen kasuan, beharrezkoa da jakiak prestatzen diren eremuan. Hori lortzeko arreta berezia jarri behar da, pertsona beraren gorputzak argi orokorra ezkutatu eta bere itzala estalkiaren gainean edo beste
|
lan
gainazal batean proiektatzen baitu. Oso baliabide egokia LED zerrendak dira, estalkiaren gaineko armairuei itsatsita jar daitezkeenak.
|
2008
|
|
Esparru horiek helburu horretarako bakarrik erabili behar dira, ez elikagaien biltegi gisa.
|
Laneko
gainazalak, erabilitako ontziak eta tresnak, material egokiak izateaz gain, kontu handiz garbitu eta desinfektatu behar dira, establezimenduarentzat diseinatutako garbiketa eta desinfekzio programei jarraituz. Komeni da langileek, norberaren garbitasun zorrotza izateaz gain, arropa garbi garbia eramatea, eta horrelako manipulazioak egiteko eskularruak eta maskarak erabiltzea.
|
|
Kutsadura gurutzatua zeharkakoa ere izan daiteke, kutsatutako elikagai gordina ukitzen duen manipulatzailearen eskutik, eta, ondoren, kozinatua edo kontsumitzeko prest dagoena. Zeharkako kutsadura gurutzatuko beste baliabide batzuk
|
laneko
gainazalak (ebakitzeko oholak edo gainak), sukaldeko tresnak (ganibetak, irabiagailuak), sukaldeko trapuak eta baietak dira. Ez gurutzatu Kutsadura gurutzatua arriskutsua da, batez ere elikagai gordinetatik hasita prestatuetara egiten denean.
|
|
Izan ere, birusak, parasitoak eta bakterioak ez dira usaintzen, ez dute zapore berezirik ere, baina kontsumitzailearengandik hurbilen dagoen ingurunearen parte dira. Sukaldeko tresnetan eta
|
laneko
gainazaletan egoteak arazoak ekar ditzake elikagaiek eragindako toxiinfekzioen ondorioz, eta horregatik da garrantzitsua garbitzeko eta desinfektatzeko sistema egokia aplikatzea. Platerek osagai bat dute, eta bertan zerbitzatzen diren elikagaien segurtasuna nolakoa den, halakoa izango da higiene arau egokiak betetzea.
|
2009
|
|
Eskuak maiz garbitzea oso gomendagarria da elikagaiak manipulatzeko. Gainera,
|
laneko
gainazalak eta sukaldeko tresnak behar bezala garbitu behar dira. Halaber, elikagai gordinak erabili ondoren, tresna horiek garbitzea gomendatzen da.
|
2011
|
|
|
Lanerako
gainazal guztiak higienizatu, kutsadurak saihesteko.
|
2012
|
|
Emaitzarik onena masa zati lodi batekin lortzen da, desizoztu ondoren luzatzen dena nahi den lodiera eman arte.
|
Laneko
gainazala ahal bada, granitozko gaina lisoa eta masa bera irinez hautseztatu behar dira, arrabola modu uniformean eta itsatsi gabe irristatzeko. Lodiera optimoa lortzen denean (egokiena zentimetro bat da), masa “errazio laukizuzenetan” mozten da (5 zentimetro luze eta 3 zentimetro zabal) eta zati horiek labe erretilu batean jartzen dira.
|
2013
|
|
Taulak eta koloreak gorde behar badira, haien zati ikusgaia ertza izan dadin, bertan oharrak jar daitezke, erliebe desberdinekin margotuak zein grabatuak. Hala, diseinua ikus daiteke, eta, gainera,
|
laneko
gainazala pinturaz edo beste substantzia batez kutsatzeko arriskua saihestu.
|
2016
|
|
Pertsonek oilasko hegaztiak maneiatzeko moduari buruzko gomendioak jarraitzeko joera izan arren (oilasko gordin bat ukitu ondoren eskuak garbitu eta osorik prestatzen direla ziurtatu), garrantzitsua da kutsadura gurutzaturik ez sortzea. Oilaskoa prestatu aurretik, oso hedatuta dagoen ohitura batek areagotu egiten du Camppylocter bakterioa eskuetara,
|
lan
gainazaletara, arropetara eta sukaldeko tresnetara zabaltzeko arriskua, ur tanten zipriztinaren bidez. Haragi gordina manipulatu ondoren, labana, ebakitzeko taula edo trapuak ez dira garbitu behar.
|
|
Eskuak maiz garbitu, zaurietatik babestu eta beherakoa izanez gero elikagaiak ez manipulatu.
|
Laneko
gainazalak garbitu eta desinfektatu, kutsadura gurutzatua saihesteko. Lehengaiak behar bezala biltegiratu.
|
2017
|
|
Kontuan izan behar da ur tanta bakar batean bidaiatzea eta bakterio zelula gutxi batzuk mugitzea. Zipriztinen ondorioz, bakterioa eskuetara, inguruko
|
lan
gainazaletara, arropara eta sukaldeko beste tresna batzuetara zabal daiteke. FSak 2014an egindako ikerketa baten arabera, «sukaldarien bi bostenek baino gehiagok oilaskoa garbitzen dute elikagaien prestakinen zati gisa».
|
2018
|
|
Horregatik, guk janaria prestatzen badugu, kontuz ibili dugu elikagaiak eta sukaldeko tresnak manipulatzean. Garbitu ondo urez eta xaboiz
|
laneko
gainazalak, baxera, zartaginak eta mahai tresnak. Eta bidaia egiten badugu, garrantzitsua da aldez aurretik informazioa biltzea glutenik gabeko gastronomia eskaintzen duten hotel eta jatetxeei buruz.
|
2022
|
|
Biofilmek elikagaien industria ekartzen dute burutik, eratzen direnean, oso zailak dira ezabatzen. Gainera, bakterioak atzematea zaildu dezakete analisiak egiten direnean (adibidez, lagin bat
|
lan
gainazal batean hartzen denean). Ez dago soluzio magikorik, ez eta desinfektatzaile zehatzik ere, biofilma azkar eta erraz desager dadin.
|