2001
|
|
Ahal denean, horretarako erreserbatutako lokal edo espazio batean eginen da, edo espazio berean. Alderdi nagusietako bat da beste elikagai batzuekin kutsadura gurutzaturik izateko arriskua saihestea, bai produktua egiteko unea bereiziz, bai elikagaiekin kontaktuan dauden
|
laneko
gainazal eta tresnak garbitu eta desinfektatuz. Lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak lan beharren edo eskariaren arabera zatikatu behar dira, eta ahalik eta kantitate txikienak erabili behar dira berehala egiteko, kontsumitzeko edo saltzeko, eta produktu horiek kutsatzea edo aldatzea saihesteko higiene baldintzetan.
|
2002
|
|
Orientazioa kontrakoa da zura erreminta elektriko batekin mozten bada. Paramentua
|
laneko
gainazalaren kontra jarri behar da, bai kalatzeko zerra bai zirkularra kontrako ebakidura noranzkoa baitute: gorantz zerratzen dira eta ezpala goialdekoa da.
|
2003
|
|
Mikrouhinak erabiltzen direnean ere bai. Elikagai gordinen eta kozinatuen arteko kutsadura gurutzatuak saihestea,
|
laneko
gainazalak eta prestatutako elikagaietatik tresnak isolatuz. Manipulatzeko higiene neurriak zorrotz betetzea.
|
2008
|
|
Kutsadura gurutzatua zeharkakoa ere izan daiteke, kutsatutako elikagai gordina ukitzen duen manipulatzailearen eskutik, eta, ondoren, kozinatua edo kontsumitzeko prest dagoena. Zeharkako kutsadura gurutzatuko beste baliabide batzuk
|
laneko
gainazalak (ebakitzeko oholak edo gainak), sukaldeko tresnak (ganibetak, irabiagailuak), sukaldeko trapuak eta baietak dira. Ez gurutzatu Kutsadura gurutzatua arriskutsua da, batez ere elikagai gordinetatik hasita prestatuetara egiten denean.
|
|
Izan ere, birusak, parasitoak eta bakterioak ez dira usaintzen, ez dute zapore berezirik ere, baina kontsumitzailearengandik hurbilen dagoen ingurunearen parte dira. Sukaldeko tresnetan eta
|
laneko
gainazaletan egoteak arazoak ekar ditzake elikagaiek eragindako toxiinfekzioen ondorioz, eta horregatik da garrantzitsua garbitzeko eta desinfektatzeko sistema egokia aplikatzea. Platerek osagai bat dute, eta bertan zerbitzatzen diren elikagaien segurtasuna nolakoa den, halakoa izango da higiene arau egokiak betetzea.
|
2009
|
|
Eskuak maiz garbitzea oso gomendagarria da elikagaiak manipulatzeko. Gainera,
|
laneko
gainazalak eta sukaldeko tresnak behar bezala garbitu behar dira. Halaber, elikagai gordinak erabili ondoren, tresna horiek garbitzea gomendatzen da.
|
2013
|
|
Taulak eta koloreak gorde behar badira, haien zati ikusgaia ertza izan dadin, bertan oharrak jar daitezke, erliebe desberdinekin margotuak zein grabatuak. Hala, diseinua ikus daiteke, eta, gainera,
|
laneko
gainazala pinturaz edo beste substantzia batez kutsatzeko arriskua saihestu.
|
2018
|
|
Horregatik, guk janaria prestatzen badugu, kontuz ibili dugu elikagaiak eta sukaldeko tresnak manipulatzean. Garbitu ondo urez eta xaboiz
|
laneko
gainazalak, baxera, zartaginak eta mahai tresnak. Eta bidaia egiten badugu, garrantzitsua da aldez aurretik informazioa biltzea glutenik gabeko gastronomia eskaintzen duten hotel eta jatetxeei buruz.
|