Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 20

2001
‎Gainera, arroza, artoa, artatxikia eta goroldioa dira glutenik ez duten zereal bakarrak, eta, beraz, zeliakiek onartzen dituzte. Gaixotasun horren ezaugarri dira glutenarekiko intolerantzia, garian, zekalean, oloan, garagarrean eta tritikalean (gariaren eta zekalearen hibridoa) dauden proteinak eta ale horiek dituzten elikagaiak nahastea. Zehazki, gliadina da, glutenaren osagaietako bat, patologia hori duten pertsonentzat toxikoa den substantzia.Dietan glutena duten elikagaiak sartzen direnean, sintomatologia hasten da:
2005
‎Arriskuaren ebaluazioa Adituek ebaluazio moderatuan oinarritu dute ikerketaren ondorioa, eta onartzen dute artxilamiden toxikotasunaren funtzionamenduari buruzko informazio zehatza falta dela, animaliekin egindako esperimentaziotik lortutako informazio egokienaren eta pertsonengan izan ditzakeen ondorioen arteko konparazio hipotetikoak egin zirela, eta kontsumoaren ebaluazioak estrapolatu egin zirela. Zenbait faktoreren arabera (tenperaturak eta egoste denborak, adibidez) akrilamida asko egon daitezkeenez elikagai beretan, JECFAko adituek adierazi dute ezin dela gomendiorik egin substantzia horiek dituzten elikagai jakin batzuk kontsumitzearen kaltegabetasunari buruz. Oraingoz, elikagaien industriak esan du zenbait elikagaitan akrilamiden edukia murrizteko modua bilatzen ari dela.
2006
‎Eritasun zeliakoa glutenarekiko intolerantzia da, garian, garagarran, zekalean, oloan eta tritikalean (gariaren eta ehunekoaren hibridoa) dagoen proteina. Afektatuek ezin dute jan zereal horiek dituen elikagairik, ez eta horietako batekin kontaktuan egindako elikagairik ere, toxikoak iruditzen baitzaizkie. Ogia, adibidez, glutenik gabeko barietateak erabiltzen dituzte.
2007
‎Janari lasterra da substantzia horiek beren menuetatik kentzeko konpromisoa hartu duen edo serioski prestatzen ari den lagunetako bat. Osasun kontua Burguer Kingen aurkako eskaerak agerian uzten du trans gantzak kaltegarriak direla horiek dituzten elikagaiak kontsumitzen dituztenen osasunerako. CSPIren arabera, trans gantzek ondorio fisiologiko larriak dituzte.
‎A bitamina eta muzilagoak, eragin emoliente, leungarri eta babeslea duen zuntz mota bat, mukosa birsortzeko eta, ondorioz, narritadura arintzeko ezaugarriak dituzten bi elikagai dira. Kalabaza bi nutrizio ezaugarri horiek dituen elikagaia da. Hori dela eta, komeni da mukosa kutsatzen den kasu guztietan erabiltzea, hala nola eztarriko narritaduratik urdailean azidotasun gehiegi egoteagatik gastritisera.
2008
‎Hori dela eta, ez da komeni horrelako sendagaiak hartzea burdinazko osagarri dietetikoekin batera, elikagai horiek dituzten bitamina eta mineral gehigarriekin edo magnesioa duten laxanteekin. Eraginkorra izan dadin, elikagai horiek dituzten elikagaiak antibiotikoa hartu baino bi ordu lehenago edo bi ordu geroago hartzea gomendatzen da. Ez da komeni antibiotikoak hartzea kaltzio gehigarri dietetikoekin Kaltzioak, gehigarrietan edo mineral horretan aberatsak diren elikagaien artean hartuta, burdina xurgatzea eragozten du, biak batera irensten badira.
2009
‎gozoak dira eta ehundura koipetsua dute. Eta ikerketa askok erakusten dute pertsonek jaiotzatik dugula ezaugarri horiek dituzten elikagaiekiko zaletasuna.
‎Sukar aftosoa edo zerri izurri klasikoa bezalako gaixotasunetatik abiatuta, horiek eragiten dituzten agente patogenoak haragian eta esnekietan «instala» daitezkeela ikusten da. Beraz, ezaugarri horiek dituzten elikagaien zirkulazioa zenbait patogeno herrialde batetik bestera “bidaiatzea” da. Horregatik, osasun agintariek berriro azpimarratzen dute garrantzitsua dela biosegurtasun neurriak hartzea mugetan eta nekazaritza ustiategietan.
2010
‎Elikagai asetzaileek pisua galtzen laguntzen dute, gosea lasaitzen baitute eta jaten eman gabe ordu gehiago iraun dezaten. Ezaugarri horiek dituzten elikagaiez gain (adibidez, frutak, barazkiak, kremak eta barazki saldak (ur asko dutenak), farmazietan eta herbodietetika dendetan osagarri dietetikoak saltzen dira, helburu asetzaileekin edo jateko gogoa inhibitzearekin, argaltzeko dietak egiten dituztenei laguntzeko, baina guztiak ez dira ontzietan bermatzen den bezain eraginkorrak.
‎Zeliakia gaixotasun kronikoa da, dietako proteina ohikoenetako batzuekiko hipersentikortasunak (glutena) eta Europar Batasuneko elikadura intolerantziak eragiten dutena. Glutena garian, zekalean, oloan, garagarrean eta tritikalean (gariaren eta zekalearen hibridoa) dagoen proteina multzo bat da, bai eta horiek dituzten elikagaietan ere (ez irina bakarrik). Baina kopuru txikitan ere erabiltzen da sendagaietan.
‎Konposatu horiek antozianinak, flavonoideak, flavanolak eta flavonolak, indolak, indolamina eta beste batzuen artean zaporea, kolorea eta beste propietate sentsorial batzuk ematen dituzte, hala nola mingostasuna edo gozotasuna eta frutaren astringentzia, eta balio erantsia dute giza osasunaren antioxidatzaile eta babesle gisa. Azken hamarkadetan, ikerketa ugari egin dira antioxidatzaileen rola eta horiek dituzten elikagaiek patologia degeneratiboetan, hala nola bihotz hodietan eta minbizian, eta zahartze prozesu naturalari lotutako narriadura fisiologikoan duten eragina ebaluatzeko. Kataraten edo nerbio sistemaren asalduren kasua da hori, baita azala garaia baino lehen zahartzea ere, are gehiago eguzkiak eragin handiagoa duenean.
2012
‎Fruktosa eta sakarosa kendu behar dira dietatik. Horretarako, era naturalean edo gehigarri bezala bi substantzia horiek dituzten elikagaiak ekidin edo behintzat murriztu behar dira: fruta gehienak, lekale eta barazki asko?
‎Omega gantz azido poliasegabeek (PUFA) osasunarentzat dituzten onurak eztabaidaezinak dira. Osasungintzaren kezka gantz azido mota horien ekarpena ordeztea da, hain zuzen ere, elikagai horiek dituzten elikagai nahikorik hartzen ez duten pertsonei, hala nola arrain urdinei. Beste kasu batzuetan, ekarpen gehigarri batekin dieta osatzea laguntza ukaezina da hantura eragiten duten nahasteetan.
2014
‎Valentziako Erkidegoko Osasun Sailak" Elikadura arloko Higienearen eta Segurtasunaren Gida praktikoa kontsumitzailearentzat" izeneko lana argitaratu du, eta lagungarria da ezaugarri horiek dituzten elikagaiak bereizten ikasteko:
2015
‎Idorreriarako elikagai probiotikoak Osasunerako Mundu Erakundearen (OME) arabera, probiotikoak mikroorganismo biziak dira, eta kopuru egokietan hornitzen badira, erakundearen osasunean onurak sortzen dituzte. Probiotikoak prestakin moduan (farmazian erosten dira) edo elikagai moduan (hau da, mikroorganismo mota horiek dituzten elikagaietan) jan daitezke, adibidez jogurta edo esne hartzituak. Ez da nahastu behar probiotikoak prebiotikoekin.
2017
‎Zein dira desberdintasunak? Jatorrizko deitura ezaugarri horiek dituzten elikagaiekin erabiltzen da: Leku jakin batekoak dira, eskualde bat edo, salbuespen gisa, herrialde bat.
2018
‎Ez itxaron gehiegi prestatu eta gero kozinatu arte, irabiatu eta frijitu arte. Ez utzi arrautzak (ezta horiek dituzten elikagaiak ere) bi ordutik gora giro tenperaturan. Hozkailuan gorde natillak, pastelak eta etxeko saltsak arrautzarekin, eta 24 ordu baino lehen jan.
2019
‎bitamina eta mineral ugari, koipe gutxi, gatz gutxi… Koipe gutxiko esnekiak nabarmentzen ziren gehien. Eta, hala ere, ikerketa azpimarratu du, alegazio positibo horiek zituzten elikagai eta edari gehienak(% 62,2) ez zirela batere osasungarriak. Baina, gogoratu Julio Basulto dietista nutrizionista Publizitate hori eskoletan, haurtzaindegietan, supermerkatuetan, jolasguneetan, kontsultategietan eta familia eta pediatria arretarako zerbitzuetan ere sartzen da.
2020
‎Horregatik hartu behar dira egunero. Bitamina asko, C eta B6 esaterako, termosentikorrak dira, eta horrek esan nahi du bitamina horiek dituzten elikagaiak tenperatura altuetan prestatzen badira, bitamina horiek suntsitu egingo direla. Horregatik komeni da produktu horiek gordinik jatea edo tenperatura altuetan ez prestatzea.
2021
‎Gorputzaren elikadura eta garapena Kaltzioa, burdina, proteinak eta bitaminak lagungarriak dira gorputzaren hazkundean Kaltzioa, burdina, proteinak eta bitaminak mantenugai berariazkoak dira, gorputzaren hazkundean laguntzen dutenak. Beraz, elikagai horiek dituzten elikagai guztiek garatzen laguntzen dute. Berez, elikagaiek baino gehiago, elikagaiek betetzen dute eginkizun hori.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia