Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 11

2001
‎Hausnarkariek irentsi eta beren koipean pilatzen zituzten, eta ondoren gizakiei kopuru handiak metatzen zizkieten, piramidearen goialdean egoten baitziren, animalia eta landareetatik zetorren kutsadura guztia jasoz. Esneari dagokionez, hondakin horiek koipe zatikian daude. Agian, esnearen gaingabetua izan liteke irtenbide bat, baina kontsumitzaileek ez lukete onartuko.
2005
‎Era berean, erregosi bat edo, bestela, plantxan egindako xerra bat baino gehiago saritzen du, lehenengoek denbora gehiago irauten dute beroarekin, eta, gainera, barazkiekin egiten dira, eta asetasun sentsazioa handiagoa da. Hala ere, komeni da plater horiek koipe gutxirekin prestatzea, edukiak plateraren kalorikoa gehiegi ez igotzea. Murtxikatu beharreko elikagaiak Murtxikatze luzeagoa behar duten elikagaiek asetasun ahalmen handiagoa; izan ere, garunean dago zentroaren erdigunea.
2007
‎Arrazoi dietetiko horrek azaltzen ditu hiperurizemia eta tanta erasoak, purina askoko elikagaiak neurriz gain kontsumitzen direnean. Koipe gehiago Haragi zuriak eta gorriak bereizten dituen beste alderdi bat da azken horiek koipe gehiago dutela eta, bereziki, gantz saturatu gehiago, eta hori zuzenean islatzen da kaloria ekarpen handiagoan. Adibidez, 200 g ko idi entrekota batek 24 g gantz ematen ditu; txerri solomoak, berriz, 16 g. Zapore gehiago Koipeak haragi gorriei ematen dien oparotasunak, puntuari kozinatuz gero odolak eta askatzen dituzten zukuek, era horretako haragiak zaporetsuagoak eta mamitsuagoak bihurtzen dituzte oilasko bularki bat baino, haragi zuri nagusia.
‎Edari Freskagarri Analkoholikoen Fabrikatzaileen Elkarte Nazionalak (ANFABRA) jakinarazpen berri baten arabera, Espainian merkaturatutako edari freskagarri bakar batek ere ez ditu jasotzen haurren hiperaktibitatea handitzearekin lotutako gehigarrien nahasteak, eta onartzen du ikerketak izaera estatistikoa duela; beraz, haren ondorioak etorkizunean ebaluatu dira. Eta estatistika erlazio hori baieztatzen duten (edo ez duten) azterketak eta berrebaluazioak amaitzen diren bitartean, eta, beraz, neurri murriztaile egokiak aplikatzen diren bitartean (nutrizionistak zein pediatrak), gurasoei gogorarazi nahi zaie garrantzitsua dela elikagai freskoetan bereziki aberatsa den dieta orekatua, osoa eta osatua egitea, elikagai horietan koipe, gatz edo azukre asko duten produktu prozesatuak mugatuak izan daitezen. Izan ere, adituek urtetan eztabaidatu dute, behin betiko ondorioetara iritsi gabe, batuketen kontsumoaren eta haurren osasunaren arteko erlazioa, bereziki haurren portaerari dagokionez.
2009
‎Zuku horiek erredukzio prozesu baten pean jar ditzakegu, hau da, elementu nagusitik kendu eta iragazi ondoren irakiten jarri, lodiera eta trinkotasuna hartu arte. Likido edo zuku horiek koipetan eta gelatinetan aberatsak izan ohi dira. Erredukzio prozesu batean jartzen ditugunean, lodiera handiagoa lortzen ari gara.
‎Bereizi koipe onak eta koipe txarrak. Gutxitu koipe kaltegarriak (haragi gorriak, hestebeteak, esneki osoak, opil industrialak, aurrez prestatutako jakiak...), eta horien ordez koipe onak, mesedegarriak diren elikagaiak kontsumitu: arrain urdina, oliba olioa, fruitu lehorrak, etab.
2010
‎Gonzalezek azterlanean Seridaren lana azaldu du. Seridak gaixotasunerako apopilo alternatiboak bilatzen ditu, hala nola, juduarekin batera dauden belar txarrak, eta horietan koipearen bakterioa aurkitu da. Horrek eragin epidemiologiko handia izan dezake, izan ere, doktorearen arabera, “gaixotasunaren kontrolean batzuetan gertatzen diren porrotak azaltzeko aukera emango luke, haziz aldatzen denean, baina ez ereiteko lurzatiz aldatzen denean”.
2012
‎Marinatu batekin eta laranja zukuarekin (ehizarako) edo gisatuan bertan erabil daiteke, adibidez, txahal edo txerri ragus edo fricandoarekin. Laranjak gisatu horien koipea neutralizatu eta haragia bigundu egiten du. Bakarrik ere presta daitezke.
‎IntraObesko zuzendari medikoa light produktuez ere ari da. Produktu horiek koipe edo azukre gutxiago dute, baina nabarmendu du bereizi egin behar direla elikagai gaingabetuetatik eta edulkoratuetatik”, horiek aurrekoak baino gantz eta azukre gutxiago baitute. Ildo horretatik, koipe gutxiko aperitiboak gomendatzen ditu, eta edari edo freskagarrien kasuan, berriz, azukrerik gabekoak lehenesten ditu, konbentzionalak baino.
2016
‎Trans gantzak, azukrea eta gatza Irudia: Shaith79 Bitxia bada ere, hiru mantenugai horiek koipe saturaturik eta kolesterol molekularrik ez duten elikagaietan aurki daitezke. Horregatik, nutriente horietan aberatsak diren elikagaiak ere ez dira arriskutsuak izango bihotz hodietako osasunarentzat.
2022
‎Gantz arrea hotzarekin aktibatzen da Imagen: Olya Adamovich Gantz ehun arrea aktibatzen denean, glukosa eta lipidoak kontsumitzen hasten da, eta, hala, azukre eta koipe horiek koipe zurian metatzea ekiditen da, hori baita michelina sortzen duena. Jakina da gantz ehun arrearen jarduera modu naturalean jartzen dela martxan tenperatura baxuekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia