2003
|
|
Baina, zertan datza irradikazioa? Elikadura produktu eta osagai multzo zabal batetik mikroorganismoak(
|
horietako
batzuk patogenoak) kentzeko gai diren erradiazio ionizatzaileen aplikazioan oinarritutako teknologia da. Teknika honen bidez, elikagaiak zementu blindatuko ganbera batetik pasatzen dira, eta han kokalto60ren edo zesio gamma izpien eraginpean jartzen dira.
|
|
Batez beste, materia organikoan 10.000.000 bakterio baino gehiago metatzen dira gramo bakoitzeko, eta horiek eragin erabakigarria dute degradazioan. Mikroorganismo
|
horietako
batzuk patogenoak dira, eta sukaldea aireztatze hutsetik pasa daitezke ingurunera, intsektuek ondo garraiatuta. Intsektu horiek kuboan hazteko behar adina elikagai aurkitzen dituzte.
|
|
Edo jaki gordina ekoizteko prozesuan alde batera uzten badira kutsadura mikrobiologiko edo kimikoari aurrea hartzeko funtsezko alderdiak. Prozesuaren gainerako zatia egokia izan arren, ezin izan da mikroorganismorik(
|
horietako
batzuk patogenoak dira) edo potentzial toxikoa duten substantzia kimikorik egon. Beste era batera esanda:
|
2004
|
|
Nitratoak eta nitritoak elikagai gehigarri gisa erabiltzen dira maiz, bereziki haragi onduetan. Substantzia horien erabilera ezaugarri organoleptikoetan eta mikroorganismoen(
|
horietako
batzuk patogenoak) hazkundearen kontrolean oinarritzen da.
|
2005
|
|
Hala ere, patogeno nabariez gain, 30 genero baino gehiago daude enterobakterioen familian.
|
Horietako
batzuk patogeno potentzialak dira, hala nola Escherichia, Klebsiella, Salmonella, Shigella eta Yersinia. Horregatik, horien kontrola, talde gisa, elikagai gordinen higiene eta osasun kalitatea ebaluatzeko edo prozesatu baten higienea zehazteko erabiltzen da.
|
2013
|
|
bakterioak. «Txakurraren azalak mikroorganismo asko ditu;
|
horietako
batzuk patogenoak dira, baina beste batzuk onak dira, bere amaren oinordekoak», azaldu du José Enrique Zaldívar albaitariak, Blog albaitariaren blogaren egileak. Txakurraren azalean bizi diren izaki txiki horiek armadaren miniaturazko armada gisa jokatzen dute.
|
2020
|
|
Arriskuak zuretzat Haragi gordinaren azalera, baita giza kontsumorako saltzen dena ere, mikroorganismo edo parasito ugariz kutsatuta egon daiteke.
|
Horietako
batzuek patogenoak ezagutzen dituzte, hala nola Escherichia coli edo Listeria monocytogenes, eta horiek elikadura toxikazio larriak eragin ditzakete. Tenperatura altuek suntsitu egiten dituzte, eta bermerik gabe kontsumitzeko aukera ematen digute.
|
2022
|
|
Azterlan bat aldizkarian argitaratua Nature kalkulatu zuen zentimetro kubiko bakar batean 54.000 milioi bakterio daudela. Arazo nagusietako bat da
|
horietako
batzuk patogenoak eta gaixotasunak eragin; adibidez, Kanpylobacterra, Escherichia coli, Salmonella spp. edo Staphylococcus spp. Gainera, ezabatzen oso zaila izan daiteke, biofilmak osatzen baitituzte.
|