Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 19

2001
‎Tenperatura 200 ºC ingurukoa bada, baina esposizio denbora handia bada, 30 minutu baino gehiago edo ordubete baino gehiago, substantzia horiek ere sor daitezke. Printzipio horiei eta horri lotutako arriskuari erreparatuta, benzopirenoak mitoa baino gehiago izan daitezke; beraz, produktua merkatutik kentzea beharrezkoa litzateke. Hala ere, maila altuak, autonomia erkidego guztietako marka komertzialei eragiten dietenak eta kontsumoa handia dela frogatzen duten azterketetan oinarritu behar da.
‎Bistan da uda iristean arriskuak areagotu egiten direla, bai beroaren ondorioz, bai hozte sistemen erabilera orokorraren ondorioz. Horren ondorioz, Legionella pneumophila izeneko bakterio horri lotutako arriskua ebaluatu behar da, uretan duen presentzia kontrolatuz eta garbitzeko eta desinfektatzeko programa egoki baten bidez kenduz. Elikagaien segurtasunaren arloan, edozein ekintzaren helburua kostu txikiko sistema eraginkor bat lortzea izan litzateke, kutsaduraren puntu garrantzitsuenak zehazteko.
2002
‎Elikadura “bihotzarentzat osasungarria”. Elikadurak garrantzi handia du gaixotasun mota horien prebentzioan eta tratamenduan; horretarako, dieta orekatua eta osasungarria sustatzen du biztanleria orokorrean, eta horrekin lotutako arrisku faktoreak tratatzen ditu, hala nola arteria hipertentsioa, odoleko lipido maila asaldatuak hiperkolesterolemia eta hipertriglizemia, obesitatea eta diabetea. Gantzaren kalitatea, funtsezkoa.
‎Ikusmenak beti ohartarazten du infartuaren arriskua dagoela”. Kolesterol maila altuaren, horri lotutako arrisku kardiobaskularraren, ikusmen kromatikoaren galeraren eta bi akatsak batera zuzentzeko moduaren arteko erlazioa sakonki aztertzen dute Malagako Unibertsitateko hiru ikertzaileek egindako lanean. Azterlanaren abiapuntua honako hau da:
2003
‎Era berean, konposatu berari lotutako bederatzi erreakzio hepatikoren berri eman da Frantzian. Alerta horiek jakinarazi ondoren, Giza Erabilerarako Sendagaien Segurtasun Batzordeak berrikusi egin zituen te berdearen estraktua zuten espezialitate farmazeutikoen segurtasun datuak, eta ez zen substantzia horrekin lotutako arriskurik hauteman. Azkenik, batzorde horren gomendioen ondoren, Espainiako Medikamentu Agentziak, Arkochim laborategi fabrikatzailearekin bat etorriz, “Exolise” ren salmenta etetea erabaki zuen, “kontrako erreakzio hepatikoak izateko arriskua saihesteko neurri gisa”.
‎Oilaskoa, haragia, arrain gordina eta moluskuak Analisi metodo eraginkorrik ez izateak eta nonahikotasun handiak azaltzen dute Campylobacterren banaketa eta presentzia izugarria. Elikagaien industriaren erronka nagusietako bat mikroorganismo horri lotutako arriskua egiaztatzeko bideak lortzea da, ohiko detekzioaren bidez. Gaur egun, teknika azkarren aplikazioan oinarritutako sistemak daude, eta horiek industria eskalara egokitzeak aukera ematen du ohiko laborantza inguruneetan hazteko zailtasunak izatearen ondoriozko arazoak saihesteko. Zailtasun horiek dira, hain zuzen ere, gurea bezalako herrialde garatuetan elikaduran hartu behar den arriskua hobekien erakusten dutenak.
2004
‎Mundu osoko hainbat erakunde, besteak beste, Osasunaren Mundu Erakundea, ados jarri dira baieztapen horiekin; izan ere, ez dute neurririk hartzen azterketaren egileek beren ondorioetan iradokitzen duten arrisku mailari dagokionez. ...gon daitezkeelako arrisku potentziala onartzen den arren, hainbat herrialdetako osasun agintariek, besteak beste, Espainiakoek, ohartarazi dute atzemandako mailak toxikotzat jotzen diren atalaseen azpitik daudela, eta horiek erregularki irenstearen ondoriozko onurak, American Heart Association (AHA) elkarteak eta beste erakunde batzuek egindako azterketek erakusten dutenez, askoz handiagoak direla horri lotutako arriskua. Bereziki, omega 3 azidoak irenstearen ondoriozkoak, gaitz kardiobaskularren aurkako prekzio faktoretzat hartzen baitira.
‎Nolanahi ere, ezin da ahaztu izozteak L. monocytogenes haztea prebenitzen duela; beraz, oztopo handia da mikroorganismo horrentzat eta antzeko beste patogeno batzuentzat. Hori dela eta, Estatu Batuetako Gobernuko hainbat agentzik elkarlanean jardun dute mikroorganismo horri lotutako arrisku txikia duten elikagaiak aurresateko. Horien artean, argi eta garbi nabarmendu da izozkiak eta izoztuek arrisku erlatibo txikiagoa dutela mikroorganismo horrek kutsatzen badu.
2005
‎Hala ere, New Yorkeko Apelazioen Auzitegiak berriki hartutako erabaki batek ate bat ireki du, demandatzaileek gerora frogatu ahal izan dezaten zer lotura dagoen jaki lasterra jatearen eta mota horretako establezimenduetako ohiko kontsumitzaileek dituzten osasun arazoen artean, orain dela hiru urte aurkeztutako eskaera bat izapidetzeko onartu baitu. Kostu sozialak Nutrizio edukiari eta horri lotutako arriskuei buruzko etiketarik ez izatea da eskaeren oinarria. Legelari espezializatuenek dagoeneko nabarmendu dituzte horrelako eskarien eta berrogeita hamar urte baino gehiagoan tabako ontzien aurka planteatu direnen arteko antzekotasunak.
2006
‎Horri guztiari ugalketa ahalmenaren galera gehitu behar zaio. Nahiz eta prozesua ez den berdina emakume guztietan, eta horrekin lotutako arriskua edo eragozpenak asko alda daitezkeen, gaixotasun osteoartikularra, kardiobaskularra, ginekologiako minbizia, patologia neurodegeneratiboa eta nahaste psikiko eta emozionalak nagusitzen dira. Hala ere, adin talde honetan, adituak gai dira beren eraginak arintzeko mekanismoak aurkitzen saiatzeko (farmakologikoak, dietetikoak edo bizitza estilokoak).
2008
‎Izan ere, patogenoek oso oztopo gutxi izaten dituzte, eta areagotu egin daitezke baldintza egokiak betetzen badira, bereziki hotz katea hausten bada. Kutsadura mota horri lotutako arrisku nagusiak kontuan hartuta, ezinbestekoa da manipulazio neurri zehatzak hartzea: Jarri hozkailuan prestatutako jakiak edo goiko apaletan kontsumitzeko prest daudenak, eta gordinik daudenak, hala nola, haragia eta arraina beheko apaletan, tanta jarioak saihesteko.
2009
‎Jakitokia Eremu horretan biltegiratzen diren elikagaiek ez dute hozterik behar, baina bai giro fresko, lehor eta aireztatua. Beraz, horri lotutako arriskuak hozkailuan deskribatutakoen antzekoak dira. Gainera, tenperatura kontrolatu ezin denez, gehiegizko beroak produktuen narriadura bizkortu dezake.
2013
‎Zeren araberakoa da zesarearen ondoren baginako erditzearen arrakasta? Zesarearen ondoren baginako erditze baten arrakasta, erditze mota horri lotutako arriskuak handitzen edo murrizten dituzten faktore batzuen araberakoa da. Hauek dira nabarmenenak:
2014
‎Fondue eta Campylobacterren arriskua Ikerketak erakusten duenez, festa nazional baten, fonduearen, kontsumoa arrisku faktorea da Suitzan campylobakteriosiarentzat. Plater horrekin lotutako arrisku nagusiak bi dira: oilasko haragia, Campylobacterrek kutsatutakoa, eta kutsadura gurutzatua gertatzeko aukera, horrelako prestakinetan (elikagai gordinak manipulatzen dira), eta, beraz, infekzio arriskua areagotu egiten da mahaiko elikagaiak manipulatzearen ondorioz.
2016
‎Ikerketa horien arabera, zientzialari askok iradoki dute berriro planteatu litzatekeela esneki osoak saihesteko gomendioak aplikatzen jarraitu behar ote duten; dena den, denek ondorioztatzen dute ikerketa gehiago behar direla aurkikuntzarik berrienak egiaztatzeko. Oraingoz, eta horri buruz lan zientifiko gehiago egin arte, esnekiei buruz dugun erabakia erabakitzeko gakoa (osoak edo gaingabetuak?) pertsona bakoitzaren dieta eta horrekin lotutako arriskuak eta komoritateak banaka baloratuko dira. Kasu horietan, hainbat gaitz edo behar berezi daudenean, dietista nutrizionista bati galdetu behar zaio zalantzarik izanez gero.
2017
‎Galdera horrentzat ez dago baliozko erantzun bakarra. Ginekologiako eta Obstetriziako Espainiako Elkartearen (EGGO) protokoloen arabera, «ondorengo kontsulta jaio berrien maiztasuna emakume bakoitzaren banakako beharren araberakoa da, eta horrekin lotutako arrisku faktoreen aurreikuspena». Horregatik, organismoak «nolabaiteko malgutasuna» aholkatzen du.
2019
‎" Abiadura bizian zabalduz doan eraldaketa numerikoa bizi du gure jendarteak. Horri loturiko arriskuak ez dira gehiago aldian aldikoak; ez, sistemikoak ditugu: enpresak, lurralde elkargoak zein herritarrak eta hauen datu pertsonalak dira hunkiak", Christophe Castaner Frantziako Barne ministroak dionaz.
2020
‎Eta EU Kids Online 2020 txostenaren azken datuen arabera, 15 eta 16 urte bitarteko Europako hamar adingabetik batek dio sexu konnotazioa duten mezuak bidaltzen dituela. Jarduera horri lotutako arriskuen prebentzioa eta kontzientziazioa lantzeko, Zibersegurtasunaren Institutu Nazionalak (INCIBE), Internet Segura for Kids (IS4K) adingabeentzako segurtasun zentroaren bidez, “Adingabeak eta sexting” kanpaina garatu du.
2021
‎Gaur egun, PATBa funtsezko ataltzat hartzen da sindrome koronario akutua duten pazienteen tratamenduan, edo stent koronarioa ezartzeko ebakuntza koronario perkutaneo baten ondoren (EKP/ stent). PATBak stentaren tronbosi arriskua eta horri lotutako arrisku iskemikoak murrizten ditu, eta, ebidentziak erakusten duenez, stentarekin lotuta ez dauden gertakari kardiobaskularrak ere murrizten ditu (miokardio infartu akutua, iktusa). Hala ere, onura horri kontrajarrita, odoljarioarrisku handiagoa eragiten du, eta hori heriotza tasa handiagoarekin lotzen da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia