2002
|
|
Elikadura “bihotzarentzat osasungarria”. Elikadurak garrantzi handia du gaixotasun mota horien prebentzioan eta tratamenduan; horretarako, dieta orekatua eta osasungarria sustatzen du biztanleria orokorrean, eta
|
horrekin
lotutako arrisku faktoreak tratatzen ditu, hala nola arteria hipertentsioa, odoleko lipido maila asaldatuak hiperkolesterolemia eta hipertriglizemia, obesitatea eta diabetea. Gantzaren kalitatea, funtsezkoa.
|
2003
|
|
Era berean, konposatu berari lotutako bederatzi erreakzio hepatikoren berri eman da Frantzian. Alerta horiek jakinarazi ondoren, Giza Erabilerarako Sendagaien Segurtasun Batzordeak berrikusi egin zituen te berdearen estraktua zuten espezialitate farmazeutikoen segurtasun datuak, eta ez zen substantzia
|
horrekin
lotutako arriskurik hauteman. Azkenik, batzorde horren gomendioen ondoren, Espainiako Medikamentu Agentziak, Arkochim laborategi fabrikatzailearekin bat etorriz, “Exolise” ren salmenta etetea erabaki zuen, “kontrako erreakzio hepatikoak izateko arriskua saihesteko neurri gisa”.
|
2006
|
|
Horri guztiari ugalketa ahalmenaren galera gehitu behar zaio. Nahiz eta prozesua ez den berdina emakume guztietan, eta
|
horrekin
lotutako arriskua edo eragozpenak asko alda daitezkeen, gaixotasun osteoartikularra, kardiobaskularra, ginekologiako minbizia, patologia neurodegeneratiboa eta nahaste psikiko eta emozionalak nagusitzen dira. Hala ere, adin talde honetan, adituak gai dira beren eraginak arintzeko mekanismoak aurkitzen saiatzeko (farmakologikoak, dietetikoak edo bizitza estilokoak).
|
2014
|
|
Fondue eta Campylobacterren arriskua Ikerketak erakusten duenez, festa nazional baten, fonduearen, kontsumoa arrisku faktorea da Suitzan campylobakteriosiarentzat. Plater
|
horrekin
lotutako arrisku nagusiak bi dira: oilasko haragia, Campylobacterrek kutsatutakoa, eta kutsadura gurutzatua gertatzeko aukera, horrelako prestakinetan (elikagai gordinak manipulatzen dira), eta, beraz, infekzio arriskua areagotu egiten da mahaiko elikagaiak manipulatzearen ondorioz.
|
2016
|
|
Ikerketa horien arabera, zientzialari askok iradoki dute berriro planteatu litzatekeela esneki osoak saihesteko gomendioak aplikatzen jarraitu behar ote duten; dena den, denek ondorioztatzen dute ikerketa gehiago behar direla aurkikuntzarik berrienak egiaztatzeko. Oraingoz, eta horri buruz lan zientifiko gehiago egin arte, esnekiei buruz dugun erabakia erabakitzeko gakoa (osoak edo gaingabetuak?) pertsona bakoitzaren dieta eta
|
horrekin
lotutako arriskuak eta komoritateak banaka baloratuko dira. Kasu horietan, hainbat gaitz edo behar berezi daudenean, dietista nutrizionista bati galdetu behar zaio zalantzarik izanez gero.
|
2017
|
|
Galdera horrentzat ez dago baliozko erantzun bakarra. Ginekologiako eta Obstetriziako Espainiako Elkartearen (EGGO) protokoloen arabera, «ondorengo kontsulta jaio berrien maiztasuna emakume bakoitzaren banakako beharren araberakoa da, eta
|
horrekin
lotutako arrisku faktoreen aurreikuspena». Horregatik, organismoak «nolabaiteko malgutasuna» aholkatzen du.
|