2001
|
|
Jatorrizko esnearen oso antzekoa da; laktosa du (esnearen berezko azukrea), balio biologiko handiko proteinak ditu, erraz asimilatzen den kaltzioa, B taldeko bitaminak (bereziki, B2 edo riboflabina) eta A eta bitamina liposolubleak. Koipe kopuruari dagokionez, gatzatua ardi esnetik badator, esne
|
hori
behi esnearen ia bikoitza da, eta koipe aseen zatirik handiena da. Nutrizio osaeraren taula (125 g ko unitate bat).
|
|
Gainera, behien ekoizpen fasea 30 egunetik 100era luzatzen du. Substantzia
|
horrek
behietan izan ditzakeen ondorioen artean, mastitisa dago, hau da, errapeen hantura, animalien hankei eta apatxei eragiten dieten arazoak larriagotzea eta jaiotza tasa gutxitzea. Azken kasu horretan, behi zaharragoetan, jaiotza tasa %82tik %73ra igo da, eta gazteenetan, %90etik %63ra.
|
2002
|
|
Sistema
|
horrek
behien entzefalopatia espongiformea transmititzeko arriskua ekar dezake.
|
2004
|
|
Orain arte erregistratutako datuek eta beste herrialde batzuetako ereduarekin konparatzeak gaixotasuna desagertutzat eman baino hamar urte lehenago izan den bilakaeraz pentsarazten dute. Laugarren urte honetan, kasu kopurua jaitsi egin da, eta
|
horrek
behi eroen gaitzaren kontrol erlatiboa ekarriko luke. Eboluzioak orain arte bezala jarraitzen badu, urtean zehar infektatutako animalien kopuru osoa nahiko txikia dela esan daiteke, eta horrek esan nahi du kontsumitzaileei arriskua gutxitzeko hartutako neurriak egokiak izan zirela, animalien kasuak gutxitzeko behar den denbora laburtzea lortu baita.
|
2005
|
|
Abeltzaintzako ustiategiei buruzko datuei dagokienez (2004an, 1.777 izan ziren), funtsezko ezaugarria da jarduera aniztasun handia dagoela. Aniztasun
|
hori
behi azienda(% 43), erlezaintza(% 5), ardi azienda(% 27), ahuntz azienda(% 8), hegazti azienda(% 7) eta txerri azienda(% 6) da. Kontsumitzaileek ekoizpen mota horri buruz duten pertzepzioari dagokionez, Espainiako Ezagutza, Ohitura eta Kontsumoari buruzko MAPAk egindako azterketa batek beste urte batzuen aldean hobekuntza nabarmena erakusten du.
|
|
Hasierako azterketa zalantzazkoa izan zen eta bigarren proba negatiboa, baina azken azterketa, aste honetan Weybridgeko (Erresuma Batua) laborategi espezializatu batean egina, positiboa izan zen. Gaixotasunaren kasu hori kolpe latza izango da sail
|
horrek
behi haragiaren esportazio estatubatuarra bultzatzeko egiten dituen ahaleginetarako, 2003 arte urtean 2.500 milioi dolarrekoa baitzen. AEBetako “behi eroen” gaitzaren lehen kasua. duela bi urte, Kanadako abelburu batean aurkitu zuten.
|
2007
|
|
Doñanako zenbait ornodunetan behi tuberkulosiaren prebalentzia mehatxu larria da katamotz iberiarrarentzat, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Gorenak (CSIC) egindako azterlan baten arabera. Lan
|
horrek
behi azienda saneatzea eta ungulatuen populazioa “drastikoki” murriztea gomendatzen du (basurdeak, oreinak eta, batez ere, adarzabalak). Zehazki, behi tuberkulosiak oreinen %28, 5i eta parke nazionalean bizi diren adarren %25, 8ri eragiten die.
|
2009
|
|
Behi esnearen ondoren, ahuntz esnea da mundu osoan gehien kontsumitzen dena; batez ere, osagai gisa erabiltzen da zenbait esneki egiteko, hala nola ahuntz gaztak. Esne mota
|
horrek
behiarena baino kolore zuriagoa eta zapore sendoagoa du, eta, agian, desberdintasun horiek azalduko dute Espainian gutxiago kontsumitzen duela. Dena den, errazago digeritzen da eta duen gantzak gutxiago zahartzen du.
|
2010
|
|
Zientzia Ikerketako Kontseilu Gorenak (CSIC) hipertentsioa duten pertsonen arteria presioa 12,5 milimetro merkurio (mmHg) batez beste murrizteko gai den substantzia natural bat aurkitu du. Ikerketa erakunde publikoak azaldu duenez, bi peptido naturalez osatutako elementu
|
hori
behi esnearen proteinen hidrolisi prozesu batetik lortzen da pepsina entzimari esker. CSICen arabera, substantzia lortzeko prozesua antzekoa da esnearen digestioan urdailean eta gaztaren fabrikazioan gertatzen denarekin.
|
2011
|
|
Gehien inplikatzen diren elikagaiak kontsumitzeko prest daudenak dira, hala nola arrain ketua eta beroaren bidez tratatutako haragi produktuak. E.coli. 2008an baino kasu gehiagorekin, bakterio
|
hori
behi aziendan hautematen da batez ere. Kasurik gehienak O157 serotaldeak eragiten ditu, bereziki behi haragia.
|
2017
|
|
Lehen aldia da gaixotasun hori elur oreinen eta Europar Batasunaren zesio basatiak detektatzen duena. Endekapenezko gaitz
|
horrek
behi eroen (behien entzefalopatia espongiformea) eta giza formaren baliokide den (Creutzfeldt Jakoben (ECJ) gaitza da. Modu horietan guztietan, endekapenezko kalte neurologiko progresiboa sortzen du.
|