2004
|
|
Elikadura osasuntsuagoa 2003ko Elikagai Kontsumoaren Panelaren arabera, Espainian, elikagai organikoak dira dagoeneko barazkien kontsumo osoaren% 11 eta fruta freskoen% 7 Baina espainiarrak ere zorrotzagoak bihurtu dira, eta haragi ziurtatu gehiago eskatzen dute (haragi freskoaren kontsumoaren %14), baita esne aberastuak ere (esne kontsumoaren %16). Elikadura osasuntsuagoa izateko joera bat dator, zalantzarik gabe, gure Europako herritarrenarekin; izan ere, Europako Batzordeak berriki egindako inkesta baten arabera, fruta eta barazkietan konfiantza
|
handiagoa
zuten janari lasterrean eta jatetxeek prestatutako menuetan baino. Bestalde, elikadura krisiaren kasuan, gutxi dira (hamar herritarretik bat bakarrik) elikagai industriak krisian egia esatea espero dutenak.
|
|
Gainera, kalitatezko ardoak ditu finak, kamamilak eta multzo honetan sartzen diren guztiak Jerezko ardoak. Iragan arabiarrak eragin
|
handia
du janarian arkume gisakoa bezalako plateretan ikus daitekeen bezala eztia, zapore gozo eta mikatzak nahastuz. Gainera, nabarmentzekoak dira ehiza platerak, horien artean Kordobako eltzea, Kordobako jaka edo usakumeak olibekin, salmorejoa bezalako beste batzuk ahaztu gabe, baratxuri zuria edo gazpatxoa.
|
2007
|
|
Britainiar ikerketa berri batek dioenez, umetatik gurasoak desesperatu zituzten helduek probabilitate
|
handia
dute janari mota berriak probatzeko gogo handirik ez duten seme alabak izateko. Ez da justizia poetikoa, baizik eta elikadura neofobia (elikagai ezezagunei beldurra) kasu askotan heredatzen den ezaugarria dela.
|
2009
|
|
Emaitzek erakutsi dutenez, ihes egiten dutenean, eragin handiagoa dute ingurunean, transgenikoak ez diren haztegiko arrainek baino. Genetikoki eraldatutako aleek bizirauteko aukera
|
handiagoa
dute janaria falta bazaie. Izan ere, lehiatzeko gaitasuna ere handiagoa da, eta elikagaietarako bihurketa eraginkorragoa.
|
2012
|
|
Elikagai baten aurrean gertatzen diren erreakzioek aurreko esperientziek eta haien kontsumoan izaten diren itxaropenek eragiten dute. Hala ere, pertsonak handiagoak direnean, aurreko esperientziek eragin
|
handia
dute janariaren erreakzioei buruzko espektatibek eta iragarpenek. Elikagai baten aurrean gertatzen diren erreakzioek zerikusi handia dute aurreko aldietan zer gertatu den jakiteko, baina baita kontsumo horretatik espero duguna edo elikagai horrek beste pertsona batzuei nola eragiten dien ere.
|
2014
|
|
Horrela gertatzen da elikadurarekin. Kontua ez da «superelikagaiak» gehitzea, baizik eta kaloria dentsitate
|
handia
duen janaria kentzea, baina nutrizio propietate gutxi, hala nola: Aperitibo gaziak, irabiakiak, gozokiak, pastelak, hestebeteak, gozokiak, gozokiak, hestebeteak, gozokiak, gozokiak, hestebeteak, gozokiak, postreak, gozokiak, gozokiak, gozokiak, hestebeteak, gozokiak, pastelak, sorbeteak, turroiak, zukuak, zukuak.
|
2018
|
|
Beste muturrean, berriz, gero eta salmenta
|
handiagoak
dituzte janari lasterra eskaintzen duten saltokiek eta etxeetara banatzen dutenek: 2017an %5, 7 handitu zen Espainian, eta 3.320 milioi euroraino iritsi zen, nahiz eta Europan azken lekuan egon kontsumoari dagokionez (eta lehen lekuan, aldiz, prezioaren arloan).
|