2002
|
|
Landare produkzioan bigarren lekuan barazki freskoakzeuden, baina beheranzko joerarekin azken urteotan, fruta freskoaren kasuan bezala. Aldiz, ardoak gero eta pisu
|
handiagoa
zuen ekoizpen horretan.
|
|
Bestalde, hedabideetako kazetariak gero eta indar handiagoa, gero eta zilegitasun
|
handiagoa
du ekoizpen kulturalak balioesteko, gaitzesteko edo gorengo mailakotzat hartzeko. Masa hedabideetako kazetariak berak ezartzen du moda kulturala, aztura politikoa, ohitura soziala edo irizpide ekonomikoa.
|
2010
|
|
Garapen bertikalaren balizko efizientzia horiek zalantzan jarri behar dira gehienetan. Lortzen den edozein abantailak baino garrantzi
|
handiagoa
du ekoizpen, merkatu eta kudeaketan sortu ohi den dispertsioak, zeinak eragin kaltegarri nabariak izan ohi dituen.
|
2012
|
|
Bigarren eremua ezagutza hornitzen duten erakundeei dagokiena da.Premiazkoa da zentro teknologikoak berrorientatzea, bai ETE klasikoei laguntzearibegira bai eta bioteknologien alorrean sortzen ari diren enpresen eskakizunei begiraere; kontuan hartu behar da, halaber, nano produktuen erabilera azpisektore industrialbatzuetan. Elkarlan handiagoa behar da zentro teknologikoen eta unibertsitateenartean, zeren zientziak gero eta garrantzi
|
handiagoa
baitu ekoizpen ehunean.
|
2013
|
|
Patatentzako nazioarteko arauak Codex aren topaketan, zenbait herrialde parte hartzailek kontsumo patatentzako arau bati buruzko azterketa bat onartzea onartu behar izan zuten. Arrazoia da elikagai horrek garrantzi
|
handia
duela ekoizpenari, merkataritzari eta kontsumoari dagokienez. Gainera, patata inportatzaileen eta esportatzaileen zerrenda handia da, eta horrek, lan berriaren defendatzaileen arabera, «nazioarteko erreferentzia» izatea eskatzen du.
|
2020
|
|
“Sistema eta ziklo naturalak errespetatzeaz, lurzoruaren, uraren, landareen eta animalien osasuna zaindu eta hobetzeaz eta horien arteko orekaz ari gara, energia eta baliabide naturalak (ura, lurra, materia organikoak eta airea) arduraz erabiltzeaz, espezie bakoitzaren portaera beharrei erantzuten dieten animalia ongizateko arau zorrotzak betetzeaz”, azaldu du Xabier Lejarzegik, Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoko Kontseiluko zuzendariak. Gainera, inoiz baino garrantzi
|
handiagoa
duen ekoizpena da. WWF erakundearen ‘Planeta Bizia 2020’ txostenaren arabera, 2018ko aurreko edizioari dagokionez, biodibertsitatearen %8 galdu dugu, eta 1970 eta 2016 bitartean, munduko ornodunen populazioak %68 jaitsi dira, batez beste.
|
2021
|
|
Hegaztien eragina (IA) izan zen Europako hegaztien sektorearentzako izurriterik okerrenetako bat denboraldian. Eritasun biral hori hegazti gripea izenez ezagunagoa da, eta eragin negatibo oso
|
handia
du ekoizpen sektorean. Hori dela eta, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak (MAPA) autonomia erkidegoei eskatu die prebentzio neurriak indartzeko.
|
2023
|
|
Ahalegin handia egiten ari dira hori gertatzeko, eta, gaur egun, adibidez, laboreetan propietate onuragarriak dituztela frogatu duten zenbait bioongarri (ongarri organikoak) garatzen ari dira. Hala ere, Raigonek uste du oraindik beharrezkoa dela energetikoki eraginkorragoak diren eta kontsumitzailearen eskaria baino produkzio
|
handiagoa
duten ekoizpen sistemak erabiltzea. Helburua landare jatorriko produktu gehiago produzitzea da, baina elikagai horiek nutrizio kalitatea galdu gabe.
|