2003
|
|
Britainia
|
Handiko
Elikagaien Segurtasun Agentziak jakinarazi du ura eta proteinak gehitu dizkietela oilasko xerrei, eta baliteke ez detektatzea.
|
2007
|
|
Erresuma Batuan, 2003an, Sudan I substantzia (osasunarentzat debekatua eta kaltegarria) elikagaietan detektatu ondoren jasandako krisia oraindik ere oso nabarmena da herrialdeko agintarien artean. Britainia
|
Handiko
Elikagaien Segurtasun Agentziak (FSA, ingelesezko siglak) gainbegiratuta, aditu talde batek txosten bat aurkeztu berri du. Txosten horretan, krisialdian izandako esperientzietan oinarrituta, elikadura kate osoan kontrol tresna berriak sortzearen alde egiten dute.
|
|
Britainia
|
Handiko
Elikagaien Segurtasun Agentziak (FSA, ingelesezko sigletan) elikadura koloratzaileei buruz Southamptongo Unibertsitateari eskatutako ikerketa batek erlazio estatistiko bat aurkitu du substantzia horien konbinazio batzuen artean (maiz erabiltzen dira edari freskagarrietan eta haurrek kontsumitzen dituzten beste produktu batzuetan), eta haurren hiperaktibitatea handitu egin da.... Koloratzaileen konbinazio batzuek, sodio bentzoatoa (E211) eta mikrobioen aurkako kontserbatzailea kontsumitzearekin batera, hiperaktibitate sintomak eragingo lituzkete haurrengan, batez ere adin txikikoengan.
|
2009
|
|
Arriskua ez dago substantzia horien presentzia hutsean, baizik eta faktore askoren arabera aldatzen da, hala nola dosien edo bakoitzaren ezaugarrien arabera. Metalak dira substantzia horietako batzuk, eta elikagaietara iristeko moduak hainbat bide jarrai ditzake, bai zuzeneko ingurumen kutsaduragatik, bai nekazaritza jardueren bidez. Britainia
|
Handiko
Elikagaien Segurtasun Agentziak (FSA, ingelesezko sigletan) elikagaietako produktu kimikoen toxikotasunari buruz egindako azterketa batek frogatzen du 2000 urtean bezalakoak edo txikiagoak izan direla artsenikoa, kadmioa, selenioa, zinka edo beruna bezalako elementuen maila, antzeko ezaugarriak zituen azken azterketa egin zenean. Ebaluazioa egin ondoren, ordea, adituek ondorioztatu dute sakontasun handiagoz ikertu behar direla zenbait metalek (aluminioak, esaterako) duten eragina.
|
|
Arroza garbitzea eta ur ugaritan egostea, betiere ur hori erabat lurruntzen ez bada, orain dela gutxi arte prozedura eraginkorrak ziren arrozaren artseniko maila murrizteko, orain arte egindako zenbait ikerketaren ondorioen arabera. Hala ere, lan horietan ez dira kontuan hartu azken emaitzan eragina duten arroz barietateak, Britainia
|
Handiko
Elikagaien Segurtasun Agentziak (FSA, ingelesezko sigletan) egindako ikerketa berri batek erakutsi duenez, ez eta ohiko sukaldaritza teknikak ere, hala nola lurrunetan prestatzea, ez eta aztertutako artsenikoaren, ez organikoaren eta organikoaren izaera desberdina ere.
|
|
Bisfenol A duten pertsonek egunero 0,05 miligramo har ditzakete egunean, gorputz pisuaren kilo bakoitzeko, EFSAk 2007an ezarri bezala, hau da, kontsumitzaile batek (haurrak eta haurrak barne) segurtasunez eta ondorio kaltegarririk gabe har dezakeen kantitatea. Segurutzat jotzen da kopuru hori ez dela aldatuko, oraingoz behintzat, Britainia
|
Handiko
Elikagaien Segurtasun Agentziarekin (FSA) batera Europar Batasuneko elikagaien segurtasunaren arloko agintari nagusietako batek, EFSAk, izan duen erantzunaren arabera. Hori guztia, AEBetan substantzia hori erabiltzeak kezka sortu duen arren. eta Kanada, elikagaiekin kontaktuan egoteko ontzien osagai gisa.
|
2011
|
|
Elikagaiei lotutako kutsatzaileak handitu egiten ziren, haien ikerketan eta garatutako tekniketan sakontzen zen neurrian, iruzurrak aurkitzen laguntzen zuten; iruzur horiek gero eta sofistikatuagoak dira, eta, batzuetan, oso arriskutsuak osasunarentzat; sarritan, produktu garestienetako batzuekin lotuta egoten dira, hala nola kafearekin edo tearekin. 1908ko Errege Dekretu bat iruzurraren atzetik zebilen, kontzeptu berri eta garrantzi
|
handikoa
elikagaien segurtasunean: zigortzailea izateaz gain, prebentzio eta ikuskapen izaera nabarmena zuen eta iruzurra saihestu nahi zuen.
|
2013
|
|
alergenoak elikagaietan. Britainia
|
Handiko
Elikagaien Segurtasun Agentziaren (FSA) edo Estatu Batuetako Elikagai eta Sendagaien Administrazioaren (FDA) bidez ere etengabe detektatzen dira etiketa okerrak alergenoei dagozkie. Artikulu honetan, zenbait gako ematen ditugu alergenoei aplikatu beharreko legedia zein den ez dakitenentzat.
|
2023
|
|
Ekitaldi horretan, arlo horretako hainbat aditu bildu ziren, hurrengo urteetan arlo horretan izango diren erronka nagusiei buruz hitz egiteko eta eztabaidatzeko. Gero eta arrisku
|
handiagoak
elikagaien segurtasunean Hauek dira, besteak beste, espezialistek identifikatutako arrisku potentzialetako batzuk: Mikotoxinen presentzia handiagoa elikagaietan Mikotoxinak onddo genero batzuk modu naturalean sortzen dituzten substantzia kimikoak dira.
|