2004
|
|
Kaloria gutxiko eta bolumen
|
handiko
elikagaiak hartzea gomendatzen dute, hala nola osoko zerealak eta entsaladak.
|
|
Horretarako, adituek elikadura plan zentzuduna ezartzea gomendatzen dute, dieta bitxirik egin gabe; izan ere, bestela, “irabazi eta galeren garaian jausi daiteke”, eta “pisu egokirik ez galtzea” eragin dezake, ospitale horretako endokrinoa den Miguel Angel Rubio doktoreak azaldu duenez. Rubiok dioenez, “urdaila ohitu egiten da Gabonetan elikagai kantitate handiak irenstera, eta horrek ez digu uzten dieta oso gogorra egiten”, eta, horregatik, gomendagarria da kaloria gutxiko eta bolumen
|
handiko
elikagaiak hartzea, hala nola zereal integralak eta entsaladak, “osotasun sentsazioa ematen dutenak eta goserik ez dela pasatzen”. Gabonetan alde batera utzi diren elikagaiak, hau da, frutetan, barazkietan eta zukuetan dauden bitamina, mineral eta antioxidatzaile asko dituztenak, berreskuratuz hasten da dieta behar bezala.
|
2006
|
|
Hori osatzeko, infusioak, zukuak eta barazki eta fruta zukuak erabil daitezke. Ordu artean, bitamina eta mineral dentsitate
|
handiagoko
elikagaiak har daitezke: hainbat fruta, barazki edo fruta zukuak, fruitu lehorrak, sandwich begetalak, fruta eta jogurt mazedonia, fruta eta esne irabiakiak, etab. Hala ere, batzuetan ez da nahikoa dieta mota bat kontsumitzea, eta beharrezkoa da bitamina ekarpena edo mineral osagarri bat hartzea.
|
|
Landan bazkaldu daiteke bakoitzak besteekin partekatzen den janariren bat eramatea edo beste praktika arrunt bat lokal edo establezimendu batera joatea da taberna, jatetxea, kafetegia, etab. erosotasun eta gozamen handiagoa izateko. Ohikoa da energia dentsitate
|
handiko
elikagaiak hartzea, hala nola hestebeteak, latako elikagaiak, frijituak, etab. Izan ere, egun horietan oso goiz jaiki behar izaten dira, eta gosaltzen den unetik ordu asko igarotzen dira bazkarira arte. Otorduetan, mahaikide guztiek dituzte istorioak kontatzeko.
|
2009
|
|
Ondorioz, proteina horien kalitatea ez da haragia, arraina, arrautzak edo esnekiak bezain ona. Hori dela eta, gelatinak ez dira nutrizio ekarpen
|
handiko
elikagaitzat hartu behar, are gehiago merkatuan saltzen diren gehienek azukre erantsi ugari dituztenean, elikagaiari gozoa eta zaporea emateko, berez neutroa baita. Bitaminez gain, zuntza, gai antioxidatzaileak eta mineralak dituzten fruta freskoen nutrizio edukia ezin da alderatu.
|
2010
|
|
Horrek esan nahi du kolore ilunagoa ez dela beti kalitate txarragoarekin lotu behar, baina, edozein zalantza argitzeko, haragia egostea komeni da. Ahulgune nagusiak Haragi xehatua eta hanburgesak, hedaduraz, osasun arrisku
|
handiko
elikagaitzat hartzen dira, airearekin kontaktuan azalera handiagoa dutelako eta manipulazio maila handia delako. Bi faktore horiek kutsatzeko aukerak areagotzen dituzte.
|
2013
|
|
Landare jatorrikoak dira lekadunak, barazkiak, gramineoak, fruituak, ongailuak, espeziak eta beste zenbait elikagai, eztia adibidez. Arrisku
|
handiko
elikagaitzat hartzen dira kontsumitu aurretik tratamendu termikorik jasotzen ez duten elikagaiak, hala nola entsaladak edo arrautza gordinarekin egindako saltsak (maionesa). Beroarekin egiten diren prestakinak, baina hotzean jaten badira, adibidez, arrain pastelak, arrisku ertaina dute.
|
|
O 157: H7k harreman berezia du hanburgesekin; izan ere, haragiaren kanpoko aldean bizi bada ere, haragia xehatzean, zatiak nahasi egiten dira, eta, beraz, bakterioa kanpoko eta barruko eremuaren parte izan daiteke. Haragi txikitua osasun arrisku
|
handiko
elikagaitzat hartzen da, airearekin kontaktuan azalera handiagoa duelako eta manipulazio handia duelako. Bi faktoreek kutsatzeko aukerak areagotzen dituzte.
|