Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 8

2004
‎Kaloria gutxiko eta bolumen handiko elikagaiak hartzea gomendatzen dute, hala nola osoko zerealak eta entsaladak.
‎Horretarako, adituek elikadura plan zentzuduna ezartzea gomendatzen dute, dieta bitxirik egin gabe; izan ere, bestela, “irabazi eta galeren garaian jausi daiteke”, eta “pisu egokirik ez galtzea” eragin dezake, ospitale horretako endokrinoa den Miguel Angel Rubio doktoreak azaldu duenez. Rubiok dioenez, “urdaila ohitu egiten da Gabonetan elikagai kantitate handiak irenstera, eta horrek ez digu uzten dieta oso gogorra egiten”, eta, horregatik, gomendagarria da kaloria gutxiko eta bolumen handiko elikagaiak hartzea, hala nola zereal integralak eta entsaladak, “osotasun sentsazioa ematen dutenak eta goserik ez dela pasatzen”. Gabonetan alde batera utzi diren elikagaiak, hau da, frutetan, barazkietan eta zukuetan dauden bitamina, mineral eta antioxidatzaile asko dituztenak, berreskuratuz hasten da dieta behar bezala.
2006
‎Hori osatzeko, infusioak, zukuak eta barazki eta fruta zukuak erabil daitezke. Ordu artean, bitamina eta mineral dentsitate handiagoko elikagaiak har daitezke: hainbat fruta, barazki edo fruta zukuak, fruitu lehorrak, sandwich begetalak, fruta eta jogurt mazedonia, fruta eta esne irabiakiak, etab. Hala ere, batzuetan ez da nahikoa dieta mota bat kontsumitzea, eta beharrezkoa da bitamina ekarpena edo mineral osagarri bat hartzea.
‎Landan bazkaldu daiteke bakoitzak besteekin partekatzen den janariren bat eramatea edo beste praktika arrunt bat lokal edo establezimendu batera joatea da taberna, jatetxea, kafetegia, etab. erosotasun eta gozamen handiagoa izateko. Ohikoa da energia dentsitate handiko elikagaiak hartzea, hala nola hestebeteak, latako elikagaiak, frijituak, etab. Izan ere, egun horietan oso goiz jaiki behar izaten dira, eta gosaltzen den unetik ordu asko igarotzen dira bazkarira arte. Otorduetan, mahaikide guztiek dituzte istorioak kontatzeko.
2009
‎Ondorioz, proteina horien kalitatea ez da haragia, arraina, arrautzak edo esnekiak bezain ona. Hori dela eta, gelatinak ez dira nutrizio ekarpen handiko elikagaitzat hartu behar, are gehiago merkatuan saltzen diren gehienek azukre erantsi ugari dituztenean, elikagaiari gozoa eta zaporea emateko, berez neutroa baita. Bitaminez gain, zuntza, gai antioxidatzaileak eta mineralak dituzten fruta freskoen nutrizio edukia ezin da alderatu.
2010
‎Horrek esan nahi du kolore ilunagoa ez dela beti kalitate txarragoarekin lotu behar, baina, edozein zalantza argitzeko, haragia egostea komeni da. Ahulgune nagusiak Haragi xehatua eta hanburgesak, hedaduraz, osasun arrisku handiko elikagaitzat hartzen dira, airearekin kontaktuan azalera handiagoa dutelako eta manipulazio maila handia delako. Bi faktore horiek kutsatzeko aukerak areagotzen dituzte.
2013
‎Landare jatorrikoak dira lekadunak, barazkiak, gramineoak, fruituak, ongailuak, espeziak eta beste zenbait elikagai, eztia adibidez. Arrisku handiko elikagaitzat hartzen dira kontsumitu aurretik tratamendu termikorik jasotzen ez duten elikagaiak, hala nola entsaladak edo arrautza gordinarekin egindako saltsak (maionesa). Beroarekin egiten diren prestakinak, baina hotzean jaten badira, adibidez, arrain pastelak, arrisku ertaina dute.
‎O 157: H7k harreman berezia du hanburgesekin; izan ere, haragiaren kanpoko aldean bizi bada ere, haragia xehatzean, zatiak nahasi egiten dira, eta, beraz, bakterioa kanpoko eta barruko eremuaren parte izan daiteke. Haragi txikitua osasun arrisku handiko elikagaitzat hartzen da, airearekin kontaktuan azalera handiagoa duelako eta manipulazio handia duelako. Bi faktoreek kutsatzeko aukerak areagotzen dituzte.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia