2001
|
|
Gaixotasun infekziosoen zati
|
handi
bat elikagai kutsatuak jatearen ondorio da. Kontrol neurriak nabarmen hobetu diren arren, elikagaien ondoriozko toxiinfekzioez hitz egin daiteke oraindik, eta horietako batzuk berriz sortzen ari direla jo behar da.
|
2004
|
|
Bestalde, elikadura krisiaren kasuan, gutxi dira (hamar herritarretik bat bakarrik) elikagai industriak krisian egia esatea espero dutenak. Hala ere, eta pausoa ematen ari diren arren, bada oztopo
|
handi
bat elikagai organikoak erabat aireratzeko: prezioa.
|
2007
|
|
Erronka horiek kalitatearen zaintza eta kontrolaz harantzago joan behar dute, batez ere nekazaritzako ekoizpen metodo berriei eta elikagaien berrikuntzei erantzuteko, elikagai funtzional deritzenei, esaterako. Lan horren zati
|
handi
bat elikagaien sektoreko aldaketetatik sortzen diren elikadura arrisku nagusiak identifikatzean oinarritzen da. Lan horrek Erresuma Batuko mundu osoko 140 aditu inguru elkartu ditu, Elikadura Arauen Agentziaren (FSA, ingelesezko sigletan) babespean.
|
2010
|
|
Exportaziorako produktuak, bertarako elikagaiak ekoiztea baino errentagarriago den neurrian, nekazal lur emankorrenak exportaziora bideratzen dituzte. Kasu askotan lur eskasia honek, beharrezko elikagaien garestitzea dakar eta soldatapeko nekazari eta bertako biztanleriaren zati
|
handi
batentzat elikagaiak eskuratzea benetako arazo bihurtzen da.Produkzio mota hauek gure ingurunean ere badute eragina, salneurrien txikitzeak gure nekazaritza tradizionalaren bideragarritasun eza baitakarte, horrek gure ingurumenean, kulturan eta gizartean duen eraginarekin. Kontsumo arduratsu eta kontziente baten bidean garaian garaiko eta bertako nekazari eta abeltzainei zuzenean erositako produktuak kontsumitzen saiatu ginateke, ingurumenak eta gizarteak eskertuko liguke, eta beste mundu bat posible egiten hasiko ginateke; baina hori, norbere plateretik hasita...
|
2023
|
|
Udan, beroak estutzen duenean, plazer
|
handienetako
bat elikagai freskagarriak, urtsuak eta hotzak hartzea da, ogitartekoa arintzeko. Zorionez, natura jakintsua da, eta garai honetan fruta zukutsu eta freskagarrienak oparitzen dizkigu heltze puntu hoberenean.
|
|
Edukiari dagokionez, aurrerapen tekniko eta teknologikoek kontsumitzaileei ekartzen dizkieten osasun eta jasangarritasun erronka berrietan sakontzea. Duela hamarkada batzuk, gure irakurleen kezkarik
|
handienetako
bat elikagaien segurtasunari buruzkoa zen; gaur egun, esan dezakegu elikagaien segurtasuna inoiz ez dela gaur egun baino zainduago egon, baina horrek ez du esan nahi behar bezala elikatzen ari garenik. Ingurumenean duen eragina, dieta mediterraneoa bertan behera uztea, haurren obesitatea areagotzea, tokiko produktuarekiko estimua galtzea, gure janarien osaeran nutrizio oreka falta dira XXI. mendeko arazoak, eta horien berri eman behar dugu.
|