Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 63

2001
‎Edari horietako batzuk espeziekin gozatzen eta gozatzen dira, baina berezko zaporeaz ere goza daiteke. Behi esnearen antzeko itxura izan arren, ez dute halakorik, eta ez dute inolako zerikusirik haien nutrizio balioarekin; beraz, ezin dute inoiz aldatu.Batez ere karbohidratoak, mineralak eta hainbat bitamina ematen dituzte, oinarrizko osagaiaren arabera.Hortxatak egitea ez da zaila; kasu askotan, prozesua osagaiak uretan ordu batzuetan uztea, xehatzea eta, ondoren, ondoriozko likidoa isurtzea da. Formula hori erabiltzen da urte askoan Levanteko etxeetan boilur hortxata ezagun eta aberatsa egiteko.
2002
‎Genevan egiten ari den Osasunaren Mundu Batzarrak atzo onartu zuen ebazpen baten arabera, “larrituta” dago bularreko haurren elikadura praktika desegokiak direla eta. Dokumentuak azpimarratzen duenez, “kezka handia dago oraindik modu desegokian elikatuta dauden bularreko haurren eta haur txikien kopuruagatik, eta horrek arriskuan jartzen du haien nutrizio egoera, hazkuntza eta garapena, osasuna eta biziraupena”. Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) arabera, “mundu osoko bularreko haurren %35 baino gutxiago elikatzen dira soilik amaren esnez” bizitzako lehen lau hilabeteetan, eta “sarritan, elikadura osagarriko praktikak desegokiak, desegokiak eta osasungaitzak dira”.
‎kolore gehiago haurrentzat, kopuru handiagoa nerabeentzat, kalitate handiagoa helduentzat. Gaur egun, prestatzeko teknikei eta haien nutrizio osaerari esker, izozkiak gustu guztietara egoki daitezke (zaporeak, koloreak, testurak, osagaiak?). baita behar partikularretarako ere (diabetesaren kasuan, izozki egokiak, pisua zaindu behar dutenentzako kaloria gutxi, etab.).). Izozki apetatsuak, freskagarriak eta elikagarriak Izozkia, kalitate handiko elikagaien nahasketa delako (esnea, jogurta, frutak eta fruitu lehorrak, etab.).), freskagarria, zaporetsua, elikagarria eta, oro har, erraz lisatzen dena da.
‎Gosaritako zerealei jaten dituztenen nutrizio eta osasun egoera hobetzeko gai diren elikagaiak ematen zaizkie, baina haien nutrizio balioa, funtsean osasungarria dena, desitxuratu egiten da emaitza produktu azukreduna, gaziegia edo gantz asegabeak (esaterako, aseak eta, are okerrago, trans gantzak) direnean. Horregatik, funtsezkoa da nutrizio etiketa eta osagaien zerrenda arretaz irakurtzea.
‎Industriaren helburua da kontsumitzaileari gosaritako zerealak jaten ematea, hiru arrazoi nagusirengatik: zaporea eta testura; erraza da eguneko lehen janarian behar diren eguneko mantenugaien zati bat irenstea zereal gehienak bitaminaz eta mineralez aberastuta daude, eta batzuk zuntzez, eta gorputzean, berriz, haien nutrizio balioaren eraginak nabaritzen dira (energia, zuntza). Gaur egun, gosaritarako hainbeste zereal mota daude, eta eguneroko zereal motetan asmatzea kontu garrantzitsua da, gosaltzeko ohitura ona edo txarra izateraino.
2003
‎Kanpaina horren helburua da produktu horien kontsumoa bultzatzea aperitibo hutsa baino gehiago, eta janarietan sartzea, Isabel Hernándezek ULUko idazkari nagusiak esan zuenez. Era horretako kanpainek lagundu egiten diote kontsumitzaileari elikagai horiek, haien nutrizio ezaugarriak eta egiteko moduak gehiago ezagut ditzan, eta, era berean, aukera ematen du, kasu honetan," ez dela gutxietsitako edo kalitate apalagoko elikagaia". Bestalde, Anfacoko idazkari nagusiak, Juan Vieitesek, azaldu zuen oso garrantzitsua dela merkatuko kontserba barietate handia eta kalitatea nabarmentzea, eta Espainia kontserbako atunaren munduko bigarren ekoizlea dela eta Europako Erkidegoko merkatua hornitzen duen lehena.
‎Horrelako sistema baten abantaila handia da fagoek bakterio espezifikoekin duten espezifikotasun handia. Hori dela eta, zentzuzkoa da pentsatzea mikroorganismoak deuseztatuko liratekeela, elikagaiak osatzen dituzten zelulei edo haien nutrizio osaerari eragin gabe. Hala ere, eragozpen garrantzitsu batzuk daude.
2004
‎Erakundearen kalkuluen arabera, datozen 30 urteetan, 2.000 milioi pertsona gehiago egongo dira nekazaritzaren mende bizirik irauteko; baliabide naturalak, berriz, gero eta ahulagoak izango dira, eta “erronka horren erantzuna teknologietan datza”, dio. Azkenik, azpimarratu du beharrezkoa dela ikerketan sakontzea, laboreek ekoizpen baldintza txarrekiko (lehortea, gazitasuna, izurriteak eta gaixotasunak) erresistentzia handiagoa izan dezaten eta haien nutrizio edukia hobetzeko. Erronka hau da:
‎Etxeko kroketak egiteko, sukaldean hainbat ordu egin behar izaten dira. emaitza konpentsatu egin daiteke; izan ere, pertsona askok zaporea hobesten dute, eta kontuan hartu behar da haien nutrizio edukia oro har, handiagoa da, nahiz eta gero eta teknika gehiago erabili. aurrez prestatutako jakiak prestatzean, galerak gehiago murrizten dira elikagarriak.
2005
‎Kontsumitzaileek txerri haragiaz duten pertzepzio negatiboa haien nutrizio ekarpena baloratzen duten ikerketen aurkakoa da.
‎Izoztea eta nutrizio balioa Azkar eta oso tenperatura baxuan izozten direnean, oinarrizko elikagaiak bere horretan mantentzen dira. Jaki izoztuak ezagutu ondoren eta haien segurtasuna bermatu ahal denean, haien nutrizio balioa mantentzeari buruzko eztabaida sortu da. Hori dela eta, hainbat azterketa egin dira, hotzak kontserbatutako elikagaiek nutrizio propietateak aldatzen dituzten frogatzeko.
‎Horrez gain, begetalak, gehitzen diren beste elikagai batzuk erabil daitezke. haien nutrizio balioa, eta energia dosi ona ematen diote emakumeari: pasta, arroza, kus-kusa, lekaleak edo patata, horiek guztiak hidrato ugariko elikagaiak karbonokoak eta ia koiperik gabeak.
‎haurdun dagoen emakumea. Gero eta esne mota gehiago dago merkatua; beraz, batzuetan ez dago argi zein aukeratu, eta gehiago oraindik ez dakigu ziur haien nutrizio osaera, edo ontzi askotan agertzen diren mezuekiko konfiantza; “aberatsa kaltzioan”, “haurdunaldirako berezia”, etab. Komeni da bakoitzaren ezaugarriak ezagutzea, uneko beharretara hobekien egokitzen dena eskuratzea. Esne gaingabetua, onena?
‎Hala ere, herri oso desberdinek, hala nola mongolek, Afrikako sabanetako massai artzainek, esnea eta esnekiak erabiltzeari buruzko milaka urteko kultura dago. Haien nutrizio ezaugarriak, nolanahi ere, eztabaidatik kanpo daude.
2006
‎Glaseatzea platerei ikusgarritasuna ematen dien eta haien nutrizio ezaugarriak hobetzen dituen sukaldaritza teknika da. Erraz egiten da:
2007
‎Propietate elikagarriak Kalitatezko proteinak, gantz eta kaloria gutxi, kolesterol maila altua eta purinak. Haien nutrizio propietateak krustazeo gehienen antzekoak dira, eta, batez ere, ganben antzekoak dira. Kalitate handiko proteina iturri onak dira izkirak, eta gantz eta kaloria gutxi dituzte; kolesterol eta purina eduki handia dute.
2008
‎Ez da gomendatzen, oro har, elikagaiekin batera jatea, oso adsorbente indartsua denez, mugatu egiten baitu elikagai batzuen aprobetxamendua. Haur eta nerabeetan, batez ere, ez da luzaroan erabili behar, haiek nutrizio eskakizun handiagoak baitituzte. Era berean, landare ikatz aktiboa botikekin batera ematea saihestu behar da, xurgapena ere alda baitezake.
‎Programaren berariazko helburuetako bat da obesitatea garaiz atzematea eta aurrera egin ez dezan saiatzea. Horretarako, parte hartzen duten ikastetxeetako ikasle guztiei azterketa antropometrikoa egiten zaie ikasturtearen hasieran, hau da, hainbat adierazle hartzen dira kontuan, haien nutrizio egoera ebaluatzeko eta haien pisua adinaren araberako parametro osasungarrien barruan dagoen jakiteko. Azterketa antropometrikoan pisua, neurria, larruazaleko tolesak eta perimetroak (besoa, eskumuturra, gerria eta aldaka) sartzen dira.
‎Oso elikagai gomendagarria da, ur asko (%75) eta koipe gutxi (frijiturik kontsumitzen ez bada) duelako. Hala ere, horiek prestatzeko moduek aldatu egin dezakete haien nutrizio osaera. Patataren azalak zuntz eta mantenugai gehienak ditu, batez ere bitamina, larruazalaren inguruan, eta horiek, hein batean, bere azalarekin egosten baditugu lortzen dira.
‎Azterketaren lehen pausoa Espainiako hainbat hiritako (Granada, Madril, Iruñea, Santander eta Zaragoza) bost ospitaletan esku hartzeko programa ezartzea eta pisu gehiegi duten 13 eta 16 urte bitarteko 204 nerabetan aplikatzea da. Nerabe horien bizi ohiturak “sakon” ezagutzeaz gain, programaren helburuetako bat da haien nutrizio eta metabolismo egoerarekin lotutako parametro biologikoak baloratzea, eta nerabeek obesitatea garatzeko duten suszeptibilitate genetikoa aztertzea. Programa terapeutikoak alderdi dietetikoak, psikologikoak eta jarduera fisikokoak biltzen ditu, eta nerabeei zein haien familiei zuzendutako talde tailerren bidez garatzen da.
‎Espainiako helize sektorea ekintzak sustatzen ari da barraskiloari buruz gehiago iker dadin eta nutrizio balioa zehaztasun handiagoz zehaztu ahal izan dadin, bai basatiarena bai gure herrialdeko granjetan hazitakoarena. Haien nutrizio analisiari buruzko datuak gutxi gorabeherakoak dira, haien osaera kimikoa, neurri handi batean, hazten diren lurzoruen eta animaliak jasotzen duen elikaduraren araberakoa baita. Trazabilitatea:
2009
‎Besteak beste, limoi, laranja, marrubi, mugurdi, kiwi eta banana zaporeko gelatina eros daiteke. Horietako asko A, C eta bitaminekin aberastuta daude, nahiz eta haien nutrizio edukia ezin den fruta freskoen pareko izan. Fruta gelatina zati batek 30 miligramo bitamina dauka, laranja batek baino hiru aldiz gutxiago.
‎Gelatinak lortzeko, urarekin nahasten dira grenetina izeneko hauts elementu bat, substantzia solido bat, koloregabea, zeharrargitsua eta ez oso zaporetsua, uretan irakiten denean kolagenotik ateratzen dena. Uraren ordez esnea, jogurta, krema irabiatuak edo zukuak erabil daitezke, eta, gainera, nahasketari fruta zatiak gehitu dakizkioke, hala nola laranja gelatina edo piku freskoena, haien nutrizio balioa hobetzeko. Hori izan daiteke haurrek fruta eta esneki gehiago modu originalean jateko modua.
‎Adituek diote elikagai egokia dela haurrentzat, eta haien nutrizio balio handia nabarmentzen dute.
‎Gourmetek balioesten dituzten plater bikainetan sar daitezke, baita errezeta liburuak ere, gustu guztiak asetzeko. Intsektuak beren garapenaren egoera guztietan kontsumitzen dira, eta haien nutrizio osagairik garrantzitsuena proteinak dira, kalitate onekotzat har daitezkeenak. Ondoren, gantzak daude, oso ugariak, batez ere laranahiko egoeretan, eta, gainera, gatz mineral eta bitamina ugari dituzte, batez ere B multzokoak.
‎Milioi bat espezie baino gehiago daude deskribatuta, gehienak intsektuak, ezagutzen diren animalia espezie guztien %80 ordezkatzen dutenak. 1.500 intsektu espezie baino gehiago jaten dira elikagai munduko hainbat eskualdetan, eta horien nutrizio balioa hain da garrantzitsua, FAO haien nutrizio eta merkataritza potentziala nola ustiatu ikertzen ari baita. Antolakuntzako espezialistek basoko intsektu jangarriak hazteko metodoak identifikatzen dituzte.
2010
‎Ikerketaren emaitzen arabera, dieta mediterraneoko espeziak edo horien estraktuak antioxidatzaile natural gisa erabiltzea “bideragarria da elikagaien industriarako, betiere elikagaiaren ezaugarri organoleptikoak kaltetuta ez badaude”, erantsi zuen ikertzaileak. Lipidoen oxidazioa da elikagaiak hondatzeko arrazoi nagusietako bat, eta horrek haien nutrizio balioa nabarmen galtzea dakar. Aldaketa horrek elikagaiaren bizitza erabilgarria murrizten du.
‎Egiaztatu ahal izan denez, adinekoek elikatze prozesuan duten inplikazioak hobetu egiten du haien nutrizio egoera. Adinekoak egoitza batean bizi direnean, hori ez da beti posible, baina, gutxienez, erabakiak hartzean integratu behar dira.
‎Malnutrizioa eta jarduera fisiko eskasa dira instituzionalizatutako biztanleen ohiko arazoak. Horiei ekitean, kontuan hartu behar dira pertsona zaharraren inguruko hainbat elementu, haien nutrizio egoeran eta, oro har, osasunean funtsezko zeregina dutenak: zahartze prozesua bera, gaixotasun baten edo gehiagoren diagnostikoa, polimedikazioa, bakardadea eta depresioa, besteak beste.
2011
‎Gainera, espezie guztiek omega/ omega azidoen zerrenda dute, “giza kontsumorako onuragarria”, bereziki bakailao gibelaren kasuan (Micromesistiu poutasou). “Zoritxarrez, gibel horiek baztertzen direnean, baztertu egiten dira haien nutrizio propietate guztiak”, dio Guil Guerrerok. Bere iritziz, erraiak uretara isurtzeak eragiten duen ingurumen kutsadura murriztuko litzateke, “arrantza produktuak kostalde bihurtzeko industriak berezko duen arazoa”.
‎Nekazaritzako Elikagaien Ikerketa eta Teknologia Institutuko (IRTA) talde batek gure elikadura ohituretan integratutako haragi produktuen gantz osaeraren aldaketa aztertu du, animalien dieta aldatuz. Teknika horrek elikagaiak hobetzen laguntzen du, haien nutrizio kalitatea handituz, zentzumenen ezaugarriak aldatu gabe. Koipe askoko elikagaiak kontsumitzeak eta jarduera fisikorik ezak gobernu neurriak hartzea bultzatu dute (NAOS estrategia eta PAOS kodea, esaterako), obesitateak gure herrialdean duen eragin handia arintzeko.
2012
‎Elikadura gaietan adituak direnen esanetan, eskolako menua oso garrantzitsua da, bi arrazoirengatik, bereziki: lagundu egiten duelako haurrengan elikadura ohitura batzuk ezartzen, eta haien nutrizio egoerari eragiten diolako, eguneko dietaren zati garrantzitsua hartzeen du-eta (astean bost egunez, urteko hainbat astetan).
‎nola atera etekina sukaldean Gordinik jateak esan nahi du frutak hobeki aprobetxatzea eta, udareen kasuan, are gehiago azalarekin jaten badira. Baina oparotasun garaian, fruta interesgarri horien kontsumoa monotonorik ez egiteko, hainbat modutan presta daitezke, baita jakiten baduzu ere, haien nutrizio balioa pixka bat murriztuko dela. Erreak.
2013
‎Txokolate motak eta haien nutrizio ezaugarriak Irudia: bhofack2 Espainiako Elikadura Kodearen arabera, txokolatea kakao hautsa edo kakao pasta eta azukre lainoztatua dituen nahasketa homogeneo bat da, eta baliteke kakao gantza gehitzea.
‎Barazkiak biltegiratzeko moduak eragina izan dezake haien nutrizio balioan, bildu ondoren, argia bezalako estimuluei erantzuten jarraitzen baitute.
‎landareak, bildu ondoren, arnasa hartzen jarraitzen dute, eta, beraz, nahiko azkar hondatzen dira. Rizeko Unibertsitateko (AEB) ikertzaile talde bat landare horiek biltegiratzeko moduak eta kontsumitzeko uneak eragina izan dezakete haien nutrizio balioan eta, beraz, giza osasunean. Landareak jateko unerik onena zein den eta zer onura ekartzen dituen azaltzen du artikuluak.
‎Irudia: ...026……………………………………………………………………………………………………………………… Lan biologia. Gainera, elikagaiak beren biologia aldatzeko eta intsektuekiko erresistentzia hobetzeko gai dira, eta, ondorioz, haien nutrizio balioak aldatu egiten dira. Janet Braam Rizeko Unibertsitateko ikertzaile eta ikerkuntzaren egilekidearen arabera, «ikerketak erakusten du barazkiak eta frutak bildu ondoren, kanpoko tratamenduei erantzuten diete, eta, beraz, landare bizitzat hartu behar dira.
‎Giza kontsumorako beste segurtasun berme bat da; izan ere, neurri batean, landareen ugalketa patogenoa geldiarazi daiteke. Barazkiak jateko unerik onena Barazkiak iluntasun ziklo konstanteetan gorde daitezke, haien nutrizio balioa ahalik eta gehien aprobetxatzeko. Zientzialari taldeak azaldu duenez, bilketaren ondoren fruta eta barazkien erloju zirkadianoei eusten bazaie eta osasunerako garrantzitsuak diren mantenugai eta fitokimikoen mailak kontrolatzen badira, interesgarria litzateke erloju zirkadianoei eustea eta elikagai horiek metabolito onuragarri gehien sortzen dituzten egunean jatea edo prestatzea.
‎Zer esan nahi du horrek? Janet Braamen arabera, interesgarria izan daiteke landareak iluntasun ziklo konstanteen pean biltegiratzea eta haiek prestatzeko eta kontsumitzeko unerik egokiena aukeratzea, haien nutrizio balioa ahalik eta gehien aprobetxatzeko. Oraingoz, eragin horiek batez ere eta ondoren letxuga, espinaka, kalabazin, ahabia, azenario eta patata gozoetan aztertu dira.
2015
‎Espainiako herritarren lagin adierazgarri batek elikatzeko zer nolako ohiturak dituen ikertzen ari da, zer teknika erabiltzen dituen sukaldean, zenbateko pisua eta neurria duten, eta haien nutrizio egoera baldintzatzen duten beste zenbait alderdi.
‎Beraz, gominola edo gomazko gozoki tradizionalekiko desberdintasunak oso txikiak dira. Litxarreria horien osagaiak ia berdinak dira, eta haien nutrizio ekarpena ia zehatza da, kontzentratuz egindako fruta zuku irrigarri kopurua ez bezala. Akats bat da haurrei gozoki horiek eskaintzea, uste baitute osasuntsuagoak edo hobeak direla fruta zukua dutelako.
2018
‎Salsifia tuberkulua da – hau da, txalupa – eta, horregatik, hobeto ezagutzen ditugun eta gure plateretan presentzia handiagoa duten beste elikagai batzuk ekartzen dizkigu gogora. Hemen beste produktu batzuetatik bereizteko argibideak ematen ditugu, haien nutrizio osaeraren ezaugarriak kontatzen ditugu eta nola prestatu azaltzen dugu. Ez da erraza lehenengo saltsifiaren aurrean gaudela asmatzea, itxura deskontziente samarra da zer den ez dakiena.
2019
‎Nutrizio Score etiketatze sistema orokortua ezartzea. Sistema horrek elikagaien ontzien aurrealdean laburbiltzen du haien nutrizio kalitatea, letra eta zenbaki eskala baten bidez; izan ere, kontsumitzaileei produktuen izaera gutxi asko osasungarria azkar eta erraz bereizten laguntzeko eta konparatzen, erosten eta kontsumitzen dutenaren edukia hobeto ulertzeko neurri eraginkorra duela frogatu da. Eredua tokiko errealitatera egokitu litzateke eta komunikazio sozialeko kanpainetan oinarritu.
2020
‎Zereal opilak aperitibo osasungarri gisa hazten dira, baina haien osaera eta lehengaien kalitatea oso aldakorra da, eta horrek haien nutrizio balioa baldintzatzen du. Bicentury markako arto opil horien kasuan, nahiz eta osagai batzuk erakargarri gisa nabarmentzen diren ontzian (tomatea eta oliba olioa), edukia lekukoa da:
‎Horregatik, oso praktikoak dira. Haien nutrizio balioa arrozarekin batera doazen osagaien araberakoa da, eta batzuetan gako komertzial gisa erabiltzen dira (kasu honetan kinoa), osasungarriak direlako fama duten produktuak direlako. Onekin?
‎Neurri honen bidez, kontsumitzailea jaten ari denaz erabat jabetzen lagundu nahi da. Pideak eta janariak, baina elikagai horiek ez daude ‘Haragi burger’ landare bertsioaren kontra Nahiz eta produktu baten bertsio haragijalearen eta begetarianoaren itxura antzekoa izan, haien nutrizio balioa ia beti desberdina da. Landare landu batek, hanburgesak baino karbohidrato eta gantz gutxiago ditu —gainera, asegabeak—, baina proteina gutxiago eta kalitate apalagokoak ere bai.
‎Teorian, populazio begetarianoaren hazkundeak fruta, barazki eta lekaleen kontsumoa areagotu luke, baina errealitatea ez da horrela. Industriak merkatu hobi handi bat aurkitu du veggie edo vegan adierazpenetan, eta ezaugarri horietako produktuez bete ditu dendak, baina ez du esan nahi haien nutrizio balioa. Begano ez diren elikagai ultraprozesatuekin gertatzen den gauza bera gertatzen da:
‎Haurrei dagokienez, arreta berezia jarri behar da, B12 bitamina jatea garrantzitsua baita garatzeko eta hazteko. Adin txikikoek ez badute animalia jatorriko produkturik irensten, elikadurako profesional baten esku jarri behar dute, haien nutrizio beharrak osatuko dituen dieta egin dezan, eta B12 bitaminaren osagarria adieraziko duen mediku baten esku.
2021
‎Batzuk (muesli batzuk bezala) B edo A batez sailkatuta daude. Chocapic zerealen kontsumoa ez da gomendatzen haien nutrizio osaeragatik, baina onartu behar da duela urte batzuetatik hona hobetu egin dela, hasiera batean D batekin sailkatutako produktua baitzen eta, azukre edukia murriztu ondoren, C-ra pasatu baitzen. Gero, zuntz ugariko gari integrala erabiliz, B-ra igaro da.
‎Ardo apardunetan azukre edukia ere adierazi behar da. Ez dago zertan eman haien nutrizio ekarpenaren berri. Bi erregulazioek fabrikatzailearen interes komertzialak asetzen dituzte, baina ez kontsumitzailearen eskakizunak.
‎Kontua ez da edari alkoholdunen nutrizio balioa nulua izatea, haien kontsumoa 200 bat gaixotasunen jatorrian egotea edo haien nutrizio etiketa opakoena izatea eta kontsumitzaileari informazio gutxien ematen diona. Espainiako Endokrinologia eta Nutrizio Elkartetik (SEEN), Katherine García Malpartida doktoreak adierazi du alkoholak beste mikronutriente batzuen asimilazioan eragin dezakeela.
2022
‎Elikagai eta edari batzuk eraginkorrak dira presio arteriala igotzeko, haien nutrizio osaerak hipotentsioari aurre egiten laguntzen baitu. Zer diren eta zer hartu behar duzun kontuan
‎Sorbona Unibertsitateko Nutrizio Epidemiologiako ikerketa taldeak azaltzen duenez Iparraldean (Frantzia) bertan Nutri Scoreren bloga aldaketa horiek elikagai talde batzuetan aldaketak eragiten dituzte beste batzuen aldean. Bereziki, elikagaien artean bereizkuntza handiagoa eragiten dute, haien nutrizio osaeraren arabera. Hona hemen adibide batzuk:
‎Nutrizio osaeretan aldakortasun handia dago. Hori dela eta, ikertzaileek diote produktu espezifiko batzuek sailkapen hobea izan dezaketela, eta beste batzuek, berriz, ez hain ona, hori haien nutrizio osaeraren araberakoa izango baita. Nolanahi ere, algoritmoaren eguneratzeak Nutri Score hauekin hobeto lerrokatzea lortzen du:
2023
‎Eroski Consumer Oro har, gutun azaletan merkaturatzen diren produktuak basoan saltzen direnak baino merkeagoak dira, agian ontziaren eraginez. Lehenengoetan, ordena horretan, Ekialdeko Fideo Classic eta Ekialdeko Maggi fideoak nabarmentzen dira, biak ere Maggikoak, prezioagatik (1,35 euro 100 gramoko), etiketatzeagatik( haien nutrizio informazioa osatuena da) eta nutrizio osaeragatik, “gutxiegi” direnen artean: koipe, gantz saturatu eta kaloria gutxi dituzte, gainerakoekin alderatuta.
‎Nutrizio profilak elikagaiak produktu motaren eta haien nutrizio osaeraren arabera sailkatzeko modu bat dira. Sailkapen horrek kontuan hartzen du, adibidez, zenbat gantz saturatu, zenbat azukre edo gatz duten, baina baita zer elikagai mota diren ere.
‎kategoria osoen publizitatea debekatu edo baimendu ordez (zukuak, opilak edo izozkiak), elikagai atalaseak ezartzen ditu kategoria guztientzat. Hau da, eredu berri horren bidez, produktuak sustatzeko aukera haien nutrizio osaeraren araberakoa izango da, ez dagokien kategoriaren araberakoa. Salbuespen bakarra «fruta eta barazki fresko eta izoztuak» kategoria da, eta sustapena beti onartzen da (lehen bezala).
‎Irabiaki komertzialek espero zitekeena baino kaloria gutxiago dituzte, baina azukre libreak dituzte, eta haien nutrizio profila ez da egokiena eguneroko kontsumorako.
‎Propietate elikagarriak Ganben itxura oso antzekoa duten arren, haien nutrizio osaerak badu bereizgarririk ganbetatik. Otarrainxkak ez dira oso energetikoak, eta gantz poliasegabeen eta aseen arteko erlazio egokia dute.
‎Horren adibide dira Reusen piperra eta Lamuyo piperra. Zaporea nola gozatu Haien nutrizio aberastasuna aprobetxatzeko modu ona da ondo meheak moztea eta gazpatxotan eta entsaladetan gozatzea. Osorik edo zatituta, frijitu, parrillan erre edo egosi eta erregosi ere egin daitezke.
‎Mineraletan, aminoazidoetan eta antioxidatzaileetan aberatsak dira, baita digeritzeko errazak, oso samurrak eta ikusgarriak ere. Haien nutrizio profila ez da jatorrizko haziarena edo lekalearena bezalakoa (mineral bat baino gehiago izan dezakete, beste bat baino gutxiago, bitamina gehiago edo zuntz gutxiago), baina horrek ez du esan nahi hobeak edo okerragoak direnik; besterik gabe, desberdinak dira, eta garrantzitsuena, osasuntsuak dira. Ikusgarriak ere badira Gainera, oso ondo geratzen dira eta plateren aurkezpena hobetzen dute.
‎Haurrentzako izozkirik ezagunenak aztertuko ditugu, eta haien nutrizio osaerari eta kontsumo gomendioei buruzko ohiko zalantza batzuk argituko ditugu.
‎Berriro ere, albaitariaren edo fabrikatzailearen gomendioei jarraitzea da egokiena kantitateak pisuaren eta eguneko energia gastuaren arabera doitzeko. f538 Elikadura etapa nagusian edo seniorretan (7 urtetik aurrera) Txakurrak zahartu ahala, haien nutrizio beharrak aldatu egiten dira metabolismo aldaketen eta jarduera gutxitzearen ondorioz. Elikagai motak:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia