Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2001
‎Edari horietako batzuk espeziekin gozatzen eta gozatzen dira, baina berezko zaporeaz ere goza daiteke. Behi esnearen antzeko itxura izan arren, ez dute halakorik, eta ez dute inolako zerikusirik haien nutrizio balioarekin; beraz, ezin dute inoiz aldatu.Batez ere karbohidratoak, mineralak eta hainbat bitamina ematen dituzte, oinarrizko osagaiaren arabera.Hortxatak egitea ez da zaila; kasu askotan, prozesua osagaiak uretan ordu batzuetan uztea, xehatzea eta, ondoren, ondoriozko likidoa isurtzea da. Formula hori erabiltzen da urte askoan Levanteko etxeetan boilur hortxata ezagun eta aberatsa egiteko.
2002
‎Gosaritako zerealei jaten dituztenen nutrizio eta osasun egoera hobetzeko gai diren elikagaiak ematen zaizkie, baina haien nutrizio balioa, funtsean osasungarria dena, desitxuratu egiten da emaitza produktu azukreduna, gaziegia edo gantz asegabeak (esaterako, aseak eta, are okerrago, trans gantzak) direnean. Horregatik, funtsezkoa da nutrizio etiketa eta osagaien zerrenda arretaz irakurtzea.
‎Industriaren helburua da kontsumitzaileari gosaritako zerealak jaten ematea, hiru arrazoi nagusirengatik: zaporea eta testura; erraza da eguneko lehen janarian behar diren eguneko mantenugaien zati bat irenstea zereal gehienak bitaminaz eta mineralez aberastuta daude, eta batzuk zuntzez, eta gorputzean, berriz, haien nutrizio balioaren eraginak nabaritzen dira (energia, zuntza). Gaur egun, gosaritarako hainbeste zereal mota daude, eta eguneroko zereal motetan asmatzea kontu garrantzitsua da, gosaltzeko ohitura ona edo txarra izateraino.
2005
‎Izoztea eta nutrizio balioa Azkar eta oso tenperatura baxuan izozten direnean, oinarrizko elikagaiak bere horretan mantentzen dira. Jaki izoztuak ezagutu ondoren eta haien segurtasuna bermatu ahal denean, haien nutrizio balioa mantentzeari buruzko eztabaida sortu da. Hori dela eta, hainbat azterketa egin dira, hotzak kontserbatutako elikagaiek nutrizio propietateak aldatzen dituzten frogatzeko.
‎Horrez gain, begetalak, gehitzen diren beste elikagai batzuk erabil daitezke. haien nutrizio balioa, eta energia dosi ona ematen diote emakumeari: pasta, arroza, kus-kusa, lekaleak edo patata, horiek guztiak hidrato ugariko elikagaiak karbonokoak eta ia koiperik gabeak.
2009
‎Gelatinak lortzeko, urarekin nahasten dira grenetina izeneko hauts elementu bat, substantzia solido bat, koloregabea, zeharrargitsua eta ez oso zaporetsua, uretan irakiten denean kolagenotik ateratzen dena. Uraren ordez esnea, jogurta, krema irabiatuak edo zukuak erabil daitezke, eta, gainera, nahasketari fruta zatiak gehitu dakizkioke, hala nola laranja gelatina edo piku freskoena, haien nutrizio balioa hobetzeko. Hori izan daiteke haurrek fruta eta esneki gehiago modu originalean jateko modua.
‎Adituek diote elikagai egokia dela haurrentzat, eta haien nutrizio balio handia nabarmentzen dute.
2010
‎Ikerketaren emaitzen arabera, dieta mediterraneoko espeziak edo horien estraktuak antioxidatzaile natural gisa erabiltzea “bideragarria da elikagaien industriarako, betiere elikagaiaren ezaugarri organoleptikoak kaltetuta ez badaude”, erantsi zuen ikertzaileak. Lipidoen oxidazioa da elikagaiak hondatzeko arrazoi nagusietako bat, eta horrek haien nutrizio balioa nabarmen galtzea dakar. Aldaketa horrek elikagaiaren bizitza erabilgarria murrizten du.
2012
‎nola atera etekina sukaldean Gordinik jateak esan nahi du frutak hobeki aprobetxatzea eta, udareen kasuan, are gehiago azalarekin jaten badira. Baina oparotasun garaian, fruta interesgarri horien kontsumoa monotonorik ez egiteko, hainbat modutan presta daitezke, baita jakiten baduzu ere, haien nutrizio balioa pixka bat murriztuko dela. Erreak.
2013
‎Barazkiak biltegiratzeko moduak eragina izan dezake haien nutrizio balioan, bildu ondoren, argia bezalako estimuluei erantzuten jarraitzen baitute.
‎landareak, bildu ondoren, arnasa hartzen jarraitzen dute, eta, beraz, nahiko azkar hondatzen dira. Rizeko Unibertsitateko (AEB) ikertzaile talde bat landare horiek biltegiratzeko moduak eta kontsumitzeko uneak eragina izan dezakete haien nutrizio balioan eta, beraz, giza osasunean. Landareak jateko unerik onena zein den eta zer onura ekartzen dituen azaltzen du artikuluak.
‎Irudia: ...026……………………………………………………………………………………………………………………… Lan biologia. Gainera, elikagaiak beren biologia aldatzeko eta intsektuekiko erresistentzia hobetzeko gai dira, eta, ondorioz, haien nutrizio balioak aldatu egiten dira. Janet Braam Rizeko Unibertsitateko ikertzaile eta ikerkuntzaren egilekidearen arabera, «ikerketak erakusten du barazkiak eta frutak bildu ondoren, kanpoko tratamenduei erantzuten diete, eta, beraz, landare bizitzat hartu behar dira.
‎Giza kontsumorako beste segurtasun berme bat da; izan ere, neurri batean, landareen ugalketa patogenoa geldiarazi daiteke. Barazkiak jateko unerik onena Barazkiak iluntasun ziklo konstanteetan gorde daitezke, haien nutrizio balioa ahalik eta gehien aprobetxatzeko. Zientzialari taldeak azaldu duenez, bilketaren ondoren fruta eta barazkien erloju zirkadianoei eusten bazaie eta osasunerako garrantzitsuak diren mantenugai eta fitokimikoen mailak kontrolatzen badira, interesgarria litzateke erloju zirkadianoei eustea eta elikagai horiek metabolito onuragarri gehien sortzen dituzten egunean jatea edo prestatzea.
‎Zer esan nahi du horrek? Janet Braamen arabera, interesgarria izan daiteke landareak iluntasun ziklo konstanteen pean biltegiratzea eta haiek prestatzeko eta kontsumitzeko unerik egokiena aukeratzea, haien nutrizio balioa ahalik eta gehien aprobetxatzeko. Oraingoz, eragin horiek batez ere eta ondoren letxuga, espinaka, kalabazin, ahabia, azenario eta patata gozoetan aztertu dira.
2020
‎Zereal opilak aperitibo osasungarri gisa hazten dira, baina haien osaera eta lehengaien kalitatea oso aldakorra da, eta horrek haien nutrizio balioa baldintzatzen du. Bicentury markako arto opil horien kasuan, nahiz eta osagai batzuk erakargarri gisa nabarmentzen diren ontzian (tomatea eta oliba olioa), edukia lekukoa da:
‎Horregatik, oso praktikoak dira. Haien nutrizio balioa arrozarekin batera doazen osagaien araberakoa da, eta batzuetan gako komertzial gisa erabiltzen dira (kasu honetan kinoa), osasungarriak direlako fama duten produktuak direlako. Onekin?
‎Neurri honen bidez, kontsumitzailea jaten ari denaz erabat jabetzen lagundu nahi da. Pideak eta janariak, baina elikagai horiek ez daude ‘Haragi burger’ landare bertsioaren kontra Nahiz eta produktu baten bertsio haragijalearen eta begetarianoaren itxura antzekoa izan, haien nutrizio balioa ia beti desberdina da. Landare landu batek, hanburgesak baino karbohidrato eta gantz gutxiago ditu —gainera, asegabeak—, baina proteina gutxiago eta kalitate apalagokoak ere bai.
‎Teorian, populazio begetarianoaren hazkundeak fruta, barazki eta lekaleen kontsumoa areagotu luke, baina errealitatea ez da horrela. Industriak merkatu hobi handi bat aurkitu du veggie edo vegan adierazpenetan, eta ezaugarri horietako produktuez bete ditu dendak, baina ez du esan nahi haien nutrizio balioa. Begano ez diren elikagai ultraprozesatuekin gertatzen den gauza bera gertatzen da:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia