2001
|
|
Gutaz ongi hitz egingo duen itxura izan nahi genuke guztiok, besterik gabe, geure baliabideak ahalik eta gehien aprobetxatu eta, azken batean, besteen gustuko izan; baina horregatik inolako tiraniatan sartu edo
|
gure
osasunari kalte egin gabe.
|
2007
|
|
Abere ustiategi batean arrisku biologikoak daude. Izaki bizidun batzuek larru-azalean edo arnas aparatuan eta lixeriketa aparatuan ondorio larriak izan ditzakete,
|
gure
osasunaren kalterako.
|
2009
|
|
Ulertu behar dugu, hala ere, normala dela estres eta estutasun sintoma batzuk agertzea, baina luzaroan irauten badute eta
|
gure
osasunari kalte nabarmena egiten badiote (hainbat arazo sor ditzakete: loezina, izu erasoak, asko argaltzea, itxaropenik eza, tristura, errabia eta besteenganako oldarra), profesional batengana jo dugu, depresioa edo estutasun nahasmendua agertu baino lehen.
|
2015
|
|
Komeni da gogoratzea Olaztiko Portland ek hondakinak erraustu ahal izateko baimenaz gain, Zubiriko plantak baino magnesio oxido gehiago ekoiztu ahal izateko baimena ere baduela, gainera, azken honek baino isurpen muga handiagoarekin. Horrek ekarriko lukeen kutsadura eta
|
gure
osasunerako kalteak izugarriak lirateke.
|
2019
|
|
Ozono troposferikoa kontuan hartu gabe, asma larriagotu eta arnas arazo larriak sor ditzakeen kutsatzailea. Zenbait idatzi planetako airea zaintzeko ideiak,
|
gure
osasunari kalterik ez egiteko, eta ingurumenarentzat eta giza gorputzarentzat oso kezkagarria den beste toxiko bat (plastikoa) murrizteko ideiak.
|
|
Horregatik ez da ideia ona produktu horiekin egindako pintxoak eskatzea. Bestelako elikagai arriskutsuak Modu higieniko eta seguruan manipulatzen ez den edozein elikagai kutsatuta egon daiteke eta
|
gure
osasunari kalte egin diezaioke, baina batzuk bereziki sentikorrak dira, mikroorganismo patogenoak garatzeko ezaugarri egokiak dituztelako (mantenugaiak, pH-a, ur jarduera, etab.).). Horien artean nabarmentzekoak dira animalia jatorriko batzuk, gordinik edo gutxi prestatuta jaten direnak, hala nola haragiz egindakoak (tartarea, carpaccioa, gutxi egindako hanburgesak, etab.).), arrainezkoak (sushia, ceviche, etab.).), esne gordinekoa (gazta freskoa edo gutxi egina) edo arrautzazkoa (adibidez, kremak eta saltsak).
|
|
Zergatik baimentzen du legeak 0,5 mg/ l odoleko alkoholarekin gidatzea (gizonen kasuan, garagardo eta erdi baten baliokidea eta emakumeen kasuan bat)? Gauza bat da mozkortasun egoera ezartzea, hau da, alkoholak pertsona bati eragiten hasteko duen muga ezagutzea (legezko mugatik behera, gaitasunetan aldaketak ikusten dira), eta beste bat
|
gure
osasunari kalte egiteko behar dugun alkohol kantitatea zehaztea da. Azken ebidentzia zientifikoen arabera, gure gorputzean sartzen den alkohol gramo bakoitza kaltegarria da, odol fluxura iristen denean organismoaren organo eta sistema guztietara iristen baita.
|
2020
|
|
Galdera da nola garatu ditzakegun konposatu berriak gaur egungo erronka kimiko teknologiko farmakologiko espezifikoei erantzuteko, betiere ziurtatuz ez diogula
|
gure
osasunari kalterik egingo, ezta ekosistemen osasunari ere. Izan ere, kezka handia dago produktu kimikoen toxikotasunaz.
|
|
Julio Basultoren arabera, bere logika osoa du, “pisu galera bermatzea pazienteari iruzur egitea eta erruduntasun eta frustrazio arriskua handitzea delako, eta horrek ondorio aurresanezinak dakartza pertsona ahulengan, hala nola obesitatea duten eta argaltzea nahi duten pazienteengan”. Kontuz argaltzeko beste proposamen hauekin ❗ Aski da Interneti begiratu bat ematea
|
gure
osasunaren kalterako izan daitezkeen metodo ugari, ustez argalgarriak, aurkitzeko. Horietako batzuk klasiko bihurtu dira, alkatxofaren dieta ospetsua, eta limoi, pomelo eta ananaren antzeko planteamendua dute.
|
2021
|
|
Eta txapel gorridunek Gazteluan osteratxoa egiten dabilen lagunari maskara ipini arazteak ernegu itzela. Neurriokin, itsasoan goldaketan jarraitu dezagun exijitzen digute,
|
gure
osasunaren kaltetan. Zentzunbakokeriaren erruberak aurrera jarraitzen du eta ez du goroldiorik batuko.
|
2022
|
|
Produktu jakin baten lote bati elikadura alerta batek eragiten badio ere, horrek ez du esan nahi kalteak eragingo dizkigunik. Adibidez, baliteke loteko produktu guztiak kutsatuta ez egotea edo kutsatuta egotea, baina
|
gure
osasunari kalte egitea saihestu dugu, ondo prestatu baititugu (imajinatu, adibidez, Salmonella). Jakina, horrek ez du esan nahi elikadura alertei kasurik egin ezin diegunik.
|