2014
|
|
Ikerketa askok ale integralen kontsumoak osasunari dakarzkion onurak erakusten dituzte, 2011ko abenduan Gil Health Nutrition aldizkarian argitaratutako berrikuspen batek ondorioztatu zuenez. Hain zuzen, Minbizia Ikertzeko Mundu Funtsak adierazi du «mugatu» egin genituzkeela zereal finduak
|
gure
osasuna hobetzeko eta minbizia saihesteko (ez sendatzeko). Fruta eta barazki maila eskasa Irudia:
|
2016
|
|
Elikadura arloan zer nolako erabakiak hartzea dago
|
gure esku
osasuna hobetzeko?
|
|
Lehen, elikagai batentzat osasun adierazpena lortzea oso prozesu gogorra zen, eta EFSak ebaluazio gogorra eskatzen zuen, hura arautzen duen Europako erakundearen arabera. Oso elikagai gutxik erakutsi zuten
|
gure
osasuna hobetzen zutela. Eskaeren% 1 ere ez zen egia bihurtu.
|
2017
|
|
Egunero bizikletaz joatea
|
gure
osasuna hobetzen du, hirietako poluzioa murrizten du eta bere erabiltzaileentzako sariak ere lortzen ditu. Mugikorrerako hainbat ekimen eta aplikaziok erronka eta oparien bidez bultzatzen dute garraiobide hori erabiltzea, egunero erabiltzeko nahiz lanera joateko.
|
|
Aurrera egin bai, baina tarteko urratsak gainditu gabe Nolanahi ere, azken gogoeta ‘Benetan beharrezkoa da iraunkortasunaren arabera intsektuak jatea? ’ artikuluan egindakoaren oso antzekoa da. ‘ Tarteko urrats asko ari gara egiten ingurumen inpaktua murrizteko, elikagaien banaketa hobetzeko, elikadura burujabetza hobetzeko eta, bide batez,
|
gure
osasuna hobetzeko. Gainera, ondo funtzionatzen dutela badakigu.
|
2019
|
|
light a«, apuntatu. Konparazioa interesgarria da, gainera, produktuak light a ez dute funtzionatzen argaltzeko,
|
gure
osasuna hobetzeko edo gorputzaren pisuari eusteko. Izan ere, osagaiak murrizteari dagokionez, ez da hain garrantzitsua mantenugai jakin baten portzentajeak murriztea, jatorrizko elikagaia duen mantenugai horren kantitatea, alegia.
|
2020
|
|
Hanturazko dieta da gure gorputzaren hantura prebenitu eta murriztuko duten elikagaiak hartzea. Helburua ez da pisua galtzea, beste dieta batzuekin gertatzen den bezala, baizik eta
|
gure
osasuna hobetzea, jateko modua aldatuz. Manuel Moñino dietista nutrizionista eta Nutrizio eta Dietetikako Espainiako Akademiako kidearentzat, dietaz baino gehiago, “eredu dietetiko osasungarria” esan genuke.
|
|
“Errazagoa da esatea elikadura osasungarria berez antiinflamatorioa dela: horrela, hanturari eusteko eta, bide batez,
|
gure
osasuna hobetzeko, onena gure bizi zikloan elikadura eredu onuragarriak hartzea da”, dio adituak. Eguneroko menuaren adibide gisa, Harvardeko Medikuntza Eskolak fruta irabiatua edo oloa baiekin gosaltzea proposatzen digu; orri berde iluneko barazki entsalada (brokolia, kalea, espinakak, zerbak, bruselako azak…) gosaltzea babarrunekin, intxaurrekin eta haziekin; eta proteina magra (arrautza, oilasko haragia, dilistak, atuna…) barazki koloretsuekin afaltzea Dieta aldatzeaz gain, ez ahaztu eguneroko bizimoduan bestelako errutina probetxugarriak sartu behar direla.
|
2021
|
|
Bertan ez dugu inolako aipamenik egiten elikagaiak nahastearen edo ez nahastearen garrantziari buruz. Hala ere,
|
gure
osasuna hobetzeko, ingurumena zaintzeko eta tokiko garapena bultzatzeko hiru oinarri gogoratzera gonbidatzen gaitu. Gehiago.
|
2022
|
|
Giza genomaren azterketa XX. mendearen erdialdean hasi zen, baina aurtengo apirilera arte ez da argitaratu lehen genoma osoa. Gure DNAn
|
gure
osasuna hobetu dezakeen informazio asko dago oraindik. Gero eta gehiago dakigu honi buruz geneek obesitatean duten eragina, elikadura intolerantziak edo arrisku kardiobaskularra.
|