2002
|
|
Baina aldaketa sozialak gure biologiarena baino azkarrago gertatzen dira eta, azkenean,
|
gure
organismoa ez da eskatzen dizkiogun guztiak egiteko prestaturik izaten.
|
2003
|
|
Arrautza eta landarezko elikagaietan ere badatza baina ez hemo plegu kimikoan: era horretan
|
gure
organismoak ez du bestela bezain ongi aprobetxatzen baina, beste aldetik, bitamina ugariko elikagaien xurgatze maila areagotu egiten da.
|
2004
|
|
Dena den,
|
gure
organismoak ez du zukuetako kaltzioa baliatzen esnekietan edo bestelako elikagaietan dagoenean bezain eraginkorki.
|
2005
|
|
Elikagai alergien igoera azaltzen duen beste faktore bat da fruta exotikoen kontsumoa hazi egin dela. Fruta exotiko horiek berriki merkaturatu dira, eta
|
gure
organismoa ez dago horietara ohituta. OMEren arabera, pisu txikia jaiotzean ere erabakigarria da.
|
|
Alergia horien areagotzea azaltzen duen beste faktore bat fruta exotikoen kontsumoaren hazkundea da. Fruta exotiko horiek merkatuan sartu berriak dira, eta
|
gure
organismoa ez dago horietara ohituta. Osasunaren Mundu Erakundearen arabera (OME), jaiotzean pisu txikia izatea ere erabakigarria da.
|
2007
|
|
Merkurio metilatua karbono eta hidrogeno atomoekin lotzen da. Metilatu gabea, aldiz, karbono atomo batekin eta sufre atomo batekin elkartzen da, eta uste da horrela
|
gure
organismoak ez duela metabolizatzen. Merkurioaren toxikotasuna, beraz, haren forma kimikoaren araberakoa da, eta sintomak eta zeinuak aldatu egiten dira oinarrizko merkurioarekiko, merkurioaren konposatu ez organikoekiko edo konposatu organikoekiko (bereziki, merkurio alkilaren konposatuak, hala nola merkurio metil eta etil merkurioaren gatzak eta dimetil merkurioa) esposizioaren arabera.
|
2008
|
|
Zenbait barazkik osagai aromatikoak edukitzen dituzte, eta
|
gure
organismoa ez da gai horiek digeritzeko; ondorioz, haizeak sortzen dizkigute.
|
2010
|
|
Jaume Serrak, ABB zentroko elikadura nahasteen unitateko mediku laguntzaileak, dioenez, “jateko gogoa pizten duen sentsazioa atseginagoa da, ez benetako eskakizun biologiko batengatik, eta janariaren nutrizio eta energia ezaugarriak gorabehera”. Gosea, gogobetetasuna eta asetasuna Janarien aurkezpenak edo pertsona baten testuinguruak gosea sor dezake Jateko gogoa dugunean, behar baino kaloria gehiago hartzen dira,
|
gure
organismoak ez baitu mantenugairik behar. Jakina denez, zenbat eta kaloria gehiago gastatu, orduan eta koipe gehiago.
|
2013
|
|
|
Gure
organismoak ez ditu maite aldaketa bat bateko eta zakarrak; nahiago ditu aldaketa mantsoagoak eta leunagoak, errazago kontrola ditzakeenak.
|
|
Badira burdina ugari ematen duten elikagaiak, baina
|
gure
organismoak ez ditu berdin barneratzen burdina mota guztiak.
|
2019
|
|
Gauza bat da frutetan berez dauden azukreak hartzea, mastekatzea, eta beste bat, oso bestelakoa, azukre biltegietako azukre horiek askatu eta edan.
|
Gure
organismoak ez ditu berdin jasotzen eta berdin prozesatzen ditu. Munduko Osasun Erakundeak (OME) ohartarazi duenez, azukre askeen ohiko kontsumoak osasun arazo batzuk eragiten ditu, besteak beste, gehiegizko pisua, 2 motako diabetesa eta hortzetako txantxarra.
|
2022
|
|
Elikagai hiperkalorikoekin egindako janari oparoak, postre azukredunak, edari alkoholiko gehiago hartzea… Eta, gero, gehiegikeria horri aurre egin nahi diogu, gure gorputza" araziz". Baina
|
gure
organismoak ez du toxinarik metatzen. Giltzurrunak eta gibela dira hondakin konposatuak prozesatu eta ezabatzeko organo nagusiak, eta zeregin horretarako ez dute kanpoko laguntzarik behar.
|
|
Dituen substantzia fitokimiko eta entzimei eta osasunean izan dezakeen onurari dagokienez, ikertzen ari dira oraindik, baina zientzialariek ezin izan dute baieztatu. Kontua da, janaria irentsi ondoren,
|
gure
organismoak ez dituela ia konposatu horiek xurgatzen, eta, beraz, onura ia ez litzateke existitzen. Baratxuria, eztia eta bitamina, hotzeriari aurre egiten laguntzen dute?
|
|
Fenilalanina funtsezko aminoazidoa da; horrek esan nahi du
|
gure
organismoa ez dela gai bere kabuz sintetizatzeko; beraz, dietaren bidez irentsi behar da. Zer da?
|