2001
|
|
Potasioa eta magnesioa bezalako mineral kopuru interesgarriak ditu. Bitaminei dagokienez, fruitu helduak A probitamina(
|
gure
organismoan A bitamina bihurtzen da) eta bitamina iturri garrantzitsuak dira; 300 g ko kirten batek bitamina eta A bitamina heldu baten behar guztiak betetzen ditu. Neurri txikiagoan bada ere, B taldeko bitaminak ditu, eta horien artean folatoak nabarmentzen dira.
|
2003
|
|
Elikadura iturrian aurkitzen da, askotan, defizitaren jatorria: Roche Bitamina erakundeak egindako txosten baten arabera,
|
gure
organismoari A bitamina gehien ematen dioten animaliak bitamina balio gutxiko pentsuekin hazten dira maiz. Egoera hori oso azkar alda daiteke, arrautzekin, arrainekin edo haragiekin batera datozen etiketatuetan «bitamina nutrizio ezin hobea» terminoa (ONV, OVN sigla ingelesetan) sartuko duen araudia oinarri hartuta.
|
|
Halaber, gibeleko entzimak (gure gorputzaren berezko erreakzio metabolikoak katalizatzen edo errazten dituzten substantzia proteikoak) eta hormona sexual eta suprarrenalak ekoizten parte hartzen du. karotenoidea da, eta
|
gure
organismoan A bitamina bihurtzen da behar duen heinean; horregatik esaten zaio “A probitamina”. Substantzia horrek, gainera, eragin antioxidatzailea du.
|
2004
|
|
Mineralen kopuru interesgarriak ditu adibidez, potasioa eta magnesioa. Bitaminei dagokienez, fruitu helduak(
|
gure
organismoan A bitamina bihurtzen da) eta bitamina iturri garrantzitsuak dira: 300 g Mamia, bitamina duen heldu baten eguneroko behar guztiak asetzeko.
|
2008
|
|
|
Gure
organismoak A bitamina bihurtzen du substantzia hori, eta bitamina hori oso lagungarria da azala elikatzeko.
|
2009
|
|
Aukerako elikagaiak Bitamina hori animalia jatorriko elikagaietan aurkitzen da, hala nola esnean eta haren deribatu koipetsuenetan (esne gaina, gurina), arrautza gorringoan, gibelean, arrain gibeleko olioan eta aberastutako margarinan. Barazkiek dute, pigmentu koloratzailea, eta
|
gure
organismoan A bitamina bihurtzen da behar duen heinean. A probitamina hori kolore hori, laranja edo gorrixkako landare, fruta eta barazkietan agertzen da, hala nola azenarioa, tomatea, piper gorria, nitrosoa, mandarina, arbeletxekoa, aran horia eta melokotoia.
|
2014
|
|
Tomatea duenak karotenoide gehiago izaten ditu, tomateak berezkoa duen substantzia bat,
|
gure
organismoan A bitamina bihurtzen dena.
|
2016
|
|
Tomatea duenak karotenoide gehiago izaten ditu, tomateak berezkoa duen substantzia bat,
|
gure
organismoan A bitamina bihurtzen dena.
|
2020
|
|
Zer dira karotenoak? Pigmentu horiek 500 landare baino gehiago izaten dituzte, eta
|
gure
organismoan A bitamina bihur daitezke, baina ez dute guztiek egingo. Izan ere, bi karoteno mota daude, A bitaminaren aitzindariak direnak (adibidez,, batez ere azenarioan edo piperrean aurkitzen dena; edo likopenoa, tomate eta pomelo arrosetan), eta ez direnak, A bitamina bihurtzeko gaitasun hori ez dutenak, esate baterako, luteina (hau da:
|